Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka sakralna - czy mo¿e byæ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?  (Przeczytany 25289 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« : Pa¼dziernik 29, 2010, 20:48:39 »

To pytanie retoryczne. Bo mo¿e, to jasne. Ale kiedy? czy zawsze? w jakich okoliczno¶ciach? Kiedy¶ próbowa³em ods³uchaæ Pasji ma³o znanego kompozytora z okresu baroku. Próba skoñczy³a siê niepowodzeniem. Nie dotrwa³em do koñca. Przypadek sprawi³, ze kilka tygodni pó¼niej tê sam± kompozycjê mia³em mo¿liwo¶æ s³uchaæ, tym razem w mrokach ¶redniowiecznej Katedry. Wra¿enia przesz³y wszelkie moje uprzedzenia i oczekiwania. To by³a wyrafinowana muzyczna uczta i prawdziwe ¶wiêto.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 29, 2010, 20:54:47 »

Od niedawna powracam do sukcesu mojego syna, który trzy lata temu kompozycj± Sub Tuum Praesidium wygra³ wielki konkurs kompozytorski Musica Sacra w Cambridge. Pod linkiem jak ni¿ej jest zarejestrowane jest jego wykonanie w klasztorze na Jasnej Górze.
Jak uwa¿acie, czy takie utwory mog± skutecznie konkurowaæ z muzyk±, z któr± obcujemy na co dzieñ?

http://www.youtube.com/watch?v=uIsO0j6XijA
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2010, 10:57:59 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:00:10 »

Jako wielka mi³o¶niczka muzyki Bacha nie mogê odpowiedzieæ nie Od jakiego¶ czasu tak¿e czêsto wykonujê tak± muzykê w chórze i choæ akurat nie jestem wierz±ca, zupe³nie mi jej zwi±zek z religi± nie przeszkadza. Nie dlatego nawet, ¿e siê od niego próbujê odcinaæ bo to niemo¿liwe ale staram siê doceniaæ i prze¿ywaæ j± jako sztukê.  Doceniaæ jej sposób opisywania tekstów sakralnych, wznios³y charakter, drobne niuanse takie jak np. symboliczne przedstawienie jedno¶ci Ojca i Syna w Wielkiej Mszy h-moll itp (swoj± drog± tylko w muzyce mo¿liwe). Dla mnie to prostu ogromny fragment wielkiej ca³o¶ci jak± jest sztuka muzyczna. I do niej te¿ odnosi siê podzia³ na po prostu muzykê wielk±, dobr±, tak± sobie i nie do zniesienia A tam przecie¿ s± takie per³y! A poza tym bez niej nie mo¿na w pe³ni zrozumieæ tak¿e niektórych zjawisk w muzyce ¶wieckiej. Jednym s³owem muzyka ko¶cielna jest jak najbardziej dla melomanów bez wzglêdu na ich pogl±dy. A zreszt± jak mo¿na kochaæ np. Mozarta nie kochaj±c jego Requiem a to przecie¿ te¿ muzyka sakralna.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:03:32 »

Oczywi¶cie. Chyba ¿e kto¶ jest megafanatykiem i tylko dlatego, ¿e sakralna, nastawi siê do niej negatywnie. Natomiast nie da siê ukryæ, ¿e wiele utworów poza odpowiednim ko¶cio³em po prostu "nie zabrzmi", nawet przy najlepiej zrobionym nagraniu. I chyba tu - jak wspomnia³ przedmówca - le¿y problem. Je¶li muzyka jest dobra (a w³a¶nie to, a nie przeznaczenie lub pochodzenie powinno byæ czynnikiem klasyfikuj±cym), warto pój¶æ i do ¶wi±tyni, i do cerkwi, i do synagogi. A w muzyce sakralnej mo¿na znale¼æ wiele warto¶ciowych i piêknych utworów.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:05:46 »

Czy mo¿e byæ?!!! JEST!!! A Bach, a przywo³ywane ju¿ przeze mnie Requiem Mozarta (to przecie¿ czysta bosko¶æ!)? Oczywi¶cie, przecie¿ wiêkszo¶æ muzyki klasycznej w ogóle, to muzyka sakralna.
Zaraz po koncercie wys³ucham kompozycji Twojego syna.
bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:09:17 »

Tak sobie my¶lê, ¿e je¶li jest jaka¶ niechêæ do s³uchania jej na co dzieñ to mo¿e barier± jest jej podnios³y charakter. Jako¶ nie ka¿demu ona pasuje do spokojnych wieczorów, spacerów jako sposób na zniesienie konieczno¶ci pracy na komputerze (ja wtedy w³a¶nie najwiêcej s³ucham ). Ja s³uchaj±c Bacha i ¶piewaj±c w chórze przyzwyczai³am siê do tego rodzaju muzyki i mogê jej s³uchaæ nie tylko w ko¶ciele. Choæ prawd± jest, ¿e w ko¶cielnej akustyce zyskuje wiêksz± prawdziwo¶æ. Moim marzeniem jest wybraæ siê kiedy¶ do ko¶cio³a ¶w. Tomasza i tam pos³uchaæ Bacha. On doskonale zna³ siê na akustyce i jestem przekonana, ¿e bra³ na ni± poprawkê komponuj±c. Mo¿e siê kiedy¶ uda...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:11:43 »

Moim marzeniem jest wybraæ siê kiedy¶ do ko¶cio³a ¶w. Tomasza i tam pos³uchaæ Bacha. On doskonale zna³ siê na akustyce i jestem przekonana, ¿e bra³ na ni± poprawkê komponuj±c. Mo¿e siê kiedy¶ uda...

Wspania³a my¶l! chêtnie kiedy¶ z niej skorzystam. Mo¿e zreszt± wybierzemy siê na tego typu ucztê razem?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:13:55 »

Niebieskooki i Ewo, Wasze argumenty s± bardzo przekonuj±ce

bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:27:31 »

Moim marzeniem jest wybraæ siê kiedy¶ do ko¶cio³a ¶w. Tomasza i tam pos³uchaæ Bacha. On doskonale zna³ siê na akustyce i jestem przekonana, ¿e bra³ na ni± poprawkê komponuj±c. Mo¿e siê kiedy¶ uda...

Wspania³a my¶l! chêtnie kiedy¶ z niej skorzystam. Mo¿e zreszt± wybierzemy siê na tego typu ucztê razem?

Mo¿e zorganizujemy wspóln± wyprawê zainteresowanych forumowiczów np. na konkurs bachowski w Lipsku...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:30:18 »

brawo!
spróbuj zrobiæ rozeznanie kiedy i jakie s± realne mo¿liwo¶ci na aktywne uczestnictwo

bwv211
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:31:52 »

Je¶li masz na my¶li aktywne w sensie wystêpu w konkursie to siê nie podejmujê, ale je¶li chodzi bierne to jak najchêtniej Bêdê sprawdzaæ kiedy nastêpny konkurs albo jaki¶ ciekawy koncert w Lipsku i na pewno dam znaæ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:38:22 »

No wiesz, ja dysponujê z pewno¶ci± fascynuj±cym tenorem, ale tylko przy goleniu i gdy w promieniu kilometra nie ma domowników. Z moich konkursowych aspiracji zatem chyba nici. Ale aktywnie uczestniczyæ na widowni, a nie przed ledwie komputerem - to ju¿ przecie¿ co¶, co mo¿e byæ warte szel±ga

Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:44:37 »

Muzyka sakralna- wspania³a. Nie ma w±tpliwo¶ci co do jej piêkna. Ko¶cio³y, katedry nadaj± jej jeszcze g³êbszy i "piêtnuj±cy" charakter. I ja z chêci± do³±czê siê do grona wielbicieli tej muzyki.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 29, 2010, 22:23:44 »

Parê lat temu mia³am przyjemno¶æ wys³uchaæ w ko¶ciele (jestem ateistk±) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 29, 2010, 23:20:12 »

Parê lat temu mia³am przyjemno¶æ wys³uchaæ w ko¶ciele (jestem ateistk±) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
Oprócz mistycznego piêkna niezwyk³e w tym dziele jest to, ¿e nie wiemy dok³adnie, w którym momencie i miejscu partytury Mozart postawi³ ostatnie znaczki. Byæ mo¿e by³ to 8 takt partii wokalnych w Lacrimosie, ale s± rózne opinie. Poza tym cudem jest, ze Süssmayr wieñcz±c dzie³o w³asn± ju¿ orkiestracj± nie zbruka³ majestatu i genialnie doprowadzi³ dzie³o do wielkiego koñca

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers paktprzyjazni silverstar black-for countrylife