Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014  (Przeczytany 48777 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #45 : Maj 19, 2014, 22:08:49 »

Kola nie przeszedÂł do II etapu ?!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #46 : Maj 19, 2014, 22:31:46 »

No i mamy SKANDAL.
Nie dziwie sie, gdyz jury wielokrotnie udawadnialo, ze bardziej zainteresowane jest biznesem niz
sprawiedliwa ocena.
Stretyczale, nonszalanckie dziadki skompromitowaly sie.

Kola gral po swojemu, a jego interpretacja widocznie przewyzszyla mozliwosci jury.
Do teraz dzwieczy mi w uszach jego Rachmaninow... niedopowiedziany, niezamkniety,
zagadkowy, pelen kosmicznych emocji.
Wrazenie pozostalo.

P.S.
Brawo Marcin.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #47 : Maj 19, 2014, 23:07:35 »

Kati, przykro mi... Nie byÂło go nawet na sali (widowni).
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #48 : Maj 19, 2014, 23:20:16 »

Czy ktos sÂłuchaÂł Hyung-min Suh??Pamietam,Âże byÂł nazwany objawieniem na KCH a Bartek zachwycaÂł sie nim w Dublinie??

kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #49 : Maj 19, 2014, 23:23:12 »

Dla wszystkich tych, którym wci¹¿ dŸwiêczy w g³owie wczorajsza sonata Koli:

https://www.youtube.com/watch?v=xYCorMjST1I
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Maj 19, 2014, 23:32:27 »

Marcin Koziak we wÂłasnej osobie, autoprezentacja.
http://youtu.be/hR8Ij0C3RQ0
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #51 : Maj 20, 2014, 00:35:28 »

Marcina nie udaÂło mi siĂŞ dzisiaj przesÂłuchaĂŚ, ale wiem Âże wraÂżenie zrobiÂł i to spore..ZachwycajÂą siĂŞ nim nie tylko nasi, Marcin zaczyna byĂŚ rozpoznawalny wraz ze swoim stylem grania...NiektĂłrzy pamiĂŞtajÂą go z konkursu Cliburna, choĂŚ nie zabawiÂł tam dÂługo...CieszĂŞ siĂŞ, ze idzie dalej, oby zaszedÂł jak najdalej..

Co do Koli...Szczerze mówi¹c, chyba mnie nie zdziwi³ dzisiejszy werdykt. Wczorajszym jego wystêpem by³am poruszona, on znowu gra³ jak w transie ( g³ównie chodzi mi o sonatê), sytuacja podobna jak w III etapie konkursu chopinowskiego, gdy gra³ równie¿ sonatê - b-moll Chopina.
To by³ totalny odlot, wejœcie w jakieœ dziwne, mroczne œwiaty, a pocz¹tek III cz. brzmia³ niepokoj¹co i z³owieszczo..Tam by³y jakieœ diaboliczne nastroje..On mnie wci¹gn¹³ w to, nawet jeœli to by³a "tylko" internetowa transmisja. To œwiadczy o sile jego przekazu.
Ale có¿..Gra³ ca³ym sob¹, w³o¿y³ w to wszystkie swoje emocje, tak myœlê, spala³ siê w tym graniu, chcia³ mocniej , dobitniej...No i gdzieœ mu tam palce czasami siê œlizga³y po klawiaturze...Mnie to absolutnie nie przeszkadza³o, ba, dowodzi³o ¿e jest cz³owiekiem a nie cyborgiem..Tam ci¹gle by³a ta podskórna warstwa w jego graniu, nie do wyuczenia, sprawiaj¹ca ¿e nad sal¹ unosi³o siê to COŒ... Coœ, co przykuwa uwagê i nie pozwala przestaÌ s³uchaÌ..Pewnie duza zas³uga tutaj samego dzie³a Rachmaninowa - gêsto utkanego, z tyloma w¹tkami, tak bardzo oddzia³ywuj¹cego na emocje, pe³nego "turbulencji"..Pamiêtam jak Kholodenko "czarowa³" t¹ sonat¹ na Cliburnie, potem w Dusznikach. Ju¿ wtedy by³am pod wra¿eniem. Ale Kola zagra³ j¹ na pewno nie gorzej, a powiedzia³abym jeszcze bardziej emocjonalnie...
Ale na co zwraca siĂŞ uwagĂŞ na konkursach? ÂŚledzÂąc je od czasu do czasu, dochodzĂŞ do smutnego wniosku, Âże niestety nie szuka siĂŞ indywidualnoÂści..WaÂżne jest czyste granie, nawet za cenĂŞ interpretacji: czĂŞsto jaÂłowych, nieciekawych, nieporywajÂących..Albo premiuje siĂŞ "cyrkowcĂłw", ktĂłrzy pianistycznÂą ekwilibrystykĂŞ opanowali do perfekcji. Mnie to nie bawi, dosÂłownie. Ze sÂłuchania takich artystĂłw nie wynoszĂŞ niczego wartoÂściowego, sÂłyszĂŞ tylko nuty i nic poza tym.
Kiedy Kola zagraÂł I etap w Dublinie 2 lata temu, teÂż byÂłam peÂłna obaw..Tam wielu tak "Âślicznie" graÂło, a on jak zwykle; po bandzie, na granicy brawury, czasami nieczysto. Ale na szczĂŞÂście w jury byÂł Philip Cassard, ktĂłry zauwaÂżyÂł Âże w Khozyainowie drzemie coÂś wiĂŞcej, potĂŞÂżna siÂła ktĂłra jest darem, a nie efektem wielu lat pracy. On byÂł autentycznie poruszony jego graniem i jestem pewna, Âże przekonaÂł byĂŚ moÂże "zimne" jury do niego..
Myœlê, ze Nikolay to ju¿ zupe³nie inna pó³ka..Powinien daÌ sobie spokój z konkursami. Jest ponad to. To wielki artysta ju¿ teraz i poradzi sobie bez takiego "wsparcia".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #52 : Maj 20, 2014, 10:04:36 »

Czy ktos sÂłuchaÂł Hyung-min Suh??Pamietam,Âże byÂł nazwany objawieniem na KCH a Bartek zachwycaÂł sie nim w Dublinie??

Nadal zachwyca dzwiekiem i artykulacja.
Ktos mu jednak zle doradzil i naklonil do romantyzujacych rubat w Scarlattim.
Na ogol czyni to doradca w postaci nauczyciela (czesto jurora).
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Maj 20, 2014, 13:52:51 »

Powinien daĂŚ sobie spokĂłj z konkursami. Jest ponad to. To wielki artysta juÂż teraz i poradzi sobie bez takiego "wsparcia".

Obawiam siĂŞ, Âże jednak moÂże mu zaszkodziĂŚ to odpadniĂŞcie w I etapie. KaÂżdy w wieku 21 lat jest wraÂżliwy, a co dopiero pianista, grajÂący Rachmaninowa, zamkniĂŞty w sobie, eteryczny. MoÂże mu zaszkodziĂŚ i na karierĂŞ, i na psychikĂŞ. Poza tym konkursy to prestiÂż, znajomoÂści, doÂświadczenia, ludzkie i muzyczne, obowiÂązkowy repertuar do opanowania, no i pieniÂądze. Bycie ponad to nie zapewni mu muzycznej przyszÂłoÂści. WiĂŞc mam nadziejĂŞ, Âże nie bĂŞdzie ponad to i weÂźmie sobie do serca ten "wypadek przy pracy".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #54 : Maj 20, 2014, 19:17:19 »

Wspanialy wystep pianisty DANK Ran w pierwszej turze.
Doskonaly wystep.
Wlasciwie bezbledny.
Nie kryje w sobie tyle tajemnic co Hazajnow, ale pianistyke opanowal do perfekcji.
Swietny puls w Beethovenie.
Nie ma zahamowan. Swietny, zdrowy.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #55 : Maj 21, 2014, 00:41:43 »

Mam trochĂŞ zalegÂłoÂści, ale postaram siĂŞ szybko nadrobiĂŚ. ZaskoczyÂła mnie bardzo wiadomoœÌ o Koli Szok MyÂślĂŞ, Âże mogĂŞ zgodziĂŚ siĂŞ z Kati, Âże konkursy czasem przypominajÂą trochĂŞ konkurencje sportowe ("szybciej - wyÂżej - dalej" ), bo zbyt du¿¹ wagĂŞ przykÂłada siĂŞ do technicznej perfekcji i bÂłyskotliwej wirtuozerii na niekorzyœÌ wraÂżliwego ducha, wielkiej indywidualnoÂści, artystycznego wizjonerstwa. No bo i jak to oceniaĂŚ - trzeba by dusz i serc podobnych:) A i trudno takie porywy natchnienia uj¹Ì w systemy klasyfikacji... Zatem taki niesiony duchem indywidualista moÂże przegrywaĂŚ z konkurentami nawet nieco mniej hojnie obdarzonymi, za to bardziej "poukÂładanymi", czy lepiej wpisujÂącymi siĂŞ w konkursowe "klucze" Z drugiej strony teÂż mi siĂŞ wydaje, Âże Koli wÂłaÂściwie nie sÂą juÂż potrzebne konkursy, Âże jest juÂż rozpoznawalny i zdobyÂł sobie uznanie i fanĂłw. Owszem, konkursy dajÂą pieniÂądze i kilka koncertĂłw, ale rozpoznawalnoœÌ i publicznoœÌ chĂŞtnie przychodzÂąca na ulubionego artystĂŞ daje wiĂŞcej koncertĂłw:) SÂą uznani i dobrze prosperujÂący artyÂści, ktĂłrzy w ogĂłle bojkotujÂą instytucjĂŞ konkursĂłw:)   

W³aœnie zaczê³am s³uchaÌ Marcina. Jak na razie Bartok, który robi œwietne wra¿enie (edit: w³aœnie zerknê³am w dó³, i widzê, ¿e Bartus pisze, ¿e Bartok œwietny, dobrze ¿e zgadzaÌ z fachowcem;)). Przy okazji wpad³y mi w ucho jakieœ fragmenty gry kud³atego Ukraiùca, który gra³ dzisiaj, bardzo ³adny dŸwiêk...muszê do niego wróciÌ. Chyba Baryszewski... Jeszcze zwrócê uwagê na tego Stevena Li, i Suha Hyung-min, i Rana Dank, wed³ug Waszych sugestii, a poza tym kibicujê m³odemu Cho z Czajkowskiego:) no i oczywiœcie Rachmaninow Koli jest do ods³uchania i prze¿ycia...

PS. Marcin zrobiÂł siĂŞ taki bardziej... jakby to rzec -  z pazurem
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 02:10:32 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #56 : Maj 21, 2014, 01:34:50 »

Nie kryje w sobie tyle tajemnic co Hazajnow,
Ale z pewnoÂściÂą jest subtelny:) I ma cudny dÂźwiĂŞk:) MiĂŞkki i urzekajÂący. W tym "Labiryncie nieskoĂączonoÂści" miaÂłam rozkoszne dreszcze Chichot
Beethoven bardzo szlachetny, IMHO:)
A przecieÂż jeszcze teÂż byÂł Rachmaninow:))
i ÂłabÂądek Buziak

PS - kandydat do nagrody nr 13:)
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 14:36:02 wysłane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Maj 21, 2014, 09:50:29 »

BOMBA!!
Natalia Sokolovskaya

Bardzo przypadl mi do gustu wystep Natalii.
Oprocz swietnej gry pokazala, ze komponuje sprawne utwory.
Sprawne, to malo powiedziane.
Po prostu rewelacyjne.
Jej wariacje na temat Paganiniego sa ciekawsze od wypociny wariacyjnej Lutoslawskiego (moim zdaniem).
Smaczki rytmiczne na poczatku swojego utworu zagrala perfekcyjnie.
Punktualizm jest trudnym, precyzyjnym stylem, ktory bardzo latwo schrzanic.
Koronkowa robotka godna mistrza.
Jeszcze raz, BRAWO Natalia.

Natalia jest kadydatka do nagrody nr 12.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #58 : Maj 21, 2014, 14:38:47 »

Natalia jest kadydatka do nagrody nr 12.
I Marcin

Proponuje przyznac nagrody w nastepujacych kategoriach:

15. Najlepszy "Straight Panel"

Chichot Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #59 : Maj 21, 2014, 16:44:30 »

Obawiam siĂŞ, Âże jednak moÂże mu zaszkodziĂŚ to odpadniĂŞcie w I etapie. KaÂżdy w wieku 21 lat jest wraÂżliwy, a co dopiero pianista, grajÂący Rachmaninowa, zamkniĂŞty w sobie, eteryczny. MoÂże mu zaszkodziĂŚ i na karierĂŞ, i na psychikĂŞ. Poza tym konkursy to prestiÂż, znajomoÂści, doÂświadczenia, ludzkie i muzyczne, obowiÂązkowy repertuar do opanowania, no i pieniÂądze. Bycie ponad to nie zapewni mu muzycznej przyszÂłoÂści. WiĂŞc mam nadziejĂŞ, Âże nie bĂŞdzie ponad to i weÂźmie sobie do serca ten "wypadek przy pracy".

Wszystko i wszystkim moze zaszkodzic.
Podobno warzywa sa szkodliwe i mleko od krowy.
Szkodliwy jest alkohol i szkodliwy jest jego brak.

Koli NIC nie jest w stanie zaszkodzic, chyba ze praca przy rznieciu drzewa
 i w konsekwencji utrata wszyskich palcow.

Owszem, ta konkursowa "porazka" moze  wplynac na niezbyt mocnych melomanow, ktorzy
nie maja swojego zdania i jak stado baranow podazaja za sugestiami konkursowych
werdyktow.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher animilkowo neder-live kalinowatyper silverstar