Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 68 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 2-10 sierpnia 2013  (Przeczytany 33474 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #15 : Sierpień 04, 2013, 00:55:53 »

Januszu, takie pozdrowienia w tych dniach wiele znaczÂą Nie porzucam nadziei, Âże kiedyÂś jeszcze ekipa szafarska, choĂŚ w podgrupach, pozdrowi siĂŞ dusznikowo w Dusznikach:)
Dina Joffe robi bardzo miÂłe wraÂżenie jako osoba, podoba mi siĂŞ teÂż jej styl gry. Dobrze zagrane scherzo Chopina, to juÂż jest coÂś;) Fakt, Âże na bis zmĂŞczeni juÂż artyÂści raczej wybierajÂą lÂżejsze kawaÂłki - ale teÂż sam utwĂłr ma w sobie tyle magii, i nie wypada zbytnio wybrzydzaĂŚ za to, co dostaÂło siĂŞ w prezencie;) 30. sierpnia zagra w Warszawie oba koncerty Chopina - bez orkiestry, Âżyczmy jej, Âżeby od poczÂątku wszystko siĂŞ udaÂło.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2013, 05:25:30 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #16 : Sierpień 04, 2013, 21:33:09 »

Dzisiaj w Dusznikach graÂła Olga Kern, zwyciĂŞÂżczyni van Cliburna z 2001r., z akompaniamentem strug deszczu:) Bardzo bogaty i ciekawy repertuar:

W pierwszej czĂŞÂści: Beethoven - Wariacje na temat "La stessa, la stessissima" z opery "Falstaff" Antonia Salieriego WoO 73,
i Schumann - KarnawaÂł op. 9, a po przerwie:
Rachmaninow - Preludia op. 32: G-dur nr 5, h-moll nr 10, gis-moll nr 12,
Chopin - Etiudy op. 25: As-dur nr 1, F-dur nr 2, h-moll nr 10
i Liszt - Rapsodie wĂŞgierskie: E-dur nr 10, cis-moll nr 2.

Olga czuje siĂŞ szczegĂłlnie zwiÂązana z Rachmaninowem, i wykonuje duÂżo jego utworĂłw szczegĂłlnie w tym roku, na ktĂłry przypadajÂą dwie rocznice - 140 rocznica urodzin i 70 rocznica Âśmierci. DrugÂą rapsodiĂŞ Liszta wykonaÂła teÂż z kadencjÂą Rachmaninowa. Bardzo udany wystĂŞp. Przy okazji padÂło stwierdzenie, Âże nietaktem byÂłoby nie zagraĂŚ tu Chopina - oby to uczucie staÂło siĂŞ zwyczajem
Kern wystĂŞpowaÂła w lutym w Poznaniu, graÂła drugiego Racha. MiaÂłam ochotĂŞ, ale siĂŞ nie wybraÂłam:( MoÂże przyjedzie do Bydgoszczy:))
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2013, 21:46:22 wysłane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 05, 2013, 18:56:13 »

A ja wczoraj odwiedziÂłam festiwalowe Duszniki i wybraÂłam siĂŞ na koncert Beatrice Rany. Pewnie pamiĂŞtacie, Âże zdobyÂła ona 2-gie miejsce na tegorocznym konkursie Van Cliburna. I chociaÂż nie ÂśledziÂłam uwaÂżnie jej wykonaĂą na konkursie, to jednak razu pewnego akurat trafiÂłam na etap, w ktĂłrym graÂła komplet PreludiĂłw Chopina.
SÂłuchaÂłam mimochodem, majÂąc myÂśli zaprzÂątniĂŞte czym innym, ale nagle zÂłapaÂłam siĂŞ na tym Âże coraz bardziej mnie wciÂągajÂą te chopinowskie miniatury i juÂż raczej pozostanĂŞ do koĂąca z Beatrice.
Wiêc kiedy zobaczy³am w programie festiwalu, ¿e druga czêœÌ jej recitalu bêdzie zawieraÌ w³aœnie Preludia, niewiele siê zastanawia³am.
No i nie zawiodÂłam siĂŞ.
Pierwsza rzecz, na ktĂłrÂą zwrĂłciÂłam uwagĂŞ w tej mÂłodziutkiej 20-letniej pianistce, to ogromne skupienie podczas grania.
Tylko to by³ taki szczególny rodzaj koncentracji - nie skierowany na siebie ( och, ¿eby tylko wszystkie nuty zagraÌ i niczego nie zapomnieÌ..), ale na utwór, muzykê któr¹ gra. Skupiona na ka¿dym dŸwiêku, na tym aby najlepiej oddaÌ nastrój, myœl, jak¹œ ideê. Nie spieszy siê, nie popisuje, nie szar¿uje: po prostu trwa w muzyce, jakby chcia³a aby te magiczne chwile trwa³y jak najd³u¿ej.
Dziêki temu jej muzykowanie ma g³êbiê, nie jest tylko odgrywaniem nut. I choÌ popo³udniowa pora koncertu nie jest mo¿e najszczêœliwsza dla peregrynacji w muzyczne œwiaty, to ja po prostu zas³ucha³am siê. I mia³am wra¿enie, ¿e to samo przydarzy³o siê samemu autorowi Preludiów, którego popiersie stoi na scenie obok fortepianu.
PiĂŞknie zabrzmiaÂło 4-te Preludium e-moll ( od razu myÂślami cofnĂŞÂłam siĂŞ 2 lata wstecz, do naszego szafarskiego spotkania w Dusznikach)- byÂło bardzo refleksyjne, bardzo smutne i zagrane piĂŞknym dÂźwiĂŞkiem , Des-dur "Deszczowe" - niesamowicie dobrze poprowadzone rytmicznie i dynamicznie( "o szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny.."), ale takÂże to ostatnie - niczym huragan- zmiĂłtÂł wszystkie nuty i przywrĂłciÂł mnie do rzeczywistoÂści.
I moÂże zabrzmi to trochĂŞ gĂłrnolotnie, ale pierwsza myÂśl jaka potem caÂły czas mi towarzyszyÂła, to byÂło to Âże Beatrice swojÂą grÂą po prostu skÂłada hoÂłd Chopinowi. Przy czym nie byÂło w tym nic z naboÂżnej czoÂłobitnoÂści - znalazÂłam tam raczej szacunek, z jakim odnosiÂła siĂŞ do jego dzieÂł oraz wiele prostoty i naturalnoÂści, ktĂłrÂą kompozytor ceniÂł ponad wszystko..
Bardzo mnie usatysfakcjonowaÂł jej wystĂŞp, takÂże Bach i Schumann ktĂłrego graÂła w pierwszej czĂŞÂści.
To bardzo uzdolniona artystka i naprawdĂŞ ÂżyczĂŞ jej kariery na miarĂŞ tych zdolnoÂści. ZasÂługuje na to i ona, i my - jej sÂłuchacze.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #18 : Sierpień 06, 2013, 21:44:25 »

Doroto, bardzo Ci zazdroszczê:) Nie tylko wspania³ego recitalu, ale i spaceru magiczn¹ dusznick¹ alej¹, przechadzki po parku, przebywania w aurze chopinowskiego dworku. Mo¿e skrobniesz kilka s³ów na temat samego festiwalu? Czy wszystko wygl¹da tak samo, jak "za naszych czasów"? Masz komfortow¹ sytuacjê - z Wroc³awia to naprawdê niedaleko, mo¿na siê zdecydowaÌ i spontanicznie wyskoczyÌ. A przy okazji, czy Piotr dawa³ jakieœ znaki ¿ycia, czy ju¿ do reszty wci¹gn¹³ go w swe tryby wielki œwiat finansów?
Van Cliburn seryjnie produkuje fascynuj¹ce indywidualnoœci A raczej pewnie przyci¹ga Przyjemnie by³o choÌ poczytaÌ o Twoich odczuciach podczas s³uchania tak g³êboko prze¿ywanego i z pieczo³owitoœci¹ oddanego Chopina. Warto bêdzie zwróciÌ uwagê na Beatrice. GraÌ tak Chopina to nie byle co.

Wracaj¹c jeszcze do koncertu Olgi Kern - to by³ naprawdê uczciwy dusznicki koncert - z czterema bisami! I mia³am ochotê znaleŸÌ i zamieœciÌ któryœ z tych bisów w jej wykonaniu, bo ju¿ wyobra¿a³am sobie, jak Janusz dyskretnie gromadzi³by nam dokumentacjê:)) Nie uda³o mi siê jednak niczego znaleŸÌ. Podrzucam w zamian Moment Musicaux Op.16 nr 4 w wykonaniu Lugaùskiego, którego s³uchaliœmy razem dwa lata temu:)

https://www.youtube.com/watch?v=yQw3DvqEbxI

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2013, 22:04:09 wysłane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 06, 2013, 23:23:59 »

Beatrice zagra³a tylko jeden bis, ale bynajmniej nie dlatego ¿e publicznoœÌ wiêcej nie chcia³a..Nie, nie - rytmicznie klaskaj¹c dawa³a do zrozumienia, ¿e jeszcze chce..Ale na "Widmung" Schumanna-Liszta siê skoùczy³o.. I rozumiem artystkê: program recitalu mia³a raczej wyczerpuj¹cy - w I-szej czêœci oprócz Partity nr 1 Bacha, pó³godzinne "Etiudy symfoniczne" Schumanna, w drugiej wspomniany 45-minutowy komplet Preludiów Chopina. Wiêc mia³a prawo byÌ zmêczona.."Less can be more" - chcia³oby siê rzec po tym jednym bisie, sk¹din¹d bardzo piêknym..
A Duszniki - trwajÂą w swym festiwalowym blasku, jakichÂś wiĂŞkszych zmian nie zauwaÂżyÂłam..Park zdrojowy jak zwykle piĂŞkny, zadbany, kolorowy. Klombik  z codziennie aktualizowanÂą kwiatowÂą datÂą jest, kawiarenka przed dworkiem teÂż.
Jedno siĂŞ tylko zmieniÂło. I kiedy to zobaczyÂłam trochĂŞ smutno mi siĂŞ zrobiÂło..
Mianowicie nasza mityczna "Oaza" prawdopodobnie nie wytrzyma³a rynkowej gry..Lokal stoi opustosza³y, czeka na nowego w³aœciciela, a wokó³ pusto, szaro i bez ¿ycia( pamiêtam te kaskady kwiatów wokó³)..I to w takiej bliskoœci dworku. Trochê szkoda, ale mo¿e jeszcze kiedyœ ktoœ wskrzesi to miejsce i mo¿e znowu kiedyœ tam spotkamy siê razem na "herbatce bez malin i bez cynamonu"..(jeœli niczego nie przekrêci³am.. )
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #20 : Sierpień 07, 2013, 00:06:02 »

Oazy szkoda:( To by³a taka klamra spinaj¹ca festiwalowe wypady. Te refleksje nad herbatk¹ (o ile pamiêtam - to by³a ona w dodatku "z cynamonem bez cynamonu" Chichot) by³y równie niezapomniane jak nasze muzyczne doznania. Ale zostaje nam jeszcze ta póŸniej odkryta, ale jak¿e klimatyczna, "muzyczna" kafejka, malowniczo obwieszona instrumentami:) A czy wejœcia do sanktuarium nadal strzeg¹ bracia "Hightower"?
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpień 07, 2013, 00:54:35 »

Aaa, tak tak : Jednego z braci widzia³am..W ogóle, kadra obs³uguj¹ca festiwal wci¹¿ ta sama...No, w koùcu jak tradycja to tradycja...Takie imprezy nie potrzebuj¹ rewolucyjnych zmian.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #22 : Sierpień 08, 2013, 20:03:08 »

Za chwilĂŞ w DwĂłjce transmisja z koncertu Ilji Raszkowskiego!

Fryderyk Chopin Trois Nouvelles Etudes op. poÂśm.  nr 1 f-moll,  nr 2 As-dur,  nr 3 Des-dur; Franciszek  Schubert Sonata fortepianowa c-moll D 958; Sergiusz Rachmaninow  Etiudy - Obrazy op. 39
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Sierpień 08, 2013, 20:48:55 »

Bardzo podobaÂła mi siĂŞ ta beethovenowska sonata Schuberta w wykonaniu Ilji.
 PamiĂŞtam  Âże rĂłwno 10 lat temu w 2003 roku tĂŞ samÂą sonatĂŞ wykonaÂł na festiwalu niemiecki pianista Lars Vogt, teÂż bardzo dobrze.
Niestety wówczas po Chopinie (który wype³ni³ pierwsz¹ czêœÌ recitalu Vogta) publicznoœÌ w Dusznikach masowo
opuÂściÂła widowniĂŞ, nad czym ubolewaÂł prowadzÂący transmisjĂŞ (i ja).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2013, 20:51:44 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #24 : Sierpień 08, 2013, 21:52:42 »

Obrazy Rachmaninowa teÂż bardzo Âładne, momentami wrĂŞcz impresjonistyczne, ale teÂż peÂłne dynamiki. Ilja czaruje mnie piĂŞknÂą barwÂą dÂźwiĂŞku. Takie to Âświetliste, dÂźwiĂŞczne, poetyckie. WspaniaÂły koncert. Szkoda, Âże nie mogliÂśmy posÂłuchaĂŚ wczorajszego, podobno fenomenalnego WÂłocha.
Chyba wszyscy grajÂą w tym roku wiĂŞcej Chopina. PamiĂŞtam, Âże dwa lata temu mieliÂśmy niedosyt:) Ale Raszkowski przecieÂż nie powinien baĂŚ siĂŞ muzyki Fryderyka po chrzcie bojowym na naszym Konkursie:)
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #25 : Sierpień 09, 2013, 19:52:23 »

PodobaÂł mi siĂŞ Chopin Raszkowskiego, chociaÂż nie byÂło go za wiele: piĂŞkne Trois Nouvelles Etudes - maÂło znane, nieczĂŞsto wykonywane, ale przez to ÂświeÂże i nie "zgrane" na ÂśmierĂŚ. SzczegĂłlnie ta pierwsza - majÂąca w sobie jakieÂś tajemnicze piĂŞkno i urok.
Szkoda, Âże Ilja nie zagraÂł wczoraj Ballady f-moll, ktĂłrÂą tak ujmujÂąco wykonaÂł na Konkursie Chopinowskim. I teÂż jestem zdania, Âże nie powinien baĂŚ siĂŞ graĂŚ Chopina. Ale jednoczeÂśnie rozumiem: wystĂŞp na festiwalu chopinowskim z Chopinem rodzi szczegĂłlne napiĂŞcie u artysty.
Na bis byÂła m.in. Etiuda Rewolucyjna - peÂłna dramatyzmu, niepokoju - bardzo mi siĂŞ podobaÂła...
( tylko odk¹d Koterski nakrêci³ "Dzieù œwira" zawsze, gdy s³yszê tê Etiudê, widzê udrêczonego Adasia Miauczyùskiego i to jakoœ zak³óca mi odbiór.. )
http://www.youtube.com/watch?v=iOuMTxNhY2k&feature=youtu.be

Za chwilĂŞ usÂłyszymy z Dusznik zwyciĂŞzcĂŞ z Brukseli. Boris Giltburg zagra m.in. komplet Ballad Chopina. Ostatnia z nich jest mojÂą pierwszÂą w prywatnym rankingu, dlatego ciekawa tej i trzech pozostaÂłych, usiÂądĂŞ i posÂłucham.

Na szczĂŞÂście dziÂś nie bĂŞdzie takiej symultany jak tydzieĂą temu, dlatego po dusznickim koncercie spokojnie zmieniĂŞ lokal i polecĂŞ do Londynu na PromsĂłw. DziÂś Oratorium Wielkanocne Bacha z mojÂą ulubionÂą ariÂą "Seele, deine Spezereien". Polecam!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Sierpień 09, 2013, 20:12:25 »

Âładny, welurowy, ciepÂły dÂźwiĂŞk przy ktĂłrym, wprawdzie, ballada (tu: g-moll) traci na dramaturgii ale zyskuje na ÂśpiewnoÂści i liryzmie. JuÂż po pierwszych frazach Giltburg przekonaÂł mnie i zachĂŞciÂł do wysÂłuchania caÂłego Koncertu
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2013, 20:14:17 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #27 : Sierpień 09, 2013, 20:42:25 »

W "Mona Lizie" pianista tak bardzo poddawal siĂŞ refleksyjnym rozmyÂślaniom o muzyce, Âże chwilami chyba wy³¹czaÂł myÂślenie i czujnoœÌ i zgubiÂł parĂŞ nut,  a ja - jako sÂłuchacz, podsypialem. OgĂłlnie jednak podobaÂło mi siĂŞ w jego balladach to, Âże nie forsowaÂł temp, ani dÂźwiĂŞku, czym umoÂżliwiÂł docieranie do g³êbi utworow i odkrywaÂł wiele nieznanych smaczkĂłw

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #28 : Sierpień 09, 2013, 20:44:32 »

Raszkowski podoba mi siê, ¿e siê tak wyra¿ê, en bloc:))
Ja te¿ z ciekawoœci¹ s³ucham laureata z Brukseli. Przyznajê, ¿e zlekcewa¿y³am go na konkursie Rubinsteina, bo g³ównie zajmowa³am siê naszym Dani³em, a prócz niego by³ w³aœnie Ilja i Eric Zuber, i na Giltburga nie starczy³o mi ju¿ czasu:) I jakoœ podobnie by³o w Brukseli, ¿e znaleŸli siê znajomi...

Z balladami mam tak samo:) A pierwsza jest druga:))
SÂłuchajÂąc ich miaÂłam takie uczucie, jakby spotykaÂł siĂŞ z nimi po raz pierwszy, poznawaÂł, obracaÂł pod palcami, niespiesznie badaÂł, jak nieznane przedmioty. MuszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże udzieliÂło mi siĂŞ to wraÂżenie, i sÂłuchaÂłam ich razem z nim przyglÂądajÂąc siĂŞ jakby czemuÂś nowemu. Bardzo to ciekawe doÂświadczenie, kiedy komuÂś uda siĂŞ tak pokazaĂŚ mi coÂś tak doskonale znanego w ten sposĂłb.

A ja zapamiĂŞtaÂłam juÂż sobie, Âże Bach i Gardiner jest w sobotĂŞ o 23:00 - ale zgadza siĂŞ, bo to w DwĂłjce:)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2013, 21:14:55 wysłane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Sierpień 09, 2013, 20:56:20 »

Januszu, dokÂładnie to samo pomyÂślaÂłam..To w ogĂłle raczej rzadko spotykane, aby w tak mÂłodym wieku graĂŚ tak refleksyjnie - mÂłodzi pianiÂści nierzadko podchodzÂą do ballad raczej dramatycznie, buntowniczo i tak jak napisaÂłeÂś - forsujÂąc tempa i dÂźwiĂŞk..Dla mnie to byÂł nowy wymiar tych utworĂłw, choĂŚ przyznam Âże tej refleksji byÂło trochĂŞ za duÂżo - Giltburg nie utrzymaÂł mojej uwagi do koĂąca.

Asiu, Bach dzisiaj o naszej 23-ciej w BBC3 i najlepiej sÂłuchaĂŚ na Âżywo stamtÂąd..Mam wraÂżenie, Âże przekaz radiowy BBC jest lepszej jakoÂści, jeÂśli chodzi o dÂźwiĂŞk.
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live kalinowatyper twistedgamers animilkowo countrylife