Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Sportowe miscellanea
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
38
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Sportowe miscellanea (Przeczytany 93878 razy)
chingate
Go¶æ
Odp: Sportowe miscellanea
«
Odpowiedz #360 :
Maj 05, 2012, 22:28:13 »
Redaktor Ziemkiewicz uwa¿a, podobnie zreszt± jak ja, ¿e s³owa tego dzie³a s± arcytrafione:
" Przyznam, prosty, ludowy refren "oficjalnego hitu" polskiej reprezentacji urzek³ mnie trafno¶ci± uchwycenia istoty ideowej formacji, która nas wrobi³a w to ca³e nieszczêsne Euro, w te rozkopane autostrady, jednorazowy stadion za 2,5 miliarda, który, okazuje siê, "nie jest zaprojektowany do rozgrywania meczów podwy¿szonego ryzyka" (czyli wszystkich meczów krajowych) i te roztrwonione i poprzekrêcane miliardy kredytów. W imiê czego to by³o?
W³a¶nie w imiê koko-spoko. Narzekaj± "pisowcy" i inni malkontenci, ¿e kredyty trzeba bêdzie sp³acaæ, ¿e zmarnowano szansê, ¿e kolejne m³ode pokolenie pozbawiono szans i zmuszono do emigracji? ¯e Polska utraci³a miêdzynarodowe znaczenie, Rosja mo¿e nam bezkarnie graæ na nosie w sprawie tragedii smoleñskiej, Niemcy blokowaæ rur± port, a pañstwo dojone przez bandê Towarzyszy Szmaciaków dos³ownie siê rozpada...
A w³adza na to: koko-spoko! A salony chórem z ni±: koko-koko-euro-spoko! Lis z Michnikiem, Mann z Matern±, Kutz z Ho³dysem, Tusk z Palikotem - koko-koko-spoko! Jako¶ to, koko-spoko, bêdzie, koko, byle do Euro, a potem siê zobaczy. Nie my¶leæ, tylko koko-koko ¶piewaæ, podrygiwaæ, i tañcowaæ, jak graj±. Koko ¿esz maæ, czy¿ mo¿na nie powtórzyæ za poet±, ¿e to koko-spoko to dzisiejsza Polska w³a¶nie?"
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #361 :
Maj 05, 2012, 22:31:31 »
To, co wydaje siê naj¶mieszniejsze w tek¶cie Ziemkiewicza, jest w istocie najsmutniejsze, bo prawdziwe:
" Zaznaczam: Euro 2012 to nie mój cyrk i nie moje ma³py. Ostatni raz w ¿yciu czu³em siê kibicem za czasów Kazimierzów Górskiego i Deyny, sk³ady og³aszane przez trenera Smudê wisz± mi przys³owiow± naci± od pietruszki, bo jak bêdê mia³ ochotê ogl±daæ "Dziady", to pójdê do teatru, a zbli¿aj±ce siê mistrzostwa uwa¿am za polityczn± hucpê Tuska i jego szajki, na³o¿on± na gigantyczn± maszynê do przekrêcania kasy.
I to przekrêcania jej na ka¿dym poziomie, od ca³ej mocno szemranej UEFA, która przecie¿ po to w³a¶nie umie¶ci³a imprezê w "dzikich krajach", poprzez nasz jeszcze bardziej szemrany PZPN, po ró¿nych Rysiów, Mirów i innych cwaniaczków przyssanych do wielkiej narodowej mobilizacji, ¿eby kosztem paru miliardów "nasi ch³opcy z or³em na piersi" (i bundespaszportem w kieszeni) mogli tym razem rozegraæ swoje nie¶miertelne trzy mecze - "otwarcia", "o wszystko" i "o honor" - na w³asnych ¶mieciach."
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #362 :
Maj 05, 2012, 22:40:55 »
Cytat: Musamman Maj 05, 2012, 22:28:13
Jako¶ to, koko-spoko, bêdzie
To "jako¶ to bêdzie" gubi Polaków zawsze i wszêdzie.
Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #363 :
Maj 05, 2012, 23:02:26 »
Slawomirze.
Sporo racji w Twojej wyrazistej wypowiedzi.
Ale winni wszystkiemu jestesmy sami MY.
Wystarczyloby tylko byc rzetelnym podczas wyborow.
System, swoja droga jest beznadziejny (sprzyja kantom)
Ale przeciez systemy sa tworzone przez ludzi, ktorych tak bardzo nierzetelnie wybieramy (albo olewamy te wybory).
Kasiu.
Masz racje. To nas gubi. Ta bylejakos.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #364 :
Maj 05, 2012, 23:04:08 »
Bylejakos to bedzie (mialem na mysli)
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #365 :
Maj 05, 2012, 23:40:54 »
Te¿ uwa¿am, ¿e nasza Ojczyzna ginie, podobnie jak kiedy¶ I Rzeczpospolita - na w³asne ¿yczenie. Nie daje mi to spokoju. Z przykro¶ci±, ale zgadzam siê z Wami.
Wracaj±c do koko spoko i rozterek z ni± zwi±zanych: mamy z Agnieszk± propozycjê. Na Schubertiadzie wkrótce powstanie nowy w±tek "Inspiracje Schubertowskie". Tam na pocz±tek pojawi siê propozycja wspólnego tworzenia (jak to nazwali¶my) Euro-kupletów. Jako podk³ad muzyczny wykorzystamy melodiê Pstr±ga (weso³a, w sam raz). Wyobra¿amy sobie, ¿e wraz z rozwojem sytuacji na stadionach (mo¿e tak¿e "przejezdnych" autostradach
itp) dok³adane bêd± kolejne zwrotki. Udostêpnimy w tym celu nasz serwer. Ka¿dy zalogowany uzytkownik bêdzie mia³ mozliwo¶æ wys³ania swojego pliku ze swoim tekstem kupletu, tak¿e mp3 z nagraniem, rysunku... i co zechce. Taka zabawa. Mo¿e powstanie co¶ lepszego ni¿ koko spoko? Poniewa¿ Schubertiadê odwiedzaj± te¿ nie tylko Szafarczycy wiêc mo¿e byæ ciekawie. Co Wy na to? Aha ju¿ pierwszy (wstêpny) kuplet jest. Jeszcze tylko musimy wymysleæ jaki¶ dowcipny refren...
http://franzschubert.pl
Melisa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 129
«
Odpowiedz #366 :
Maj 06, 2012, 08:13:19 »
na pocz±tek pojawi siê propozycja wspólnego tworzenia (jak to nazwali¶my) Euro-kupletów. Jako podk³ad muzyczny wykorzystamy melodiê Pstr±ga (weso³a, w sam raz)
¦wietny pomys³ , a i utwór - podk³ad muzyczny idealny. Mo¿e siê skuszê i co¶ naskrobiê
Brawo.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #367 :
Maj 06, 2012, 08:26:10 »
Cytat: Musamman Maj 05, 2012, 22:31:31
zbli¿aj±ce siê mistrzostwa uwa¿am za polityczn± hucpê Tuska i jego szajki, na³o¿on± na gigantyczn± maszynê do przekrêcania kasy
Takiej tezy nie da siê do koñca obroniæ, gdy¿ politycy PiS równie¿ odegrali niebagateln± rolê w staraniach o zorganizowanie turnieju. Inna rzecz, ¿e jak znam ¿ycie, to oka¿e siê, ¿e Polacy kasê utopili, a zgarnêli j± inni...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #368 :
Maj 06, 2012, 08:45:52 »
Zara¿ona przez mêsk± czê¶æ rodziny w wieku lat sze¶ciu Mistrzostwami ¦wiata, do dzi¶ pamiêtam wyrwana z g³êbokiego snu wynik Polska-Haiti 7:0. Niezmiernie cieszê siê, ¿e mamy to Euro i z dzik± rado¶ci± obejrzê tyle meczy ile bêdê mog³a. Igrzyska zawsze na równi z chlebem by³y ludzko¶ci niezbêdne. Nie rozumiem walki byków, boksu, ale pi³ka no¿na to jest ju¿ to co w pe³ni akceptujê. Insza inszo¶æ, ¿e s± ludzie s± przekupni, ¿e nie ka¿dy kibic tak samo pojmuje swoj± rolê. Niezale¿nie od wszelkich ciemnych stron, od gry naszych pata³achów, to nadal warto.
Przypomnia³a mi siê zabawna sytuacja. Kiedy¶ pewien kolega zaprosi³ mnie do teatru na balet i upar³ siê zawie¼æ i przywie¼æ mnie taksówk±. By³y to czasy najwy¿szych obcasów i takich tam najró¿niejszych ekstremalnych kobiecych akcesoriów. Po spektaklu wsiadam pod teatrem do taksówki, taka "kobieca" od stóp do g³ów (dawno by³o) i natarczywie pytam taksówkarza o wynik meczu, ju¿ nie pamiêtam jakiego. Jego mina - bezcenna.
Czy nie przyda³by nam siê odrêbny w±tek po¶wiêcony Euro 2012? Mnie jako biegaj±cej (czasem) w kiecce nie uchodzi zak³adaæ.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #369 :
Maj 06, 2012, 09:20:46 »
Nie jestem kibicem pilkarskim, ale Euro 2012, to co innego.
Tez bede ogladal mecze, ile sie da.
Jestem ZA (watkiem).
su³ek
Ekspert
«
Odpowiedz #370 :
Maj 06, 2012, 18:55:44 »
Mo¿na ju¿ dodawaæ zwrotki do Euro kupletów. Schubertiada, Inspracje Schubertowskie, Euro kuplety
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #371 :
Maj 06, 2012, 19:24:17 »
Ech, marny nam siê trafi³ mistrz Polski w pi³ce no¿nej tego roku... Ale tak siê z³o¿y³o, ¿e ktokolwiek by nim nie zosta³, by³by marny... I to, paradoksalnie, w roku, który w europejskich pucharach by³ wyj±tkowo udany...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #372 :
Maj 06, 2012, 20:30:11 »
S³awku,
Howard Melton Webb bêdzie prowadzi³ przynajmniej jeden mecz Polaków.
Beatko,
serdecznie opowiedziane urocza historia "meczowa" i przemi³e wspomnienie z Mundialu 74.
pozdrawiam
Marek
su³ek
Ekspert
«
Odpowiedz #373 :
Maj 06, 2012, 21:53:53 »
a to siê ¶wietnie sk³ada. Pan Webb bêdzie mia³ okazjê siê zrehabilitowaæ i wyrównaæ krzywdy jakie nam wyrz±dzi³
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #374 :
Maj 09, 2012, 18:41:05 »
Znalaz³em rzadkie nagranie pewnej starej piosenki olimpijskiej (obrobi³em audio jak najlepiej mog³em). W oprawie sportowej Euro2012 wygl±da i brzmi to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=BlsLI-4N5Zw
Ciekawe, czy gdyby ta piosenka powsta³a na Euro 2012, by³a by hitem? (Bo ówcze¶nie by³a i to nawet wysoko na li¶cie przebojów Polskiego Radia)
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
38