Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Konkurs Muzyczny im. Królowej El¿biety w Brukseli  (Przeczytany 36149 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : Maj 29, 2013, 00:09:18 »

My¶lê, ¿e wygraæ samym Mozartem by³oby jednak trudno, choæ na pewno mo¿na zrobiæ nim du¿e wra¿enie (...)

Jasne, chodzi³o mi o to, czy zwyciêzca konkursu musi siêgaæ w etapie mozartowskim po koncert d-moll czy c-moll - czy podobny "dobry efekt" mo¿na wywo³aæ bior±c na warsztat inne koncerty Wolfganga. W³a¶ciwie sam znalaz³em odpowied¼ - Trifonov w Moskwie gra³ koncert A-dur KV 488    Nie wyobra¿am sobie wy³onienia zwyciêzcy bez fina³owego Racha, Czajkowskiego, Brahmsa itd... 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #46 : Maj 30, 2013, 01:22:45 »

Jasne, chodzi³o mi o to, czy zwyciêzca konkursu musi siêgaæ w etapie mozartowskim po koncert d-moll czy c-moll - czy podobny "dobry efekt" mo¿na wywo³aæ bior±c na warsztat inne koncerty Wolfganga. W³a¶ciwie sam znalaz³em odpowied¼ - Trifonov w Moskwie gra³ koncert A-dur KV 488    Nie wyobra¿am sobie wy³onienia zwyciêzcy bez fina³owego Racha, Czajkowskiego, Brahmsa itd... 
To prawda:) Kochamy szlachetn± mozartowsk± harmoniê, jednak lubimy te¿ byæ porywani tymi uczuciowymi tajfunami, miotani wichrem i nokautowani burz± Zobaczymy, jak to bêdzie w tym roku. Je¶li wygra Zuo albo Geniet, dostaniemy potwierdzenie regu³y "mocnego uderzenia" Ale, jak wy¶ledzi³e¶, mamy wyj±tki. Och, ale ten radosny A-dur kryje w sobie prawdziw± emocjonaln± bombê:))

Nie wyrabiam siê na ods³uchy na ¿ywo i z konieczno¶ci s³ucham teraz z archiwum, nadrabiam zaleg³o¶ci.
Wczoraj po d-mollu Genieta zaczê³am s³uchaæ Roope Grondhala, który na mój gust jako¶ za bardzo gra³ en si bemol majeur jak radosn± piosenkê o wio¶nie Co¶ nawet przy tym chwilami prze¿ywa³, ale nie dotar³ z tym do mnie:(

W zwi±zku z czym przesta³am go s³uchaæ i prze³±czy³am siê na Yuntiana Liu, który tak¿e gra³ weso³± piosenkê o wio¶nie, ale tu ona by³a jak najbardziej na czasie, bo to przecie¿ by³a wiosna ¿ycia - JEUNEhomme:)
Yuntian ¶piewa³ sobie przez ca³y czas Chichot Wy¶piewywa³ np. te pere³kowe przebiegi w I czê¶ci  - "pa pa pa pa..." niczym Papageno:) - ale najwyra¼niej mu to s³u¿y³o! Kiedy w pewnym momencie kamera pokaza³a zaraz po takiej niemej produkcji twarz dyrygenta, który... te¿ akurat pod¶piewywa³, naprawdê serdecznie siê u¶mia³am:)) Stanowili obaj dobran± parê:) Yuntian jednak prócz talentu wokalnego prezentuje te¿ moim zdaniem bardzo dobr± pianistykê

Nie mia³am si³y ju¿ pisaæ, wiêc niniejszym odnotowujê to dzi¶ i udajê siê do archiwum na poszukiwanie III Racha i I Brahmsa, je¶li jeszcze bêdê mia³a si³ê, ale mo¿e najpierw pos³ucham naszego starego znajomego Zubera (jak wszyscy, to wszyscy Chichot) Jutro wolne, a noc jeszcze m³oda Chichot
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #47 : Maj 30, 2013, 20:43:26 »

Za chwilê fina³owy wystêp Tysona:
zagra 15 Sonatê Mozarta KV 533, Michela Petrossiana "In the Wake of Ea" oraz gwó¼d¼ programu , czyli koncert.  Bêdzie to II koncert Rachmaninowa
Prze³±czajcie siê na kobrê lub na stronê konkursu

http://cobra.be/cm/cobra

lub

http://www.cmireb.be/cgi?usr=&lg=&pag=1645&rec=0&frm=0&par=aybabtu&idd=4425&fluxx=66835129
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #48 : Maj 30, 2013, 21:15:57 »

Dorotko, ja mam w tej chwili na wizji i fonii Yuntiana, który bardzo ³adnie gra (i ¶piewa Chichot) Beethovena. Tyson bêdzie nastêpny w kolejce:))
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #49 : Maj 30, 2013, 21:30:33 »

Tak, Yuntian w³a¶nie skoñczy³ b-molla Czajkowskiego..Za chwilê ju¿ rzeczywi¶cie Tyson
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #50 : Maj 30, 2013, 21:34:13 »

Bardzo piêknie zagra³, moim zdaniem, z pasj± i uczuciem:) Ja mia³am tu jeszcze u siebie bardzo nastrojowy akompaniament w postaci grzmotów i b³yskawic Chichot
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #51 : Maj 30, 2013, 22:24:06 »

Uwazam, ze Tyson ma ³adniejsz± fryzure ni¿ mia³ na naszym Konkursie. I od razu s³ychaæ, ze gra dziêki temu ciekawiej, dojrzalej i nie strzyga na publiczno¶æ wzrokiem. Jego gra jest u³ozona, utrzymana w ryzach, mo¿e az nazbyt. W Mozarcie (który w³asnie com s³ucham) brakuje mi czarodziejskich mu¶niêæ, jest za to czarowna si³a muzycznej prawdy. Bo tym razem Tyson nic nie zmy¶la, nie dopiêksza. Ugina sie i sk³ada wieniec przed monumentem mistrza. Cygan! Wie, ze tak trzeba i ¿e brzmi to cholernie poprawnie. Jurorzy lubi± tak± cholerno¶æ ekspresji: wywazon±, lodowat± odcedzona od patosu lub frywolno¶ci ekspresji. Tyson! - Jest w porzo.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #52 : Maj 30, 2013, 22:29:59 »

No, Endrju! Daj z siebie wszystko - mam cich± nadziejê na spotkanie w Dusznikach! 
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #53 : Maj 30, 2013, 23:24:52 »

Przepiêknie gra Tyson! S³yszê wreszcie o czym opowiada fortepian niezag³uszony przez orkiestrê...Subtelnie i z uczuciem..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #54 : Maj 30, 2013, 23:31:14 »

Ha:)) Zabieraj±c siê do s³uchania II koncertu wchodzimy w ¶wiat bardzo piêknej bajki. My¶lê, ¿e Andrew opowiedzia³ j± nam naprawdê bardzo sugestywnie:) Prowadzi³ nas pewn± rêk± przez wszystkie te cudne melodie do wystrza³owego fina³u. Pan od klarnetu te¿ dawa³ radê.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #55 : Maj 31, 2013, 00:00:15 »

A tymczasem w Ameryce....   Inni te¿ maj± podobne problemy z nadmiarem szczê¶cia naraz:) Na cliburnowskim Twitterze kto¶ westchn±³: "Andrew Tyson superbly finished his final in Queen Elizabeth in Brussels just now. Now I can 100% focus on Van Cliburn."

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Maj 31, 2013, 00:04:50 »

Niestety, koncertu Tysona nie ma wci±¿ na archiwum konkursu...

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #57 : Maj 31, 2013, 00:14:16 »

Pewnie bêdzie dopiero jutro..Belgowie s± bardziej opieszali od Amerykanów..

Taaa, nadmiar szczê¶cia..W pewnym momencie próbowa³am s³uchaæ symultanicznie: Sonata h-moll Chopina by Dumont i chyba Petrossian z Brukseli..Piêkna kakofonia, nie ma co.. Ciê¿kie ¿ycie melomana..I te trudne wybory..

S³ucham teraz Favorina na Cliburnie. I nie muszê wybieraæ pomiêdzy. Piêknie gra Liszta: "Harmonies poétiques et religieuses"..
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #58 : Maj 31, 2013, 00:28:02 »

Ju¿ jest! B³yskawiczny atak kobry!  Chichot Czyli Andrew i jego Rach2

http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/redactietips-cobra/kew2013-videozone/1.1643724
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #59 : Maj 31, 2013, 00:43:57 »

Pewnie bêdzie dopiero jutro..Belgowie s± bardziej opieszali od Amerykanów..

Taaa, nadmiar szczê¶cia..W pewnym momencie próbowa³am s³uchaæ symultanicznie: Sonata h-moll Chopina by Dumont i chyba Petrossian z Brukseli..Piêkna kakofonia, nie ma co.. Ciê¿kie ¿ycie melomana..I te trudne wybory..

S³ucham teraz Favorina na Cliburnie. I nie muszê wybieraæ pomiêdzy. Piêknie gra Liszta: "Harmonies poétiques et religieuses"..
Mozart westchn±³by: jaka szkoda, ¿e nie mam dwóch g³ów:)))
Te¿ pisa³am o Faworinie w trakcie s³uchania, ale w uniesieniu kliknê³am nie tam, gdzie trzeba i posz³o w przestrzeñ
Moja dusza od razu zareagowa³a pozytywnie na te natchnione melodie, które unios³y j± w górê w dusznickim ko¶ció³ku:) Rozpostarciem skrzyde³ Bardzo poetycko zagra³, z nostalgi±, tak jak trzeba:) No to czekamy na werdykt - kto do pó³fina³u:)
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2013, 00:48:17 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni black-for kalinowatyper mini-land animilkowo