Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wygl±d Mistrza  (Przeczytany 16500 razy)
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« : Marzec 21, 2014, 22:12:15 »

Czy to prawda, ¿e Chopin mia³ 170cm wzrostu, szaroniebieskie oczy i blond w³osy?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2014, 10:23:24 »

z t± bia³± czupryn± to trochê wbrew temu, co utrwalano na ró¿nych wizerunkach Mistrza. U Delacroix na portrecie, w³osy s± w kolorze ciemnego z³ota. Te, z kolei, (uwaga: prawdziwe!) które mo¿emy obejrzeæ w warszawskim muzeum Chopina maj± odcieñ jasno-br±zowo-zlotawy... Tak czy siak, nasz Mistrz raczej na pewno nie by³ tak¿e brunetem 
Co do wzrostu... Tak.  zgadza siê, w wieku 28 lat mierzy³ 170 cm (25. centyl) i, co ciekawe, wa¿y³ ledwie 45 kg

"By³ w±t³ej budowy, ¶redniego wzrostu, bardzo delikatny, o cz³onkach przedziwnie giêtkich i elastycznych. Mia³ ³adne rêce i bardzo ma³e nogi, subtelny, owalny profil, blad±, przezroczyst± cerê, d³ugie jedwabiste w³osy jasnokasztanowate, zaczesane w rozdzia³ po jednej stronie, oczy ³agodne, piwne, patrz±ce raczej rozs±dnie ni¿ marzycielsko, lekko zakrzywiony orli nos, ³agodny, pe³en m±dro¶ci u¶miech i wykwintne, ¿ywe ruchy." — Ten dok³adny opis podaje Niecks. Liszt okre¶la³ jego oczy jako niebieskie, trudno wiêc dzi¶ orzec kto mia³ racjê.    tym bardziej, ze o ile pamiêtam w oryginalnym paszporcie kolor jego oczu okre¶lony by³ jako szare...
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2014, 17:33:21 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2014, 22:46:55 »

Dziêkujê za informacjê. A mam jeszcze pytanka.
1. Jakie utwory i jakich wykonawców Mistrzmistrz sobie ceni³ a jakich nie (mo¿e jakich¶ swoich utwoów nie lubi³)?
2. Interesowa³ siê muzyk±, histori±, sztuk± a mo¿e czyms jeszcze, mo¿e co¶ lubi³ robiæ w wolnych chwilach?
Wybaczcie za proste pytania, ale jest dla mnie Mistrzem nr jeden dopiero kilka miesiêcy i chcê o nim jak najwiêcej wiedzieæ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 24, 2014, 08:25:01 »

Clavio... to s± tematy rzeki 
Zachêcam Ciê zatem do przeczytania jednej z licznych biografii Mistrza dostêpnych w bibliotekach i ksiêgrniach, w której znajdziesz wiele odpowiedzi na podobne kwestie... albo pomyszkowania po postach naszych kurierowych topiów, albo ....do samodzielnego poszperania po internecie. 
A i je¶li tego nie preferujesz - mogê Ci zaproponowac do¶æ zwarte i praktyczne opracowanie J. Hunekera:
http://pl.wikisource.org/wiki/Chopin:_cz%C5%82owiek_i_artysta
Odpowiadajaæ za¶ (bardzo krótko) : na pewno wielbi³ Bacha i niespecjalnie ceni³ Schumanna...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2014, 09:25:48 »

Odpowiadajaæ za¶ (bardzo krótko) : na pewno wielbi³ Bacha

N'oublions pas ici de mentionner W. A. Mozart

http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/persons/detail/cat/2/page/3/id/828

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2014, 11:21:01 »

Ah, oui, tout a fait raison, mon ami, j'ai oublié. 

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2014, 17:52:46 »

Dziêkujê. Przeczyta³am "Chopin w kraju rodzinnym" a nied³ugo zamówiê Hoesick 4 tomy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2014, 17:56:51 wys³ane przez clavia » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2014, 22:09:27 »

Troche z przymru¿eniem oka
Pewna fanka Chopina wierz±ca w spiritualizm, uwa¿a,¿e jest z nim w scis³ym duchowym zwi±zku i ¿e wie lepiej o wygladzie Chopina
ni¿ jego wspólczesni.Poprawia nawet (photoschopem) portrety Delacroix i inne.
A tak wg.Joelle (tak ma na imie) wygl±da Chopin na Majorce:

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 25, 2014, 00:56:45 »

Nie¼le. O osobie maj±cej takie zdolno¶ci ze swoim idolem jeszcze nie s³ysza³am. Szok
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Marzec 25, 2014, 08:25:10 »

A o tym, ¿e mo¿emy dzi¶ sobie nawet pos³uchaæ "osobistych" nagrañ Chopina s³ysza³as?    Chichot

Pisa³em o tym kiedy¶ i dla Twej wygody poni¿ej przytaczam po¶cik

Du¿o dyskutujemy jak powinno siê graæ Chopina. Tymczasem wywa¿amy otwarte drzwi. Mo¿emy bowiem wyrobiæ sobie miarodajne zdanie, po prostu, s³uchaj±c jego nagrañ. 

Jak to mo¿liwe? Ano mo¿liwe. Vladimir Pachmann – urodzony w po³owie XIX stulecia w Odessie pianista, który do¿y³ sêdziwych lat (co pozwoli³o mu w pierwszej po³owie XX w dokonac wielu nagrañ) – chêtnie oznajmia³ ¶wiatu, ¿e po reinkarnacji Chopin przeniós³ siê do jego cia³a.
On-  Pachmann – sta³ siê jego pow³ok±. Aby uwiarygodniaæ sw± deklaracjê – bywa³o, ¿e podczas koncertów zdejmowa³ z nóg skarpetki  i opowiada³ publiczno¶ci, jak to w³a¶nie te skarpetki dzierga³a na drutach George Sand dla swojego Fryderyka. Poczym k³ad³ je na fortepianie, aby jeszcze lepiej przypomina³y publiczno¶ci - kto dla nich oto koncertuje… 
Jednak oddajmy mu sprawiedliwo¶æ: najlepiej o prawdzie uciele¶nionego w nim Chopina ¶wiadczy³a jego gra. I tutaj, ju¿ bez ¿adnych dwuznaczno¶ci dodajmy: gra absolutnie genialna, gra z ró¿norodnymi efektami wykonawczymi, jak skrajne rubato i ritenuta, gra z zawieszeniami ruchu, nag³ymi akcentami, improwizowanymi ozdobnikami, arpeggiami, gra, w której pojawia³y siê wrêcz ca³e autorskie, improwizowane wtrêty (szczególnie na pocz±tku i koñcu utworu), jednym s³owem gra typowa dla romantycznego wirtuoza, no cóz… w koñcu dok³adnie takiego, jak, ufaj±c Pachamnnowi, jego pierwotne wcielenie: Fryderyk Chopin.
Pos³uchajmy zatem graj±cego przy fortepianie samego maestro Chopina, który wcieli³ siê w korpus Vladimira Pachmanna – genialnego pianisty i propagatora artystycznego i duchowego swojego antenata.

Walc Ges-dur
http://www.youtube.com/watch?v=cZmOdKDIhbs&feature=player_embedded

Walc cis-moll
http://www.youtube.com/watch?v=qzMVzQa0kUY&feature=player_embedded#!

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Marzec 25, 2014, 21:12:00 »

Warto przytoczyæ w tym miejscu piêkne s³owa, zawarte w li¶cie do Delfiny Potockiej:

Ma³o jest takich geniuszów, które wszystkie instrumenty czuj± i wszystko z ka¿dego wydobyæ potrafi±. Ja znam dwóch takich: Bacha i Mozarta.

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 25, 2014, 21:28:27 »

O nie s³ysza³am tego. Dziêkujê Panie Januszu to jest piêkne. Po prostu mistrzostwo.
clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 07, 2014, 22:11:58 »

Moja znajoma zwróci³a ostatnio uwagê, ¿e
Chopin na portretach wygl±da inaczej ni¿ na
foto. Co o tym s±dzicie? Na których portretach jest podobny?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 07, 2014, 23:35:20 »

No tego wiedziæ nie mo¿emy.Ja najbardziej lubie portrecik Marii Wodzinskiej.

clavia
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecieñ 08, 2014, 08:38:29 »

Wiem ¿e nie mo¿emy, chodzi³o mi o podobieñstwo portretów z fotografi±. :)Mi siê podobaj± rysunki Sand. A mam pytanie jakie portrety itp. Mistrz lubi³ a jakie nie? Ja znalaz³am, ¿e lubi³  Winterhalter,Hummel, Sand, Radziwi³ a nie podoba³ mu siê chyba Lehmann. Je¶li tego duzo to gdzie szukaæ informacji. Z góry dziêkuje:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 08, 2014, 08:46:46 wys³ane przez clavia » Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper paktprzyjazni mini-land thepunisher countrylife