Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA  (Przeczytany 41327 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 28, 2012, 22:33:14 »

Jest "tylko" wywiad z Daniilem

http://www.polskieradio.pl/8/410/Artykul/673234,Daniil-Trifonov-na-festiwalu-Chopin-i-jego-Europa
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 28, 2012, 22:33:45 »

Chyba wszystkie mia³y¶my dzi¶ nasz "happy day"!!
Dla mnie by³ to trzeci raz gdy s³ucha³am Dani³a na ¿ywo, jednocze¶nie pierwszy jego recital solowy.
Zdecydowanie najlepszy jego wystêp jaki dane mi by³o s³yszeæ!!!I to w jakim towarzystwie!!!
Jako ma³y bonusik wyst±pi³a Julianna Awdiejewa spotkana na parkingu
Dziêki dzieczyny za wspania³y wieczór!!!

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 28, 2012, 23:08:11 »

Kogut pieje kuku-ryku.
A jak pieja kury?
Auuuu,auuuu???
Bo na pewno nie muuuuuu, albo miau.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 28, 2012, 23:11:51 wys³ane przez bartus » Zapisane
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 29, 2012, 06:21:09 »

Chyba wszystkie mia³y¶my dzi¶ nasz "happy day"!!
Dla mnie by³ to trzeci raz gdy s³ucha³am Dani³a na ¿ywo, jednocze¶nie pierwszy jego recital solowy.
Zdecydowanie najlepszy jego wystêp jaki dane mi by³o s³yszeæ!!!I to w jakim towarzystwie!!!
Jako ma³y bonusik wyst±pi³a Julianna Awdiejewa spotkana na parkingu
Dziêki dzieczyny za wspania³y wieczór!!!
Czy ja dobrze widzê?!  Dziewczyny kochane, s³ysza³y¶cie dzisiaj to, co ja tydzieñ temu na Ravinia Festival? Co za szczê¶cie! Czy te¿ by³o najpiêkniej na ¶wiecie?!!!! A jakie bisy?

Nie mogê siê ju¿ doczekaæ na preludia i trzeci Racha!
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 29, 2012, 06:28:35 wys³ane przez ewa578 » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 29, 2012, 06:42:09 »

Ewo, dla mnie by³o najpiêkniej na ¶wiecie
Wys³ucha³y¶my we cztery recitalu z najnowszym programem, Scriabin, Skazki, Ognisty, przerwa, Debussy, Etiudy + 3 na bisy i Strauss. Ka¿da nutka by³a zagrana starannie, piêknie wyartyku³owana, ca³o¶æ dopracowana, efekt ca³o¶ciowy znakomity. A i tak tym co najpiêkniejsze by³y etiudy, wszystkie razem i ka¿da z osobna, moim zdaniem Daniil gra je coraz lepiej!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 29, 2012, 17:30:02 »

A wiêc, dok³adnie to samo! Strasznie siê cieszê, ¿e prze¿y³y¶my to razem, chocia¿ osobno! Serdecznie wszystkich pozdrawiam  Buziak Buziak Buziak Buziak
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 31, 2012, 07:25:48 »

Czy kto¶ s³ucha³ wczorajszej transmisji? Dwójka nadawa³a na ¿ywo ze studia Lutos³awskiego. Przypadkowo w³±czy³am radio w komórce i "siê za³apa³am" akurat na drug± chopinowsk± po³owê. Wys³ucha³am jedynej skomponowane przez Fryderyka Fugi w opracowaniu na smyczki oraz, traf chcia³, wiêc potulnie pod±¿y³am za wskazaniem losu, koncertu f-moll w wykonaniu Julki naszej konkursowej Awdiejewej. Oraz jej dwóch chopinowskich bisów. Jako ¿e testowa³am opcjê nagrywania, w ka¿dej chwili mogê sobie koncert powtórzyæ i zastanowiæ siê spokojnie, co my¶lê o interpretacji.

Dzi¶, niestety, finito, ostatni koncert tegorocznego ChijE.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 31, 2012, 07:59:55 »

Jaka  masz komorke?
Z takimi dobrociami (radio, funcja nagrywania)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 31, 2012, 08:21:49 »

Do tej pory mia³am starutk± nokiê, ale pad³a, wiêc mêczê siê z jakim¶ samsungiem. Pod wzglêdem komórek jestem zacofana, dopiero teraz mam funkcjê robienia zdjêæ, filmów, radia i nagrywania. Tylko kabelka nie ma Smutny
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 31, 2012, 08:32:35 »

Slyszalem, ze samsungi maja niezly dzwiek.
Mimo wszystko nokia to nokia.

iphone 4 (apple) z dokupiona dostawka (tascam) przeobraza sie w profesjonalne, studyjne urzadzenie do nagrywania.
Sam widzialem i slyszalem. Totalna rewelacja.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 31, 2012, 08:41:22 »

Dziêki za polecenie, mo¿e kiedy¶.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Sierpieñ 31, 2012, 23:15:41 »

Tak, koncert Walentyny to by³ naprawdê "MOCNY" fina³ festiwalu... Jak wczorajsza pora¿ka ¦l±ska Wroc³aw 1:5 Smutny
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 01, 2012, 01:01:41 »

Nie oglada³am tego meczu o którym pisze Beatka, przyznam sie ¿e troche po dzisiejszym koncercie g³upia jestem.
Pora¿ka Walentyny w koncercie Chopina ewidentna!!Ale jej recital w Royal Albert Hall wszystkim nam sie podoba³.
To ¿e robi karierê na YT to przecie¿ nic z³ego.No nie wiem Co? Co? ???A ten bis to by³ Schubert/Liszt a nie Gounod!!!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 01, 2012, 08:03:37 »

Wczoraj. Agnieszka mnie wyci±gnê³a na fina³ festiwalu ChijE, inaczej ogl±da³abym mecz Chelsea Londyn - Atletico Madryt. Ale wdziêczna jestem ogromnie, zebra³am baga¿ niezwyk³ych do¶wiadczeñ. Cudnie siê zaczê³o. Debussy i La mer, Sinfonia Varsovia i Jerzy Maksymiuk w formie. Orkiestra przepiêknie zagra³a, ka¿dy d¼wiêk bajkowy, czu³am siê wci±gana w inn± rzeczywisto¶æ jak w w wir, bez mo¿liwo¶ci wydostania siê. Fina³ mo¿e i by³ g³o¶ny, ale nie og³uszaj±cy, choæ siedzia³am pod samym podium dla orkiestry, co¶ piêknego i energetyzuj±cego, prawie tak, jak rzeczywisty pobyt na morzu/nad morzem. "Spod ziemi" wynurzy³ siê fortepian i Dmitri Alexeev, zwyciêzca konkursu w Leeds z 1975 roku, wykona³ koncert fortepianowy D-dur Ravela na lew± rêkê. Mówi siê, ¿e w dwóch tkwi si³a i moc trzech, zgadzam siê z tym. Uwa¿am te¿, ¿e odwrotnie, dwóch podzielonych na pó³ jest os³abionych do 1/3 mocy, i widzê prze³o¿enie tego zjawiska na grê jedn± rêk± na fortepianie. Skutkiem takiej gry jest pozbawienie co najmniej 2/3 warto¶ci utworu. (No jeszcze jaka¶ krótka forma ewentualnie ok, ale koncert fortepianowy?) Osoby posiadaj±ce obie d³onie nie powinny wykonywaæ utworów na jedn± rêkê, howg. No ale skoro ju¿, to to co "nam dano" czyli skromn± jednorêczn± "kolacyjkê", bo nie ucztê, oceniam pozytywnie, jak na pierwsze us³yszenie zupe³nie nieznanego wykonawcy. Ciê¿ko s³uchaæ kogokolwiek, po jeszcze w uszach brzmi±cych d¼wiêkach Trifonova na ¿ywo, ta jego precyzja i staranno¶æ tak zawy¿y³y mój próg odbioru, ¿e to a¿ uci±¿liwe, ale nie narzekam Wiêc troszeczkê na tego Ravela pokrêci³am nosem, gdybym tak wiedzia³a co mnie czeka po przerwie.. Bardzo ciekawa Walentyny, ze sporymi oczekiwaniami brzmienia jej interpretacji na ¿ywo, ¿yczliwie nastawiona trwa³am wyczekuj±co. Sinfonia Varsovia zaczê³a e-molla cudownie, jak z p³yty, ale nic w tym dziwnego, jaka orkiestra mia³aby graæ najpiêkniej koncerty Chopina, jak nie nasza? Rozmarzy³am siê, wznios³am siê, zniknê³am z rzeczywistego wymiaru ale szybciutko ju¿ pierwsze d¼wiêki Lisicy wywo³a³y otrze¼wienie i zaniepokojenie. Co jest? No, mo¿e to trema. Ale nie by³a to, niestety, trema. Kobieto, czy Ty nie wiesz, gdzie grasz? W jakim kraju jeste¶? To POLSKA, e-moll to ¶wiêto¶æ niemal, tu dopiero co by³ rok chopinowski, konkurs chopinowski, co chwilê kto¶ gra ten koncert na profesjonalnym poziomie w sposób albo idealny albo bliski idea³u, mo¿e z kilkoma niewielkimi wpadkami. A Walentyna zagra³a biegle, owszem, ale tak, jakby to by³a jej pierwsza lekcja przy nauczycielu, wymagaj±ca doszlifowania kilkumiesiêcznego pod czujnym uchem jeszcze. Brzmia³o, jakby SAMA siê z nut nauczy³a. Koncert by³ odbêbniony, ODPLUMKANY, a gdzie bel canto, ja siê pytam?! To by³ przyk³ad, jak absolutnie nie powinno siê graæ. Nutki by³y chyba dodawane, choæ tu mo¿e siê mylê, nie znam siê. Nutki by³y klepane jak leci, byle szybko. Nie zd±¿y³y wybrzmieæ, nie mówi±c ju¿ o ich jakim¶ dopieszczeniu, ró¿nicowaniu. Najgorsze dopiero mia³o nadej¶æ, Walentyna siê posypa³a. Zupe³nie straci³a g³owê i kontrolê, próbowa³a cichutko improwizowaæ, odnale¼æ rytm i w³a¶ciwe klawisze, naciskaæ cokolwiek, byleby wspó³brzmia³o z orkiestr±. Orkiestra z pokerow± min± gra³a, ale ile mo¿na, minutê, dwie, a Lisica w lesie. W koñcu i orkiestra zg³upia³a i zbiorowo ³ypnê³a na dyrygenta, "czy ja mam graæ?" Na szczê¶cie nadszed³ dobry muzyczny moment na "restart" i od pewnego momentu "chycili" wszyscy wespó³ i kontynuowali ju¿ "spójnie", co nie znaczy, ¿e ju¿ by³o ok. Walentyna siê trochê wiêcej myli³a, niestety do tych wszystkich mankamentów jeszcze fa³szowa³a. Dr¿a³am o Larghetto, ale przesz³o w miarê bezbole¶nie, ale czaru na nikogo chyba nie rzuci³a. Powiedzmy, ¿e da³o siê s³uchaæ bez wbijania paznokci w fotel. Czeka³am na fina³ przygotowana, ¿e znów nast±pi± ciche chwile przy fortepianie. Ale ju¿ do koñca paluszki biega³y szybciutko i sprawnie, niemniej po ³ebkach, byle nacisn±æ klawisz (z fa³szami i pomy³kami oczywi¶cie), ale to przecie¿ nie o to chodzi ani w Chopinie, ani w ogóle w muzyce. Orkiestra gra³a profesjonalnie, widaæ by³o, ¿e muzycy dawali z siebie 200%, jakby starali siê jako¶ pokryæ deficyty, wyrównaæ, zado¶æuczyniæ, zw³asza w momentach kiedy grali sami (zgodnie z partytur±). Solistka - katastrofa. ¯enada. Na jarmark z takim graniem, nie na fina³ presti¿owego festiwalu. Na YT i tylko tam. Chyba, ¿e kto¶ we¼mie Lisicê na warsztat i poduczy. Potencja³ ma ogromny, tylko czy jej "manierê" da siê jeszcze w ogóle "wykarczowaæ"? Ach, jeszcze bisy. Ave Maria by³o jako¶ tak bardzo nie na miejscu. Z jakim¶ takim weselnym "zaci±ganiem". La Campanella, podobnie jak fina³ koncertu, odegrana sprawnie technicznie ale na zasadzie szybkiego odbêbnienia, z pomy³kami, zgrzytami, fa³szami. Otworzono z charakterystycznym stukaniem drzwi wyj¶ciowe z sali, ale brawa by³y (ja je bi³am dla orkiestry, która wci±¿ na scenie) i Walentyna wysz³a na trzeci bis, niestety chopinowski. To chyba wtedy zapa³a³am najwiêksz± sympati± dla Julianny, tak bardzo chcia³abym przynajmniej jej teraz pos³uchaæ, zatêskni³am za jej staranno¶ci±, precyzj±, dok³adno¶ci±, pielêgnowan± gr±, sprawno¶ci± za któr± stoi profesjonalne zaplecze. Na bisowany nokturn ju¿ stuli³am uszy, by³y jakie¶ momenty warte wys³uchania, ale ja ju¿ by³am tak z³a i wkurzona, no i przy okazji ¶pi±ca, ¿e ju¿ chcia³am siê wydostaæ z tej sali tortur. Przypomnia³am sobie, ¿e nie wolno mi siê denerwowaæ, bo i po co, noc taka piêkna, jeszcze ciep³a, spacer przed snem dobrze zrobi ka¿demu. Nie jestem z³o¶liwa, jestem obiektywna. Z pewno¶ci± jako cz³owiek Walentyna jest urocz± istot±, ale nie jest profesjonalnym muzykiem, powinna i¶æ do szko³y i uczyæ siê d³ugo i namiêtnie.

Tak siê jeszcze zastanawiam, jak wygl±da³a próba z orkiestr± przed koncertem, czy by³a jaka¶ zapowied¼ katastrofy?
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 01, 2012, 08:59:24 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 01, 2012, 08:23:41 »

Na stronie NIFC Walentyna nie ma nawet notki biograficznej w jêzyku polskim. Chyba kto¶ siê za bardzo z czym¶ pospieszy³. A nawet nie kto¶, ale wielu.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher animilkowo twistedgamers paktprzyjazni silverstar