Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA  (Przeczytany 41290 razy)
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« : Sierpieñ 17, 2012, 20:04:52 »

Nie ma sensu chyba wklejaæ tre¶ci, która napisana jest na wiarygodnej Nam stronie, wiêc po prostu serwujê link:
http://pl.chopin.nifc.pl/festival/

P.S. Ja siê niestety nie wybieram, choæ ¿a³ujê, bo C. Katsaris bêdzie gra³.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 17, 2012, 20:33:27 »

Dzi¶ mia³a byæ bezpo¶rednia transmisja w Dwójce z koncertu inauguruj±cego...

I có¿..Co za pech!
 Aleksander Mielnikow, solista dzisiejszego koncertu, zrani³ palca w czasie próby, potrzebne by³o za³o¿enie szwów.
Jednak zgodzi³ siê ostatecznie zagraæ  dzisiaj ( choæ naprawdê nie wiem jak to jest mo¿liwe), jednak bez zgody na bezpo¶redni± transmisjê.

A gra dzisiaj koncert Hummla a-moll i szopenowski e-moll ..
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 17, 2012, 23:19:28 »

Aleksander Mielnikow, solista dzisiejszego koncertu, zrani³ palca w czasie próby[...}
Z tego wynika, ¿e wykonywanie muzyki mo¿e byæ niebezpieczne dla zdrowia. Chcia³bym zobaczyæ, jak on dozna³ tej kontuzji

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 18, 2012, 02:14:20 »

pewnikiem chodzi o opuszki paluszków, albo naderwany paznokietek..faktycznie bardzo niebezpieczne i wielce uci±¿liwe, zw³aszcza dla tych prezentuj±cych ¶wiatowy poziom..miejmy nadziejê, ¿e paluszek siê szybko wygoi i jego forma powróci do normal stanu..
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 19, 2012, 20:35:18 »

Niesamowitym zbiegiem okoliczno¶ci niespodziewanie znalaz³am siê dzi¶ na koncercie Katsarisa Nie fruwa³am pod sufitem, ale by³o bardzo sympatycznie i ciekawie. Szkoda tylko, ¿e po³owa sali pusta, wej¶ciówki w kasie by³y po 10 z³otych!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 19, 2012, 21:22:17 »

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 21, 2012, 10:05:51 »

Relacja z ChijE Adama Rozlacha http://www.polskieradio.pl/7/160/Artykul/668922,Chopin-odkrywany-na-nowo
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 21, 2012, 11:18:08 »

Przepraszam Beatko, ¿e by³am nieosi±galna, bardzo, bardzo ¿a³ujê.Ale jak by¶ mog³a napisaæ!!!!Katsaris mia³ zagraæ Schuberta,
zagra³?Co?, nie zagra³?Co? pan redaktor nie raczy³ o tym wspomnieæ!!!!!!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 21, 2012, 12:32:05 »

Na koncert Cypriena Katsarisa posz³am niezamierzenie, po prostu nasza Ewa1, "urzêduj±ca" g³ównie na FB, og³osi³a, ¿e ma nadprogramowe bilety i za³apa³am siê w ostatniej chwili, ledwo zdo³a³am rzuciæ okiem na program, zapamiêta³am tylko, ¿e ma byæ Lento z f-moll i II koncert Liszta. Przed koncertem spotka³am p. Redaktora poznanego w Dusznikach No i uskuteczniona zosta³a znajomo¶æ w realu z Ew±! Przesympatyczna dziewczyna

Maestro rozpocz±³ "od siebie", tzn. chyba od w³asnych kompozycji, s±dz±c po programie, z którym zapozna³am siê PO koncercie. Pierwsza po³owa to by³o nieustaj±ce szemranie, plumkanie, ptasi ¶wiergot, trele i ogólnie wiele rado¶ci. Sielanka, mo¿e dwa czy trzy razy przerwana g³o¶niejszymi momentami. Mia³am wiêc pasmo muzyczne "anonimowe", nie wiedzia³am kto skomponowa³ i by³o mi z tym nadzwyczaj dobrze, Katsaris przeszed³ w Schuberta, potem w Griega, a wszystko by³o jakby jedn± kompozycj±. Niezwyk³a artykulacja d¼wiêku przede wszystkim, co¶ wspania³ego. S³ysza³am cymba³y! Maestro by³ przesympatyczny, od czasu do czasu zagadywa³ publiczno¶æ, a to, ¿e gor±co, ¿e klimatyzacja nie za dobrze dzia³a, a to, ¿e nie podoba³o mu siê jak on sam zagra³. Przeciera³ czo³o chusteczk±, przek³ada³ stosy nut i troszkê chyba robi³ specjalny show, jego zachowanie by³o lekko zabawne ale w  sposób kontrolowany, uroczy. Budzi³o sympatiê i u¶miech, przybli¿a³o artystê i publikê. Wszyscy chyba bez wyj±tku siedzieli w dobrych humorach, muzyka p³ynê³a harmonijnie, bez szarpania, bez "zgrzytu" (co nie jest takie oczywiste, nawet w przypadku znanych artystów). A¿ mo¿e ciut za monotonnie siê zrobi³o, zreszt±, co kto lubi. Po przerwie Chopin. I trochê zdziwienia i odmienno¶ci od tego co "wgrane" w nasze polskie g³owy. Wiêkszo¶æ przepiêknie "wygrana", ale by³y te¿ jakby obszary muzyki "martwe", zapomniane, pominiête, ogranicza³y siê do kilku nutek od czasu do czasu, ale mnie to trochê "razi³o". Largetto koncertowe wyrwane z kontekstu i bez orkiestry trochê mnie zszokowa³o, ale by³o tak piêkne, ¿e nawet zagrane nieco odmiennie od moich oczekiwañ zachwyci³o. Koncert fortepianowy Liszta bez orkiestry zupe³nie mnie zdezorientowa³, choæ jeden ze ¶rodkowych momentów zagrany zosta³ wzorcowo, us³ysza³am idealn± harmoniê i idealne piêkno. No i po takiej potê¿nej dawce szemraninki ten Liszt zupe³nie mi nie pasowa³. Jakkolwiek zagrany by³ ciekawie i bardzo dobrze, to jednak z takim graniem muszê siê oswoiæ, stopniowo wys³uchaæ kilka razy, co w warunkach "live" jest nierealne, no, chyba, ¿e zawrê kiedy¶ bli¿sz± znajomo¶æ z jakim¶ "fortepianist±".

Po koncercie artysta wyszed³ do publiczno¶ci, by pogawêdziæ, pou¶miechaæ siê, z³o¿yæ autografy. Przed wej¶ciem do sali koncertowej jest takie stoisko z p³ytami i ksi±¿kami, w³a¶nie za nim stan±³ maestro, bardzo w³a¶ciwie, bo trochê nieprzyjemnie w byle jakim w±skim korytarzu za scen±, oby zwyczaj siê utrwali³!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 22, 2012, 13:03:31 »

Wywiad z Cyprienem Katsarisem
http://www.youtube.com/watch?v=0isENGsc2c8&feature=player_embedded
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 22, 2012, 18:15:26 »

Dziêkujê Ci xbw za obszern± i ciekaw± recenzjê oraz znakomity link. Przecudowny prezent.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 22, 2012, 18:18:43 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 22, 2012, 21:41:47 »

Tuco, to ja dziêkujê Tobie! Gdyby nie Twoje linki, informacje i zachwyty nad Katsarisem, nie mia³abym pojêcia o jego istnieniu i nie posz³abym na jego koncert, sporo trac±c
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 28, 2012, 22:09:56 »

No i gdzie ta Martha na ¿ywo z ChijE? W Dwójce leci, fajny, bo fajny, ale jazz. Na szczê¶cie zaraz w tv meczyk Panathinaikos Ateny z Málag±, Liga Mistrzów
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 28, 2012, 22:21:14 »

Po raz chyba siódmy dane mi by³o wys³uchaæ dzi¶ Daniila Trifonova na ¿ywo i po raz kolejny wytr±ci³ mnie z równowagi, wytelepa³ po ró¿nych tam kana³ach ³±cz±cych gdzie¶ w kosmosie dziwne wszech¶wiaty i odstawi³ na miejsce po 4 bisie z powrotem do Studia Lutos³awskiego. Daniil ci±gle na wysoko¶ciach, lotem coraz bardziej wznosz±cym szybuje ku piêknej przysz³o¶ci. Mo¿e to g³upie, ale jestem z niego dumna i bardzo spokojna o jego dobr± przysz³o¶æ.

Bardzo dziêkujê losowi i osobom których rêkoma dzia³a³ za umo¿liwienie mi odbioru na ¿ywo z wnêtrza!
Sk±pa ilo¶æ wej¶ciówek to koszmar melomana przed koncertem...
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 28, 2012, 22:24:33 »

Naprawdê nie wiem dlaczego nie ma transmisji!!!
Jeszcze wczoraj by³a zapowied¼ w ramówce i du¿a reklama w Dwójce!!!

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife neder-live animilkowo thepunisher twistedgamers