Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Jak zaczê³a siê wasza przygoda z muzyk± klasyczn±?  (Przeczytany 3164 razy)
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« : Styczeñ 16, 2014, 00:24:51 »

Jak w temacie. Je¶li by³o to przepraszam. S³ucham od wakacji na³ogowo jazzu i przypomnia³am sobie, ¿e jest jeszcze drugi ambitny gatunek - klasyka. Pomy¶la³am, puszczê sobie jak±¶ audycjê z klasyk± w PR2, i tak nie mam co do roboty. Pu¶ci³am i s³uchaj±c mia³am usmiech na twarzy, mimo i¿ kiedy¶ nie wyobra¿a³am sobie by s³uchaæ np. symfonii. Postanowi³am nastêpnie powêszyc w necie i tak wpad³am. Teraz mam ulubion± piosenkarkê kolumbijska z lat 70-tych i zespó³ rockowy (ambitne teksty o wierze itp.), ale to jazz i klasyka wiod± prym.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 16, 2014, 01:13:57 »

U mnie, z racji pianistycznych pasji (i muzycznego wykszta³cenia) mojej mamy i dziadków, nie by³o w³a¶ciwie innej opcji i mój pierwszy kontakt z muzyk± (w znaczeniu dos³ownym ) by³ kontaktem z klawiszem poczciwego Sommerfelda (choæ nawet twórcy spod znaku hard awangardy mieliby prawdopodobnie problemy z nazwaniem muzyk± tej pierwszej d¼wiêkowej kreacji  ). Przyznam siê szczerze, ¿e Bacha pozna³em jeszcze przed Beatlesami, co nie znaczy jednak, ¿e zawsze by³ on wy¿ej na mojej "topli¶cie"   

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #2 : Styczeñ 16, 2014, 15:30:02 »

Ja mia³am to szczê¶cie, ¿e urodzi³am sie dawno, dawno temu kiedy jeszcze w szko³ach podstawowych by³ taki przedmiot
jak wychowanie muzyczne.Moja pani od "¶piewu" (tak to sie wtedy nazywa³o) gra³a bardzo piêknie Chopina, w ka¿dym razie
ja to tak odbiera³am i w³asnie Chopin by³ moim pierwszym klasycznym kompozytorem.
Ale musia³o min±c kilkadziesiat lat s³uchania rocka, znudzenia sie rockiem aby muzyka klasyczna zosta³a t± najwa¿niejsz±.

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 17, 2014, 21:26:55 »

Maj±c 6 lat próbowa³em wygrywaæ melodiê marszu ¿a³obnego Chopina (z sonaty op 35.)
To by³o pianinko zabawka - ale nie elektroniczne, tylko ze strunami - takie dla dzieci z wymalowanym s³oniem i czym¶ tam jeszcze. Piêkne zabawka - teraz w sklepach takich nie widzê Smutny

Moja mama s³ysza³a to i mówi³a, ¿ebym "tego nie gra³". A ja nie rozumia³em dlaczego mam tego nie graæ? Teraz ju¿ oczywi¶cie wiem, ¿e to siê kojarzy³o z pogrzebem a pogrzeb sie kojarzy z odchodz±cymi bliskimi (wtedy umar³ mój dziadek).

Nie wiem gdzie us³ysza³em melodie Chopina - zapewne z radia, a mo¿e z TV.

Pamiêtam, ¿e ta melodia bardzo mi siê podoba³a i pamiêtam, ¿e wygrywa³em j± w tonacji c-moll.
Bardziej skomplikowanych melodii nie potrafi³em zagraæ ze s³uchu; wtedy nawet nie wiedzia³em kto to Chopin.

Na Chopina ukierunkowa³ mnie - co mo¿e dziwiæ - gitarzysta Tony Macalpine. To by³o, gdy mia³em ju¿ 16-18 lat. S³ucha³em muzyki znanej obecnie jako "heavy-metal". Konkretnie Metallica. Taki by³ wówczas trend w¶ród m³odzie¿y moich lat.

Pó¼niej odkry³em w³asnie Tonego Mac. Bed±c pod wp³ywem brzmienia i mo¿liwo¶ci instrumentu gitary elektrycznej, przy okazji natrafi³em na twórczo¶æ tego gitarzysty (do dzi¶ go ceniê, zw³aszcza za pierwsze albumy). Na przyk³ad potrafi³ on zaaran¿owaæ na gitarê czê¶æ 3. z sonaty op. 58 Chopina: http://www.youtube.com/watch?v=Wg7l2wKb3aA

Prócz tego, w jego albumach znajdowa³y siê etiudy i preludia Chopina wykonywane na keyboardzie.

Pasja nad gitara elektryczn± sk³oni³a mnie do podzielenia tej pasji na muzykê Chopina.
Z tych okresów nawet sam grywa³em linie melodyczne Chopina na gitarze: http://www.youtube.com/watch?v=sPJxAAUixs0

Od tego momentu pog³êbi³em i zacz±³em zg³êbiaæ(a¿ do dzi¶) muzyke Chopina - w±tpiê, by to sie kiedy¶ zakoñczy³o.

Pó¼niej kupi³em sobie pianino cyfrowe i odszed³em od gitary na rzecz pianina, a raczej Pianina Chopina.

Obecnie wiem, ¿e utwory Geniusza z Szafarni s± czym¶ na kszta³t religii... w muzycznym znaczeniu tej przeno¶ni.

Wprawia mnie w podziw i zdumienie, ¿e cz³owiek(tutaj nie istotne ¿e akurat Chopin by³ Polakiem) mo¿e co¶ takiego skomponowaæ, tak logicznie i misternie utkaæ na papierze. Tak - na papierze nutowym, bo Chopina najlepiej siê s³ucha w my¶lach, gdy zwraca sie uwagê na detale zapad³e w pamiêci. Jak¿e to piêkne jak¿e zazdroszczê pianistom, którzy z ³atwo¶cia moga delektowaæ siê "po cichu" zapisami nut od Chopina.

Chopin na tle innych kompozytorów(nie znam ich a¿ tylu) wydaje mi siê nadzwyczaj inteligentnym muzykiem. Jego dzie³a to sa ³amig³ówki - przynajmniej dla mnie.

Wiem co¶ o tym, bo w³asnie skoñczy³em analizowaæ "doppio movimento" z nokturnu op. 48 nr 1.
Ten utwór jest tak piêkny, ¿e az szkoda grac go "doppio...", bo umykaj± detale. Poza tym, utwór ten jest matematycznie spójny, chocia¿ trochê mnie zaskakuje, bo podk³ad idzie w "metrum" 12/8 a w niektórych momentach prawa rêka(melodia wiod±ca i wzburzona) prowadzi w takcie 16/16. Wspólny mianownik 6 i 8?

Niestety ma³o kto wykonuje ten utwór tak, jak ja go widzê. Jak siê go nauczê graæ, to Wam pokazê!

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #4 : Styczeñ 18, 2014, 18:19:50 »

U mnie by³ to istny mix czynników: wysoki poziom nauczania muzyki w szkole podstawowej (¶piewa³am te¿ w szkolnym chórze ), podró¿e do muzycznych miast (Wiedeñ, Praga) w dzieciñstwie, a nawet fakt, ¿e jako jedyne dziecko megazapracowanych Rodziców  musia³am siê nauczyæ jako¶ w miarê m±drze  spêdzaæ czas sama w domu (odkry³am, ¿e klasyka leci w radio i tak siê zaczê³o Chichot).

Amo la musica sopra tutte le arti
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2014, 22:56:01 »

Usi³ujê sobie przypomnieæ i najwcze¶niejsze moje wspomnienie jest z bardzo g³êbokiego dzieciñstwa:

moja ulubiona przytulanka, ¿ó³ty kaczorek mia³ wbudowan± w brzuszek pozytywkê. O sole mio! gra³o mi d³ugi czas do snu. Zawsze bêdzie mi siê kojarzy³a z dziecinn± b³ogo¶ci±.

Inne skojarzenia- w zasadzie nie pamiêtam od kiedy bo chyba równie¿ prenatalnie s³ucha³am klasyki dziêki muzykalnej mamie
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2014, 13:39:15 »

Ja mia³am kalkulator z muzyk± Dla Elizy i uwielbia³am tego s³uchaæ. Ostatnio dosz³am do tego, ¿e znam bardzo dobrze rodzinê zwi±zan± z Chopinami, tyle ¿e m³odsze pokolenie. Ah jak ja kocham wêszyc w sprawie swoich idoli. Do tego ci±gle rozpoczynam przygody z nowymi muzykami. Ostatnio rozpoczê³am z Arcangelo Corelli.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2014, 23:18:23 »

Ja ros³am w muzycznym domu, tak wiêc d¼wiêki muzyki by³y moim ¶rodowiskiem naturalnym:) Jak równie¿ ca³ego przychówku - pod fortepianem przez lata znajdowa³o siê legowisko psa - po czê¶ci ze wzglêdów ergonomicznych, nie z racji wp³ywu muzyki na domowy inwentarz Jednak mia³am te¿ ca³kiem swoje prywatne instrumenty - pamiêtam dobrze cymba³ki z literkami oznaczaj±cymi d¼wiêki gamy, a tak¿e co¶ w rodzaju mini-klarnetu - tak wiêc na pewno mog³am spe³niæ siê artystycznie i przy tym niezgorzej daæ siê we znaki otoczeniu:)) Poza tym przejawia³am pewne sk³onno¶ci do improwizacji - pamiêtam, ¿e wybiera³am sobie czasem jakie¶ ksi±¿eczki, którym nadawa³am odpowiednio dumne tytu³y, stawia³am je na pulpicie i "odgrywa³am" z nich z uczuciem niezwykle nowoczesne dzie³a:))
Nie jestem pewna, czy najpierw wdar³ siê w moj± ¶wiadomo¶æ Bach czy Beatlesi, bo chocia¿ mam te¿ bardzo wczesne wspomnienia ich piosenek puszczanych w kinie przed porankami filmowymi dla dzieci:)
Je¶li chodzi o otoczkê biograficzn± muzyki, to te¿ jestem pod urokiem studiowania ¿ycia muzyków na równi z twórczo¶ci±:) W koñcu to s± osoby bardzo nam bliskie:)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper mini-land twistedgamers black-for