Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Van Cliburna, Fort Worth, Texas, USA  (Przeczytany 33257 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 01, 2013, 02:26:26 »

Przesluchalem Alessandro D., recital I. Ha, chcialbym, zeby przyjechal w 2015 r. do Warszawy, ciekawe, jakby potraktowali go nasi jurorzy...

Pianista chyba bardziej ekscentryczny od Bozanova. Nie ma mowy o pokorze, jest za to gwaltowna ekspresja osobowosci. Artykulacja, jakosc dzwieku, tempa sluza wyrazeniu wlasnej wizji utworu, nieraz zapewne dosc odmiennej od tej skrywanej w duszy Chopina. Juz Bach grany jest bardzo zdecydowanie, op. 25 Chopina jest za to wrecz kreacja doswiadczalna. Niektore takty slysze jakby po raz pierwszy, wiele miejsc jest hipnotyzujacych. Alessandro nie potrafi zachwycic lirycznym, mieniacym sie p/pp, za to jak Szekspir buduje kontrasty, dramaturgie, tworzy spiecia. Z wielka swoboda. Pare etiud to chyba przykladowo niepoprawny Chopin wg np. prof. Kozubek. Chopin bez zadnych ograniczen.

II recital nie znalazl sie jeszcze na YT, a strona archiwum konkursu nie dziala na tablecie... Chce uslyszec jego final (z Mozartem i chyba Brahmsem). AD wydaje sie byc bardzo pewny siebie. Czy to nie... Bozanov's case?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2013, 02:46:19 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 02, 2013, 17:30:28 »

Pó³fina³ zacz±³ siê wczoraj. Jako, ¿e na³o¿y³y siê akurat dwa konkursy, skupi³am siê wy³±cznie na tym, co dzia³o siê w Brukseli i nie ¶ledzi³am wystêpów w Fort Worth.
Uda³o mi siê jedynie wej¶æ na tzw. chamber music w wykonaniu jednego z moich faworytów - Vadyma Kholodenki. Wraz z Brentano Quartet wykona³ Piano Quintet f-moll Francka. S³ysza³am ten utwór wczoraj pierwszy raz, do tej pory raczej nie mia³am okazji spotkaæ siê z twórczo¶ci± tego kompozytora. Spodziewa³am siê czego¶ nudnego( sama nie wiem dlaczego), a tu..pe³ne zaskoczenie. To bardzo emocjonalny utwór, ju¿ na samym pocz±tku porywaj±cy jakby "szarpan±" melodi±, bardzo oddzia³ywuj±cy, sugestywny, epicki, jak barwna opowie¶æ. Zas³ucha³am siê jak zaczarowana, nie mog³am siê oderwaæ, pomimo ¿e sami mo¿ecie sprawdziæ w grafiku wystêpów, o której godzinie zafundowa³am sobie taki survival dla duszy. To by³o co¶ niesamowitego i widzia³am, ¿e publiczno¶æ na widowni wpad³a w podobny trans, aby tu¿ po zakoñczeniu poderwaæ siê w zachwycie, któremu da³a wyraz g³o¶nymi okrzykami. Naprawdê warto by³o przerwaæ swój weekendowy sen, aby doznaæ czego¶ takiego.
No i widzê, ¿e Vadym ju¿ podbi³ serca tutejszej publiki, która wita go gor±co i szaleje po wystêpie.

Dzisiaj o 20:30 kolej na Kolê. Gra dzisiaj recital ze swoim ¿elaznym repertuarem, czyli Beethovenem op.110, Sonat± nr 7 Prokofiewa i Figaro Fantazj± Liszta-Busoniego. Wszystko znane i os³uchane, wierzê ¿e zachwyci wszystkich swoim kunsztem.
I oby tak by³o, bo z rozlicznych recenzji, blogów, które wyrzuca google pod has³em konkursu, wynika ¿e opinie na jego temat nie s± jednoznaczne: od pe³nego, niemal fanatycznego zachwytu do raczej, delikatnie mówi±c, niezbyt pochlebnych opinii (dot.jego dojrza³o¶ci muzycznej i rozumienia tego, co gra). Nie jest ³atwo: wymaga siê od niego coraz wiêcej - to ju¿ nie 17 latek, cudowne dziecko Konkursu Chopinowskiego. Teraz musi udowodniæ swoj± "doros³o¶æ" w graniu ( choæ moim skromnym zdaniem takiej dojrza³o¶ci jak± on ma w tym wieku, niejeden z o wiele starszych konkursantów móg³by mu tylko pozazdro¶ciæ)

Zaraz po nim - ekscentryk Alessandro Deljavan w muzyce kameralnej. Te¿ jestem ciekawa jego Kwintetu Dworzaka. Wystêpy Deljavana to ca³y spektakl, wiêc bêdzie na co popatrzeæ, mam nadziejê ¿e te¿ i pos³uchaæ..

Jayson Gillham tez ma ciekawy program recitalu z Rondem Chopina, Debussym i Wariacjami Brahmsa na temat Haendla.

I to wszystko w tzw. godzinach akceptowalnych, potem pozostaje tylko archiwum albo nadranne po¶wiêcenia( ale to tylko dla faworytów.. )
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 03, 2013, 01:58:57 »

Gillham w I etapie gral 'Waldsteinowska' Beethovena. Bardzo dobry wykon, zwlaszcza w spektakularnym finale... 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 03, 2013, 02:24:06 »

Chernov w op. 111 mnie nie poruszyl, choc byly momenty znakomite. Ta nieziemska sonata jest trudna do opisania, trudna dla odbiorcy, nie mowiac o wykonawcy. To nie tylko szczegolna wirtuozeria (specyficzna dla ostatnich lat Beethovena), piekielna polifonia... Arietta + wariacje nadaja jej ogromny ladunek emocjonalny, humanistyczny, wymiar ponaddzwiekowy. Znajdzmy wykonanie the best.

Uwaga. Ch. zaczyna ekscytowac przy Ligettim.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2013, 02:25:56 wys³ane przez Mozart » Zapisane

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 07, 2013, 20:30:04 »

Wystêpy pó³fina³owe zakoñczy³y siê dawno temu, a ja za bardzo by³am zaprz±tniêta swoimi sprawami, ¿eby cokolwiek tu obwie¶ciæ. Zreszt±, kto mniej wiêcej ¶ledzi³, to ju¿ wie kto wszed³ do fina³u i wie równie¿, ¿e np. Nikolay Kh. i Alessandro D. odpadli, tak jak i Chernov, Gillham i inni, którzy raczej powinni byli przej¶æ. Odpadniêciem tych dwóch pierwszych by³am naprawdê zaskoczona, szczególnie po niesamowitym i og³oszonym za najlepszy w konkursie Kwintet Schumanna w wykonaniu Koli czy te¿ po bardzo dobrym recitalu Deljavana, gdzie bardzo mi siê podoba³a jego Apassionata.
Ale có¿, po przeczytaniu poni¿szego artyku³u mamy w³a¶ciwie odpowied¼ dlaczego tak siê dzieje( i ten problem porusza³ wcze¶niej bartus):

http://www.star-telegram.com/2013/06/03/4901527/cliburn-jury-ties-to-competitors.html

Bardzo liczy³am na to, ¿e pos³ucham 22 Koncertu Mozarta w wykonaniu Nikolaya ( tego samego, który zagra³ w Pradze, a którego nie uda³o mi siê us³yszeæ na ¿ywo), ale muszê niestety obej¶æ siê smakiem..
Konkurs w³a¶ciwie by siê dla mnie skoñczy³, gdyby nie mój drugi faworyt Kholodenko, który szczê¶liwie dosta³ siê do fina³u i na którego III koncert Prokofiewa i 21 Mozarta czekam niecierpliwie.

A szóstka finalistów to:

Sean Chen, 24, United States
Fei-Fei Dong, 22, China
Vadym Kholodenko, 26, Ukraine
Nikita Mndoyants, 24, Russia
Beatrice Rana, 20, Italy
Tomoki Sakata, 19, Japan

A tu porz±dek koncertów fina³owych:
https://www.cliburn.org/cliburn-competition/final-round-schedule/
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 10, 2013, 20:05:04 »

VADYM KHOLODENKO WYGRA£ !!! 

Bardzo siê cieszê z tego powodu, kibicowa³am mu w³a¶ciwie od kiedy pos³ucha³am jego pierwszego wystêpu na konkursie, oczywi¶cie równolegle dopinguj±c i trzymaj±c kciuki za Kolê..Zna³am go wcze¶niej z youtube i Spotify, ale dopiero teraz mia³am okazjê pos³uchaæ go w bardzo ró¿norodnym repertuarze.
Niestety, nie s³ysza³am tak naprawdê jego fina³owych koncertów.. III Prokofiewa tylko z archiwum, ale jako¶ dziwnie cicho zosta³ zarejestrowany i, nie wiedzieæ czemu, co chwila przerywa³ siê: nie by³am w stanie wys³yszeæ wszystkich "smaczków".. Aczkolwiek wykonanie na tyle, na ile zdo³a³am siê ws³uchaæ, by³o naprawdê b³yskotliwe, ¶wie¿e, z biglem.
Natomiast nie by³o szans na pos³uchanie 21 koncertu Mozarta - okaza³o siê, ze praktycznie ca³a Europa pozbawiona zosta³a wczoraj internetowej transmisji. Przyczyn nie podano do tej pory, archiwum wczorajszego dnia nie ma, linki nie dzia³aj±, o wynikach dowiedzia³am siê z Twittera.

Vadym dosta³ te¿  nagrodê za najlepsze wykonanie muzyki kameralnej ( kwintet Francka) i za najlepsze wykonanie Birrichino - specjalnie zamówionego na konkurs, obowi±zkowego utworu.

Drugie miejsce zajê³a Beatrice Rana, trzecie Sean Chen, nagrodê publiczno¶ci - Beatrice.
Nie by³o czwartego, pi±tego i szóstego miejsca - pozostali maj± po prostu tytu³ finalisty. Specjalne nagrody od jury otrzymali: Alessandro Deljavan, Steven Lin i Claire Huangci

Tak wiêc mój bilet na koncert fina³owy w Dusznikach przesta³ byæ bezimienny, czekam ju¿ na ten recital, tak jak i na koncert Beatrice która zagra na festiwalu kilka dni przed Vadymem.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 11, 2013, 21:06:42 »

Jaka¶ dobra dusza umie¶ci³a na YT fina³owy III koncert Prokofiewa w wykonaniu zwyciêzcy - bardzo dobra jako¶æ d¼wiêku, bez porównania z tym, co jest w archiwum.  Dopiero teraz w pe³ni "os³ucha³am" ca³o¶æ...No i powiem tylko, ¿e choæ nie jestem zbytni± fank± tego koncertu, to jednak tak ¿ywego, barwnego Prokofiewa jeszcze dot±d nie s³ysza³am..

http://www.youtube.com/watch?v=ggoiljeap74
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 11, 2013, 22:40:23 »

¦wietny jest III koncert fortepianowy Prokofiewa, moja ulubiona czê¶æ pierwsza, obowi±zkowa w okresie ¶wi±tecznym. Ulubione wykonanie (oczywi¶cie) Danii³a Chichot Polecam.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 16, 2013, 22:28:59 »

21-szy koncert Mozarta w wykonaniu zwyciêzcy konkursu ( kadencje jego w³asnego autorstwa):

http://www.youtube.com/watch?v=arMnFNS4Tbc&feature=share
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #39 : Marzec 18, 2016, 20:10:30 »

Straszna tragedia...Brak mi s³ów.

http://www.gramophone.co.uk/classical-music-news/daughters-of-pianist-vadym-kholodenko-found-dead-in-texas-home

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Marzec 19, 2016, 21:19:07 »

http://usa.se.pl/nowy-jork/newsy/tajemnicza-zbrodnia-w-teksasie-dwie-male-dziewczynki-nie-zyja-ich-mama-dzgnieta-nozem_795024.html
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Maj 26, 2017, 21:10:50 »

Breaking news: od wczoraj trwa 15. Van Cliburn!

Wszystkie wystêpy s± archiwizowane, konkurs mo¿na te¿ ogl±daæ na ¿ywo:

http://www.medici.tv/en/partners/van-cliburn-international-piano-competition/

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Maj 27, 2017, 16:30:00 »

Nasza Julia Kociuban: http://cliburn2017.medici.tv/en/performance/-12

A za godzinê z haczkiem "nasz" Kola Chaziajnow wystêpuje http://cliburn2017.medici.tv/en/performance/-8
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 03, 2017, 23:55:19 »

Yekwon Sunwoo znakomicie zagra³ teraz Sonatê Prokofiewa, oderwa³am siê od wszystkich wykonywanych czynno¶ci i zastyg³am. A w komentarzach tak¿e pochwa³y, wiêc chyba do zobaczenia. Pos³uchajcie w archiwum koniecznie. Nie za³apa³am siê na s³uchanie TANGA
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 27, 2017, 02:35:11 »

Niestety, zupe³nie by³am w innych wymiarach:) Trzeba bêdzie trochê nadrobiæ. Pierwszy na Van Cliburnie zagra w sierpniu w Dusznikach.

A tu, naturalnie, Rachmaninov Chichot
https://www.youtube.com/watch?v=r1rCdLGRb08
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers black-for mini-land animilkowo kalinowatyper