Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Festiwal Muzyczny CHOPIN I JEGO EUROPA  (Przeczytany 42890 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #60 : Wrzesień 07, 2012, 05:26:12 »

Pat, mam podobne odczucia co do pani DS - czytaj¹c jej wpisy na blogu nie mia³am nigdy poczucia, ¿e obcujê z krytyk¹ muzyczn¹ przeznaczon¹ dla szerszego grona odbiorców - raczej z luŸnymi, czasem niezbyt te¿ uporz¹dkowanymi myœlowo, uwagami kierowanymi do znajomych, pisanymi jêzykiem doœÌ, nazwijmy to, kolokwialnym. I, co zawsze nam przeszkadza³o, czêsto nieobiektywnymi, zawieraj¹cymi nie wnosz¹ce niczego z³oœliwoœci (naprawdê jakiœ silny uraz na punkcie Wundera Co?). Myœlê, ¿e tak w³aœnie powinniœmy do tego podchodziÌ - powa¿ni krytycy muzyczni to pan Majchrowski, Orawski, Hawryluk, pani Pêciùska, Œwiatczyùska itp itd. Pani DS to autorka popularnego bloga Podejrzewam, ¿e Polityka ma tu na wzglêdzie bardziej poczytnoœÌ z lekk¹ nutk¹ sensacji, ni¿ przekazywanie solidnej wiedzy. A co do posuchy - w œrodowisku (jak zreszt¹ w wielu innych) dzia³a te¿ zasada znajomoœci i, jak chyba kiedyœ Bartek wyrazi³? - kolesiostwa:) Myœlê, ¿e nie ma sensu, abyœmy to wszystko brali sobie do serca.

O blogu by³a ju¿ mowa w zesz³ym roku, n'est-ce pas? Z pewnoœci¹ nie tylko Agnieszka marzy³aby o takim miejscu w sieci. A o ile pamiêtam, Bartus proponowa³ Ci napisanie ksi¹¿ki, co w zasadzie wychodzi na jedno (odnoœnie uznania dla Twojej rzetelnej wiedzy i umiejêtnoœci jej przekazywania wdziêcznym czytelnikom Ca³y czas powraca kwestia nieub³aganego czasu - ale z pewnoœci¹ prêdzej czy póŸniej to siê mniej wiêcej unormuje (tylko mniej wiêcej, bo cz³owiek maj¹cy pasje i otwarty umys³ zawsze ma zbyt ma³o czasu Chichot)
Nickiem zaÂś siĂŞ nie przejmuj, mimo chwilowych zawirowaĂą znaczeniowych wszyscy tu doskonale kojarzÂą, kto zacz nasz Mozart. ÂŁÂącznie z co niektĂłrymi komentatorami wiodÂących konkursĂłw muzycznych  Chichot

Z drugiej strony, Marek jak zwykle mÂądrze zwraca uwagĂŞ, Âże nasze forum peÂłne jest pasjonatĂłw z sercem wypeÂłnionym miÂłoÂściÂą do muzyki i to, co tutaj tworzÂą juÂż jest jakimÂś wspĂłlnym i bardzo cennym multiblogiem:))
TĂŞskniĂŞ za nim, kiedy czas okrutnie odcina mnie od regularnego uczestnictwa w tym naszym wspĂłlnym snuciu opowieÂści o obcowaniu z piĂŞknem. I za Wami:)
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #61 : Październik 08, 2012, 12:12:29 »

PrzeczytaÂłam Wasze ralacje z wysÂłuchanych koncertĂłw ale ciekawa jestem, co z MartÂą Argerich, wszak graÂła rĂłwnieÂż na tym festiwalu, w tym roku nawet z cĂłrkÂą.
Czy ktoÂś z Was sÂłyszaÂł, jak graÂła?
Ogromnie jestem ciekawa, lubiĂŞ MartĂŞ Argerich, lubiĂŞ sÂłuchaĂŚ PreludiĂłw Chopina w jej wykonaniu, wiem, Âże od dawna nie gra solo, Âże zajĂŞÂła siĂŞ raczej muzykÂą kameralnÂą.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #62 : Październik 08, 2012, 20:28:02 »

Basiu, relacja z tego koncertu jest tutaj http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=73.msg21709#msg21709 (Relacje z koncertĂłw, (info o koncertach)... z 30 sierpnia) i zawdziĂŞczamy jÂą p.Joannie.

Wczoraj w DwĂłjce radiowej o 19.00 miaÂła byĂŚ retransmisja, ale ostatecznie krĂłlowaÂł Glenn Gould. Ale trzeba pilnowaĂŚ ramĂłwki, bo na pewno zostaÂła przeÂłoÂżona na niedÂługo. Pilnujmy wspĂłlnie
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #63 : Październik 08, 2012, 21:41:17 »

O, tak dziĂŞkujĂŞ
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #64 : Październik 17, 2012, 19:35:31 »

DziÂś rocznica Âśmierci  Patrona naszego forum...Jego muzyka jednak wci¹¿ trwa i trwa...

PoniÂżej link do niezwykÂłego wykonania koncertu f-moll (ktĂłry zawsze mnie wzrusza, chyba nawet bardziej niÂż e-moll) na instrumencie historycznym. ZagraÂł go Janusz Olejniczak podczas tegorocznego festiwalu Chopin i jego Europa.
ChoÌ na ogó³ nie przepadam za dŸwiêkiem fortepianów z epoki, jednak tutaj jest coœ w tej interpretacji, co przykuwa moj¹ uwagê i ka¿e s³uchaÌ od pierwszej do ostatniej nuty.
ZagraÂł po prostu wirtuoz.

http://www.youtube.com/watch?v=7Z_2SsA6HGE
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #65 : Październik 17, 2012, 20:31:32 »

Chcialbym uczcic jakos rocznice Frycka. Nie wiem jak.
Zabrzmi to jakos nielogicznie,ale chyba otworze butelke i wypije zdrowie naszego patrona.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Październik 17, 2012, 20:34:39 »

Pierwszy toast mam juz za soba.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #67 : Październik 17, 2012, 20:58:57 »

Drugi tez... i slucham sobie Scarlattiego.(tez nielogiczne,ale coz nie moge sie oklamywac i daje co najlepsze ode mnie dla Fryderyka)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Październik 17, 2012, 21:05:27 »

Ja dziÂś za to sÂłuchaÂłem Bacha... no ale... sam sobie zagraÂłem rocznicowo i Fryderyka 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Październik 17, 2012, 21:07:22 »

Januszu, Twoje zdrowie rowniez...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #70 : Październik 17, 2012, 21:10:38 »

Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Październik 17, 2012, 21:11:07 »

Zapraszam wszystkich Kurierowiczow.
Przeciez dzisiaj mamy rocznice.
Zostancie on-line.
W ten sposob uczcimy naszego mistrza.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #72 : Październik 17, 2012, 21:11:59 »

chyba leczÂą kaca po meczu 

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Październik 17, 2012, 21:12:17 »

Kochani, logujcie sie, nie czekajcie do jutra (jutro jest po ptokach).
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #74 : Październik 17, 2012, 21:13:42 »

Po dzisiejszym meczu, to na kaca za wczesnie.
Chyba, ze zaczeli celebrowac wczoraj na zas.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar mini-land black-for animilkowo neder-live