Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Muzyka sakralna - czy mo¿e byæ atrakcyjna dla wspó³czesnego melomana?  (Przeczytany 25325 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 29, 2010, 23:47:34 »

Masz racjê, moim zdaniem Lacrimosa jest najpiêkniejsz± czê¶ci± i tak przejmuj±c±, ¿e nie wyobra¿am sobie by móg³ j± stworzyæ kto¶ inny!
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 29, 2010, 23:56:15 »

Ja zafascynowa³em siê Requiem po obejrzeniu filmu "Mozart" (tak jak Salieri), ale do s³uchania potrzebny jest odpowiedni nastrój - mo¿e w poniedzia³ek bêdzie w³a¶ciwy. Oczywiste te¿, ¿e muzykê organow± najlepiej pos³uchaæ w ko¶ciele na ¿ywo. Mam p³ytê nagran± w katedrze Oliwskiej. To jest prawdziwe arcydzie³o...Bêd±c w Wenecji trafi³em przypadkowo na dni muzyki organowej - recital by³ fantastyczny - tylko zdziwi³em siê, ¿e....by³em chyba jedynym s³uchaczem. We W³oszech poza oper± prawdopodobnie ciê¿ko o frekwencjê na koncertach. Pozdrawiam
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 30, 2010, 18:25:15 »

Parê lat temu mia³am przyjemno¶æ wys³uchaæ w ko¶ciele (jestem ateistk±) mojego ukochanego Requiem. Nie wa¿ne, kto wykonuje arcydzie³o, ale ¿adne nagranie nie daje tego wra¿enia, co s³uchanie go na ¿ywo i w miejscu do tego przeznaczonym. Wspania³e prze¿ycie!
Oprócz mistycznego piêkna niezwyk³e w tym dziele jest to, ¿e nie wiemy dok³adnie, w którym momencie i miejscu partytury Mozart postawi³ ostatnie znaczki. Byæ mo¿e by³ to 8 takt partii wokalnych w Lacrimosie, ale s± rózne opinie. Poza tym cudem jest, ze Süssmayr wieñcz±c dzie³o w³asn± ju¿ orkiestracj± nie zbruka³ majestatu i genialnie doprowadzi³ dzie³o do wielkiego koñca

I pomy¶leæ, ¿e "wielki" Mozart nigdy tego dzie³a nie us³ysza³ (podobnie zreszt± jak i opery "Czarodziejski flet"..) za to z pewno¶ci± wszystko doskonale s³ysza³ w g³owie..Ale z tego co mówi Janusz wynika³oby, ¿e Mozart by³ autorem zaledwie niespe³na po³owy dzie³a. Mo¿e zatem autorstwo powinno siê przypisywaæ nie jednemu, a raczej dwóm artystom - w tym konkretnym przypadku Jego najbli¿szemu "uczniowi"..Nie umniejsza to jednak "geniuszu" Wolfganga, bowiem sam ju¿ tylko fakt skomponowania ponad 300 pozycji(w tym 30 symfonii) do zaledwie 22 roku ¿ycia - jest wystarczaj±cym potwierdzeniem tego, i¿ by³ to cz³owiek "genialny"..Co do samego Requiem, najwiêksze wra¿enie robi na mnie "Dies illa" ( du¿y wk³ad mia³ tu chyba te¿ Jego uczeñ) W koñcu nie wszystko wszystkim musi siê podobaæ. Je¶li chodzi o sam± postaæ Mozarta - jako kompozytora, najbardziej chyba ceniê u Niego pogodzenie patetyczno¶ci z humorem , za¶ z kompozycji do których stale powracam to - Symfonia "Jowiszowa" (szczegó³. Allegro vivace) oraz Symfonia g-moll (40), zw³aszcza "menuet et trio" (ze wzglêdu na nak³adaj±ce siê na siebie g³osy)..
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 31, 2010, 11:19:41 »

Muzyka sakralna jest atrakcyjna tak¿e dla wspó³czesnych. Najpiêkniej brzmi w ko¶cio³ach. Mo¿e dlatego, ¿e panuje w nich szczególna akustyka ale mo¿e tak¿e dlatego, ¿e atmosfera wielu ko¶cio³ów, zw³aszcza tych starych sprzyja obcowaniu z Bogiem - tak¿e przez muzykê. Ludzie przez wieki poszukiwali dowodów na istnienie Boga, dla mnie jednym z nich s± talenty tych, którzy szelest wiatru, szum strumieni, ryk nawa³nicy, ³ami±ce siê w kroplach deszczu ¶wiat³o potrafili zamkn±æ w formê muzyczn±. Czasem udawa³o siê im "podej¶æ" jeszcze bli¿ej i - jak na freskach Sykstyny - dotkn±æ palca Stwórcy. I wtedy powstaj± dzie³a, które siêgaj± Absolutu. Czê¶æ z nich to w³a¶nie muzyka sakralna. Jest taka "Przypowie¶æ" Baczyñskiego, która zaczyna siê s³owami: "Pan Bóg u¶miechn±³ siê i wtedy powsta³a ziemia". My¶lê, ¿e kiedy Pan Bóg u¶miechn±³ siê po raz drugi powsta³a muzyka. 
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 31, 2010, 20:50:27 »

"Pan Bóg u¶miechn±³ siê i wtedy powsta³a ziemia". My¶lê, ¿e kiedy Pan Bóg u¶miechn±³ siê po raz drugi powsta³a muzyka. 

Panie Januszu- to przepiêkne! Straszliwie mnie wzrusza taka muzyka. My¶lê, ¿e pani profesor Justyna G by³aby niezwykle dumna z Micha³a! 

Je¶li chodzi o muzykê sakraln±, to ja jestem jak najbardziej na tak. Zestawienie chór+akustyka ko¶cielna to jedno z najpiekniejszych doznan sluchowych jakie jest nam dane! Ostatnio s³ucham sporo muzyki dawnej, wiêc nie bêde powtarzaæ zachwytów nad Requiem Mozarta i Bachem, ale dodam co¶ nowego. Chora³ gregoriañski. To jest co¶ piêknego. Ciê¿ko jest pisaæ o stanie jaki towarzyszy s³uchaniu chora³u. £apiê siê czêsto na tym, ¿e zamieram, wstrzymuje oddech, patrze w jeden punkt. Ta muzyka powoduje dziwn± zadumê, wydaje mi siê, ¿e kiedy jej s³ucham wy³±czam my¶lenie. Jest tylko muzyka.
http://www.youtube.com/watch?v=uSKzSFIOFCE
http://www.youtube.com/watch?v=4vADjiznPm0&feature=related
Jeszcze ciekawiej dzieje siê w renesansie.
http://www.youtube.com/watch?v=7S395O1YJD0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=7Pp0XUU6Rmk&feature=related

Czy mo¿e byæ atrakcyjna? JEST atrakcyjna! To oderwanie od codziennego ¿ycia, jakbym na chwilê przenosi³a siê w jakie¶ inne, lepsze miejsce. Gdzie najlepiej? Oczywi¶cie, ¿e w ¶wi±tyni. Choæ sama okre¶lam siê mianem agnostyka, to w ko¶ciele chyba ka¿dy: wierz±cy czy ateista, odczuwa pewien szacunek i wznios³o¶æ, i dlatego te¿ ¶miem twierdziæ, ¿e ta muzyka jest pisana do wykonywania w ¶wi±tyni i tam w³a¶nie powinna byæ ¶piewana.
I muszê powiedzieæ, ¿e dla muzycznego ignoranta wra¿enia jakie mo¿e wynie¶æ po godzince siedzenia w ko¶ciele mog± byæ nieporównywalnie wiêksze ni¿ po choæby godzince s³uchania Chopina. Bo choæ w obu przypadkach bêdzie to 'w kó³ko to samo' to ta muzyka ... zapiera dech w piersiach, sprzyja kontemplacji. Przypadkowy s³uchacz mo¿e poczuæ siê jakby uczestniczy³ w czym¶ wielkim, mo¿e byc to dla niego rodzaj khatarsis. Nie wiem zupe³nie jak to opisaæ, to co¶ niezwyk³ego!

Je¶li chodzi o muzykê sakraln± naszych czasów, to polecam requiem Szymona Kurana. I tu d³u¿sza historia. Dzieckiem bêd±c (mniejszym sporo ni¿ teraz) trafi³am do orkiestry drugiego stopnia. I mia³am niezwyk³e szczê¶æie , ¿e akurat w tamtym roku projekt który robili¶my to w³a¶nie to requiem. Szymon by³ przyjacielem naszego dyrygenta. Wyjecha³ i ¿y³ na Islandii gdzie z reszt± by³ bardzo cenionym kompozytorem. W 2006 r. w Warszawie mia³a miejsce od dawna planowana polska prapremiera requiem. Szymon Kuran mia³ zagraæ z nami partiê solow± skrzypiec. Nie uda³o siê, pope³ni³ samobójstwo.
Wyobra¼cie sobie teraz m³odzie¿ow± orkiestrê skupion± jak nigdy w ¿yciu (i naprawdê grali¶my to dobrze. byæ mo¿e w³a¶nie dlatego, ¿e czuli¶my, ¿e uczestniczymy w czym¶ wyj±tkowym). 3 chóry: ¿eñski, mêski i ch³opiêcy. Ko¶ció³ na placu Grzybowskim. Grudzieñ, ciemno, zimno. To by³o jedno z bardziej niesamowitych wydarzeñ w moim ¿yciu. Na koniec ludzie klaskali, ale ich twarze by³y nieobecne.  Tak samo jak twarze wykonawców. Co¶ niebywa³ego
Jestem bardzo zdziwiona, bo my¶la³am, ze nie znajdê w internecie nagrañ , ale kto¶ wrzuci³. I to nie nasza wersja (to by³o nagrywane) , ale islandzki orygina³. Skrzypce - sam Szymon Kuran. Niestety efekt nieporównywalnie mniejszy ni¿ na ¿ywo  Smutny Wiêc nie wiem czy poczujecie to co wtedy poczu³o kilkaset osób, ale mam nadziejê
http://www.youtube.com/watch?v=yGDncZDGyQ0
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 31, 2010, 20:57:29 »

Panie Januszu- to przepiêkne! Straszliwie mnie wzrusza taka muzyka. My¶lê, ¿e pani profesor Justyna G by³aby niezwykle dumna z Micha³a! 

Z tego co mi wiadomo, chyba jest. Zreszt± i ze wzajemno¶ci±. Do dzis Micha³ uznaje j± za swojego najwiêkszego pedagoga i przyjaciela.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 31, 2010, 21:07:25 »

Mój b³±d - oczywi¶cie, ¿e jest!
+ pisze o chorale, wklejam organum... przymknijcie oko 
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 31, 2010, 22:51:08 »

Masz racjê, chora³y gregoriañskie s± niesamowite, nawet dla takich dyletantów jak ja!
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #23 : Listopad 01, 2010, 00:16:23 »

Podoba mi siê chora³ gregoriañski, ale ostatnio za najbardziej niesamowit± muzykê uwa¿am ¶piewy bizantyjskie (i uwielbiam grekê).
Trzy ma³e próbki (i bardzo ró¿ne w wyrazie):

http://www.youtube.com/watch?v=uH1xhE2ovPY
http://www.youtube.com/watch?v=2bvAWO8d_n4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Quj_ChDa1ZY&feature=related

Tak¿e zrobiê konkurencjê "³acinnikom" .
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #24 : Listopad 01, 2010, 20:09:15 »

Ewa b³agam Ciê, nie nazywaj siê dyletantem. Stanowczo sie temu sprzeciwiam. A chóry gregoriañskie, mam p³ytê, szalenie wycisza i oczyszcza.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #25 : Listopad 01, 2010, 22:23:14 »

Piêkna jest muzyka organowa. A jeszcze je¶li jest grana na odpowiednim instrumencie... Tego lata dane by³o mi s³yszeæ prezentacjê mo¿liwo¶ci organów w Katedrze Oliwskiej. "Te Deum" Charpentiera zagrane pleno po prostu wcisnê³o mnie w ³awkê - nie tylko potêg± brzmienia, ale te¿ piêknem.

Je¶li ju¿ mówimy o ¶piewach. Oczywi¶cie lubiê chora³y gregoriañskie, ale te¿ chóry cerkiewne. Jeden z moich ulubionych to gruziñski chór "Batumi". ¯adnych partytur, ¿adnych kartek - po prostu staj±, ¶piewak z prawej kiwa nieznacznie g³ow± - i ¶piewaj± na kilka g³osów. Bez dyrygenta, bez niczego. Naprawdê s± niesamowici.

Swoj± drog±, to taki ciekawy przyk³ad ³agodzenia obyczajów: katolik w ko¶ciele ewangelickim s³ucha prawos³awnych chórów...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #26 : Listopad 01, 2010, 23:47:37 »

Wyobra¼cie sobie teraz m³odzie¿ow± orkiestrê skupion± jak nigdy w ¿yciu (i naprawdê grali¶my to dobrze. byæ mo¿e w³a¶nie dlatego, ¿e czuli¶my, ¿e uczestniczymy w czym¶ wyj±tkowym). 3 chóry: ¿eñski, mêski i ch³opiêcy. Ko¶ció³ na placu Grzybowskim. Grudzieñ, ciemno, zimno. To by³o jedno z bardziej niesamowitych wydarzeñ w moim ¿yciu. Na koniec ludzie klaskali, ale ich twarze by³y nieobecne.  Tak samo jak twarze wykonawców. Co¶ niebywa³ego
Jestem bardzo zdziwiona, bo my¶la³am, ze nie znajdê w internecie nagrañ , ale kto¶ wrzuci³. I to nie nasza wersja (to by³o nagrywane) , ale islandzki orygina³. Skrzypce - sam Szymon Kuran. Niestety efekt nieporównywalnie mniejszy ni¿ na ¿ywo  Smutny Wiêc nie wiem czy poczujecie to co wtedy poczu³o kilkaset osób, ale mam nadziejê
http://www.youtube.com/watch?v=yGDncZDGyQ0

Co tu du¿o mówiæ Martuniu...krótko, zwiêzle, lakonicznie - po prostu WSPANIA£E
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Listopad 02, 2010, 17:51:30 »

A mo¿e Pawe³ £ukaszewski? W³±czam nasze kochane TVP kultura a tam "Piêæ ¿a³obnych pie¶ni" w³a¶nie tego pana. Wygooglowa³am i oto co znalaz³am
http://www.youtube.com/watch?v=GSIXdWR0F3c
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #28 : Listopad 04, 2010, 19:57:39 »

Do janusza 1228:
Przesluchalem "Sub Tuum Praesidium" Micha³a £ukasza Ni¿yñskiego.
No coz, za pierwszym razem muzyka po mnie jakby splynela.
Drugie przesluchanie kazalo mi posluchac jeszcze raz.
Za trzecim razem nastepuje autentyczne wsluchanie sie w material.
Teraz slucham czwarty raz i twierdze, ze muzyka ta jest  wzruszajaca ze swietnie rozplanowanymi
punktami kulminacyjnymi.
Pomimo dosyc slabego dzwieku (nagranie), mozna odczuc oddech prawdziwego mistrza.
Pozdrowienia dla syna!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Listopad 04, 2010, 23:43:00 »

Bartusie, dziêkujê Ci szczerze i serdecznie za ¿yczliw± krytykê w imieniu mojego pana artysty. Masz racjê, d¼wiêk jest pod³y jako¶ciowo, a od 7 minuty w³a¶ciwie fatalny (mimo, ze od tej chwili ¿ywcem nagrywany z radia). Mogê Ci ê tylko zapewniæ, ze w samej Bazylice muzyka wybrzmiewa³a w najdrobniejszych rejestrach czysto i dostojnie. O innych moich doznaniach nie piszê, bo by³yby z oczywistych wzglêdów za bardzo osobiste.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for kalinowatyper silverstar twistedgamers thepunisher