Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Ciekawostki z ¿ycia Chopina
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ciekawostki z ¿ycia Chopina (Przeczytany 16547 razy)
Emilka
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 11
Ciekawostki z ¿ycia Chopina
«
:
Kwiecieñ 14, 2013, 21:51:18 »
Szwedzkie fascynacje Chopina
Równo 165 lat temu, dok³adnie 20 kwietnia 1848 r., Fryderyk Chopin wyjecha³ w podró¿ do Anglii, gdzie pozna³ szwedzk± ¶piewaczkê operow± Jenny Lind. Historia ich znajomo¶ci i rzekomego romansu nabra³a rumieñców dziêki odkryciom Cecilii i Jensa Jorgensenów ujawnionym w ksi±¿ce pt. "Chopin i Szwedzki S³owik." Ale czy domys³y autorów nie id± za daleko?
Link do mojego artyku³u pt. "Szwedzkie fascynacje Chopina".
http://szwecja.net/NOW/fs-now/2013/Chopin.html
Zapraszam do dzielenia siê ma³o znanymi faktami i ró¿nymi ciekawostkami z ¿ycia Chopina!
laureatka I miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Ciekawostki z ¿ycia Chopina
«
Odpowiedz #1 :
Kwiecieñ 14, 2013, 23:00:57 »
Emilko, dziêkujê za bardzo ciekawy link, a w³a¶ciwie za ca³y Twój intrygujacy artyku³. Jak po raz kolejny siê okazuje, w ¿yciu Chopina wci±z jest wiele niewyja¶nionych do koñca wydarzeñ i tajemnic, które inspiruj± i zachêcaj± do stawiania ciekawych hipotez.
Jednak hipoteza Jorgensenów, w my¶l której Chopina i szwedzkiego s³owika Jenny Lind ³±czy³ sekretny romans, mnie nie przekonuje. Sama zreszt± przytaczasz istotny kontrargument:
Je¶li przyjrzeæ siê jednak listom Chopina, absolutnie nic nie wskazuje na jego zakochanie b±d¼ zainteresowanie ma³¿eñstwem. Mocno ju¿ schorowanemu kompozytorowi, który - jak sam pisa³ - by³ "bli¿ej trumny jak ³o¿a ma³¿eñskiego", nie takie rzeczy by³y w g³owie: "A wiêc o ¿onie nie my¶lê wcale, ale o domu, o Matce, Siostrach." – pisze do swojego przyjaciela w pa¼dzierniku 1848 r.
.
Nie mia³ si³y na ma³¿eñstwo, to sk±d mia³by mieæ na sekretny romans?
Za to inna teza o której siê dowiedzia³em z Twojego artyku³u, a mianowicie , ze tajemniczym darczynæ± który wspomóg³ Chopina w ostatnich miesi±cach jego zycia wcale nie byla Jane Stirling a w³a¶nie Jenny Lind jest naprawdê ciekawa.
Bardzo dobrze, ¿e wci±¿ na ¶wiecie spieramy siê i dociekamy prawd o ¿yciu Chopina. Bo dopoki sie spieramy - dopoty pamiêtamy :-)
Emilko, witamy Ciebie na pok³adzie! My tak¿e zapraszamy Ciebie do publikowania kolejnych ciekawostek. Gdy trochê poserfujesz po naszym Forum przekonasz siê, ze ju¿ o paru ciekawostkach pisali¶my a nawet prowadzili¶my ¿ywio³owe w ich temacie dyskusje.
Pozdrawiam Ciebie serdecznie!
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Emilka
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Kwiecieñ 15, 2013, 11:42:30 »
Emilko, dziêkujê za bardzo ciekawy link, a w³a¶ciwie za ca³y Twój intrygujacy artyku³.
Bardzo dziêkujê panie Januszu za tak± mi³± opiniê i za powitanie na forum. Cieszê siê, ¿e tak pana zainteresowa³ mój artyku³ i ¿e móg³ siê pan z niego dowiedzieæ czego¶ nowego, bo taki w³a¶nie by³ mój cel gdy go pisa³am.
Na pewno w wolnej chwili przejrzê sobie to, co pisali¶cie do tej pory.
Do us³yszenia!
laureatka I miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie organizowanego przez NIFC w 2011 r.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #3 :
Kwiecieñ 15, 2013, 21:19:32 »
Witam i ciszê siê, ¿e zwyciêzca Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Fryderyku Chopinie do³±czy³ do
grona mi³o¶ników dzie³ Fryderyka Chopina i muzyki klasycznej.
Na pewno ubogacisz nasze forum swoimi: wra¿liwo¶ci±, wiedz±, postrzeganiem.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #4 :
Kwiecieñ 15, 2013, 22:13:50 »
Cytat: Emilka Kwiecieñ 14, 2013, 21:51:18
(...)
Link do mojego artyku³u pt. "Szwedzkie fascynacje Chopina".
http://szwecja.net/NOW/fs-now/2013/Chopin.html
(...)
¦wietny dziennikarski artyku³.
pozdrawiam
Marek
Emilka
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Kwiecieñ 16, 2013, 20:37:27 »
¦wietny dziennikarski artyku³.
Dziêkujê Marek, bardzo siê cieszê, ¿e Ci siê spodoba³.
Najwa¿niejsze to jest mieæ dla kogo pisaæ.
Emilka
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Kwiecieñ 24, 2013, 16:45:27 »
Jutro i pojutrze (czw i pt) od 14.30 mo¿ecie ogl±daæ transmisje z fina³ów III Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Chopinie z Muzeum FC.
Tym razem bêdê tam od drugiej strony, bêdê pomagaæ w organizacji i pewnie w prowadzeniu, wiêc mo¿e mnie tam zobaczycie.
http://pl.chopin.nifc.pl/institute/education/competition
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #7 :
Kwiecieñ 24, 2013, 21:41:17 »
Przepraszam Emilko ale zupe³nie nie widzê gdzie bêdzie mo¿na obejrzeæ tê transmisjê??
http://www.franzschubert.pl/
Emilka
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Kwiecieñ 25, 2013, 19:32:32 »
Szkoda, ¿e od razu wczoraj nie odpisa³am pani Tereso, ale mo¿e uda³o siê dzi¶ pani obejrzeæ transmisjê. Jak nie, to jeszcze jutro bêdzie grupa starszych w finale.
Trzeba wej¶æ po prostu w link który poda³am, a o odpowiedniej godzinie tam powinno pojawiæ siê okno z filmem.
Jutro te¿ tam bêdê podawaæ w kopertach pytania i zapisywaæ wyniki na tablicy.
Pozdrawiam!
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #9 :
Kwiecieñ 25, 2013, 20:31:51 »
By³bym wdziêczny za umo¿liwienie obejrzenia konkursu w trybie "re-transmisji" w Internecie.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Emilka
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #10 :
Kwiecieñ 25, 2013, 21:33:46 »
Bêdzie mo¿na obejrzeæ film na tej samej stronie, bêdzie on tam na sta³e, ale zanim oni go wrzuc± to mo¿e trochê potrwaæ.
S± filmy z dwóch poprzednich lat, mo¿na te¿ tam mnie zobaczyæ (rok 2011).
Niestety dzisiejszy fina³ mia³ s³aby poziom w porównaniu z poprzednimi edycjami, ale mo¿e jutro, gdy bêd± starsze dzieci, bêdzie lepiej.
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #11 :
Kwiecieñ 26, 2013, 16:11:21 »
Dziêki Emilko za info o konkursie (gratulujê zwyciêstwa w I edycji!
).
Ogl±da³am kawa³ek i akurat zna³am odpowied¼ na trzy pytania, którym nie podo³ali uczestnicy (Franchomme, Antonin, Mickiewicz)
Amo la musica sopra tutte le arti
Emilka
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Kwiecieñ 26, 2013, 18:58:21 »
Dziêki Fille.
Pytania nie by³y zbyt trudne, wiele te¿ siê dzi¶ powtarza³o ze wczoraj, z fina³u dla dzieci, i z poprzednich lat.
Ale mo¿ecie mieæ nadziejê, ¿e powstanie konkurs wiedzy dla doros³ych, choæ nie chcê zapeszaæ (ale my¶l± o tym).
Pozdrawiam
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Dzia³y forum
-----------------------------