Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA  (Przeczytany 33274 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« : Maj 27, 2013, 13:41:38 »

Ju¿ ba³agan

Strona konkursu:
http://cliburn.org/landing.html

Archiwum konkursu:
http://www.cliburn.org/ondemand.html

Uczestnicy konkursu:
http://cliburn.org/cliburn-competition/current-competitors/

Kalendarz imprezy:
http://cliburn.org/cliburn-competition/performance-schedule/

I mo¿na g³osowaæ na zwyciêzcê
http://cliburn.org/vote.html
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2013, 18:02:34 »

Dziêki, Beatka!

Chocia¿by za skompletowanie linków- codziennie szukam ich, ¿eby co¶ odnale¼æ z konkursu- teraz bêd± w jednym miejscu

Skoro powo³a³a¶ do ¿ycia ten w±tek - dbajmy WSPÓLNIE, aby nie obumar³ zanim konkurs siê zakoñczy.

W tej chwili zaczyna swój I etap Francois Dumont: bêdzie m.in. Gaspard de la nuit i Scherzo nr 3 Chopina

Z sesji, która siê w³a¶nie teraz zaczyna polecam wam te¿ Favorina (19:50) - obserwujê jego granie od pewnego czasu i nawet mi siê ono podoba..
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2013, 18:10:13 »

Czy technicznie jest mo¿liwe przeniesienie dotychczasowych postów dot. konkursu, czyli tych o Marcinie Koziaku, Chozjainowie  i kilku innych uczestnikach, o których pisa³ Bartus TUTAJ?
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2013, 18:22:29 »

Och, jak on piêknie zacz±³ Ravela..Ondine brzmi tak eterycznie, koronkowo, a przy tym d¼wiêcznie, jakie¶ "wodne" i "podwodne" d¼wiêkowe gejzery roztacza Dumont - bardzo mi siê podoba!
Zobaczymy jak poradzi sobie z posêpnym nastrojem Le Gibet i szyderczo- diabelskim Scarbo..
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2013, 19:15:24 »

By³o mi nieswojo, gdy s³ucha³am drugiej czê¶ci Gaspard -poczu³am atmosferê jak z  koszmarnego snu. Lodowaty dreszcz przebieg³ mi po plecach. Ale brnê³am dalej - podda³am siê tej ponurej aurze. Ravel tutaj nie jest s³odki, ³atwy w odbiorze, ale niesie tyle obrazów, skojarzeñ, wyobra¿eñ, ¿e warto wej¶æ w ten barwny( tu w³a¶ciwie raczej ciemny) i trójwymiarowy ¶wiat.
Za to Scarbo wyda³o mi siê zbyt asekuracyjne, takie ostro¿ne: Dumont nie poszed³ na ca³o¶æ, nie szar¿owa³ i przez to nie "dobi³" mnie do koñca. A by³oby takie ³adne przypieczêtowanie ca³o¶ci..

Czeka³am na jego Chopina - w koñcu to laureat V nagrody ostatniego konkursu. Niestety, Scherzo nie porwa³o mnie - równie¿ od strony technicznej. Czego¶ mi brakowa³o w nim.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2013, 11:29:18 »

S³ucham Erica Zubera z odtworzenia, Mozart i Chopin, cykl Etiud op. 10, jak mi³o, Chopin piêknie zagrany, choæ troszkê zahaczeñ, ale ogólnie cudnie, klimat konkursu chopinowskiego

Je¶li Eric dojdzie do fina³u, zagra III koncert Rachmaninowa.
http://cliburn.org/cliburn-competition/current-competitors/competitor-details/?ID=543
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 28, 2013, 13:27:22 »

Z Zuberem nie by³o a¿ tak dobrze: zaczynaj±c cykl Etiud z op.10 "wy³o¿y³" siê ju¿ w pierwszej - nawet ja-laik-us³ysza³am, ¿e co¶ jest nie tak: to nie by³y drobne zahaczenia, ale b³êdy tekstowe. Od kogo¶, kto zna nuty dowiedzia³am siê, ¿e po prostu co¶ pomiesza³ czy opu¶ci³ w pasa¿ach. To na pewno go zdekoncentrowa³o i to s³ychaæ tak¿e w drugiej etiudzie. Nie wiem jak jury do tego podejdzie, ale to by³ chyba powa¿ny b³±d. Eric ma jeszcze drugie podej¶cie w kolejnej fazie I etapu ( ¶roda 22:50), wiêc mo¿e zniweluje efekt tej pechowej sytuacji.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2013, 09:11:16 »

Z Zuberem nie by³o a¿ tak dobrze: zaczynaj±c cykl Etiud z op.10 "wy³o¿y³" siê ju¿ w pierwszej - nawet ja-laik-us³ysza³am, ¿e co¶ jest nie tak: to nie by³y drobne zahaczenia, ale b³êdy tekstowe. Od kogo¶, kto zna nuty dowiedzia³am siê, ¿e po prostu co¶ pomiesza³ czy opu¶ci³ w pasa¿ach. To na pewno go zdekoncentrowa³o i to s³ychaæ tak¿e w drugiej etiudzie. Nie wiem jak jury do tego podejdzie, ale to by³ chyba powa¿ny b³±d. Eric ma jeszcze drugie podej¶cie w kolejnej fazie I etapu ( ¶roda 22:50), wiêc mo¿e zniweluje efekt tej pechowej sytuacji.

Zuber nie tylko, ze nie wylozyl etiudy nr 1, ale zagral ja badzo dobrze. Te drobne zahaczenia (13:39 lub 13:50) nie sa az tak wazne, zeby od razu skopac artyste.
Nie wspomnialas o tym, ze Zuber zagral poprzedni utwor (Mozart) wyjatkowo pieknie.
Owsze pojawily sie bledy w arcytrudnej etiudzie nr 2, ale mimo wszystko nie przeszkadzalo mi to w ogolnym odbiorze tej etiudki.
Nie wspomnialas o bardzo udanej etiudzie nr 3....itd

kati, wydaje mi sie, ze jestes zbyt tendencyjna i zaslepiona swoim zlotolokim dzieckiem.

P.S.
Zuber jest jednym z moich faworytow.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2013, 12:45:22 »

Twoje ostatnie zdanie, tzn. P.S. t³umaczy dlaczego znowu wytoczy³e¶ ciê¿ki kaliber w moj± stronê..
Proponowa³abym, Bartusie, wiêcej umiaru w s³owach.
Nie "skopa³am" artysty, tylko zauwa¿y³am oczywisty fakt. Dla Ciebie, dla Beatki, mo¿e i dla mnie nie mia³yby znaczenia jego potkniêcia i ogólny odbiór jego recitalu, ale nie zapominaj, ¿e to jest konkurs, a nie koncert. Jury z nosem w nutach nie wybacza ³atwo takich b³êdów. Ale oczywi¶cie ¿yczê Erykowi szczê¶cia i przej¶cia do nastêpnego etapu - mo¿e szanowni jurorzy równie¿ poddali siê "ogólnemu wra¿eniu" i nie bêd± a¿ nadto surowi? Jednak¿e napiêcie na tej edycji konkursu jest ogromne - poziom wysoki - kto¶ bêdzie musia³ odpa¶æ. Wszystko siê mo¿e zdarzyæ - równie¿ to, ze moi faworyci nie przejd±. C'est la vie...
Tak, nie przes³ysza³e¶ siê bartusie: FAWORYCI, a nie faworyt ( insynuuj±c mi za¶lepienie Z³otolokim i tendencyjno¶æ)
A przecie¿ bardzo mi siê podoba³ nasz Marcin ( wczoraj piêknie zagra³ nastêpn± czê¶æ I etapu - wspania³a Patetyczna Beethovena), Dumont o którym pisa³am. Deljavan by³ niesamowity graj±c Etiudy Chopina z op.25. A dzi¶ pos³ucha³am Vadyma Kholodenki i nie zapomnê jego Preludium h-moll Bacha- Silotiego. Majstersztyk!
Kola dzi¶ o 18:50 ( m.in. Sonata h-moll Liszta), zaraz po nim Deljavan ( Fantazja Schumanna op.17)
"Twój" Zuber o 22:50 z op.111 Beethovena i kilkoma preludiami Rachmaninowa..
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2013, 13:09:43 »

Mia³am nosa Napisa³am pocz±tkowo, ¿e u Zubera us³ysza³am sporo b³êdów i zahaczeñ, po czym oczyma wyobra¼ni ujrza³am pro¶bê o dok³adne wyliczenie, w jakich miejscach i ile razy te b³êdy wychwyci³am, czego nie potrafi³abym sprecyzowaæ i wykre¶li³am s³owo b³êdy Chichot

Zuber to Zuber, lubimy go (za ca³okszta³t), jest sympatyczny, gra Chopina przyjemnie dla ucha polskiego odbiorcy.

Konkursu nie traktujê niewolniczo, je¶li mogê to s³ucham, je¶li znajdê czas przy sprzyjaj±cym splocie okoliczno¶ci, poods³uchujê trochê post factum. ¯elazna rezerwa to konkurs chopinowski, wtedy odstawiê wszystko.

Kati, nie przejmuj siê s³owami Bartusa, dziêkujê Ci, ¿e tak mozolnie i wytrwale "ci±gniesz" w±tki, doceniam
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2013, 15:57:59 »

Twoje ostatnie zdanie, tzn. P.S. t³umaczy dlaczego znowu wytoczy³e¶ ciê¿ki kaliber w moj± stronê..

Nielogiczne stwierdzenie, gdyz jednym z faworytow jest rowniez Twoj Hozjajnow.

Proponowa³abym, Bartusie, wiêcej umiaru w s³owach.

O ktore slowa Ci chodzi?..."zahaczenia"," etiudki","doborze"...

zauwa¿y³am oczywisty fakt

To na razie nie jest fakt. Prosze podac niewlasciwe nuty - konkretnie.
Nastepnie, prosze wyznaczyc wspolczynnik, ktory kwalifikuje do uzycia slowa "wylozyl" (ile niewlasciwych nut powoduje takie niezadowolenie).
Jak dotychczas wszyscy konkursowicze, ktorych sluchalem popelnili jakies bledy.

P.S.1
skopac = wylozyl

P.S.2
Ja tez doceniam, ¿e tak mozolnie i wytrwale "ci±gniesz" w±tki.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Maj 29, 2013, 16:43:36 »

mozolnie i wytrwale "ci±gniesz" w±tki

Proponowa³abym, xbw, wiêcej umiaru w s³owach.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2013, 18:08:16 »

Bartusie, ju¿ nawet mnie nie z³o¶cisz, ale wrêcz roz¶mieszasz swoim "czepialstwem".
Dobrze wiesz o co chodzi, a tylko j±trzysz jak jaki¶ internetowy troll, aby tylko "podsyciæ" atmosferê.
Powiedzmy, ¿e taki styl mi nie odpowiada. Nie mam ochoty t³umaczyæ siê przed tob± ze swoich s³ów, które interpretujesz na swój sposób. I nie mów, ze znów uciekam od dyskusji.
Je¶li chodzi o konkrety  dot. zuberowej Etiudy- to wiesz, ¿e ci nie odpowiem fachowo, bo nie jestem muzykiem. Ale je¿eli czyta³e¶ uwa¿nie i ze zrozumieniem, to napisa³am sk±d wiem o tych b³êdach. Niestety, konkretna odpowied¼ - na priva- i bêdziesz musia³ na ni± trochê poczekaæ, bo osoba która zwróci³a uwagê na pomy³ki tekstowe jest b.zajêta teraz.

Za chwilê zaczn± siê kolejne przes³uchania - przestudiowa³am repertuary poszczególnych wykonawców spo¶ród recitali, które da siê ogl±daæ o przyzwoitej porze, czyli powiedzmy do pó³nocy,
Co ciekawego zagraj±?
Oprócz wcze¶niej wspomnianych: za chwilê o 18:00 - Alessandro Taverna wykona m.in. Sonatê Medtnera nr 2, która nale¿y do moich ulubionych i Messiaena  "Regard de l'esprit de joie" (from Vingt regards sur l'Enfant-Jésus) - nie znam tego, ale z tego, co pamiêtam kto¶ tu z naszego forum têskni³ za tym rzadko wykonywanym utworem.
O 22:00 Jayson Gillham zagra Waldsteinowsk± Beethovena i Rapsodiê Hiszpañsk± Liszta, o 23:50 Chernov op.111 Beethovena  i Walc Mefisto Liszta.
Reszta w nocy, wiêc pozostaje archiwum które jest do¶æ szybko uzupe³niane.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2013, 19:12:05 »

Brawo Kola!! Bardzo piêkny Chopin choæ jestem przyzwyczajona do bardziej ekspresyjnej Barkaroli.
Ktos s³ucha?? teraz Liszt!

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #14 : Maj 29, 2013, 19:43:18 »

Ta sonata Liszta to taki samograj,¿e trudno tu co¶ zepsuæ zw³aszcza gdy ma siê taka
technikê jak Kola.Mnie siê podoba³o i publiczno¶ci chyba te¿.

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live paktprzyjazni thepunisher kalinowatyper black-for