Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014 (Przeczytany 48777 razy)
xbw
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
«
Odpowiedz #45 :
Maj 19, 2014, 22:08:49 »
Kola nie przeszedÂł do II etapu ?!
bartus
Ekspert
Odp: MiĂŞdzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. A. Rubinsteina - Tel Aviv 13-29.05.2014
«
Odpowiedz #46 :
Maj 19, 2014, 22:31:46 »
No i mamy SKANDAL.
Nie dziwie sie, gdyz jury wielokrotnie udawadnialo, ze bardziej zainteresowane jest biznesem niz
sprawiedliwa ocena.
Stretyczale, nonszalanckie dziadki skompromitowaly sie.
Kola gral po swojemu, a jego interpretacja widocznie przewyzszyla mozliwosci jury.
Do teraz dzwieczy mi w uszach jego Rachmaninow... niedopowiedziany, niezamkniety,
zagadkowy, pelen kosmicznych emocji.
Wrazenie pozostalo.
P.S.
Brawo Marcin.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Maj 19, 2014, 23:07:35 »
Kati, przykro mi... Nie byÂło go nawet na sali (widowni).
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #48 :
Maj 19, 2014, 23:20:16 »
Czy ktos sÂłuchaÂł Hyung-min Suh??Pamietam,Âże byÂł nazwany objawieniem na KCH a Bartek zachwycaÂł sie nim w Dublinie??
http://www.franzschubert.pl/
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #49 :
Maj 19, 2014, 23:23:12 »
Dla wszystkich tych, którym wci¹¿ dŸwiêczy w g³owie wczorajsza sonata Koli:
https://www.youtube.com/watch?v=xYCorMjST1I
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #50 :
Maj 19, 2014, 23:32:27 »
Marcin Koziak we wÂłasnej osobie, autoprezentacja.
http://youtu.be/hR8Ij0C3RQ0
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #51 :
Maj 20, 2014, 00:35:28 »
Marcina nie udaÂło mi siĂŞ dzisiaj przesÂłuchaĂŚ, ale wiem Âże wraÂżenie zrobiÂł i to spore..ZachwycajÂą siĂŞ nim nie tylko nasi, Marcin zaczyna byĂŚ rozpoznawalny wraz ze swoim stylem grania...NiektĂłrzy pamiĂŞtajÂą go z konkursu Cliburna, choĂŚ nie zabawiÂł tam dÂługo...CieszĂŞ siĂŞ, ze idzie dalej, oby zaszedÂł jak najdalej..
Co do Koli...Szczerze mówi¹c, chyba mnie nie zdziwi³ dzisiejszy werdykt. Wczorajszym jego wystêpem by³am poruszona, on znowu gra³ jak w transie ( g³ównie chodzi mi o sonatê), sytuacja podobna jak w III etapie konkursu chopinowskiego, gdy gra³ równie¿ sonatê - b-moll Chopina.
To by³ totalny odlot, wejœcie w jakieœ dziwne, mroczne œwiaty, a pocz¹tek III cz. brzmia³ niepokoj¹co i z³owieszczo..Tam by³y jakieœ diaboliczne nastroje..On mnie wci¹gn¹³ w to, nawet jeœli to by³a "tylko" internetowa transmisja. To œwiadczy o sile jego przekazu.
Ale có¿..Gra³ ca³ym sob¹, w³o¿y³ w to wszystkie swoje emocje, tak myœlê, spala³ siê w tym graniu, chcia³ mocniej , dobitniej...No i gdzieœ mu tam palce czasami siê œlizga³y po klawiaturze...Mnie to absolutnie nie przeszkadza³o, ba, dowodzi³o ¿e jest cz³owiekiem a nie cyborgiem..Tam ci¹gle by³a ta podskórna warstwa w jego graniu, nie do wyuczenia, sprawiaj¹ca ¿e nad sal¹ unosi³o siê to COŒ... Coœ, co przykuwa uwagê i nie pozwala przestaÌ s³uchaÌ..Pewnie duza zas³uga tutaj samego dzie³a Rachmaninowa - gêsto utkanego, z tyloma w¹tkami, tak bardzo oddzia³ywuj¹cego na emocje, pe³nego "turbulencji"..Pamiêtam jak Kholodenko "czarowa³" t¹ sonat¹ na Cliburnie, potem w Dusznikach. Ju¿ wtedy by³am pod wra¿eniem. Ale Kola zagra³ j¹ na pewno nie gorzej, a powiedzia³abym jeszcze bardziej emocjonalnie...
Ale na co zwraca siĂŞ uwagĂŞ na konkursach? ÂŚledzÂąc je od czasu do czasu, dochodzĂŞ do smutnego wniosku, Âże niestety nie szuka siĂŞ indywidualnoÂści..WaÂżne jest czyste granie, nawet za cenĂŞ interpretacji: czĂŞsto jaÂłowych, nieciekawych, nieporywajÂących..Albo premiuje siĂŞ "cyrkowcĂłw", ktĂłrzy pianistycznÂą ekwilibrystykĂŞ opanowali do perfekcji. Mnie to nie bawi, dosÂłownie. Ze sÂłuchania takich artystĂłw nie wynoszĂŞ niczego wartoÂściowego, sÂłyszĂŞ tylko nuty i nic poza tym.
Kiedy Kola zagraÂł I etap w Dublinie 2 lata temu, teÂż byÂłam peÂłna obaw..Tam wielu tak "Âślicznie" graÂło, a on jak zwykle; po bandzie, na granicy brawury, czasami nieczysto. Ale na szczĂŞÂście w jury byÂł Philip Cassard, ktĂłry zauwaÂżyÂł Âże w Khozyainowie drzemie coÂś wiĂŞcej, potĂŞÂżna siÂła ktĂłra jest darem, a nie efektem wielu lat pracy. On byÂł autentycznie poruszony jego graniem i jestem pewna, Âże przekonaÂł byĂŚ moÂże "zimne" jury do niego..
Myœlê, ze Nikolay to ju¿ zupe³nie inna pó³ka..Powinien daÌ sobie spokój z konkursami. Jest ponad to. To wielki artysta ju¿ teraz i poradzi sobie bez takiego "wsparcia".
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #52 :
Maj 20, 2014, 10:04:36 »
Cytat: TeresaGrob Maj 19, 2014, 23:20:16
Czy ktos sÂłuchaÂł Hyung-min Suh??Pamietam,Âże byÂł nazwany objawieniem na KCH a Bartek zachwycaÂł sie nim w Dublinie??
Nadal zachwyca dzwiekiem i artykulacja.
Ktos mu jednak zle doradzil i naklonil do romantyzujacych rubat w Scarlattim.
Na ogol czyni to doradca w postaci nauczyciela (czesto jurora).
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #53 :
Maj 20, 2014, 13:52:51 »
Cytat: kati Maj 20, 2014, 00:35:28
Powinien daĂŚ sobie spokĂłj z konkursami. Jest ponad to. To wielki artysta juÂż teraz i poradzi sobie bez takiego "wsparcia".
Obawiam siĂŞ, Âże jednak moÂże mu zaszkodziĂŚ to odpadniĂŞcie w I etapie. KaÂżdy w wieku 21 lat jest wraÂżliwy, a co dopiero pianista, grajÂący Rachmaninowa, zamkniĂŞty w sobie, eteryczny. MoÂże mu zaszkodziĂŚ i na karierĂŞ, i na psychikĂŞ. Poza tym konkursy to prestiÂż, znajomoÂści, doÂświadczenia, ludzkie i muzyczne, obowiÂązkowy repertuar do opanowania, no i pieniÂądze. Bycie ponad to nie zapewni mu muzycznej przyszÂłoÂści. WiĂŞc mam nadziejĂŞ, Âże nie bĂŞdzie ponad to i weÂźmie sobie do serca ten "wypadek przy pracy".
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #54 :
Maj 20, 2014, 19:17:19 »
Wspanialy wystep pianisty
DANK Ran
w pierwszej turze.
Doskonaly wystep.
Wlasciwie bezbledny.
Nie kryje w sobie tyle tajemnic co Hazajnow, ale pianistyke opanowal do perfekcji.
Swietny puls w Beethovenie.
Nie ma zahamowan. Swietny, zdrowy.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #55 :
Maj 21, 2014, 00:41:43 »
Mam trochê zaleg³oœci, ale postaram siê szybko nadrobiÌ. Zaskoczy³a mnie bardzo wiadomoœÌ o Koli
MyÂślĂŞ, Âże mogĂŞ zgodziĂŚ siĂŞ z Kati, Âże konkursy czasem przypominajÂą trochĂŞ konkurencje sportowe ("szybciej - wyÂżej - dalej"
), bo zbyt du¿¹ wagê przyk³ada siê do technicznej perfekcji i b³yskotliwej wirtuozerii na niekorzyœÌ wra¿liwego ducha, wielkiej indywidualnoœci, artystycznego wizjonerstwa. No bo i jak to oceniaÌ - trzeba by dusz i serc podobnych:) A i trudno takie porywy natchnienia uj¹Ì w systemy klasyfikacji... Zatem taki niesiony duchem indywidualista mo¿e przegrywaÌ z konkurentami nawet nieco mniej hojnie obdarzonymi, za to bardziej "pouk³adanymi", czy lepiej wpisuj¹cymi siê w konkursowe "klucze"
Z drugiej strony te¿ mi siê wydaje, ¿e Koli w³aœciwie nie s¹ ju¿ potrzebne konkursy, ¿e jest ju¿ rozpoznawalny i zdoby³ sobie uznanie i fanów. Owszem, konkursy daj¹ pieni¹dze i kilka koncertów, ale rozpoznawalnoœÌ i publicznoœÌ chêtnie przychodz¹ca na ulubionego artystê daje wiêcej koncertów:) S¹ uznani i dobrze prosperuj¹cy artyœci, którzy w ogóle bojkotuj¹ instytucjê konkursów:)
W³aœnie zaczê³am s³uchaÌ Marcina. Jak na razie Bartok, który robi œwietne wra¿enie (edit: w³aœnie zerknê³am w dó³, i widzê, ¿e Bartus pisze, ¿e Bartok
Âświetny
, dobrze Âże zgadzaĂŚ z fachowcem;)). Przy okazji wpadÂły mi w ucho jakieÂś fragmenty gry kudÂłatego UkraiĂąca, ktĂłry graÂł dzisiaj, bardzo Âładny dÂźwiĂŞk...muszĂŞ do niego wrĂłciĂŚ. Chyba Baryszewski... Jeszcze zwrĂłcĂŞ uwagĂŞ na tego Stevena Li, i Suha Hyung-min, i Rana Dank, wedÂług Waszych sugestii, a poza tym kibicujĂŞ mÂłodemu Cho z Czajkowskiego:) no i oczywiÂście Rachmaninow Koli jest do odsÂłuchania i przeÂżycia...
PS. Marcin zrobiÂł siĂŞ taki bardziej... jakby to rzec - z pazurem
«
Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 02:10:32 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #56 :
Maj 21, 2014, 01:34:50 »
Cytat: bartus Maj 20, 2014, 19:17:19
Nie kryje w sobie tyle tajemnic co Hazajnow,
Ale z pewnoÂściÂą jest subtelny:) I ma cudny dÂźwiĂŞk:) MiĂŞkki i urzekajÂący. W tym "Labiryncie nieskoĂączonoÂści" miaÂłam rozkoszne dreszcze
Beethoven bardzo szlachetny, IMHO:)
A przecieÂż jeszcze teÂż byÂł Rachmaninow:))
i ÂłabÂądek
PS - kandydat do nagrody nr 13:)
«
Ostatnia zmiana: Maj 21, 2014, 14:36:02 wysłane przez Aleksias
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #57 :
Maj 21, 2014, 09:50:29 »
BOMBA!!
Natalia Sokolovskaya
Bardzo przypadl mi do gustu wystep Natalii.
Oprocz swietnej gry pokazala, ze komponuje sprawne utwory.
Sprawne, to malo powiedziane.
Po prostu rewelacyjne.
Jej
wariacje na temat Paganiniego sa ciekawsze od wypociny wariacyjnej Lutoslawskiego (moim zdaniem).
Smaczki rytmiczne na poczatku swojego utworu zagrala perfekcyjnie.
Punktualizm jest trudnym, precyzyjnym stylem, ktory bardzo latwo schrzanic.
Koronkowa robotka godna mistrza.
Jeszcze raz, BRAWO Natalia.
Natalia jest kadydatka do nagrody nr 12.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #58 :
Maj 21, 2014, 14:38:47 »
Cytat: bartus Maj 21, 2014, 09:50:29
Natalia jest kadydatka do nagrody nr 12.
I Marcin
Cytat: bartus Maj 17, 2014, 09:05:45
Proponuje przyznac nagrody w nastepujacych kategoriach:
15. Najlepszy "Straight Panel"
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #59 :
Maj 21, 2014, 16:44:30 »
Cytat: xbw Maj 20, 2014, 13:52:51
Obawiam siĂŞ, Âże jednak moÂże mu zaszkodziĂŚ to odpadniĂŞcie w I etapie. KaÂżdy w wieku 21 lat jest wraÂżliwy, a co dopiero pianista, grajÂący Rachmaninowa, zamkniĂŞty w sobie, eteryczny. MoÂże mu zaszkodziĂŚ i na karierĂŞ, i na psychikĂŞ. Poza tym konkursy to prestiÂż, znajomoÂści, doÂświadczenia, ludzkie i muzyczne, obowiÂązkowy repertuar do opanowania, no i pieniÂądze. Bycie ponad to nie zapewni mu muzycznej przyszÂłoÂści. WiĂŞc mam nadziejĂŞ, Âże nie bĂŞdzie ponad to i weÂźmie sobie do serca ten "wypadek przy pracy".
Wszystko i wszystkim moze zaszkodzic.
Podobno warzywa sa szkodliwe i mleko od krowy.
Szkodliwy jest alkohol i szkodliwy jest jego brak.
Koli NIC nie jest w stanie zaszkodzic, chyba ze praca przy rznieciu drzewa
i w konsekwencji utrata wszyskich palcow.
Owszem, ta konkursowa "porazka" moze wplynac na niezbyt mocnych melomanow, ktorzy
nie maja swojego zdania i jak stado baranow podazaja za sugestiami konkursowych
werdyktow.
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...