Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 68 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 2-10 sierpnia 2013  (Przeczytany 32411 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #15 : Sierpieñ 04, 2013, 00:55:53 »

Januszu, takie pozdrowienia w tych dniach wiele znacz± Nie porzucam nadziei, ¿e kiedy¶ jeszcze ekipa szafarska, choæ w podgrupach, pozdrowi siê dusznikowo w Dusznikach:)
Dina Joffe robi bardzo mi³e wra¿enie jako osoba, podoba mi siê te¿ jej styl gry. Dobrze zagrane scherzo Chopina, to ju¿ jest co¶;) Fakt, ¿e na bis zmêczeni ju¿ arty¶ci raczej wybieraj± l¿ejsze kawa³ki - ale te¿ sam utwór ma w sobie tyle magii, i nie wypada zbytnio wybrzydzaæ za to, co dosta³o siê w prezencie;) 30. sierpnia zagra w Warszawie oba koncerty Chopina - bez orkiestry, ¿yczmy jej, ¿eby od pocz±tku wszystko siê uda³o.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 04, 2013, 05:25:30 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #16 : Sierpieñ 04, 2013, 21:33:09 »

Dzisiaj w Dusznikach gra³a Olga Kern, zwyciê¿czyni van Cliburna z 2001r., z akompaniamentem strug deszczu:) Bardzo bogaty i ciekawy repertuar:

W pierwszej czê¶ci: Beethoven - Wariacje na temat "La stessa, la stessissima" z opery "Falstaff" Antonia Salieriego WoO 73,
i Schumann - Karnawa³ op. 9, a po przerwie:
Rachmaninow - Preludia op. 32: G-dur nr 5, h-moll nr 10, gis-moll nr 12,
Chopin - Etiudy op. 25: As-dur nr 1, F-dur nr 2, h-moll nr 10
i Liszt - Rapsodie wêgierskie: E-dur nr 10, cis-moll nr 2.

Olga czuje siê szczególnie zwi±zana z Rachmaninowem, i wykonuje du¿o jego utworów szczególnie w tym roku, na który przypadaj± dwie rocznice - 140 rocznica urodzin i 70 rocznica ¶mierci. Drug± rapsodiê Liszta wykona³a te¿ z kadencj± Rachmaninowa. Bardzo udany wystêp. Przy okazji pad³o stwierdzenie, ¿e nietaktem by³oby nie zagraæ tu Chopina - oby to uczucie sta³o siê zwyczajem
Kern wystêpowa³a w lutym w Poznaniu, gra³a drugiego Racha. Mia³am ochotê, ale siê nie wybra³am:( Mo¿e przyjedzie do Bydgoszczy:))
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2013, 21:46:22 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 05, 2013, 18:56:13 »

A ja wczoraj odwiedzi³am festiwalowe Duszniki i wybra³am siê na koncert Beatrice Rany. Pewnie pamiêtacie, ¿e zdoby³a ona 2-gie miejsce na tegorocznym konkursie Van Cliburna. I chocia¿ nie ¶ledzi³am uwa¿nie jej wykonañ na konkursie, to jednak razu pewnego akurat trafi³am na etap, w którym gra³a komplet Preludiów Chopina.
S³ucha³am mimochodem, maj±c my¶li zaprz±tniête czym innym, ale nagle z³apa³am siê na tym ¿e coraz bardziej mnie wci±gaj± te chopinowskie miniatury i ju¿ raczej pozostanê do koñca z Beatrice.
Wiêc kiedy zobaczy³am w programie festiwalu, ¿e druga czê¶æ jej recitalu bêdzie zawieraæ w³a¶nie Preludia, niewiele siê zastanawia³am.
No i nie zawiod³am siê.
Pierwsza rzecz, na któr± zwróci³am uwagê w tej m³odziutkiej 20-letniej pianistce, to ogromne skupienie podczas grania.
Tylko to by³ taki szczególny rodzaj koncentracji - nie skierowany na siebie ( och, ¿eby tylko wszystkie nuty zagraæ i niczego nie zapomnieæ..), ale na utwór, muzykê któr± gra. Skupiona na ka¿dym d¼wiêku, na tym aby najlepiej oddaæ nastrój, my¶l, jak±¶ ideê. Nie spieszy siê, nie popisuje, nie szar¿uje: po prostu trwa w muzyce, jakby chcia³a aby te magiczne chwile trwa³y jak najd³u¿ej.
Dziêki temu jej muzykowanie ma g³êbiê, nie jest tylko odgrywaniem nut. I choæ popo³udniowa pora koncertu nie jest mo¿e najszczê¶liwsza dla peregrynacji w muzyczne ¶wiaty, to ja po prostu zas³ucha³am siê. I mia³am wra¿enie, ¿e to samo przydarzy³o siê samemu autorowi Preludiów, którego popiersie stoi na scenie obok fortepianu.
Piêknie zabrzmia³o 4-te Preludium e-moll ( od razu my¶lami cofnê³am siê 2 lata wstecz, do naszego szafarskiego spotkania w Dusznikach)- by³o bardzo refleksyjne, bardzo smutne i zagrane piêknym d¼wiêkiem , Des-dur "Deszczowe" - niesamowicie dobrze poprowadzone rytmicznie i dynamicznie( "o szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny.."), ale tak¿e to ostatnie - niczym huragan- zmiót³ wszystkie nuty i przywróci³ mnie do rzeczywisto¶ci.
I mo¿e zabrzmi to trochê górnolotnie, ale pierwsza my¶l jaka potem ca³y czas mi towarzyszy³a, to by³o to ¿e Beatrice swoj± gr± po prostu sk³ada ho³d Chopinowi. Przy czym nie by³o w tym nic z nabo¿nej czo³obitno¶ci - znalaz³am tam raczej szacunek, z jakim odnosi³a siê do jego dzie³ oraz wiele prostoty i naturalno¶ci, któr± kompozytor ceni³ ponad wszystko..
Bardzo mnie usatysfakcjonowa³ jej wystêp, tak¿e Bach i Schumann którego gra³a w pierwszej czê¶ci.
To bardzo uzdolniona artystka i naprawdê ¿yczê jej kariery na miarê tych zdolno¶ci. Zas³uguje na to i ona, i my - jej s³uchacze.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 06, 2013, 21:44:25 »

Doroto, bardzo Ci zazdroszczê:) Nie tylko wspania³ego recitalu, ale i spaceru magiczn± dusznick± alej±, przechadzki po parku, przebywania w aurze chopinowskiego dworku. Mo¿e skrobniesz kilka s³ów na temat samego festiwalu? Czy wszystko wygl±da tak samo, jak "za naszych czasów"? Masz komfortow± sytuacjê - z Wroc³awia to naprawdê niedaleko, mo¿na siê zdecydowaæ i spontanicznie wyskoczyæ. A przy okazji, czy Piotr dawa³ jakie¶ znaki ¿ycia, czy ju¿ do reszty wci±gn±³ go w swe tryby wielki ¶wiat finansów?
Van Cliburn seryjnie produkuje fascynuj±ce indywidualno¶ci A raczej pewnie przyci±ga Przyjemnie by³o choæ poczytaæ o Twoich odczuciach podczas s³uchania tak g³êboko prze¿ywanego i z pieczo³owito¶ci± oddanego Chopina. Warto bêdzie zwróciæ uwagê na Beatrice. Graæ tak Chopina to nie byle co.

Wracaj±c jeszcze do koncertu Olgi Kern - to by³ naprawdê uczciwy dusznicki koncert - z czterema bisami! I mia³am ochotê znale¼æ i zamie¶ciæ który¶ z tych bisów w jej wykonaniu, bo ju¿ wyobra¿a³am sobie, jak Janusz dyskretnie gromadzi³by nam dokumentacjê:)) Nie uda³o mi siê jednak niczego znale¼æ. Podrzucam w zamian Moment Musicaux Op.16 nr 4 w wykonaniu Lugañskiego, którego s³uchali¶my razem dwa lata temu:)

https://www.youtube.com/watch?v=yQw3DvqEbxI

« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 06, 2013, 22:04:09 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 06, 2013, 23:23:59 »

Beatrice zagra³a tylko jeden bis, ale bynajmniej nie dlatego ¿e publiczno¶æ wiêcej nie chcia³a..Nie, nie - rytmicznie klaskaj±c dawa³a do zrozumienia, ¿e jeszcze chce..Ale na "Widmung" Schumanna-Liszta siê skoñczy³o.. I rozumiem artystkê: program recitalu mia³a raczej wyczerpuj±cy - w I-szej czê¶ci oprócz Partity nr 1 Bacha, pó³godzinne "Etiudy symfoniczne" Schumanna, w drugiej wspomniany 45-minutowy komplet Preludiów Chopina. Wiêc mia³a prawo byæ zmêczona.."Less can be more" - chcia³oby siê rzec po tym jednym bisie, sk±din±d bardzo piêknym..
A Duszniki - trwaj± w swym festiwalowym blasku, jakich¶ wiêkszych zmian nie zauwa¿y³am..Park zdrojowy jak zwykle piêkny, zadbany, kolorowy. Klombik  z codziennie aktualizowan± kwiatow± dat± jest, kawiarenka przed dworkiem te¿.
Jedno siê tylko zmieni³o. I kiedy to zobaczy³am trochê smutno mi siê zrobi³o..
Mianowicie nasza mityczna "Oaza" prawdopodobnie nie wytrzyma³a rynkowej gry..Lokal stoi opustosza³y, czeka na nowego w³a¶ciciela, a wokó³ pusto, szaro i bez ¿ycia( pamiêtam te kaskady kwiatów wokó³)..I to w takiej blisko¶ci dworku. Trochê szkoda, ale mo¿e jeszcze kiedy¶ kto¶ wskrzesi to miejsce i mo¿e znowu kiedy¶ tam spotkamy siê razem na "herbatce bez malin i bez cynamonu"..(je¶li niczego nie przekrêci³am.. )
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 07, 2013, 00:06:02 »

Oazy szkoda:( To by³a taka klamra spinaj±ca festiwalowe wypady. Te refleksje nad herbatk± (o ile pamiêtam - to by³a ona w dodatku "z cynamonem bez cynamonu" Chichot) by³y równie niezapomniane jak nasze muzyczne doznania. Ale zostaje nam jeszcze ta pó¼niej odkryta, ale jak¿e klimatyczna, "muzyczna" kafejka, malowniczo obwieszona instrumentami:) A czy wej¶cia do sanktuarium nadal strzeg± bracia "Hightower"?
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 07, 2013, 00:54:35 »

Aaa, tak tak : Jednego z braci widzia³am..W ogóle, kadra obs³uguj±ca festiwal wci±¿ ta sama...No, w koñcu jak tradycja to tradycja...Takie imprezy nie potrzebuj± rewolucyjnych zmian.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 08, 2013, 20:03:08 »

Za chwilê w Dwójce transmisja z koncertu Ilji Raszkowskiego!

Fryderyk Chopin Trois Nouvelles Etudes op. po¶m.  nr 1 f-moll,  nr 2 As-dur,  nr 3 Des-dur; Franciszek  Schubert Sonata fortepianowa c-moll D 958; Sergiusz Rachmaninow  Etiudy - Obrazy op. 39
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 08, 2013, 20:48:55 »

Bardzo podoba³a mi siê ta beethovenowska sonata Schuberta w wykonaniu Ilji.
 Pamiêtam  ¿e równo 10 lat temu w 2003 roku tê sam± sonatê wykona³ na festiwalu niemiecki pianista Lars Vogt, te¿ bardzo dobrze.
Niestety wówczas po Chopinie (który wype³ni³ pierwsz± czê¶æ recitalu Vogta) publiczno¶æ w Dusznikach masowo
opu¶ci³a widowniê, nad czym ubolewa³ prowadz±cy transmisjê (i ja).
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 08, 2013, 20:51:44 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 08, 2013, 21:52:42 »

Obrazy Rachmaninowa te¿ bardzo ³adne, momentami wrêcz impresjonistyczne, ale te¿ pe³ne dynamiki. Ilja czaruje mnie piêkn± barw± d¼wiêku. Takie to ¶wietliste, d¼wiêczne, poetyckie. Wspania³y koncert. Szkoda, ¿e nie mogli¶my pos³uchaæ wczorajszego, podobno fenomenalnego W³ocha.
Chyba wszyscy graj± w tym roku wiêcej Chopina. Pamiêtam, ¿e dwa lata temu mieli¶my niedosyt:) Ale Raszkowski przecie¿ nie powinien baæ siê muzyki Fryderyka po chrzcie bojowym na naszym Konkursie:)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 09, 2013, 19:52:23 »

Podoba³ mi siê Chopin Raszkowskiego, chocia¿ nie by³o go za wiele: piêkne Trois Nouvelles Etudes - ma³o znane, nieczêsto wykonywane, ale przez to ¶wie¿e i nie "zgrane" na ¶mieræ. Szczególnie ta pierwsza - maj±ca w sobie jakie¶ tajemnicze piêkno i urok.
Szkoda, ¿e Ilja nie zagra³ wczoraj Ballady f-moll, któr± tak ujmuj±co wykona³ na Konkursie Chopinowskim. I te¿ jestem zdania, ¿e nie powinien baæ siê graæ Chopina. Ale jednocze¶nie rozumiem: wystêp na festiwalu chopinowskim z Chopinem rodzi szczególne napiêcie u artysty.
Na bis by³a m.in. Etiuda Rewolucyjna - pe³na dramatyzmu, niepokoju - bardzo mi siê podoba³a...
( tylko odk±d Koterski nakrêci³ "Dzieñ ¶wira" zawsze, gdy s³yszê tê Etiudê, widzê udrêczonego Adasia Miauczyñskiego i to jako¶ zak³óca mi odbiór.. )
http://www.youtube.com/watch?v=iOuMTxNhY2k&feature=youtu.be

Za chwilê us³yszymy z Dusznik zwyciêzcê z Brukseli. Boris Giltburg zagra m.in. komplet Ballad Chopina. Ostatnia z nich jest moj± pierwsz± w prywatnym rankingu, dlatego ciekawa tej i trzech pozosta³ych, usi±dê i pos³ucham.

Na szczê¶cie dzi¶ nie bêdzie takiej symultany jak tydzieñ temu, dlatego po dusznickim koncercie spokojnie zmieniê lokal i polecê do Londynu na Promsów. Dzi¶ Oratorium Wielkanocne Bacha z moj± ulubion± ari± "Seele, deine Spezereien". Polecam!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Sierpieñ 09, 2013, 20:12:25 »

³adny, welurowy, ciep³y d¼wiêk przy którym, wprawdzie, ballada (tu: g-moll) traci na dramaturgii ale zyskuje na ¶piewno¶ci i liryzmie. Ju¿ po pierwszych frazach Giltburg przekona³ mnie i zachêci³ do wys³uchania ca³ego Koncertu
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 09, 2013, 20:14:17 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Sierpieñ 09, 2013, 20:42:25 »

W "Mona Lizie" pianista tak bardzo poddawal siê refleksyjnym rozmy¶laniom o muzyce, ¿e chwilami chyba wy³±cza³ my¶lenie i czujno¶æ i zgubi³ parê nut,  a ja - jako s³uchacz, podsypialem. Ogólnie jednak podoba³o mi siê w jego balladach to, ¿e nie forsowa³ temp, ani d¼wiêku, czym umo¿liwi³ docieranie do g³êbi utworow i odkrywa³ wiele nieznanych smaczków

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #28 : Sierpieñ 09, 2013, 20:44:32 »

Raszkowski podoba mi siê, ¿e siê tak wyra¿ê, en bloc:))
Ja te¿ z ciekawo¶ci± s³ucham laureata z Brukseli. Przyznajê, ¿e zlekcewa¿y³am go na konkursie Rubinsteina, bo g³ównie zajmowa³am siê naszym Dani³em, a prócz niego by³ w³a¶nie Ilja i Eric Zuber, i na Giltburga nie starczy³o mi ju¿ czasu:) I jako¶ podobnie by³o w Brukseli, ¿e znale¼li siê znajomi...

Z balladami mam tak samo:) A pierwsza jest druga:))
S³uchaj±c ich mia³am takie uczucie, jakby spotyka³ siê z nimi po raz pierwszy, poznawa³, obraca³ pod palcami, niespiesznie bada³, jak nieznane przedmioty. Muszê powiedzieæ, ¿e udzieli³o mi siê to wra¿enie, i s³ucha³am ich razem z nim przygl±daj±c siê jakby czemu¶ nowemu. Bardzo to ciekawe do¶wiadczenie, kiedy komu¶ uda siê tak pokazaæ mi co¶ tak doskonale znanego w ten sposób.

A ja zapamiêta³am ju¿ sobie, ¿e Bach i Gardiner jest w sobotê o 23:00 - ale zgadza siê, bo to w Dwójce:)
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 09, 2013, 21:14:55 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Sierpieñ 09, 2013, 20:56:20 »

Januszu, dok³adnie to samo pomy¶la³am..To w ogóle raczej rzadko spotykane, aby w tak m³odym wieku graæ tak refleksyjnie - m³odzi piani¶ci nierzadko podchodz± do ballad raczej dramatycznie, buntowniczo i tak jak napisa³e¶ - forsuj±c tempa i d¼wiêk..Dla mnie to by³ nowy wymiar tych utworów, choæ przyznam ¿e tej refleksji by³o trochê za du¿o - Giltburg nie utrzyma³ mojej uwagi do koñca.

Asiu, Bach dzisiaj o naszej 23-ciej w BBC3 i najlepiej s³uchaæ na ¿ywo stamt±d..Mam wra¿enie, ¿e przekaz radiowy BBC jest lepszej jako¶ci, je¶li chodzi o d¼wiêk.
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land kalinowatyper countrylife black-for thepunisher