Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Festiwal "Chopin i jego Europa" 2013
Strony:
1
[
2
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Festiwal "Chopin i jego Europa" 2013 (Przeczytany 11793 razy)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
Odp: Festiwal "Chopin i jego Europa" 2013
«
Odpowiedz #15 :
Sierpieñ 31, 2013, 21:42:27 »
Tutaj fragment e-molla w wyk. Demidenki- tym razem na wspó³czesnym fortepianie. To by³o 3 lata temu, w roku obchodów 200 rocznicy urodzin Chopina.
https://www.youtube.com/watch?v=efPppaAP2Ck
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #16 :
Sierpieñ 31, 2013, 22:46:29 »
Ja z kolei bardzo lubiê Erarda:) Zreszt± ka¿dy fortepian ma swój urok i klimat. Instrumenty z mieszanych epok? Czemu nie:) W koñcu ka¿dy instrument te¿ jest efektem nak³adania siê wielowiekowej pracy i inwencji.
A Symfonia Fantastyczna pod Norringtonem naprawdê fantastyczna, niesamowita
Zas³u¿one owacje. Naprawdê szkoda, ¿e tego nie widzimy, ale dobrze te¿ s³yszeæ, mieæ okazjê byæ ¶wiadkiem takiego w podwójnym znaczeniu historycznego wykonania. Ten ro¿ek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #17 :
Sierpieñ 31, 2013, 23:25:22 »
Cytat: xbw Czerwiec 18, 2013, 23:17:53
Zapewne wybiorê siê na Katsarisa, jak w zesz³ym roku, zapewne nie bêdzie t³umów, jak w zesz³ym roku i wej¶ciówki po 10 z³. Pianista ciekawy, oryginalny, w nieustaj±cym kontakcie z publiczno¶ci±, lekko dope³niaj±cy osobowo¶ci± ca³o¶ci przedstawienia.
Cytat: kati Czerwiec 19, 2013, 09:41:02
A propos Katsarisa: bardzo mi siê podoba³o to, co powiedzia³ w wywiadzie na temat tego, czym jest szczê¶cie. Krótko i m±drze:
http://www.youtube.com/watch?v=0isENGsc2c8
Ca³y wywiad sensowny i ciekawy. Bardzo pozytywna postaæ:) Rzeczywi¶cie musi nawi±zywaæ ¶wietny kontakt z publiczno¶ci±, czuje siê jego ciep³o i ujmuj±c± osobowo¶æ. I bardzo ³adnie gra tego Chopina, który jest "ponad wszystkim"
https://www.youtube.com/watch?v=pK2gHiwydDo
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #18 :
Wrzesieñ 01, 2013, 00:37:03 »
Dzisiejszy e-moll Demidenki:
http://www.youtube.com/watch?v=IaRPI5mOuHI&feature=youtu.be
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesieñ 01, 2013, 13:29:00 »
Festiwal oczami Michaela Morana:
http://www.michael-moran.com/2013/07/9th-chopin-and-his-europe-festival.html
fabura
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 94
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesieñ 02, 2013, 16:25:27 »
Cytat: kati Sierpieñ 31, 2013, 21:08:50
S³ucham w³a¶nie chopinowskiego e-molla granego przez Niko³aja Demidenkê i bardzo mi siê podoba. Brzmi subtelnie, uczuciowo, delikatnie. Pianista gra na Erardzie i tu siê spieramy na FB z Januszem czy ten Erard w zestawieniu ze wspó³czesn± orkiestr± to w³a¶ciwe po³±czenie?
No i czy w ogóle Erard?
Ale orkiestra te¿ by³a z epoki!!! Tam nie by³o ¿adnego mieszania! Byæ mo¿e tylko sk³ad orkiestry by³ wiêkszy ni¿ za czasów Chopina, ale pewnie te¿ nie. Chopin zreszt± uwa¿a³, ¿e orkiestra odwraca uwagê od partii fortepianu wiêc nic dziwnego, ¿e napisa³ wersje koncertu f-moll z kwartetem oraz na fortepian solo, a tak¿e nie napisa³ zbyt wielu utworów na orkiestrê.
No i czy w ogóle Erard?
Jak komu¶ nie podoba siê brzmienie Chopina to niech go po prostu nie s³ucha. Owszem Erard by³ drugi po Pleyelu dla Ch. ale jednak!. Co prawda ma on tak± wadê jak krótki d¼wiêk jednak Chopin robi³ wszystko aby brzmienie by³o p³ynne. Nie uderza³ w klawisze lecz gra³ delikatne, a ¿eby zagraæ legato stosowa³ niestandardowe techniki jak oba palce wskazuj±ce obok siebie przy trylach. Za to s± dzi¶ piani¶ci którzy na wspó³czesnych fortepianach stukaj± z "powietrzem miêdzy palcami" i jako¶ nie robicie z tego problemu
Ma³o tego: to powietrze jest jeszcze uznawane jako atut
A przecie¿ w¶ród uczniów Chopina umiejêtno¶æ ³±czenia d¼wiêków by³a podstaw±.
Owszem Ch. by³by w siódmym niebie maj±c do dyspozycji mo¿liwo¶ci techniczne wspó³czesnych instrumentów na których o wiele ³atwiej by³oby mu osi±gn±æ to o czym pisa³em powy¿ej, ale nie wiemy czy zadowala³oby go samo brzmienie np. Steinwaya. Ponadto zdaje siê, ¿e (przynajmniej w przypadku Pleyela) jest nawet jedna mo¿liwo¶æ techniczna jak± przewy¿sza³by dzisiejsze instrumenty, a mianowicie "czu³o¶æ" za któr± tak ceni³ Pleyela poniewa¿ umo¿liwia³a bardzo ró¿norodne sposoby wydobywania d¼wiêku z czego Ch. by³ znany.
http://symfonika.pl/forum/index.php
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesieñ 03, 2013, 18:55:51 »
Tak, wiem ¿e Orkiestra Wieku O¶wiecenia gra³a na instrumentach z epoki i w³a¶nie u¶wiadomi³am to Januszowi, któremu taki "autentyczny" Chopin nie bardzo przypad³ do gustu. Zreszt± - niech siê sam wypowie na ten temat.
Jak ju¿ wspomina³am, mnie ten e-moll o archaicznym brzmieniu nawet siê podoba³, chocia¿ raczej nie jestem mi³o¶niczk± starych fortepianów.
Ale to fakt, ¿e to instrumenty "wymagaj±ce" i wymagaj±ce nieco innej techniki grania. Nie ka¿dy pianista to potrafi.
A za chwilê w Dwójce (o 19.30)- retransmisja pi±tkowego koncertu. W programie koncert Brittena w wyk. Benjamina Grosvenora i I koncert Czajkowskiego w interpretacji Nelsona Goernera.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesieñ 03, 2013, 22:05:16 »
Cytat: kati Wrzesieñ 03, 2013, 18:55:51
Tak, wiem ¿e Orkiestra Wieku O¶wiecenia gra³a na instrumentach z epoki i w³a¶nie u¶wiadomi³am to Januszowi, któremu taki "autentyczny" Chopin nie bardzo przypad³ do gustu.
...nie przypad³, bo nie by³o mnie na sali. Gdybym by³, moje wra¿enia prawdopodobnie by³yby trochê inne, a z pewno¶ci± bogatsze o wizualne emocje zwi±zane ze "spektaklem instrumentów". Ale nie tylko... Po prostu uwa¿am, ¿e w naszych czasach granie na instrumentach z epoki mija siê z celem - je¶li odbiorc± kreowanej muzyki jest s³uchacz radiowy. To nie ten target, dla którego ta sztuka powstawa³a, nie te warunki percepcji. Jej odbiór, aby by³ wiarygodny i miarodajny (a mo¿e nawet warto u¿yæ tu s³owa: etyczny), powinien siê zamykaæ w obrêbie sali (najlepiej takiej, jak sala z epoki), bez anga¿owania elektroniki, mikrofonów itp. S³owem: kompozytor nie mia³ przecie¿ ¿adnych szans, aby sobie wyobraziæ, w jaki sposób jego muzyka wybrzmiewa dzi¶ w moich s³uchawkach? Jaka jest w nich akustyka? jakie mo¿liwo¶ci wychwytania rejestrów, barw itp., itd. A zatem, czego i kogo ja s³ucham? Jaki sens s³uchaæ instrumentów oryginalnych w arcy-nieoryginalnych (dla nich) warunkach ods³uchu? Powtórzê zatem ripostê z FB: to tak, jakby wcinaæ grochówkê ³y¿k± z epoki ludwikañskiej. Grochówka mo¿e byæ w porzo, ale czy nie szkoda na ni± ³y¿ki? Bo jak my¶licie, na czym smakosz siê skupi? - na grochówce, czy ³y¿ce?
Podsumowuj±c: tak! grajmy muzykê na instrumentach z epoki, ale s³uchajmy jej w warunkach adekwatnych. Je¶li decydujemy siê na przekaz medialny i elektronikê - miejmy ¶wiadomo¶æ, ¿e muzyka jest filtrowana atrybutami wspó³czesno¶ci. Jest wiêc to nieautentyczna (inna!) muzyka. Aby nie brukaæ ¶wiêto¶ci - zabytkow± ³y¿kê od³ó¿my do rodowych sreber a do grochówki zaserwujmy sztuæce z kredensowego serwisu.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 03, 2013, 22:11:25 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony:
1
[
2
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel: