Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nauka przy muzyce Mistrza.  (Przeczytany 2968 razy)
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« : Grudzieñ 04, 2013, 15:22:36 »

Czy uczycie siê przy muuzyce Mistrza mp. na np. egzaminy? Ja zawsze mia³am podczas nauki my¶li w stylu: "sprawd¼ co¶ w necie, pograj na instrumencie. Dzieñ siê nie skoñczy³ mo¿esz zacz±æ naukê parê minut pó¼niej, albo przerwaæ na parê minut, nic siê nie stanie". Dzi¶ zasiad³am do nauki matematyki finansowej i z racji, ¿e w niedzielê exam i nie ma co przek³adaæ pu¶ci³am sobie Nokturny. Efekt by³ taki, ¿e ani razu nie pomy¶la³am "zacznij pó¼niej, przerwij" a nauka wchodzi³a ³atwo i przyjemnie, A jak jest u Was?
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #1 : Grudzieñ 04, 2013, 15:42:39 »

Witaj Clavio 
Osobi¶cie nie mogê siê uczyæ przy muzyce - za bardzo skupia ona moj± uwagê. Gdy muszê co¶ "wykuæ", preferujê absolutn± ciszê.
S³ucham raczej przed lub po - wtedy wszystko piêknie mi siê w g³owie uk³ada & wzmacnia siê moja kreatywno¶æ  Chichot

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 04, 2013, 23:52:08 »

Witaj, Clavio (btw, jeden z ³adniejszych znanych mi nicków!)

Nie po raz pierwszy podpisujê siê obur±cz pod s³owami Pani Doktor Fille, mnie muzyka przy NAUCE (akurat w tej sprawie mogê siê do¶æ kompetentnie wypowiedzieæ! Chichot) dekoncentruje, a przy mojej dobowej potrzebie jej wch³aniania rodzi to pewne komplikacje 

Hm, chocia¿... Jest pewien kompozytor, który poniek±d z pozytywnym skutkiem towarzyszy zakuwaniu, zw³aszcza jego Wariacje Goldbergowskie  , a w moim przypadku niedawno - Passacaglia c-moll (poszczególne przeprowadzenia ostinatowego schematu pozwoli³y mi 'wyryæ' parê porównawczych tabelek!). 

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 05, 2013, 09:47:50 »

Panie Doktorze  (z tytu³em naukowym in spe tym po strza³ce - nie mam tu bynajmniej na my¶li s³owa fibula, tylko -> - w moim po¶cie postquizowym w wiadomym w±tku  ), widzê, ¿e przywo³a³ Pan pewn± mro¿±c± krew w ¿y³ach i produkty ¿ywno¶ciowe w zamra¿arce historiê przedegzaminacyjn± z BWV 988 w roli muzycznego suportu 

Jan Sebastian (a szczególnie jego utwory na instrument solo, jak np. BWV 825-830 lub te¿ BWV 1001-1006) w moim skromnym przypadku sprawdza³ siê znakomicie. Zamyka³ mnie literalnie w takiej izoluj±cej kapsule  , dziêki której moja koncentracja siêga³a zenitu (s³ucha³am na ok. pó³ godziny przed nauk±, nie w trakcie, tak jak ju¿ napisa³am powy¿ej). Wiadomo, najbardziej kocham Mozarta, ale jego muzyka zawiera w sobie tyle uczucia, ¿e ryzyko rozmarzenia (w sytuacji, gdy nie czas na sentymenty  ) bywa³o jednak zbyt du¿e 

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 10, 2013, 23:16:40 »

I matma zdana co tylko powoduje, ¿e bêdê dalej uczyæ siê przy muzyce Mistrza i innych kompozytorów.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 10, 2013, 23:37:58 »

Gratulacje! 

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeñ 05, 2014, 20:42:31 »

Sorki, ¿e dopiero teraz dziêkujê. W³a¶nie na zaliczenie sporz±dzam umowê najmu okazjonalnego i mistrz nie kieruje uwiagi w inn± stronê i pomaga szybciej wymy¶laæ co mam w tej umowie zawrzeæ. 
clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeñ 07, 2014, 15:00:16 »

Pracê mgr piszê teraz przy Nokturnach i zauwa¿y³am, ¿e szybciej buduj± mi siê w g³owie zdania. Wczoraj pisa³am bez muzyki i by³o gorzej.
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 07, 2014, 15:03:52 wys³ane przez clavia » Zapisane
clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 11, 2014, 17:42:33 »

Ostatnio nasz³a mnie takowa refleksja. S³ucha³am Chopina podczas nauki i innych czynno¶ci w domu, ale dosz³am do wniosku, ¿e w Mistrza (równie¿ pozostali klasycy) trzeba siê ws³uchaæ. Trzeba po¶wiêcaæ Jemu chocia¿ chwilkê i niech ta chwilka bêdzie tylko dla Niego. Przecie¿ my te¿ np. jako dzieci nie lubili¶my jak kto¶ podziela³ swoja uwagê pomiêdzy nas a kogo¶ lub co¶ innego.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher animilkowo neder-live silverstar kalinowatyper