Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014 (Przeczytany 46759 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
«
Odpowiedz #45 :
Maj 19, 2014, 22:08:49 »
Kola nie przeszed³ do II etapu ?!
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
Odp: Miêdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
«
Odpowiedz #46 :
Maj 19, 2014, 22:31:46 »
No i mamy SKANDAL.
Nie dziwie sie, gdyz jury wielokrotnie udawadnialo, ze bardziej zainteresowane jest biznesem niz
sprawiedliwa ocena.
Stretyczale, nonszalanckie dziadki skompromitowaly sie.
Kola gral po swojemu, a jego interpretacja widocznie przewyzszyla mozliwosci jury.
Do teraz dzwieczy mi w uszach jego Rachmaninow... niedopowiedziany, niezamkniety,
zagadkowy, pelen kosmicznych emocji.
Wrazenie pozostalo.
P.S.
Brawo Marcin.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Maj 19, 2014, 23:07:35 »
Kati, przykro mi... Nie by³o go nawet na sali (widowni).
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #48 :
Maj 19, 2014, 23:20:16 »
Czy ktos s³ucha³ Hyung-min Suh??Pamietam,¿e by³ nazwany objawieniem na KCH a Bartek zachwyca³ sie nim w Dublinie??
http://www.franzschubert.pl/
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #49 :
Maj 19, 2014, 23:23:12 »
Dla wszystkich tych, którym wci±¿ d¼wiêczy w g³owie wczorajsza sonata Koli:
https://www.youtube.com/watch?v=xYCorMjST1I
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Maj 19, 2014, 23:32:27 »
Marcin Koziak we w³asnej osobie, autoprezentacja.
http://youtu.be/hR8Ij0C3RQ0
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #51 :
Maj 20, 2014, 00:35:28 »
Marcina nie uda³o mi siê dzisiaj przes³uchaæ, ale wiem ¿e wra¿enie zrobi³ i to spore..Zachwycaj± siê nim nie tylko nasi, Marcin zaczyna byæ rozpoznawalny wraz ze swoim stylem grania...Niektórzy pamiêtaj± go z konkursu Cliburna, choæ nie zabawi³ tam d³ugo...Cieszê siê, ze idzie dalej, oby zaszed³ jak najdalej..
Co do Koli...Szczerze mówi±c, chyba mnie nie zdziwi³ dzisiejszy werdykt. Wczorajszym jego wystêpem by³am poruszona, on znowu gra³ jak w transie ( g³ównie chodzi mi o sonatê), sytuacja podobna jak w III etapie konkursu chopinowskiego, gdy gra³ równie¿ sonatê - b-moll Chopina.
To by³ totalny odlot, wej¶cie w jakie¶ dziwne, mroczne ¶wiaty, a pocz±tek III cz. brzmia³ niepokoj±co i z³owieszczo..Tam by³y jakie¶ diaboliczne nastroje..On mnie wci±gn±³ w to, nawet je¶li to by³a "tylko" internetowa transmisja. To ¶wiadczy o sile jego przekazu.
Ale có¿..Gra³ ca³ym sob±, w³o¿y³ w to wszystkie swoje emocje, tak my¶lê, spala³ siê w tym graniu, chcia³ mocniej , dobitniej...No i gdzie¶ mu tam palce czasami siê ¶lizga³y po klawiaturze...Mnie to absolutnie nie przeszkadza³o, ba, dowodzi³o ¿e jest cz³owiekiem a nie cyborgiem..Tam ci±gle by³a ta podskórna warstwa w jego graniu, nie do wyuczenia, sprawiaj±ca ¿e nad sal± unosi³o siê to CO¦... Co¶, co przykuwa uwagê i nie pozwala przestaæ s³uchaæ..Pewnie duza zas³uga tutaj samego dzie³a Rachmaninowa - gêsto utkanego, z tyloma w±tkami, tak bardzo oddzia³ywuj±cego na emocje, pe³nego "turbulencji"..Pamiêtam jak Kholodenko "czarowa³" t± sonat± na Cliburnie, potem w Dusznikach. Ju¿ wtedy by³am pod wra¿eniem. Ale Kola zagra³ j± na pewno nie gorzej, a powiedzia³abym jeszcze bardziej emocjonalnie...
Ale na co zwraca siê uwagê na konkursach? ¦ledz±c je od czasu do czasu, dochodzê do smutnego wniosku, ¿e niestety nie szuka siê indywidualno¶ci..Wa¿ne jest czyste granie, nawet za cenê interpretacji: czêsto ja³owych, nieciekawych, nieporywaj±cych..Albo premiuje siê "cyrkowców", którzy pianistyczn± ekwilibrystykê opanowali do perfekcji. Mnie to nie bawi, dos³ownie. Ze s³uchania takich artystów nie wynoszê niczego warto¶ciowego, s³yszê tylko nuty i nic poza tym.
Kiedy Kola zagra³ I etap w Dublinie 2 lata temu, te¿ by³am pe³na obaw..Tam wielu tak "¶licznie" gra³o, a on jak zwykle; po bandzie, na granicy brawury, czasami nieczysto. Ale na szczê¶cie w jury by³ Philip Cassard, który zauwa¿y³ ¿e w Khozyainowie drzemie co¶ wiêcej, potê¿na si³a która jest darem, a nie efektem wielu lat pracy. On by³ autentycznie poruszony jego graniem i jestem pewna, ¿e przekona³ byæ mo¿e "zimne" jury do niego..
My¶lê, ze Nikolay to ju¿ zupe³nie inna pó³ka..Powinien daæ sobie spokój z konkursami. Jest ponad to. To wielki artysta ju¿ teraz i poradzi sobie bez takiego "wsparcia".
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Maj 20, 2014, 10:04:36 »
Cytat: TeresaGrob Maj 19, 2014, 23:20:16
Czy ktos s³ucha³ Hyung-min Suh??Pamietam,¿e by³ nazwany objawieniem na KCH a Bartek zachwyca³ sie nim w Dublinie??
Nadal zachwyca dzwiekiem i artykulacja.
Ktos mu jednak zle doradzil i naklonil do romantyzujacych rubat w Scarlattim.
Na ogol czyni to doradca w postaci nauczyciela (czesto jurora).
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Maj 20, 2014, 13:52:51 »
Cytat: kati Maj 20, 2014, 00:35:28
Powinien daæ sobie spokój z konkursami. Jest ponad to. To wielki artysta ju¿ teraz i poradzi sobie bez takiego "wsparcia".
Obawiam siê, ¿e jednak mo¿e mu zaszkodziæ to odpadniêcie w I etapie. Ka¿dy w wieku 21 lat jest wra¿liwy, a co dopiero pianista, graj±cy Rachmaninowa, zamkniêty w sobie, eteryczny. Mo¿e mu zaszkodziæ i na karierê, i na psychikê. Poza tym konkursy to presti¿, znajomo¶ci, do¶wiadczenia, ludzkie i muzyczne, obowi±zkowy repertuar do opanowania, no i pieni±dze. Bycie ponad to nie zapewni mu muzycznej przysz³o¶ci. Wiêc mam nadziejê, ¿e nie bêdzie ponad to i we¼mie sobie do serca ten "wypadek przy pracy".
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Maj 20, 2014, 19:17:19 »
Wspanialy wystep pianisty
DANK Ran
w pierwszej turze.
Doskonaly wystep.
Wlasciwie bezbledny.
Nie kryje w sobie tyle tajemnic co Hazajnow, ale pianistyke opanowal do perfekcji.
Swietny puls w Beethovenie.
Nie ma zahamowan. Swietny, zdrowy.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #55 :
Maj 21, 2014, 00:41:43 »
Mam trochê zaleg³o¶ci, ale postaram siê szybko nadrobiæ. Zaskoczy³a mnie bardzo wiadomo¶æ o Koli
My¶lê, ¿e mogê zgodziæ siê z Kati, ¿e konkursy czasem przypominaj± trochê konkurencje sportowe ("szybciej - wy¿ej - dalej"
), bo zbyt du¿± wagê przyk³ada siê do technicznej perfekcji i b³yskotliwej wirtuozerii na niekorzy¶æ wra¿liwego ducha, wielkiej indywidualno¶ci, artystycznego wizjonerstwa. No bo i jak to oceniaæ - trzeba by dusz i serc podobnych:) A i trudno takie porywy natchnienia uj±æ w systemy klasyfikacji... Zatem taki niesiony duchem indywidualista mo¿e przegrywaæ z konkurentami nawet nieco mniej hojnie obdarzonymi, za to bardziej "pouk³adanymi", czy lepiej wpisuj±cymi siê w konkursowe "klucze"
Z drugiej strony te¿ mi siê wydaje, ¿e Koli w³a¶ciwie nie s± ju¿ potrzebne konkursy, ¿e jest ju¿ rozpoznawalny i zdoby³ sobie uznanie i fanów. Owszem, konkursy daj± pieni±dze i kilka koncertów, ale rozpoznawalno¶æ i publiczno¶æ chêtnie przychodz±ca na ulubionego artystê daje wiêcej koncertów:) S± uznani i dobrze prosperuj±cy arty¶ci, którzy w ogóle bojkotuj± instytucjê konkursów:)
W³a¶nie zaczê³am s³uchaæ Marcina. Jak na razie Bartok, który robi ¶wietne wra¿enie (edit: w³a¶nie zerknê³am w dó³, i widzê, ¿e Bartus pisze, ¿e Bartok
¶wietny
, dobrze ¿e zgadzaæ z fachowcem;)). Przy okazji wpad³y mi w ucho jakie¶ fragmenty gry kud³atego Ukraiñca, który gra³ dzisiaj, bardzo ³adny d¼wiêk...muszê do niego wróciæ. Chyba Baryszewski... Jeszcze zwrócê uwagê na tego Stevena Li, i Suha Hyung-min, i Rana Dank, wed³ug Waszych sugestii, a poza tym kibicujê m³odemu Cho z Czajkowskiego:) no i oczywi¶cie Rachmaninow Koli jest do ods³uchania i prze¿ycia...
PS. Marcin zrobi³ siê taki bardziej... jakby to rzec - z pazurem
«
Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 02:10:32 wys³ane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #56 :
Maj 21, 2014, 01:34:50 »
Cytat: bartus Maj 20, 2014, 19:17:19
Nie kryje w sobie tyle tajemnic co Hazajnow,
Ale z pewno¶ci± jest subtelny:) I ma cudny d¼wiêk:) Miêkki i urzekaj±cy. W tym "Labiryncie nieskoñczono¶ci" mia³am rozkoszne dreszcze
Beethoven bardzo szlachetny, IMHO:)
A przecie¿ jeszcze te¿ by³ Rachmaninow:))
i ³ab±dek
PS - kandydat do nagrody nr 13:)
«
Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 14:36:02 wys³ane przez Aleksias
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Maj 21, 2014, 09:50:29 »
BOMBA!!
Natalia Sokolovskaya
Bardzo przypadl mi do gustu wystep Natalii.
Oprocz swietnej gry pokazala, ze komponuje sprawne utwory.
Sprawne, to malo powiedziane.
Po prostu rewelacyjne.
Jej
wariacje na temat Paganiniego sa ciekawsze od wypociny wariacyjnej Lutoslawskiego (moim zdaniem).
Smaczki rytmiczne na poczatku swojego utworu zagrala perfekcyjnie.
Punktualizm jest trudnym, precyzyjnym stylem, ktory bardzo latwo schrzanic.
Koronkowa robotka godna mistrza.
Jeszcze raz, BRAWO Natalia.
Natalia jest kadydatka do nagrody nr 12.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #58 :
Maj 21, 2014, 14:38:47 »
Cytat: bartus Maj 21, 2014, 09:50:29
Natalia jest kadydatka do nagrody nr 12.
I Marcin
Cytat: bartus Maj 17, 2014, 09:05:45
Proponuje przyznac nagrody w nastepujacych kategoriach:
15. Najlepszy "Straight Panel"
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Maj 21, 2014, 16:44:30 »
Cytat: xbw Maj 20, 2014, 13:52:51
Obawiam siê, ¿e jednak mo¿e mu zaszkodziæ to odpadniêcie w I etapie. Ka¿dy w wieku 21 lat jest wra¿liwy, a co dopiero pianista, graj±cy Rachmaninowa, zamkniêty w sobie, eteryczny. Mo¿e mu zaszkodziæ i na karierê, i na psychikê. Poza tym konkursy to presti¿, znajomo¶ci, do¶wiadczenia, ludzkie i muzyczne, obowi±zkowy repertuar do opanowania, no i pieni±dze. Bycie ponad to nie zapewni mu muzycznej przysz³o¶ci. Wiêc mam nadziejê, ¿e nie bêdzie ponad to i we¼mie sobie do serca ten "wypadek przy pracy".
Wszystko i wszystkim moze zaszkodzic.
Podobno warzywa sa szkodliwe i mleko od krowy.
Szkodliwy jest alkohol i szkodliwy jest jego brak.
Koli NIC nie jest w stanie zaszkodzic, chyba ze praca przy rznieciu drzewa
i w konsekwencji utrata wszyskich palcow.
Owszem, ta konkursowa "porazka" moze wplynac na niezbyt mocnych melomanow, ktorzy
nie maja swojego zdania i jak stado baranow podazaja za sugestiami konkursowych
werdyktow.
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...