Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Koncert Y. Avdeevej z Filharmonikami Nowojorskimi
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Koncert Y. Avdeevej z Filharmonikami Nowojorskimi (Przeczytany 20171 razy)
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 41
Odp: Koncert Y. Avdeevej z Filharmonikami Nowojorskimi
«
Odpowiedz #45 :
Listopad 03, 2010, 16:55:49 »
Doczyta³em siê na w±tku, ¿e niektórzy nie mogli wys³uchaæ ca³o¶ci. Koncert e-moll jest na stronach:
http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/271617,Yulianna-Avdeeva-w-Polskim-Radiu
. Mo¿na ods³uchiwaæ do 12 XI. Jako¶æ nagrania jest lepsza ni¿ w czasie transmisji ... Nale¿ê do tego, chyba w±skiego, grona, którego "stalowe" wykonania Julianny w ogóle nie dra¿ni±, a wrêcz je lubiê:)
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #46 :
Listopad 03, 2010, 17:54:07 »
Tycjan - dziêki za namiar. Nie mog³am wys³uchaæ na ¿ywo koncertu a choæ Chopina w wykonaniu Yulianny nie lubiê, to ca³y czas poszukujê odpowiedzi na pytanie: dlaczego ona? Mo¿e po tym koncercie zrozumiem.
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #47 :
Listopad 03, 2010, 18:12:43 »
Stalowe ... ciekawe okre¶lenie chocia¿ chyba troszkê przesadzone. Ja równie¿ nale¿ê do mi³o¶ników gry Rosjanki, zw³aszcza spodoba³a mi siê sonata, ale potem znalaz³em jej poloneza-fantazjê, wykonanie którego uwa¿am za bardzo dobre. Wiele my¶la³em nad swoim gustem co do Chopina i zastanawia³em siê czy mo¿e w ogóle nie wyczuwam s³ynnego ju¿ z forum TVP "ducha Chopina". W koñcu doszed³em do jednego konstruktywnego wniosku, który chcia³bym zweryfikowaæ. Wniosek jest taki, ¿e Avdeewa nie "wydziwia" - nie tworzy dodatkowej, moim zdaniem niepotrzebnej, oprawy. Nie ozdabia tego, co ju¿ jest ozdobione. Mo¿e to objaw uznania dla kompozytora, mo¿e skromno¶ci a mo¿e "nietrafionej" zdaniem niektórych interpretacji. Nie chcê tego rozstrzygaæ, ale chyba co¶ w tym jest, bo odbiegaj±c od standardów zdecydowanie ³atwiej co¶ zepsuæ ni¿ poprawiæ.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #48 :
Listopad 03, 2010, 20:57:55 »
Od pocz±tku, interpretacje Julianny nie budzi³y mojego zachwytu. Wczoraj, ods³ucha³am jej wystêpy od pierwszego etapu ponownie, z nadziej±, ¿e zmieniê zdanie. Niestety, wci±¿, jak na moje ucho, jej gra jest zbyt ciê¿ka, za ma³o liryczna i wci±¿ w niektórych utworach, mam wra¿enie, ¿e roztrzaska fortepian. Mo¿e to tylko wina yamahy? Nie wiem. Wolê jednak Chopina w delikatniejszym wydaniu. Nawet forte nie musi byæ waleniem z ca³ej si³y w klawisze. Podkre¶lam, ¿e jestem tylko s³uchaczk± i jest to moja bardzo subiektywna opinia.
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #49 :
Listopad 03, 2010, 21:47:56 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 03, 2010, 18:12:43
W koñcu doszed³em do jednego konstruktywnego wniosku, który chcia³bym zweryfikowaæ. Wniosek jest taki, ¿e Avdeewa nie "wydziwia" - nie tworzy dodatkowej, moim zdaniem niepotrzebnej, oprawy. Nie ozdabia tego, co ju¿ jest ozdobione.
Nie ukrywa³am, ¿e mnie Avdiejewa siê nie podoba³a od pocz±tku do koñca. Zgadzam siê, ¿e nie ozdabia - ale dla mnie nie wydobywa te¿ tego co zosta³o przez Chopina ozdobione. Ona "odgrywa" zapis nutowy - nie do koñca zreszt± poprawnie. Nie chodzi tu o wpadki polegaj±ce na zaczepieniu palcem o s±siedni klawisz - to zdarza siê ka¿semu, ale np. o b³êdn± korelacjê fraz prawej i lewej rêki jak to by³o w III czê¶ci koncertu, o przesadzon± dynamikê i "potrzaskany" d¼wiêk. Dla mnie nie tworzy tak¿e nie tylko niepotrzebnej ale w ogóle ¿adnej oprawy (poza nielicznymi fragmentami, które - co naprawdê chêtnie przyznajê - by³y przyzwoite) je¶li przez oprawê rozumieæ sublimacjê uderzenia, w³a¶ciwy timeing (¿e u¿yjê sformu³owania z ³y¿wiarstwa figurowego) rubat, ¶piewno¶æ i rozsnuwanie na klawiszach w±tków opowie¶ci, któr± s³uchacz nie tylko us³yszy ale tak¿e zobaczy "przed oczyma duszy swojej". Dla mnie Avdiejewa nie jest "tkaczk± pie¶ni" a tylko sprawn± odtwórczyni± muzyki. Dla porównania - Marcin Koziak tak¿e "nie wydziwia³", nie nadinterpretowywa³ - i jak piênie wy¶piewa³ ka¿d± nutê.
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #50 :
Listopad 04, 2010, 09:18:36 »
Przesy³am link do przesympatycznego zdjêcia z próby przed Koncertem:
http://nyphil.org/wp/index.php?p=1244&pid=903
.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #51 :
Listopad 04, 2010, 09:27:22 »
Cytat: Tycjan Listopad 04, 2010, 09:18:36
Przesy³am link do przesympatycznego zdjêcia z próby przed Koncertem:
http://nyphil.org/wp/index.php?p=1244&pid=903
.
No i niechaj¿e kto nie powie, ze to niesympatyczna dziewczyna
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #52 :
Listopad 04, 2010, 10:36:30 »
No to ja ju¿ nie bêdê specjalnie wypowiadaæ siê na temat zalet Avdeevy, któr± sobie szczególnie upodoba³am, bez wzglêdu na urodê, choæ i tej nie brakuje tej dziewczynie. Co do jej wizerunku na konkursie, mam ambiwalentne odczucia. My¶lê, ¿e image sceniczny wybra³a celowo. Mia³a byæ mroczna, nieprzystêpna, demoniczna nawet. A po konkursie, jej wizerunek wyra¼nie siê zmienia, ociepla. Wyczuwam tu nie tyle fa³szywo¶æ, o któr± by od razu mo¿na pos±dzaæ, a o przyspieszone dojrzewanie do muzyki Chopina, kszta³towane nie tylko przez sam± muzykê, kompozytora, ale tak¿e odbiór publiczno¶ci. Publiczno¶æ te¿ ma swoj± racjê, jak widaæ. To dobrze o niej ¶wiadczy, ¿e do¶wiadczenia wyniesione z konkursu, przekuwa na swój nowy wizerunek i sukces. W moich oczach tym bardziej ro¶nie
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #53 :
Listopad 04, 2010, 10:39:29 »
Mogê siê tylko pod Twoj± opini± podpisaæ.
W kwestii Julianny ciekawie wypowiedzia³ sie Leszczynski:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88722,8546079,_Awdiejewa_nalezy_do_wspanialych_artystow_.html
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #54 :
Listopad 04, 2010, 13:16:19 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 04, 2010, 09:27:22
No i niechaj¿e kto nie powie, ze to niesympatyczna dziewczyna
Abstrahuj±c od grania, to ona budzi we mnie jakie¶ pozytywne emocje. Skromna, mi³a, zdecydowanie nie szo³menka.
A co do ubrania, to jak pierwszy raz j± zobaczy³am od razu pomy¶la³am "Wow, ¶wietnie wygl±da" , je¶li chodzi³o o bycie mroczn± czy demoniczn± to wydaje mi siê, ¿e siê uda³o.
No i uda³o mi siê wreszcie przes³uchaæ koncert. Powinnam to poprzeæ jakimi¶ argumentami, ale nie potrafie... po prostu : podoba mi siê. Ja wiem, dziwne tempa, rubata, ale... Tym bardziej to dziwne, bo znana jestem z nawet przesadnego 'puszczania siê' w graniu, zabaw± z barwami, za to z porz±dkiem i selektywno¶ci± mam ogromny problem. Tu na odwrót. Có¿, mo¿e przeciwieñstwa przyci±gaj± siê tak¿e w muzyce
i z koncertu w Londynie:
http://www.thisislondon.co.uk/music/review-23894436-yulianna-avdeeva-is-a-rare-talent-given-free-rein.do
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #55 :
Listopad 04, 2010, 21:17:06 »
Przesy³am link do video z ma³ym fragmencikiem próby do Koncertu:
http://www.youtube.com/watch?v=YpQUPYwpct4
. Lubiê takie podgl±danie artystów przy pracy. Wychodzi na to, ¿e Julianna przysz³a z ... siat±
, siad³a, popróbowali i ... zagrali ...(dla mnie ¶wietnie). Tak siê nie mogê doczekaæ Jej p³yt...
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #56 :
Listopad 04, 2010, 22:56:11 »
Leszczyñski powiedzia³, ¿e ju¿ po og³oszeniu wyników mieli¶my do czynienia z zupe³nie inn± pianistk±.
Przeszuka³em dzisiaj Youtube i chcia³bym ¿eby¶cie porównali Marsz ¯a³obny w wykonaniu Avdeevy:
Maj 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=1gP5HlWZ3Y0
Pa¼dziernik 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=dxYkm7G-EkA&feature=related
Technika niby ta sama, zdecydowanie przesadzi³a z tempem w pierwszym wykonaniu, za to interpretacja jest diametralnie ró¿na - tak jakby podczas konkursu wreszcie zrozumia³a co gra. To porównanie prowadzi mnie do wniosku ¿e ona dojrzewa do grania Chopina i ¿e naprawdê drzemie w niej olbrzymi potencja³.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #57 :
Listopad 04, 2010, 23:38:25 »
Ja sceptycznie podchodzê do tego, ¿e Avdeeva fascynuj±co zagra³a szczególnie marsz ¿a³obny z sonaty. Ten "kawa³ek" lecia³ na okr±g³o w wykonaniu orkiestry dêtej w kwietniu'2010 i raczej ¼le mi siê ostatnio kojarzy. Z racji mojego pogodnego usposobienia wolê jak kto¶ zab³y¶nie w technice "brillant" np. w koncertach. W³a¶nie s³ucham Zimmermana - to jest gra godna na¶ladowania...
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #58 :
Listopad 05, 2010, 12:52:05 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 03, 2010, 18:12:43
Stalowe ... ciekawe okre¶lenie chocia¿ chyba troszkê przesadzone.
Nieeee, "stalowe" - to ca³kiem dobre okre¶lenie
. Wiem, ¿e mo¿e niepokoiæ, bo stal wywo³uje u wielu niezbyt korzystne konotacje, ale nie u wszystkich i nie zawsze. Julianna gra "stalowo" w tym sensie, ¿e jej gra emanuje si³±, ale zawsze eleganck±. To stal szlachetna:) Niektórzy pewnie nie zauwa¿aj± tej elegancji, wiêc s³ysz± jedynie "brutaln±" grê - ja tê elegancjê s³yszê ... Podoba mi siê, ¿e w jej grze uczucia zawarte w muzyce Chopina "malowane" s± g³ównie ¶wiat³em. Ta gra kipi od ¶wiat³a. W architekturze tak emocjami gra np. Calatrava. Nie wiem, jak to siê ma do "stylu chopinowskiego", ale jestem pewien, ¿e w takiej "stalowej" grze jest pewne ziarno prawdy o tym stylu...
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do: