Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA (Przeczytany 41355 razy)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
Odp: Miêdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA
«
Odpowiedz #45 :
Wrzesieñ 03, 2012, 12:44:32 »
Beatko, Ty mog³aby¶
poczytne powie¶ci pisaæ, bo
piszesz z werw±, zaanga¿owaniem emocjonalnym, i lekkim humorem.
Brawo za pióro i
za umiejêtno¶æ w tak "lekki" sposób
przekazania istotnych kwestii i warto¶ci.
pozdrawiam
Marek
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #46 :
Wrzesieñ 03, 2012, 16:34:38 »
Po przeczytaniu tej "fachowej" recenzji zaczalem zastanawic sie nad pytaniem - Dlaczego musimy byc bombardowani obelzywymi
slowami przez takie nikczemne osoby jak D.S?
I odpowiedzialem sobie - uklady medialne
zmuszaja
nas do obcowania z tego typu zjawiskami (tak jak znienawidzone reklamy w TV,)
D.S. jest pospolita zazdrosnica z ukladu.
W przeciwienstwie do D.S. Walentina ma talent i jest urodziwa.
Zrobilas fatalne zestawienie naszej wartosciowej Beatki z niewartosciowym "recenzentem" z GW.
P.S.
Pamietam Ewo, ze kiedys ostro krytykowalas moja agresje.
Teraz z satysfakcja promujesz jad wylewany z ust czlowieka drugiemu czlowiekowi.
Jak to nazwac?
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #47 :
Wrzesieñ 03, 2012, 20:47:30 »
Zmusi³em siê do przeczytania referatu Szwarcmanównej, choæ z regu³y lewackie merdia omijam szerokim ³ukiem. Czytam przeto i nic nie rozumiem, autorka u¿ywa bowiem nowomowy (zapewne taki trynd w¶ród lewicowych intelektualistów, zw³aszcza je¶li s± to czo³owi lew. int., którzy te tryndy wytyczaj±), która dla mnie jako "mohera" z ma³ego o¶rodka jest niczem innem, jeno be³kotem. Co to ma znaczyæ:
"Ju¿ jak zagra³a pierwsze akordy Koncertu e-moll brzydkim, przestrzelonym d¼wiêkiem, wiedzia³am, ¿e brak jej si³y."
Przestrzelonym d¼wiêkiem? Mniemam, ¿e przestrzelony d¼wiêk jest wtedy, gdy muzykowi brak si³y, tyle tylko zrozumia³em, ale mo¿e kto¶ rozwinie tê b³yskotliw± "my¶l" Szwarcmanównej i powie mi, staremu moherowi, jak w sensie technicznym mo¿na uzyskaæ "przestrzelony d¼wiêk? Zagadka jest tym wiêksza, ¿e na samym pocz±tku referatu D. Sz. stwierdza:
"Po pierwsze: nie ma d¼wiêku."
Je¶li d¼wiêku nie ma, to ja moher z ma³ego o¶rodka pytam- jak¿e ten d¼wiêk mo¿e byæ przestrzelony, skoro go nie ma? Dalej Szwarcmanówna jeszcze bardziej przejmuje siê powierzonym jej odcinkiem i udowadnia, jak doskonale jest wyszkolona w pracy operacyjnej, jej be³kot staje sie bowiem tak niezrozumia³y, ¿e nawet nie wiem, o co zapytaæ:
"Ale najlepszy numer zdarzy³ siê w przetworzeniu: nagle kompletnie siê wysypa³a i nie przerywaj±c przez kilkana¶cie taktów gra³a jakie¶ fa³szywe pasa¿e kompletnie od czapy".
Mo¿e kto¶, kto widzia³ ten koncert, zauwa¿y³ moment, w którym artystka zaczê³a siê "wysypywaæ"? Je¶li tak, bardzo proszê szybko mnie uwiadomiæ, bo ju¿ w mej wyobra¼ni pojawiaj± siê rozmaite obrazy takiej wysypuj±cej siê pianistki i niestety nie wszystkie nadaj± siê do opowiedzenia, oj nie wszystkie. O graniu od czapy nawet nie wspomnê. Ani o "teorii spiskowej", ¿e Walentyna "wylansowa³a siê przez You Tube- infantylno¶æ tego stwierdzenia utwierdza mnie jedynie w przekonaniu, ¿e wszyscy "czo³owi intelektuali¶ci lewicowi" je¶li nie maj± rozumku dziecka, to na pewno czuj± siê baaaardzo m³odo, jak choæby Jakób "Kuba" Wojewódzki, nazwany przez Michnika "u¶miechem III Rzeczypospolitej".
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #48 :
Wrzesieñ 03, 2012, 22:44:26 »
Dorota Szwarcman nie jest wed³ug mnie profesjonalnym krytykiem muzycznym, a je¶li mam znale¼æ jeden pozytywny aspekt jej internetowej dzia³alno¶ci, to jest nim medialne nag³a¶nianie takich spraw, jak np. likwidacja studia S1. Nie uwa¿am jej blogowych wpisów nawet za æwierærecenzje. Kwestiê wy³o¿y³ ju¿ po czê¶ci S³awek. Czy profesjonali¶cie, dziennikarzowi jednego z najwiêkszych tygodników, przystoi ograniczaæ siê w swoich sprawozdaniach do efektownie subiektywnych, a niewiele wnosz±cych okre¶leñ, typu "brzydki d¼wiêk" ("przestrza³u" nie bêdê powtarza³), "zaszemranie" utworów, "ma³o impresjonistycznie" (z "braku zamglenia" - ja proszê o konkrety, o jaki deficyt zamglenia tu chodzi - w sensie dynamiki, artykulacji, itd ?) Sympatyczno¶æ Aleexeva wychwyci³y oczy czy uszy DSz w czasie koncertu? Mo¿e chodzi tu o sympatyczno¶æ dzwiêkow± - czy fraza "jego gra by³a sympatyczna" nie pasowa³aby do szwarcmanowej stylistyki?
Same ogólniki. To ³adne, to nie, to mi siê podoba, to nie. Do tego pe³no nieuzasadnionych z³o¶liwo¶ci. Wunder i dno, Ukrainka i sukienka (?!) Wolê niezdarnie graj±c± Valentinê - najlepiej we fioletowej sukience
- ni¿ elaboraty DSz, któr± zreszt± widzia³em live w Poznaniu (w¶ród krytyki muzycznej w Polsce musi byæ straszliwa posucha), a jej wypowiedzi dla TVP Kultura z szacunku komentowaæ nie bêdê.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #49 :
Wrzesieñ 04, 2012, 08:36:59 »
Patryku!!!! a ty nie pomy¶la³e¶ nigdy o stworzeniu swojego muzyczno/krytycznego bloga!!!Tak ma³o jest ludzi
których ¶wiat jest taki jak mój!!!!Pomy¶l proszê!!!!!!
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Wrzesieñ 04, 2012, 12:06:06 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesieñ 04, 2012, 08:36:59
Patryku!!!! a ty nie pomy¶la³e¶ nigdy o stworzeniu swojego muzyczno/krytycznego bloga!!!Tak ma³o jest ludzi
których ¶wiat jest taki jak mój!!!!Pomy¶l proszê!!!!!!
Czyli co Agnieszko?
Chcesz, by Patryk stworzyl specjalnie bloga dla Ciebie.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #51 :
Wrzesieñ 04, 2012, 12:28:44 »
By³abym szczê¶liwa!!!!!! poza tym z rozmów poza forumijnych wiem,¿e nie tylko ja o tyn marzê!!!!Ale dobrze ,¿e jeste¶!!!!
Mozarcie!!!
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Wrzesieñ 04, 2012, 13:40:00 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesieñ 04, 2012, 12:28:44
By³abym szczê¶liwa!!!!!! poza tym z rozmów poza forumijnych wiem,¿e nie tylko ja o tyn marzê!!!!Ale dobrze ,¿e jeste¶!!!!
Mozarcie!!!
Ale dobrze,ze jestescie!!!! Mozarci!!! (chyba)
P.S.
Czy mozesz zdradzic,kto jeszcze marzy?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Wrzesieñ 04, 2012, 14:48:04 »
Nie chyba tylko na pewno!!!
Wiesz, ¿e Ciê uwielbiam
:-*i wiesz dlaczego
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #54 :
Wrzesieñ 04, 2012, 20:44:08 »
Czy zwany Patryk i Mozart to ta sama osoba? To ja te¿ przy³±czam, przepraszam, przy³anczam siê do apelu odno¶nie tego bloga. Albowiem srodze lubiê poczytaæ se m±drzejszych ode mnie i wtenczas sam mogê wym±drzaæ siê na zwanych salonach
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #55 :
Wrzesieñ 04, 2012, 21:00:24 »
Janku, ja Twego blogaska ¶ledzê na bie¿±co i czytam wszystkie Twe felietoniki. Podoba mi siê równie¿ Twoje wykonanie Walca a-moll op. 34 nr 2, smutne, ale godne. Grasz doskonale i zadba³e¶ o odpowiedni± do dedykacji oprawê, jest perfekcyjnie, mimo miernego instrumentu d¼wiêk w po³±czeniu z obrazem ogl±da siê z przyjemno¶ci±, choæ nie zapomina siê o kontek¶cie i dedykacji. Gdyby¿ tak m³odzi zechcieli uczyæ siê szeroko pojêtej kultury od od takich ostañców jak Ty, Drogi Janku!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #56 :
Wrzesieñ 04, 2012, 22:25:25 »
S³awku, bardzo Ci dziêki za hojnie okazan± mi ¿yczliwo¶æ, za komplementy odno¶nie mego amatorskiego muzykowania, ale i za sukcesywne odwiedzanie mojej witryny. To mi³e... Ostatnio na niej trochê ciszy i zastoju, ale wierzê, ¿e mo¿e po wakacjach wena przeprosi siê ze mn± i na witrynkê powróci
Za¶ co do grania: tak, to prawda. Bardzo mi zale¿a³o, aby interpretacja tego walca by³a godna. Je¶li to dostrzeg³e¶, to oznacza, ze wykona³em pewne bardzo wa¿ne w mym ¿yciu zadanie. Wykona³em je dzielnie, jak tylko mog³em.
Tymczasem mogê ju¿ zapowiedzieæ nowinkê: otó¿ na dniach opublikujê na witrynie (i rzecz jasna u nas w Kurierze) kompletnie nietypowe dla mnie nagranie. Co to bêdzie - póki co - niespodzianka. Teraz powiem tyle, ¿e bêdzie nawi±zywa³o do osoby Johna Hendricksona.
Kto pamiêta Johna Hendricksona? Przypuszczam, ze jako wieloletni meloman Ty mo¿esz go pamiêtaæ. To by³ przeuroczy Kanadyjczyk, który przyjecha³ na IX Konkurs Chopinowski do Warszawy i odegra³ na naszym Konkursie niepo¶ledni± rolê. By³, oprócz Zimermana, autentycznym ulubieñcem publiczno¶ci. Bêd±c na po³y inwalid±, za ka¿dym razem wzcz³apywa³ siê na estradê z laseczk±. Doszed³ do III etapu i zdoby³ kilka honorowych wyró¿nieñ. Jestem pewien, ze gdyby CHiJE by³ organizowany za tamtych czasów - by³by najpierwszym jego Artyst±. Wszyscy wró¿yli mu niezwyk³a karierê, ale, niestety, dzi¶, odnoszê wra¿enie, s³uch o nim zagin±³(?)...
Byæ mo¿e i tymi s³owy, i moim nagraniem choæ trochê go powspominamy?
Pozdrawiam Ciê S³awku, i jeszcze raz dziêki za Tw± szczer± ¿yczliwo¶æ...
ps
oczywiscie: nasz Patryk (Pat) i "Mozart" - to ta sama osoba i duma naszego Forum!)
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 04, 2012, 22:29:52 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Wrzesieñ 05, 2012, 07:40:42 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesieñ 04, 2012, 14:48:04
Nie chyba tylko na pewno!!!
Wiesz, ¿e Ciê uwielbiam
:-*i wiesz dlaczego
Agnieszko.
Mialem na mysli Mozarta P. i Mozarta A.
Jest super, gdyz jest ich dwoch ("jest dobrze, ze jestes/jestescie")
Ogolnie, chyba sie zle zrozumielismy.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #58 :
Wrzesieñ 05, 2012, 10:50:30 »
Tak wiele osób tu, na tym forum piêknie i ze znawstwem pisze o muzyce, ¿e
ka¿de z Was mog³oby za³o¿yæ muzycznego bloga, je¶li czu³oby tak± potrzebê.
Ka¿de z Was podnosi moj± wiedzê i kulturê muzyczn±.
Z takim pisaniem, wypowiadaniem siê o muzyce, nie spotka³em siê nigdzie indziej.
Tak skumulowana wiedza i wra¿liwo¶æ muzyczna czyni to forum
najlepszym o muzyce w ca³ym Internecie.
pozdrawiam
Marek
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #59 :
Wrzesieñ 06, 2012, 23:10:23 »
Bardzo dziêkujê Wam za ciep³e s³owa, które mocno zawróci³y mi w g³owie
Mo¿e kiedy¶, gdy znajdê wiêcej czasu, odwa¿ê siê (mo¿e we wspó³pracy z kim¶ z Was?) stworzyæ co¶ w rodzaju e-miejsca dla swoich muzycznych przemy¶leñ. Studia mnie poch³aniaj± - szczególnie nielatem.
Dylemat S³awka po raz kolejny u¶wiadomi³ mi, ¿e Maestro nie upowa¿ni³ mnie do u¿ywanego nicka...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
Do góry