Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014 (Przeczytany 48792 razy)
xbw
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
«
Odpowiedz #15 :
Maj 14, 2014, 10:49:34 »
Bartus
Mozart
Ekspert
Patryk
Odp: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
«
Odpowiedz #16 :
Maj 14, 2014, 15:33:40 »
WÂłaÂśnie odsÂłuchaÂłem FantazjĂŞ Mozarta-Trifonova. SpodziewaÂłem siĂŞ, zwÂłaszcza po sÂłowach Bartusa (siemka), Âże wykon jest swoiÂście beznadziejny. Anty-Mozart to nie jest, ale fakt, wyszedÂł naszemu DaniÂłkowi jakiÂś dziwolÂąg. MiaÂłem wraÂżenie, Âże utwĂłr jest jakiÂś postrzĂŞpiony, bez narracji "od poczÂątku do koĂąca", rozwleczony. ByĂŚ moÂże Janusz ma racjĂŞ, zaleciÂłbym wypad nad morze z dziewczynÂą, choĂŚby nawet Azowskie, od niedawna caÂłe rosyjskie; moÂże tam dostrzeÂże te fale Ăłsemek w preludium-introdukcji, bo zamiast tego mieliÂśmy w Tel-Awiwie nieregularnÂą seriĂŞ odruchĂłw czkawkowych.
Poniewa¿ go jedynie s³ucha³em, nie ogl¹da³em (przy graj¹cym d-moll Trifonovie Werter staje siê dowcipnisiem), wyobrazi³em sobie jak pod kapturem smaruje jakieœ artystyczne graffiti na murze Kremla. Chuligaùskie, dla mnie nieuzasadnione kontrasty, choÌ ca³oœÌ zagrana wdziêcznym dŸwiêkiem (fazioli to piano dla niego). Dla porównania, ods³uchajcie sobie KV 397 np. w interpretacji Uchidy & "znajdŸcie 5 ró¿nic"
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2014, 18:29:39 wysłane przez Aleksias
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #17 :
Maj 14, 2014, 18:12:56 »
Cytat: xbw Maj 14, 2014, 10:49:34
Bartus
Fajnie Âże jesteÂś, Bartus:))
Ja muszê przyznaÌ, ¿e jeszcze chyba nie s³ucha³am tak romantycznego Mozarta (chocia¿ z drugiej strony nie mogê twierdziÌ, ¿e s³ucha³am go w ¿yciu a¿ tak baardzo wiele;)). To by³ Mozart w przebraniu mo¿e Chopina, czy Mickiewicza na Judahu skale;) (coœ jest zdecydowanie w tym werterowskim skojarzeniu Patryka). I naprawdê œliczne to Fazioli:) Rozumiem, ¿e mia³a to byÌ nowa w³asna interpretacja - pomyœla³o mi siê o Gouldzie;) I mia³o to w³aœnie taki trochê mistyczny efekt - fantazja Mozarta jako g³êbokie, osobiste prze¿ycie duchowe Dani³a.
Ha, muszĂŞ Ci powiedzieĂŚ, Pat, Âże od razu dokÂładnie to zrobiÂłam:))) (tzn. rzuciÂłam siĂŞ na UchidĂŞ:))) I wÂłaÂśnie na Goulda:)) Z refleksjÂą, do jakiego stopnia moÂżemy stwarzaĂŚ autorskie interpretacje:)
Ale nie mieliœcie chyba zastrze¿eù do Beethovena?? Bo mnie siê podoba³ bez zastrze¿eù:( Z drugiej strony muszê przyznaÌ, ¿e nie zna³am tej fantazji, tak bardzo duchem nawi¹zuj¹cej do póŸniejszej Ody do radoœci i frajdê sprawia³o mi ju¿ samo wy³apywanie tego powinowactwa:))
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2014, 18:23:59 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Maj 14, 2014, 19:18:56 »
A mnie denerwowa³o "wy³apywanie tego powinowactwa" z póŸniejsz¹ "Od¹" w beethovenowskiej Fantazji, kilku ods³uchaù potrzebowa³am, by siê z nim oswoiÌ i polubiÌ. Za to us³ysza³am ociupinê z wczeœniejszego "Czarodziejskiego fletu". I jakieœ jeszcze "nawi¹zania", które Rachmaninow chyba w preludiach umieœci³, Schumann w koncercie fortepianowym, nawet us³ysza³am coœ podobnego jak w kompozycji w³asnej szeœcioletniego Daniila. Mêcz¹ce takie s³uchanie fantazji.
Zgadzam siê z Patrykiem co do ogl¹du, zrobi³am to samo, tylko s³ucha³am, bez wizji, doœÌ mam martyrologii. Dziœ z odtworzenia obejrza³am kawa³ek. M³odzieniec mia³ nuty które le¿a³y na p³asko na fortepianie, sam je sobie przewraca³ praw¹ rêk¹, a lew¹ widzia³am, jak sobie chwilê dyrygowa³. Wiêc chyba wy³¹czê dŸwiêk i obejrzê, mo¿e jeszcze coœ ciekawego wypatrzê.
Myœlê, ¿e mia³ jakiœ zamys³ i konsekwentnie go realizowa³, mo¿e to jakiœ "wspó³czesny" Mozart, przerobiony? Daniil próbuje wyjœÌ poza konwencjê, idzie swoj¹ trudn¹ drog¹, nie ogl¹daj¹c siê na boki. Albo skoryguje œcie¿kê, albo ktoœ za nim pod¹¿y, albo zostanie na niej sam. Albo na rozdro¿u pójdzie w zupe³nie inn¹ stronê, zostanie kompozytorem muzyki wspó³czesnej i dyrygentem. A mo¿e jazz?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Maj 14, 2014, 19:32:23 »
http://www.culbyt.com/rubinstein/
http://www.youtube.com/watch?v=NumwnQD0ksM#t=5185
Dobry przekaz, w zasadzie idealny gÂłos i obraz.
Rosjanin Andrey Gugnin po Beethovenie (oklaski) kÂłaniaÂł siĂŞ dwa razy.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Maj 14, 2014, 22:03:35 »
Beatko
U mnie te linki nie dzialaja.
Czy jest jakies miejsce na archiwum konkursu?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Maj 14, 2014, 22:52:41 »
Kolejne sesje sÂą umieszczane w archiwum na YouTube
http://www.youtube.com/user/AthurRubinstein/videos
Gala Otwarcia
http://www.youtube.com/watch?v=-r_X2-xpNME
Dzisiejsze przesÂłuchania
http://www.youtube.com/watch?v=LUamGQ5-jbs
http://www.youtube.com/watch?v=KodsJMXwK0Q
http://www.youtube.com/watch?v=KVjnMHrDi08
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Maj 15, 2014, 08:06:32 »
Jak Ty to robisz, ze wszystko znajdujesz.
Dziekuje
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Maj 15, 2014, 09:42:09 »
Podoba mi sie ten pierwszy Harry Potter-adze.
Jego gra jest bardzo naturalna.
Bach - w sam raz, ladny dzwiek i artykulacja (i tak ma byc, to wystarczy)
Beethoven - zamyslony, ale nie "wymistykowany". Akcja NIE rozgrywa sie na ostrzu noza i za wszelka cene
, i to mi sie podoba.
Pomijam malutkie bledy i niepokoj w ostatniej czesci. To jednak nie przeszkadza.
A.Berg jest fajna kompozycja, troche przynudzajaca
(Pomimo porzadku wewn., taki nieuporzadkowany miotajacy sie romantyzm - moim zdaniem).
Jednym slowem, Nicolas Namoradze jest wrazliwym, lirycznym pianista, ktory
bedzie sie podobal wszystkim, ktorzy spia po nocach, lubia dobrze zjesc (zadne diety) , dziela sie ostatnim kawalkiem
czekoladowej pralinki i nie szukaja dziury w calym.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Maj 15, 2014, 16:07:40 »
ÂŁopatyĂąski (Lopatynsky) Roman bisuje Preludium Rachmaninowa Op. 23 nr 2
))
ÂŚwietnie, Âże uczestnicy konkursu mogÂą jeszcze, poza repertuarem obowiÂązkowym, dorzuciĂŚ jakiÂś swĂłj drobiaÂżdÂżek, o ile bisujÂą, bo chyba nie dotyczy wszystkich?
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #25 :
Maj 15, 2014, 21:53:25 »
Ja trafiÂłem przed chwilÂą przypadkiem na Haydna w wykonaniu Riny "Usain Bolt" Sudo. RozpaliÂłaby ognisko przy pomocy samych palcĂłw.
Blog o muzyce:
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Maj 15, 2014, 23:12:02 »
Cytat: xbw Maj 15, 2014, 16:07:40
ÂŁopatyĂąski (Lopatynsky) Roman bisuje Preludium Rachmaninowa Op. 23 nr 2
))
ÂŚwietnie, Âże uczestnicy konkursu mogÂą jeszcze, poza repertuarem obowiÂązkowym, dorzuciĂŚ jakiÂś swĂłj drobiaÂżdÂżek, o ile bisujÂą, bo chyba nie dotyczy wszystkich?
Bisy dozwolone? Na konkursie?
Moze jest to dobry pomysl.
Przynajmniej, Ci, co zostana odrzuceni, a bisowali, moga poczuc sie sympatycznie.
Nie moge znalezc Lopatynskiego.
Moim zdaniem, strona konkursu jest nieczytelna.
Ale dobre checi tez sie licza.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Maj 16, 2014, 00:48:39 »
Oj, bardzo trudno bedzie przeskoczyc tego amerykanskiego koreanczyka (chyba koreanczyka)
pana
Steven Lin
Szczegolnie Bach - GENIALNY
Oprocz sprawnej mechaniki posiada rowniez sprawne to cos.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Maj 17, 2014, 09:05:45 »
Proponuje przyznac nagrody w nastepujacych kategoriach:
1. Czystosc wykonania (wysokosc dzw. i rytm)
2. Innosc interpretacji (najbardziej udziwnione wykonanie)
3. Ilosc nawrotow w przesluchiwaniu materialu (chec i wola sluchania)
4. Najdluzej zamkniete oczy/otwarte usta/uniesione ramiona
5. Najsympatyczniejsza mimika.
6. Najwieksze ciacho/laska
7. Najbardziej pomarszczone czolo
8. Najdluzsze ogladanie sufitu
9. Najwyzszy wspolczynnik - umiejetnosci/wyglad
10. Szybkie palce - cyrkowa sprawnosc
11. Najwieksze zdziwienie podczas grania (mimika)
12. Najfajniejszy utwor wspolczesny
13. To COS
14. Momenty (zaskakujaco dobre fragmenty w wykonaniu)
15. Najlepszy "Straight Panel"
16. Najwiekszy przy....dol (sila i emocje uderzania w klawisze)
17. Najlepszy material do uwielbiania post-konursowego (dla fanek lub fanow)
18. Najciekawiej wykonany nudny utwor.
19. Najaktywniejszy forumowicz K.Sz.
20. Najwieksza sprzecznosc zdjecia z realem
21. Najbardziej uderzajace podobienstwo do A.Rubinsteina (wyglad? gra?)
22. Najwiekszy charyzmo - mistyk
23. Najwieksze szanse na nagrode niekoniecznie zwiazane z umiejetnosciami.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #29 :
Maj 17, 2014, 18:51:22 »
24. Dla najlepszego recenzenta koncertĂłw.
(25. Za najlepsze wykonanie utworu Mozarta; 26. Za najlepsze wykonanie dzieÂła Bacha
)
SL, po rondzie Mozarta, chêtnie us³ysza³bym w koncercie KV 453, ewentualnie KV 482, ale niestety pianista chyba nie zd¹¿y³ siê ich nauczyÌ i wybra³ na fina³ mój nie najulubieùszy I Koncert Beethovena. ChoÌ mo¿e jeszcze lepszy by³by w jego wydaniu któryœ z koncertów klawiszowych Bacha.
Blog o muzyce:
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
10
Do góry