Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
Strony: [
1
]
2
3
...
6
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA (Przeczytany 42896 razy)
tuco82
Ekspert
MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
«
:
Sierpień 17, 2012, 20:04:52 »
Nie ma sensu chyba wklejaĂŚ treÂści, ktĂłra napisana jest na wiarygodnej Nam stronie, wiĂŞc po prostu serwujĂŞ link:
http://pl.chopin.nifc.pl/festival/
P.S. Ja siĂŞ niestety nie wybieram, choĂŚ ÂżaÂłujĂŞ, bo C. Katsaris bĂŞdzie graÂł.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
Odp: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 17, 2012, 20:33:27 »
DziÂś miaÂła byĂŚ bezpoÂśrednia transmisja w DwĂłjce z koncertu inaugurujÂącego...
I có¿..Co za pech!
Aleksander Mielnikow, solista dzisiejszego koncertu, zraniÂł palca w czasie prĂłby, potrzebne byÂło zaÂłoÂżenie szwĂłw.
Jednak zgodziÂł siĂŞ ostatecznie zagraĂŚ dzisiaj ( choĂŚ naprawdĂŞ nie wiem jak to jest moÂżliwe), jednak bez zgody na bezpoÂśredniÂą transmisjĂŞ.
A gra dzisiaj koncert Hummla a-moll i szopenowski e-moll ..
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 17, 2012, 23:19:28 »
Cytat: kati Sierpień 17, 2012, 20:33:27
Aleksander Mielnikow, solista dzisiejszego koncertu, zraniÂł palca w czasie prĂłby[...}
Z tego wynika, Âże wykonywanie muzyki moÂże byĂŚ niebezpieczne dla zdrowia. ChciaÂłbym zobaczyĂŚ, jak on doznaÂł tej kontuzji
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 18, 2012, 02:14:20 »
pewnikiem chodzi o opuszki paluszków, albo naderwany paznokietek..faktycznie bardzo niebezpieczne i wielce uci¹¿liwe, zw³aszcza dla tych prezentuj¹cych œwiatowy poziom..miejmy nadziejê, ¿e paluszek siê szybko wygoi i jego forma powróci do normal stanu..
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 19, 2012, 20:35:18 »
Niesamowitym zbiegiem okolicznoÂści niespodziewanie znalazÂłam siĂŞ dziÂś na koncercie Katsarisa
Nie fruwaÂłam pod sufitem, ale byÂło bardzo sympatycznie i ciekawie. Szkoda tylko, Âże poÂłowa sali pusta, wejÂściĂłwki w kasie byÂły po 10 zÂłotych!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Sierpień 19, 2012, 21:22:17 »
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Sierpień 21, 2012, 10:05:51 »
Relacja z ChijE Adama Rozlacha
http://www.polskieradio.pl/7/160/Artykul/668922,Chopin-odkrywany-na-nowo
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 21, 2012, 11:18:08 »
Przepraszam Beatko, Âże byÂłam nieosiÂągalna, bardzo, bardzo ÂżaÂłujĂŞ.Ale jak byÂś mogÂła napisaĂŚ!!!!Katsaris miaÂł zagraĂŚ Schuberta,
zagraÂł?
, nie zagraÂł?
pan redaktor nie raczyÂł o tym wspomnieĂŚ!!!!!!
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 21, 2012, 12:32:05 »
Na koncert Cypriena Katsarisa posz³am niezamierzenie, po prostu nasza Ewa1, "urzêduj¹ca" g³ównie na FB, og³osi³a, ¿e ma nadprogramowe bilety i za³apa³am siê w ostatniej chwili, ledwo zdo³a³am rzuciÌ okiem na program, zapamiêta³am tylko, ¿e ma byÌ Lento z f-moll i II koncert Liszta. Przed koncertem spotka³am p. Redaktora poznanego w Dusznikach
No i uskuteczniona zosta³a znajomoœÌ w realu z Ew¹! Przesympatyczna dziewczyna
Maestro rozpocz¹³ "od siebie", tzn. chyba od w³asnych kompozycji, s¹dz¹c po programie, z którym zapozna³am siê PO koncercie. Pierwsza po³owa to by³o nieustaj¹ce szemranie, plumkanie, ptasi œwiergot, trele i ogólnie wiele radoœci. Sielanka, mo¿e dwa czy trzy razy przerwana g³oœniejszymi momentami. Mia³am wiêc pasmo muzyczne "anonimowe", nie wiedzia³am kto skomponowa³ i by³o mi z tym nadzwyczaj dobrze, Katsaris przeszed³ w Schuberta, potem w Griega, a wszystko by³o jakby jedn¹ kompozycj¹. Niezwyk³a artykulacja dŸwiêku przede wszystkim, coœ wspania³ego. S³ysza³am cymba³y! Maestro by³ przesympatyczny, od czasu do czasu zagadywa³ publicznoœÌ, a to, ¿e gor¹co, ¿e klimatyzacja nie za dobrze dzia³a, a to, ¿e nie podoba³o mu siê jak on sam zagra³. Przeciera³ czo³o chusteczk¹, przek³ada³ stosy nut i troszkê chyba robi³ specjalny show, jego zachowanie by³o lekko zabawne ale w sposób kontrolowany, uroczy. Budzi³o sympatiê i uœmiech, przybli¿a³o artystê i publikê. Wszyscy chyba bez wyj¹tku siedzieli w dobrych humorach, muzyka p³ynê³a harmonijnie, bez szarpania, bez "zgrzytu" (co nie jest takie oczywiste, nawet w przypadku znanych artystów). A¿ mo¿e ciut za monotonnie siê zrobi³o, zreszt¹, co kto lubi. Po przerwie Chopin. I trochê zdziwienia i odmiennoœci od tego co "wgrane" w nasze polskie g³owy. WiêkszoœÌ przepiêknie "wygrana", ale by³y te¿ jakby obszary muzyki "martwe", zapomniane, pominiête, ogranicza³y siê do kilku nutek od czasu do czasu, ale mnie to trochê "razi³o". Largetto koncertowe wyrwane z kontekstu i bez orkiestry trochê mnie zszokowa³o, ale by³o tak piêkne, ¿e nawet zagrane nieco odmiennie od moich oczekiwaù zachwyci³o. Koncert fortepianowy Liszta bez orkiestry zupe³nie mnie zdezorientowa³, choÌ jeden ze œrodkowych momentów zagrany zosta³ wzorcowo, us³ysza³am idealn¹ harmoniê i idealne piêkno. No i po takiej potê¿nej dawce szemraninki ten Liszt zupe³nie mi nie pasowa³. Jakkolwiek zagrany by³ ciekawie i bardzo dobrze, to jednak z takim graniem muszê siê oswoiÌ, stopniowo wys³uchaÌ kilka razy, co w warunkach "live" jest nierealne, no, chyba, ¿e zawrê kiedyœ bli¿sz¹ znajomoœÌ z jakimœ "fortepianist¹".
Po koncercie artysta wyszed³ do publicznoœci, by pogawêdziÌ, pouœmiechaÌ siê, z³o¿yÌ autografy. Przed wejœciem do sali koncertowej jest takie stoisko z p³ytami i ksi¹¿kami, w³aœnie za nim stan¹³ maestro, bardzo w³aœciwie, bo trochê nieprzyjemnie w byle jakim w¹skim korytarzu za scen¹, oby zwyczaj siê utrwali³!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Sierpień 22, 2012, 13:03:31 »
Wywiad z Cyprienem Katsarisem
http://www.youtube.com/watch?v=0isENGsc2c8&feature=player_embedded
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 22, 2012, 18:15:26 »
DziĂŞkujĂŞ Ci xbw za obszernÂą i ciekawÂą recenzjĂŞ oraz znakomity link. Przecudowny prezent.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2012, 18:18:43 wysłane przez tuco82
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Sierpień 22, 2012, 21:41:47 »
Tuco, to ja dziĂŞkujĂŞ Tobie! Gdyby nie Twoje linki, informacje i zachwyty nad Katsarisem, nie miaÂłabym pojĂŞcia o jego istnieniu i nie poszÂłabym na jego koncert, sporo tracÂąc
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Sierpień 28, 2012, 22:09:56 »
No i gdzie ta Martha na Âżywo z ChijE? W DwĂłjce leci, fajny, bo fajny, ale jazz. Na szczĂŞÂście zaraz w tv meczyk Panathinaikos Ateny z MĂĄlagÂą, Liga MistrzĂłw
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Sierpień 28, 2012, 22:21:14 »
Po raz chyba siódmy dane mi by³o wys³uchaÌ dziœ Daniila Trifonova na ¿ywo i po raz kolejny wytr¹ci³ mnie z równowagi, wytelepa³ po ró¿nych tam kana³ach ³¹cz¹cych gdzieœ w kosmosie dziwne wszechœwiaty i odstawi³ na miejsce po 4 bisie z powrotem do Studia Lutos³awskiego. Daniil ci¹gle na wysokoœciach, lotem coraz bardziej wznosz¹cym szybuje ku piêknej przysz³oœci. Mo¿e to g³upie, ale jestem z niego dumna i bardzo spokojna o jego dobr¹ przysz³oœÌ.
Bardzo dziĂŞkujĂŞ losowi i osobom ktĂłrych rĂŞkoma dziaÂłaÂł za umoÂżliwienie mi odbioru na Âżywo z wnĂŞtrza!
Sk¹pa iloœÌ wejœciówek to koszmar melomana przed koncertem...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Sierpień 28, 2012, 22:24:33 »
NaprawdĂŞ nie wiem dlaczego nie ma transmisji!!!
Jeszcze wczoraj byÂła zapowiedÂź w ramĂłwce i duÂża reklama w DwĂłjce!!!
http://www.franzschubert.pl/
Strony: [
1
]
2
3
...
6
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »