Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Warszawska Opera Kameralna  (Przeczytany 13987 razy)
xbw
Ekspert

« : Wrzesień 05, 2012, 10:09:43 »

Warszawska Opera Kameralna rozpoczyna nowy sezon
A na stanowisko dyrektora ogÂłoszono konkurs.

http://www.operakameralna.pl/index.php?halka_2012_pl-1
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2012, 11:26:55 »

Warszawska Opera Kameralna rozpoczyna nowy sezon
A na stanowisko dyrektora ogÂłoszono konkurs.

http://www.operakameralna.pl/index.php?halka_2012_pl-1

Fajnie,ze wznawia dzialanosc.
Szkoda tylko, ze z tym Rubenem Silva (R)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2012, 00:44:03 »

No i znowu "siĂŞ" dzieje Smutny
http://www.polskieradio.pl/8/2222/Artykul/719648,Skandal-w-Warszawskiej-Operze-Kameralnej-Odpowiedzialne-wladze-milcza
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2013, 18:14:37 »

Nowy cykl Warszawskiej Opery Kameralnej - WIECZORY CZWARTKOWE – LOÂŻA MIÂŁOÂŚNIKÓW OPERY

SPOTKANIE INAUGURACYJNE 14 lutego 2013, godz. 18.00, wstĂŞp wolny, wejÂściĂłwki w kasie

http://www.operakameralna.pl/index.php?14022013
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Luty 08, 2013, 10:41:11 »

Juz sie pogubilem, co z tym WOK.
Mieli rozwiazac.
Byly protesty.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2013, 10:43:17 »

Juz sie pogubilem, co z tym WOK.

W kaÂżdym razie istnieje, nawet jeÂśli nie ma siĂŞ dobrze. Mam wejÂściĂłwki na czwartek, pewnie bĂŞdzie informacja dla publicznoÂści, jak siĂŞ sprawy majÂą.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2013, 11:05:37 »

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi Beato.
Jezeli wychwytujesz laczenia robione w zawodowym studio przez zawodowych muzykow, to gratuluje.
Zreszta udowodnilas wielokrotnie, ze masz nadprzyrodzone slyszenie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2013, 11:11:23 »

Doskonale wiesz, ¿e nie wychwytujê, ale jeœli coœ jest zbyt idealne, to w porównaniu do tego co s³ysza³am na wielu live'ach i nagraniach z YT i p³yt oraz "innych Ÿróde³", to tê zbytni¹, a wiêc sztuczn¹, doskona³oœÌ - wychwycê.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2013, 11:16:14 »

Ciekawe stwierdzenie.
Zatem odrzucasz doskonalosc i perfekcje w sztuce wykonawczej.
Troche Cie rozumiem i nawet prawie zgadzam sie.
Doskonalosc ma jeden wymiar, a wiec jest plaska i brakuje adrenaliny (tez emocje)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2013, 11:25:17 »

Chyba wszyscy, którzy chodz± na wszelkie koncerty, tak¿e te rockowe, maj± takie w³a¶nie podej¶cie. Przecie¿ w cenie biletu mo¿na kupiæ co najmniej jedn± p³ytê, a czê¶ciej kilka, danego wykonawcy, a potem s³uchaæ w kó³ko, a jednak na koncerty, te niedoskona³e, wal± t³umy. Bo w "¿ywym" wykonaniu s³ychaæ PRAWDÊ.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Luty 14, 2013, 23:04:26 »

Johann Hasse niemiecki kompozytor epoki póŸnego baroku by³ bohaterem dzisiejszego
wieczoru w Warszawskiej Operze Kameralnej.
Nie byÂł to typowy koncert ale "prezentacja"(okreÂślenie autora Piotra Maculewicza) czyli
wykÂład nt.Âżycia kompozytora wraz z pokazem slajdĂłw przeplatany muzykÂą na Âżywo w wykonaniu dwĂłch Âśpiewaczek i kwartetu
smyczkowego.
Wszystko bardzo ciekawe szczegĂłlnie dla mnie bo do tej pory o tym kompozytorze nic nie sÂłyszaÂłam.
Mniej podoba³a mi sie druga czêœÌ wieczoru w trakcie której zwo³ano publicznoœÌ do ma³ego i dusznego foyer
 i tam wykonane zostaÂły trzy pieÂśni Mozarta.
PublicznoœÌ gadaj¹ca i pij¹ca kawê nie by³a moim zdaniem w³aœciw¹ opraw¹ dla tych utworów.
Beatka wprawdzie uwaÂżaÂła,Âże byÂło to nawiÂązanie do "nocy Mozarta" ale niestety wtedy mnie w WOK nie byÂło.
W dalszej czĂŞÂści wieczoru miaÂła odbyĂŚ siĂŞ dyskusja ale bolaÂły mnie juÂż nogi takÂże zdezerterowaÂłam.
Dobrze byÂło odwiedziĂŚ WOK po tylu latach!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Luty 14, 2013, 23:16:58 »

Mniej podoba³a mi sie druga czêœÌ wieczoru w trakcie której zwo³ano publicznoœÌ do ma³ego i dusznego foyer
 i tam wykonane zostaÂły trzy pieÂśni Mozarta.
PublicznoœÌ gadaj¹ca i pij¹ca kawê nie by³a moim zdaniem w³aœciw¹ opraw¹ dla tych utworów.

MyÂślĂŞ sobie, czy jednak za czasĂłw Mozarta Âśpiewaczki towarzyszÂące kuluarowym rozmowom, na podobieĂąstwo grajkĂłw w bibliotekach i salach plenarnych nie byÂły czymÂś normalnym i typowym dla paÂłacowych obyczajĂłw? moÂże to tak forma przeniesienia Koncertu do realiow i nastroju epoki?
Fajnie, Âży Âżycie forumijne kwitnie. Dziewczyny! Lubie Was za to 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2013, 17:46:10 »

WytrzymaliÂśmy na wczorajszym "wykÂładzie", ja i moje bolÂące plecy ChoĂŚ o maÂły wÂłos, a siedziaÂłybyÂśmy z AgnieszkÂą (TeresÂą) na poduszkach na drewnianych schodkach, bo wparowaÂłam na ostatniÂą chwilĂŞ, z wejÂściĂłwkami dla nas obu, mea culpa.

Wyk³ad rzeczywiœcie by³ doskona³y, piêknym jêzykiem wyg³oszony, wci¹gaj¹cy, nic a nic nie nu¿¹cy, przeplatany kwartetem smyczkowym, klawiszami i dwoma solistkami oraz muzyk¹ z odtworzenia, niestety po fragmencie wyciszan¹. By³o ciut o Farinellim, nawet obejrzeliœmy fragment filmu fabularnego. Johann Adolph Hasse by³ bardzo popularnym i znanym kompozytorem, podobno szerzej ni¿ Bach i Händel, dlatego, ¿e mieszka³ kolejno w kilku du¿ych europejskich miastach i bardzo du¿o podró¿owa³, co by³o nie lada wyczynem w tamtych czasach. I wszêdzie zabiera³ ze sob¹ muzykê i pozostawia³ j¹ po sobie nadzwyczaj obficie. By³ uczniem Porpory i Scarlattiego. Jego arie wykonywa³ miêdzy innymi w³aœnie Farinelli, a tak¿e Faustina Bordoni, z któr¹ Hasse za³o¿y³ rodzinê.

Muzycznie bardzo ciekawy, choĂŚ tworzÂący wg obowiÂązujÂących schematĂłw. Pod koniec Âżycia przegraÂł jakiÂś "konkurs" na kompozycjĂŞ (chyba operĂŞ) z nastoletnim Mozartem, co byÂło dla niego sporym upokorzeniem. Bardziej podobaÂły mi siĂŞ, niestety, fragmenty odtworzone niÂż wykonywane na Âżywo, choĂŚ instrumentalnie byÂło bardzo dobrze.

Po wykÂładzie zostaÂła zaserwowana kawa, gdzieÂś w dalekim kÂąciku. Arie Mozarta wykonane przy akompaniamencie fortepianu we foyer faktycznie nawiÂązywaÂły do Nocy Mozarta, wtedy byÂły cyklicznym przerywnikiem dla fragmentĂłw wykonywanych na scenie. Takie urozmaicenie, moim zdaniem ok, bardziej na luzie, na stojÂąco, w grupkach, z pogawĂŞdkami na obrzeÂżach, z delikatnym szmerem konwersacji towarzyszÂącym sopranowi brzmiÂącemu po niemiecku i, o dziwo, po francusku.

Potem juÂż tylko jedna z solistek rozdaÂła kilka swoich pÂłyt z muzykÂą chyba KarÂłowicza (nie wyrywaÂłam siĂŞ, Âże chcem i nie dostaÂłam, choĂŚ pani za mnÂą owszem), byÂły podziĂŞkowania za liczne przybycie i proÂśba o sugestie. NastĂŞpne spotkanie 7 marca! BĂŞdzie o polskiej operze, o Moniuszce, a dokÂładniej chyba o Halce. Kawa teÂż bĂŞdzie, ale juÂż od Bliklego. I potem juÂż tak co miesiÂąc, moÂżna nadsyÂłaĂŚ swoje sugestie dotyczÂące przyszÂłych spotkaĂą, tematĂłw.

I jeszcze ciekawostka. Powstaje teatr marionetkowy! Jest zgoda ministerstwa, sÂą pieniÂądze na ten cel z ministerstwa, temat ma ruszyĂŚ od wrzeÂśnia tego roku.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2013, 17:50:52 wysłane przez xbw » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2013, 01:37:04 »

Tak byÂło 14 lutego w WOK (zdjĂŞcia) http://www.operakameralna.pl/?14022013
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2013, 13:13:51 »

Kolejny Festiwal Mozartowski: od 20 czerwca do 21 lipca

http://www.operakameralna.pl/index.php?fm_program_pl
http://www.operakameralna.pl/index.php?fm_karnety_pl

WejÂściĂłwki nawet po 15 zÂł.