Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA  (Przeczytany 42896 razy)
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« : Sierpień 17, 2012, 20:04:52 »

Nie ma sensu chyba wklejaĂŚ treÂści, ktĂłra napisana jest na wiarygodnej Nam stronie, wiĂŞc po prostu serwujĂŞ link:
http://pl.chopin.nifc.pl/festival/

P.S. Ja siĂŞ niestety nie wybieram, choĂŚ ÂżaÂłujĂŞ, bo C. Katsaris bĂŞdzie graÂł.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2012, 20:33:27 »

DziÂś miaÂła byĂŚ bezpoÂśrednia transmisja w DwĂłjce z koncertu inaugurujÂącego...

I có¿..Co za pech!
 Aleksander Mielnikow, solista dzisiejszego koncertu, zraniÂł palca w czasie prĂłby, potrzebne byÂło zaÂłoÂżenie szwĂłw.
Jednak zgodziÂł siĂŞ ostatecznie zagraĂŚ  dzisiaj ( choĂŚ naprawdĂŞ nie wiem jak to jest moÂżliwe), jednak bez zgody na bezpoÂśredniÂą transmisjĂŞ.

A gra dzisiaj koncert Hummla a-moll i szopenowski e-moll ..
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2012, 23:19:28 »

Aleksander Mielnikow, solista dzisiejszego koncertu, zraniÂł palca w czasie prĂłby[...}
Z tego wynika, Âże wykonywanie muzyki moÂże byĂŚ niebezpieczne dla zdrowia. ChciaÂłbym zobaczyĂŚ, jak on doznaÂł tej kontuzji

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2012, 02:14:20 »

pewnikiem chodzi o opuszki paluszków, albo naderwany paznokietek..faktycznie bardzo niebezpieczne i wielce uci¹¿liwe, zw³aszcza dla tych prezentuj¹cych œwiatowy poziom..miejmy nadziejê, ¿e paluszek siê szybko wygoi i jego forma powróci do normal stanu..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2012, 20:35:18 »

Niesamowitym zbiegiem okolicznoÂści niespodziewanie znalazÂłam siĂŞ dziÂś na koncercie Katsarisa Nie fruwaÂłam pod sufitem, ale byÂło bardzo sympatycznie i ciekawie. Szkoda tylko, Âże poÂłowa sali pusta, wejÂściĂłwki w kasie byÂły po 10 zÂłotych!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2012, 21:22:17 »

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2012, 10:05:51 »

Relacja z ChijE Adama Rozlacha http://www.polskieradio.pl/7/160/Artykul/668922,Chopin-odkrywany-na-nowo
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Sierpień 21, 2012, 11:18:08 »

Przepraszam Beatko, Âże byÂłam nieosiÂągalna, bardzo, bardzo ÂżaÂłujĂŞ.Ale jak byÂś mogÂła napisaĂŚ!!!!Katsaris miaÂł zagraĂŚ Schuberta,
zagraÂł?Co?, nie zagraÂł?Co? pan redaktor nie raczyÂł o tym wspomnieĂŚ!!!!!!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Sierpień 21, 2012, 12:32:05 »

Na koncert Cypriena Katsarisa posz³am niezamierzenie, po prostu nasza Ewa1, "urzêduj¹ca" g³ównie na FB, og³osi³a, ¿e ma nadprogramowe bilety i za³apa³am siê w ostatniej chwili, ledwo zdo³a³am rzuciÌ okiem na program, zapamiêta³am tylko, ¿e ma byÌ Lento z f-moll i II koncert Liszta. Przed koncertem spotka³am p. Redaktora poznanego w Dusznikach No i uskuteczniona zosta³a znajomoœÌ w realu z Ew¹! Przesympatyczna dziewczyna

Maestro rozpocz¹³ "od siebie", tzn. chyba od wÂłasnych kompozycji, sÂądzÂąc po programie, z ktĂłrym zapoznaÂłam siĂŞ PO koncercie. Pierwsza poÂłowa to byÂło nieustajÂące szemranie, plumkanie, ptasi Âświergot, trele i ogĂłlnie wiele radoÂści. Sielanka, moÂże dwa czy trzy razy przerwana gÂłoÂśniejszymi momentami. MiaÂłam wiĂŞc pasmo muzyczne "anonimowe", nie wiedziaÂłam kto skomponowaÂł i byÂło mi z tym nadzwyczaj dobrze, Katsaris przeszedÂł w Schuberta, potem w Griega, a wszystko byÂło jakby jednÂą kompozycjÂą. NiezwykÂła artykulacja dÂźwiĂŞku przede wszystkim, coÂś wspaniaÂłego. SÂłyszaÂłam cymbaÂły! Maestro byÂł przesympatyczny, od czasu do czasu zagadywaÂł publicznoœÌ, a to, Âże gorÂąco, Âże klimatyzacja nie za dobrze dziaÂła, a to, Âże nie podobaÂło mu siĂŞ jak on sam zagraÂł. PrzecieraÂł czoÂło chusteczkÂą, przekÂładaÂł stosy nut i troszkĂŞ chyba robiÂł specjalny show, jego zachowanie byÂło lekko zabawne ale w  sposĂłb kontrolowany, uroczy. BudziÂło sympatiĂŞ i uÂśmiech, przybliÂżaÂło artystĂŞ i publikĂŞ. Wszyscy chyba bez wyjÂątku siedzieli w dobrych humorach, muzyka pÂłynĂŞÂła harmonijnie, bez szarpania, bez "zgrzytu" (co nie jest takie oczywiste, nawet w przypadku znanych artystĂłw). AÂż moÂże ciut za monotonnie siĂŞ zrobiÂło, zresztÂą, co kto lubi. Po przerwie Chopin. I trochĂŞ zdziwienia i odmiennoÂści od tego co "wgrane" w nasze polskie gÂłowy. WiĂŞkszoœÌ przepiĂŞknie "wygrana", ale byÂły teÂż jakby obszary muzyki "martwe", zapomniane, pominiĂŞte, ograniczaÂły siĂŞ do kilku nutek od czasu do czasu, ale mnie to trochĂŞ "raziÂło". Largetto koncertowe wyrwane z kontekstu i bez orkiestry trochĂŞ mnie zszokowaÂło, ale byÂło tak piĂŞkne, Âże nawet zagrane nieco odmiennie od moich oczekiwaĂą zachwyciÂło. Koncert fortepianowy Liszta bez orkiestry zupeÂłnie mnie zdezorientowaÂł, choĂŚ jeden ze Âśrodkowych momentĂłw zagrany zostaÂł wzorcowo, usÂłyszaÂłam idealnÂą harmoniĂŞ i idealne piĂŞkno. No i po takiej potĂŞÂżnej dawce szemraninki ten Liszt zupeÂłnie mi nie pasowaÂł. Jakkolwiek zagrany byÂł ciekawie i bardzo dobrze, to jednak z takim graniem muszĂŞ siĂŞ oswoiĂŚ, stopniowo wysÂłuchaĂŚ kilka razy, co w warunkach "live" jest nierealne, no, chyba, Âże zawrĂŞ kiedyÂś bliÂższÂą znajomoœÌ z jakimÂś "fortepianistÂą".

Po koncercie artysta wyszed³ do publicznoœci, by pogawêdziÌ, pouœmiechaÌ siê, z³o¿yÌ autografy. Przed wejœciem do sali koncertowej jest takie stoisko z p³ytami i ksi¹¿kami, w³aœnie za nim stan¹³ maestro, bardzo w³aœciwie, bo trochê nieprzyjemnie w byle jakim w¹skim korytarzu za scen¹, oby zwyczaj siê utrwali³!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Sierpień 22, 2012, 13:03:31 »

Wywiad z Cyprienem Katsarisem
http://www.youtube.com/watch?v=0isENGsc2c8&feature=player_embedded
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Sierpień 22, 2012, 18:15:26 »

DziĂŞkujĂŞ Ci xbw za obszernÂą i ciekawÂą recenzjĂŞ oraz znakomity link. Przecudowny prezent.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2012, 18:18:43 wysłane przez tuco82 » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpień 22, 2012, 21:41:47 »

Tuco, to ja dziĂŞkujĂŞ Tobie! Gdyby nie Twoje linki, informacje i zachwyty nad Katsarisem, nie miaÂłabym pojĂŞcia o jego istnieniu i nie poszÂłabym na jego koncert, sporo tracÂąc
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2012, 22:09:56 »

No i gdzie ta Martha na Âżywo z ChijE? W DwĂłjce leci, fajny, bo fajny, ale jazz. Na szczĂŞÂście zaraz w tv meczyk Panathinaikos Ateny z MĂĄlagÂą, Liga MistrzĂłw
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2012, 22:21:14 »

Po raz chyba siódmy dane mi by³o wys³uchaÌ dziœ Daniila Trifonova na ¿ywo i po raz kolejny wytr¹ci³ mnie z równowagi, wytelepa³ po ró¿nych tam kana³ach ³¹cz¹cych gdzieœ w kosmosie dziwne wszechœwiaty i odstawi³ na miejsce po 4 bisie z powrotem do Studia Lutos³awskiego. Daniil ci¹gle na wysokoœciach, lotem coraz bardziej wznosz¹cym szybuje ku piêknej przysz³oœci. Mo¿e to g³upie, ale jestem z niego dumna i bardzo spokojna o jego dobr¹ przysz³oœÌ.

Bardzo dziĂŞkujĂŞ losowi i osobom ktĂłrych rĂŞkoma dziaÂłaÂł za umoÂżliwienie mi odbioru na Âżywo z wnĂŞtrza!
Sk¹pa iloœÌ wejœciówek to koszmar melomana przed koncertem...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Sierpień 28, 2012, 22:24:33 »

NaprawdĂŞ nie wiem dlaczego nie ma transmisji!!!
Jeszcze wczoraj byÂła zapowiedÂź w ramĂłwce i duÂża reklama w DwĂłjce!!!

Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar kalinowatyper countrylife thepunisher