Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 68 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 2-10 sierpnia 2013  (Przeczytany 32385 razy)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« : Styczeñ 05, 2013, 16:03:55 »

Kolejny festiwal w Dusznikach  przed nami... W³a¶nie ukaza³ siê projekt programu tej¿e imprezy:

http://www.chopin.festival.pl/festiwal-chopinowski/projekt-programu-68-mfch-w-dusznikach-zdroju
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2013, 14:29:00 »

Chyba kolejny desant na Duszniki nie wypali, ale nie zaszkodzi nie traciæ nadziei. Ilja Raszkowski i Francesco Plum Piemontesi. Kati, trzeba zacz±æ czarowaæ rzeczywisto¶æ 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2013, 02:02:33 »

Zachêcaj±ce s± te¿ te dwie wielkie niewiadome - pierwsze miejsca z Cliburna i Brukseli. Jeszcze nie wiemy, kto siê za nimi kryje, ale kiedy prze¶ledzimy przebieg obu konkursów, mo¿emy bardzo zechcieæ byæ obecni na tych koncertach
Plum Piemontesi gra w sobotê. Jedynka van Cliburna tako¿. To nie jest niewykonalne:)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 07, 2013, 23:09:49 »

Rozpoczê³a siê sprzeda¿ biletów na tegoroczny Festiwal.
W³a¶nie zarezerwowa³am sobie bilet na koncert fina³owy. Na kogo? Nie wiem. To znaczy wiem - na zwyciêzcê konkursu Van Cliburna. Wiadomo dlaczego - po cichu liczê na wygran± Chozjainowa. Ale nawet je¶li nie zostanie on Numero Uno - z wielk± przyjemno¶ci± pos³ucham ka¿dego, kto zdobêdzie laur tej¿e rywalizacji. W 30stce zakwalifikowanej do konkursu - sam kwiat pianistycznej m³odzie¿y - wiêc ryzyko niewielkie..
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2013, 20:10:08 »

No, wiêc jadê na Kholodenkê ( jak po polsku? Cho³odienkê?)..
Happy!
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2013, 18:59:54 »

Dwójka bêdzie transmitowaæ niektóre recitale z Dusznik:

2 sierpnia o godz. 20.oo recital inauguracyjny - Dina Joffe

4 sierpnia o godz. 20.oo - Olga Kern

8 sierpnia o godz. 20.oo - Ilya Rashkovskiy (zwyciêzca konkursu w Hamamatsu)

9 sierpnia o godz. 20.oo - Boris Giltburg ( zwyciêzca konkursu im. Królowej Elzbiety)

10 sierpnia o godz. 20.oo - recital fina³owy - Vadym Kholodenko ( zwyciêzca konkursu Van Cliburna)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2013, 13:28:20 »

W³a¶nie zosta³ opublikowany szczegó³owy program festiwalu:

po polsku: http://www.chopin.festival.pl/http://www.chopin.festival.pl/wp-content/uploads/2013/07/68-MFCh_w-POLSKA_001-080_do_druku.pdf

i po angielsku: http://www.chopin.festival.pl/http://www.chopin.festival.pl/wp-content/uploads/2013/07/68-MFCh_w-ANGIELSKA_081-160_do_druku.pdf
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 01, 2013, 21:46:35 »

To ju¿ jutro wielkie otwarcie??
Hej, szanowni forumowicze! Nazwa naszego forum zobowi±zuje, a festiwal jak by nie by³o szopenowski..A i radiowa transmisja przewidziana jest!
W zwi±zku z tym, bardzo liczê na wasz± obecno¶æ jutro przy odbiornikach i na forum - lo¿a komentatorów mile widziana!
Dina Yoffe zagra m.in Nokturn op.15 nr 2, wszystkie 4 Impromptus i Andante Spianato..

Jutro te¿ trzeba bêdzie siê przemieszczaæ w wirtualnej przestrzeni, bo na Promsach Rach3 i Nikolay Lugansky..Obliczy³am, ¿e ok.21.30 wiêc jest szansa pogodziæ jedno z drugim..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 02, 2013, 07:13:12 »

...W zwi±zku z tym, bardzo liczê na wasz± obecno¶æ jutro przy odbiornikach i na forum - lo¿a komentatorów mile widziana!
Dina Yoffe zagra m.in Nokturn op.15 nr 2, wszystkie 4 Impromptus i Andante Spianato..

ojejej! ale sie poczu³em staro!  Zawstydzony Dinê Joffe pamiêtam prawie jakby to by³o wczoraj, gdy na 1975 startowa³a z Krystianem na Naszym Konkursie. Pamiêtam jej zawoalowany d¼wiêk ale i petardowe forte. I prosze minê³o 38 lat i bedzie szansa sprawdziæ, co sie z mej Diny osta³o 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 02, 2013, 20:34:44 »

Na pierwsze i po³owe drugiego impromptu nie zd±¿y³em. To co s³yszê to gra porz±dna i przemy¶lana, ale nie porywaj±ca, nie ujmuj±ca jak±¶ wyrafinowan± stylistyk± i subteno¶ci± d¼wiêku

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 02, 2013, 20:45:32 »

S³uchajac andante spianato poma³u zaczynam traciæ nadzieje, czy s³usznie po¶wiêcam czas na sluchanie recitalu pani Diny Joffe. odnoszê wr¿enie, ze artystka jest albo stremowana, albo najzwyczajniej czym¶ rozkojarzona. Gra szybko, z rutyn±, mo¿e nawet "z pazurem" ale ró¿ne drobne wahniêcia i palcóweczki czyni± jej interpretcje tuzinkow±.

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 02, 2013, 20:56:02 »

Zgadzam siê poniek±d z Tob±...Za szybko,ma³o wyrafinowanie..( mam na my¶li Andante)..A i d¼wiêk nie zawsze wysublimowany..
A poni¿ej to, co napisa³am przed chwil± zanim przeczyta³am twój post:

"Impromptus raczej mi siê podoba³y: mo¿e dlatego, ¿e 3-cie i 4-te nale¿± do moich ulubionych. Trzecie szczególnie.
Nokturn nie porwa³ mnie, bo jako¶ nie przepadam za nim ( zmiana w programie by³a: zamiast op.15 nr 2 by³ nr 1)

Uwielbiam ten perlisty pocz±tek Andante Spianato- dla mnie Dina Yoffe gra go trochê za szybko i bez tej delikatnej, koronkowej "mgie³ki" jak± s³ysza³am chocia¿by u Wundera na konkursie..
 Druga czê¶æ, czyli polonez - brzmi lepiej: gra jest zdecydowana, mocna, bo taka ma byæ.."

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 02, 2013, 22:13:37 »

Nie zd±¿y³am na pierwsz± po³owê recitalu - si³a wy¿sza w postaci drobnego wypadku drogowego;D, ale stara³am siê bardzo, by dotrzeæ choæ na drug±, bo naprawdê bardzo chcia³am pos³uchaæ tego koncertu. Ju¿ chyba zawsze transmisje z Dusznik bêdê prze¿ywaæ bardzo osobi¶cie:) I plastycznie wyobra¿aæ sobie wnêtrze dusznickiego dworku.

Uda³o siê, i chyba wybra³am lepsz± cz±stkê:) Nie mog³am stwierdziæ na w³asne uszy, czy druga po³owa by³a lepsza, jednak w moim odczuciu by³a naprawdê bardzo dobra:) Podoba³y mi siê wariacje Beethovena i te wspania³e "miniatury" Brahmsa.
 I oczarowa³o mnie scherzo E-dur - tak nietypowy utwór na bis - bardzo piêkne:) zadumane, dok³adnie, jak to wyrazi³ pan Majchrowski - perliste:) Ciekawie te¿ by³o pos³uchaæ wywiadu z DY, choæby jej opinii o Konkursie Chopinowskim. Mo¿e i jest tak, ¿e dzisiejsi konkursowicze traktuj± go jak udzia³ w zawodach sportowych, wed³ug motta - "szybciej wy¿ej dalej" - a raczej: "szybciej, g³o¶niej, sprawniej"?
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 02, 2013, 22:24:59 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 02, 2013, 22:29:28 »

A ja jednak przerzuci³am kana³ i usadowi³am siê w Royal Albert Hall- w³a¶nie s³ucham III koncertu Rachmaninowa w wyk. Lugañskiego...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 03, 2013, 06:40:36 »

Zgadzam siê Asiu z Tob± - druga czê¶æ by³a zdecydowanie lepsza, ciekawsza i ogólnie dobra. Celowo nie uzy³em s³owa "bardzo", bo Brahms przypad³ mi do gustu ¶rednio a Scherzo E-dur (Chopin) zagrane na bis(!!) by³o po prostu... tylko dobre (chwilami wyzute z uczuæ, jakby odgrywane przez zmêczonego interpretowaniem artysty?).
Za to wariacje Beethovena ¶mia³o mogê okre¶liæ mianem ¶wietne! Rozplanowane, grane równym, osadzonym d¼wiêkiem, piêknie skontrastowane dynamicznie, z uwypuklaniem partii lirycznych mog³yby dla wielu pianistów byæ wzorem do przemy¶leñ artystycznych. Mo¿e wiêc szkoda, ¿e na usiln± pro¶bê organizatorów maestrina Joffe rozpoczê³a recital Chopinem, a nie Beethovenem, mo¿e wówczas lepiej rozgrana  - lepiej zagra³aby komplet szopenowskich impromptus. Nic to.  sumie cieszê siê, ¿e po ponad 30 latach znów wys³ucha³em tej pianistki i ¿e, jak dowiedzia³em siê z wywiadu, jej zycie muzyczne piêknie siê rozwinê³o i ¿e wnosi wielki wk³ad do rozwoju pianistyki. Wiellki szacunek dla pani Diny Joffe!

Asiu... Pozdrawiam dusznikowo 

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for paktprzyjazni animilkowo neder-live silverstar