Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA  (Przeczytany 41300 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #60 : Wrzesieñ 07, 2012, 05:26:12 »

Pat, mam podobne odczucia co do pani DS - czytaj±c jej wpisy na blogu nie mia³am nigdy poczucia, ¿e obcujê z krytyk± muzyczn± przeznaczon± dla szerszego grona odbiorców - raczej z lu¼nymi, czasem niezbyt te¿ uporz±dkowanymi my¶lowo, uwagami kierowanymi do znajomych, pisanymi jêzykiem do¶æ, nazwijmy to, kolokwialnym. I, co zawsze nam przeszkadza³o, czêsto nieobiektywnymi, zawieraj±cymi nie wnosz±ce niczego z³o¶liwo¶ci (naprawdê jaki¶ silny uraz na punkcie Wundera Co?). My¶lê, ¿e tak w³a¶nie powinni¶my do tego podchodziæ - powa¿ni krytycy muzyczni to pan Majchrowski, Orawski, Hawryluk, pani Pêciñska, ¦wiatczyñska itp itd. Pani DS to autorka popularnego bloga Podejrzewam, ¿e Polityka ma tu na wzglêdzie bardziej poczytno¶æ z lekk± nutk± sensacji, ni¿ przekazywanie solidnej wiedzy. A co do posuchy - w ¶rodowisku (jak zreszt± w wielu innych) dzia³a te¿ zasada znajomo¶ci i, jak chyba kiedy¶ Bartek wyrazi³? - kolesiostwa:) My¶lê, ¿e nie ma sensu, aby¶my to wszystko brali sobie do serca.

O blogu by³a ju¿ mowa w zesz³ym roku, n'est-ce pas? Z pewno¶ci± nie tylko Agnieszka marzy³aby o takim miejscu w sieci. A o ile pamiêtam, Bartus proponowa³ Ci napisanie ksi±¿ki, co w zasadzie wychodzi na jedno (odno¶nie uznania dla Twojej rzetelnej wiedzy i umiejêtno¶ci jej przekazywania wdziêcznym czytelnikom Ca³y czas powraca kwestia nieub³aganego czasu - ale z pewno¶ci± prêdzej czy pó¼niej to siê mniej wiêcej unormuje (tylko mniej wiêcej, bo cz³owiek maj±cy pasje i otwarty umys³ zawsze ma zbyt ma³o czasu Chichot)
Nickiem za¶ siê nie przejmuj, mimo chwilowych zawirowañ znaczeniowych wszyscy tu doskonale kojarz±, kto zacz nasz Mozart. £±cznie z co niektórymi komentatorami wiod±cych konkursów muzycznych  Chichot

Z drugiej strony, Marek jak zwykle m±drze zwraca uwagê, ¿e nasze forum pe³ne jest pasjonatów z sercem wype³nionym mi³o¶ci± do muzyki i to, co tutaj tworz± ju¿ jest jakim¶ wspólnym i bardzo cennym multiblogiem:))
Têskniê za nim, kiedy czas okrutnie odcina mnie od regularnego uczestnictwa w tym naszym wspólnym snuciu opowie¶ci o obcowaniu z piêknem. I za Wami:)
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 08, 2012, 12:12:29 »

Przeczyta³am Wasze ralacje z wys³uchanych koncertów ale ciekawa jestem, co z Mart± Argerich, wszak gra³a równie¿ na tym festiwalu, w tym roku nawet z córk±.
Czy kto¶ z Was s³ysza³, jak gra³a?
Ogromnie jestem ciekawa, lubiê Martê Argerich, lubiê s³uchaæ Preludiów Chopina w jej wykonaniu, wiem, ¿e od dawna nie gra solo, ¿e zajê³a siê raczej muzyk± kameraln±.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 08, 2012, 20:28:02 »

Basiu, relacja z tego koncertu jest tutaj http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=73.msg21709#msg21709 (Relacje z koncertów, (info o koncertach)... z 30 sierpnia) i zawdziêczamy j± p.Joannie.

Wczoraj w Dwójce radiowej o 19.00 mia³a byæ retransmisja, ale ostatecznie królowa³ Glenn Gould. Ale trzeba pilnowaæ ramówki, bo na pewno zosta³a prze³o¿ona na nied³ugo. Pilnujmy wspólnie
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 08, 2012, 21:41:17 »

O, tak dziêkujê
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 17, 2012, 19:35:31 »

Dzi¶ rocznica ¶mierci  Patrona naszego forum...Jego muzyka jednak wci±¿ trwa i trwa...

Poni¿ej link do niezwyk³ego wykonania koncertu f-moll (który zawsze mnie wzrusza, chyba nawet bardziej ni¿ e-moll) na instrumencie historycznym. Zagra³ go Janusz Olejniczak podczas tegorocznego festiwalu Chopin i jego Europa.
Choæ na ogó³ nie przepadam za d¼wiêkiem fortepianów z epoki, jednak tutaj jest co¶ w tej interpretacji, co przykuwa moj± uwagê i ka¿e s³uchaæ od pierwszej do ostatniej nuty.
Zagra³ po prostu wirtuoz.

http://www.youtube.com/watch?v=7Z_2SsA6HGE
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 17, 2012, 20:31:32 »

Chcialbym uczcic jakos rocznice Frycka. Nie wiem jak.
Zabrzmi to jakos nielogicznie,ale chyba otworze butelke i wypije zdrowie naszego patrona.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 17, 2012, 20:34:39 »

Pierwszy toast mam juz za soba.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 17, 2012, 20:58:57 »

Drugi tez... i slucham sobie Scarlattiego.(tez nielogiczne,ale coz nie moge sie oklamywac i daje co najlepsze ode mnie dla Fryderyka)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:05:27 »

Ja dzi¶ za to s³ucha³em Bacha... no ale... sam sobie zagra³em rocznicowo i Fryderyka 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:07:22 »

Januszu, Twoje zdrowie rowniez...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:10:38 »

Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:11:07 »

Zapraszam wszystkich Kurierowiczow.
Przeciez dzisiaj mamy rocznice.
Zostancie on-line.
W ten sposob uczcimy naszego mistrza.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #72 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:11:59 »

chyba lecz± kaca po meczu 

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:12:17 »

Kochani, logujcie sie, nie czekajcie do jutra (jutro jest po ptokach).
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Pa¼dziernik 17, 2012, 21:13:42 »

Po dzisiejszym meczu, to na kaca za wczesnie.
Chyba, ze zaczeli celebrowac wczoraj na zas.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper animilkowo paktprzyjazni neder-live