Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warszawska Opera Kameralna  (Przeczytany 13695 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« : Wrzesieñ 05, 2012, 10:09:43 »

Warszawska Opera Kameralna rozpoczyna nowy sezon
A na stanowisko dyrektora og³oszono konkurs.

http://www.operakameralna.pl/index.php?halka_2012_pl-1
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 05, 2012, 11:26:55 »

Warszawska Opera Kameralna rozpoczyna nowy sezon
A na stanowisko dyrektora og³oszono konkurs.

http://www.operakameralna.pl/index.php?halka_2012_pl-1

Fajnie,ze wznawia dzialanosc.
Szkoda tylko, ze z tym Rubenem Silva (R)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2012, 00:44:03 »

No i znowu "siê" dzieje Smutny
http://www.polskieradio.pl/8/2222/Artykul/719648,Skandal-w-Warszawskiej-Operze-Kameralnej-Odpowiedzialne-wladze-milcza
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2013, 18:14:37 »

Nowy cykl Warszawskiej Opery Kameralnej - WIECZORY CZWARTKOWE – LO¯A MI£O¦NIKÓW OPERY

SPOTKANIE INAUGURACYJNE 14 lutego 2013, godz. 18.00, wstêp wolny, wej¶ciówki w kasie

http://www.operakameralna.pl/index.php?14022013
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2013, 10:41:11 »

Juz sie pogubilem, co z tym WOK.
Mieli rozwiazac.
Byly protesty.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2013, 10:43:17 »

Juz sie pogubilem, co z tym WOK.

W ka¿dym razie istnieje, nawet je¶li nie ma siê dobrze. Mam wej¶ciówki na czwartek, pewnie bêdzie informacja dla publiczno¶ci, jak siê sprawy maj±.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2013, 11:05:37 »

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi Beato.
Jezeli wychwytujesz laczenia robione w zawodowym studio przez zawodowych muzykow, to gratuluje.
Zreszta udowodnilas wielokrotnie, ze masz nadprzyrodzone slyszenie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2013, 11:11:23 »

Doskonale wiesz, ¿e nie wychwytujê, ale je¶li co¶ jest zbyt idealne, to w porównaniu do tego co s³ysza³am na wielu live'ach i nagraniach z YT i p³yt oraz "innych ¼róde³", to tê zbytni±, a wiêc sztuczn±, doskona³o¶æ - wychwycê.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2013, 11:16:14 »

Ciekawe stwierdzenie.
Zatem odrzucasz doskonalosc i perfekcje w sztuce wykonawczej.
Troche Cie rozumiem i nawet prawie zgadzam sie.
Doskonalosc ma jeden wymiar, a wiec jest plaska i brakuje adrenaliny (tez emocje)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2013, 11:25:17 »

Chyba wszyscy, którzy chodz± na wszelkie koncerty, tak¿e te rockowe, maj± takie w³a¶nie podej¶cie. Przecie¿ w cenie biletu mo¿na kupiæ co najmniej jedn± p³ytê, a czê¶ciej kilka, danego wykonawcy, a potem s³uchaæ w kó³ko, a jednak na koncerty, te niedoskona³e, wal± t³umy. Bo w "¿ywym" wykonaniu s³ychaæ PRAWDÊ.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2013, 23:04:26 »

Johann Hasse niemiecki kompozytor epoki pó¼nego baroku by³ bohaterem dzisiejszego
wieczoru w Warszawskiej Operze Kameralnej.
Nie by³ to typowy koncert ale "prezentacja"(okre¶lenie autora Piotra Maculewicza) czyli
wyk³ad nt.¿ycia kompozytora wraz z pokazem slajdów przeplatany muzyk± na ¿ywo w wykonaniu dwóch ¶piewaczek i kwartetu
smyczkowego.
Wszystko bardzo ciekawe szczególnie dla mnie bo do tej pory o tym kompozytorze nic nie s³ysza³am.
Mniej podoba³a mi sie druga czê¶æ wieczoru w trakcie której zwo³ano publiczno¶æ do ma³ego i dusznego foyer
 i tam wykonane zosta³y trzy pie¶ni Mozarta.
Publiczno¶æ gadaj±ca i pij±ca kawê nie by³a moim zdaniem w³a¶ciw± opraw± dla tych utworów.
Beatka wprawdzie uwa¿a³a,¿e by³o to nawi±zanie do "nocy Mozarta" ale niestety wtedy mnie w WOK nie by³o.
W dalszej czê¶ci wieczoru mia³a odbyæ siê dyskusja ale bola³y mnie ju¿ nogi tak¿e zdezerterowa³am.
Dobrze by³o odwiedziæ WOK po tylu latach!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2013, 23:16:58 »

Mniej podoba³a mi sie druga czê¶æ wieczoru w trakcie której zwo³ano publiczno¶æ do ma³ego i dusznego foyer
 i tam wykonane zosta³y trzy pie¶ni Mozarta.
Publiczno¶æ gadaj±ca i pij±ca kawê nie by³a moim zdaniem w³a¶ciw± opraw± dla tych utworów.

My¶lê sobie, czy jednak za czasów Mozarta ¶piewaczki towarzysz±ce kuluarowym rozmowom, na podobieñstwo grajków w bibliotekach i salach plenarnych nie by³y czym¶ normalnym i typowym dla pa³acowych obyczajów? mo¿e to tak forma przeniesienia Koncertu do realiow i nastroju epoki?
Fajnie, ¿y ¿ycie forumijne kwitnie. Dziewczyny! Lubie Was za to 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2013, 17:46:10 »

Wytrzymali¶my na wczorajszym "wyk³adzie", ja i moje bol±ce plecy Choæ o ma³y w³os, a siedzia³yby¶my z Agnieszk± (Teres±) na poduszkach na drewnianych schodkach, bo wparowa³am na ostatni± chwilê, z wej¶ciówkami dla nas obu, mea culpa.

Wyk³ad rzeczywi¶cie by³ doskona³y, piêknym jêzykiem wyg³oszony, wci±gaj±cy, nic a nic nie nu¿±cy, przeplatany kwartetem smyczkowym, klawiszami i dwoma solistkami oraz muzyk± z odtworzenia, niestety po fragmencie wyciszan±. By³o ciut o Farinellim, nawet obejrzeli¶my fragment filmu fabularnego. Johann Adolph Hasse by³ bardzo popularnym i znanym kompozytorem, podobno szerzej ni¿ Bach i Händel, dlatego, ¿e mieszka³ kolejno w kilku du¿ych europejskich miastach i bardzo du¿o podró¿owa³, co by³o nie lada wyczynem w tamtych czasach. I wszêdzie zabiera³ ze sob± muzykê i pozostawia³ j± po sobie nadzwyczaj obficie. By³ uczniem Porpory i Scarlattiego. Jego arie wykonywa³ miêdzy innymi w³a¶nie Farinelli, a tak¿e Faustina Bordoni, z któr± Hasse za³o¿y³ rodzinê.

Muzycznie bardzo ciekawy, choæ tworz±cy wg obowi±zuj±cych schematów. Pod koniec ¿ycia przegra³ jaki¶ "konkurs" na kompozycjê (chyba operê) z nastoletnim Mozartem, co by³o dla niego sporym upokorzeniem. Bardziej podoba³y mi siê, niestety, fragmenty odtworzone ni¿ wykonywane na ¿ywo, choæ instrumentalnie by³o bardzo dobrze.

Po wyk³adzie zosta³a zaserwowana kawa, gdzie¶ w dalekim k±ciku. Arie Mozarta wykonane przy akompaniamencie fortepianu we foyer faktycznie nawi±zywa³y do Nocy Mozarta, wtedy by³y cyklicznym przerywnikiem dla fragmentów wykonywanych na scenie. Takie urozmaicenie, moim zdaniem ok, bardziej na luzie, na stoj±co, w grupkach, z pogawêdkami na obrze¿ach, z delikatnym szmerem konwersacji towarzysz±cym sopranowi brzmi±cemu po niemiecku i, o dziwo, po francusku.

Potem ju¿ tylko jedna z solistek rozda³a kilka swoich p³yt z muzyk± chyba Kar³owicza (nie wyrywa³am siê, ¿e chcem i nie dosta³am, choæ pani za mn± owszem), by³y podziêkowania za liczne przybycie i pro¶ba o sugestie. Nastêpne spotkanie 7 marca! Bêdzie o polskiej operze, o Moniuszce, a dok³adniej chyba o Halce. Kawa te¿ bêdzie, ale ju¿ od Bliklego. I potem ju¿ tak co miesi±c, mo¿na nadsy³aæ swoje sugestie dotycz±ce przysz³ych spotkañ, tematów.

I jeszcze ciekawostka. Powstaje teatr marionetkowy! Jest zgoda ministerstwa, s± pieni±dze na ten cel z ministerstwa, temat ma ruszyæ od wrze¶nia tego roku.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2013, 17:50:52 wys³ane przez xbw » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2013, 01:37:04 »

Tak by³o 14 lutego w WOK (zdjêcia) http://www.operakameralna.pl/?14022013
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2013, 13:13:51 »

Kolejny Festiwal Mozartowski: od 20 czerwca do 21 lipca

http://www.operakameralna.pl/index.php?fm_program_pl