Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Sportowe miscellanea
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
38
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Sportowe miscellanea (Przeczytany 100024 razy)
chingate
Gość
Odp: Sportowe miscellanea
«
Odpowiedz #360 :
Maj 05, 2012, 22:28:13 »
Redaktor Ziemkiewicz uwaÂża, podobnie zresztÂą jak ja, Âże sÂłowa tego dzieÂła sÂą arcytrafione:
" Przyznam, prosty, ludowy refren "oficjalnego hitu" polskiej reprezentacji urzekÂł mnie trafnoÂściÂą uchwycenia istoty ideowej formacji, ktĂłra nas wrobiÂła w to caÂłe nieszczĂŞsne Euro, w te rozkopane autostrady, jednorazowy stadion za 2,5 miliarda, ktĂłry, okazuje siĂŞ, "nie jest zaprojektowany do rozgrywania meczĂłw podwyÂższonego ryzyka" (czyli wszystkich meczĂłw krajowych) i te roztrwonione i poprzekrĂŞcane miliardy kredytĂłw. W imiĂŞ czego to byÂło?
WÂłaÂśnie w imiĂŞ koko-spoko. NarzekajÂą "pisowcy" i inni malkontenci, Âże kredyty trzeba bĂŞdzie spÂłacaĂŚ, Âże zmarnowano szansĂŞ, Âże kolejne mÂłode pokolenie pozbawiono szans i zmuszono do emigracji? ÂŻe Polska utraciÂła miĂŞdzynarodowe znaczenie, Rosja moÂże nam bezkarnie graĂŚ na nosie w sprawie tragedii smoleĂąskiej, Niemcy blokowaĂŚ rurÂą port, a paĂąstwo dojone przez bandĂŞ Towarzyszy SzmaciakĂłw dosÂłownie siĂŞ rozpada...
A wÂładza na to: koko-spoko! A salony chĂłrem z niÂą: koko-koko-euro-spoko! Lis z Michnikiem, Mann z MaternÂą, Kutz z HoÂłdysem, Tusk z Palikotem - koko-koko-spoko! JakoÂś to, koko-spoko, bĂŞdzie, koko, byle do Euro, a potem siĂŞ zobaczy. Nie myÂśleĂŚ, tylko koko-koko ÂśpiewaĂŚ, podrygiwaĂŚ, i taĂącowaĂŚ, jak grajÂą. Koko Âżesz maĂŚ, czyÂż moÂżna nie powtĂłrzyĂŚ za poetÂą, Âże to koko-spoko to dzisiejsza Polska wÂłaÂśnie?"
chingate
Gość
«
Odpowiedz #361 :
Maj 05, 2012, 22:31:31 »
To, co wydaje siĂŞ najÂśmieszniejsze w tekÂście Ziemkiewicza, jest w istocie najsmutniejsze, bo prawdziwe:
" Zaznaczam: Euro 2012 to nie mĂłj cyrk i nie moje maÂłpy. Ostatni raz w Âżyciu czuÂłem siĂŞ kibicem za czasĂłw KazimierzĂłw GĂłrskiego i Deyny, skÂłady ogÂłaszane przez trenera SmudĂŞ wiszÂą mi przysÂłowiowÂą naciÂą od pietruszki, bo jak bĂŞdĂŞ miaÂł ochotĂŞ oglÂądaĂŚ "Dziady", to pĂłjdĂŞ do teatru, a zbliÂżajÂące siĂŞ mistrzostwa uwaÂżam za politycznÂą hucpĂŞ Tuska i jego szajki, naÂłoÂżonÂą na gigantycznÂą maszynĂŞ do przekrĂŞcania kasy.
I to przekrêcania jej na ka¿dym poziomie, od ca³ej mocno szemranej UEFA, która przecie¿ po to w³aœnie umieœci³a imprezê w "dzikich krajach", poprzez nasz jeszcze bardziej szemrany PZPN, po ró¿nych Rysiów, Mirów i innych cwaniaczków przyssanych do wielkiej narodowej mobilizacji, ¿eby kosztem paru miliardów "nasi ch³opcy z or³em na piersi" (i bundespaszportem w kieszeni) mogli tym razem rozegraÌ swoje nieœmiertelne trzy mecze - "otwarcia", "o wszystko" i "o honor" - na w³asnych œmieciach."
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #362 :
Maj 05, 2012, 22:40:55 »
Cytat: Musamman Maj 05, 2012, 22:28:13
JakoÂś to, koko-spoko, bĂŞdzie
To "jakoÂś to bĂŞdzie" gubi PolakĂłw zawsze i wszĂŞdzie.
Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #363 :
Maj 05, 2012, 23:02:26 »
Slawomirze.
Sporo racji w Twojej wyrazistej wypowiedzi.
Ale winni wszystkiemu jestesmy sami MY.
Wystarczyloby tylko byc rzetelnym podczas wyborow.
System, swoja droga jest beznadziejny (sprzyja kantom)
Ale przeciez systemy sa tworzone przez ludzi, ktorych tak bardzo nierzetelnie wybieramy (albo olewamy te wybory).
Kasiu.
Masz racje. To nas gubi. Ta bylejakos.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #364 :
Maj 05, 2012, 23:04:08 »
Bylejakos to bedzie (mialem na mysli)
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #365 :
Maj 05, 2012, 23:40:54 »
TeÂż uwaÂżam, Âże nasza Ojczyzna ginie, podobnie jak kiedyÂś I Rzeczpospolita - na wÂłasne Âżyczenie. Nie daje mi to spokoju. Z przykroÂściÂą, ale zgadzam siĂŞ z Wami.
WracajÂąc do koko spoko i rozterek z niÂą zwiÂązanych: mamy z AgnieszkÂą propozycjĂŞ. Na Schubertiadzie wkrĂłtce powstanie nowy wÂątek "Inspiracje Schubertowskie". Tam na poczÂątek pojawi siĂŞ propozycja wspĂłlnego tworzenia (jak to nazwaliÂśmy) Euro-kupletĂłw. Jako podkÂład muzyczny wykorzystamy melodiĂŞ PstrÂąga (wesoÂła, w sam raz). WyobraÂżamy sobie, Âże wraz z rozwojem sytuacji na stadionach (moÂże takÂże "przejezdnych" autostradach
itp) dok³adane bêd¹ kolejne zwrotki. Udostêpnimy w tym celu nasz serwer. Ka¿dy zalogowany uzytkownik bêdzie mia³ mozliwoœÌ wys³ania swojego pliku ze swoim tekstem kupletu, tak¿e mp3 z nagraniem, rysunku... i co zechce. Taka zabawa. Mo¿e powstanie coœ lepszego ni¿ koko spoko? Poniewa¿ Schubertiadê odwiedzaj¹ te¿ nie tylko Szafarczycy wiêc mo¿e byÌ ciekawie. Co Wy na to? Aha ju¿ pierwszy (wstêpny) kuplet jest. Jeszcze tylko musimy wymysleÌ jakiœ dowcipny refren...
http://franzschubert.pl
Melisa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #366 :
Maj 06, 2012, 08:13:19 »
na poczÂątek pojawi siĂŞ propozycja wspĂłlnego tworzenia (jak to nazwaliÂśmy) Euro-kupletĂłw. Jako podkÂład muzyczny wykorzystamy melodiĂŞ PstrÂąga (wesoÂła, w sam raz)
ÂŚwietny pomysÂł , a i utwĂłr - podkÂład muzyczny idealny. MoÂże siĂŞ skuszĂŞ i coÂś naskrobiĂŞ
Brawo.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #367 :
Maj 06, 2012, 08:26:10 »
Cytat: Musamman Maj 05, 2012, 22:31:31
zbliÂżajÂące siĂŞ mistrzostwa uwaÂżam za politycznÂą hucpĂŞ Tuska i jego szajki, naÂłoÂżonÂą na gigantycznÂą maszynĂŞ do przekrĂŞcania kasy
Takiej tezy nie da siĂŞ do koĂąca obroniĂŚ, gdyÂż politycy PiS rĂłwnieÂż odegrali niebagatelnÂą rolĂŞ w staraniach o zorganizowanie turnieju. Inna rzecz, Âże jak znam Âżycie, to okaÂże siĂŞ, Âże Polacy kasĂŞ utopili, a zgarnĂŞli jÂą inni...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #368 :
Maj 06, 2012, 08:45:52 »
Zara¿ona przez mêsk¹ czêœÌ rodziny w wieku lat szeœciu Mistrzostwami Œwiata, do dziœ pamiêtam wyrwana z g³êbokiego snu wynik Polska-Haiti 7:0. Niezmiernie cieszê siê, ¿e mamy to Euro i z dzik¹ radoœci¹ obejrzê tyle meczy ile bêdê mog³a. Igrzyska zawsze na równi z chlebem by³y ludzkoœci niezbêdne. Nie rozumiem walki byków, boksu, ale pi³ka no¿na to jest ju¿ to co w pe³ni akceptujê. Insza inszoœÌ, ¿e s¹ ludzie s¹ przekupni, ¿e nie ka¿dy kibic tak samo pojmuje swoj¹ rolê. Niezale¿nie od wszelkich ciemnych stron, od gry naszych pata³achów, to nadal warto.
Przypomnia³a mi siê zabawna sytuacja. Kiedyœ pewien kolega zaprosi³ mnie do teatru na balet i upar³ siê zawieŸÌ i przywieŸÌ mnie taksówk¹. By³y to czasy najwy¿szych obcasów i takich tam najró¿niejszych ekstremalnych kobiecych akcesoriów. Po spektaklu wsiadam pod teatrem do taksówki, taka "kobieca" od stóp do g³ów (dawno by³o) i natarczywie pytam taksówkarza o wynik meczu, ju¿ nie pamiêtam jakiego. Jego mina - bezcenna.
Czy nie przydaÂłby nam siĂŞ odrĂŞbny wÂątek poÂświĂŞcony Euro 2012? Mnie jako biegajÂącej (czasem) w kiecce nie uchodzi zakÂładaĂŚ.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #369 :
Maj 06, 2012, 09:20:46 »
Nie jestem kibicem pilkarskim, ale Euro 2012, to co innego.
Tez bede ogladal mecze, ile sie da.
Jestem ZA (watkiem).
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #370 :
Maj 06, 2012, 18:55:44 »
MoÂżna juÂż dodawaĂŚ zwrotki do Euro kupletĂłw. Schubertiada, Inspracje Schubertowskie, Euro kuplety
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #371 :
Maj 06, 2012, 19:24:17 »
Ech, marny nam siĂŞ trafiÂł mistrz Polski w piÂłce noÂżnej tego roku... Ale tak siĂŞ zÂłoÂżyÂło, Âże ktokolwiek by nim nie zostaÂł, byÂłby marny... I to, paradoksalnie, w roku, ktĂłry w europejskich pucharach byÂł wyjÂątkowo udany...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #372 :
Maj 06, 2012, 20:30:11 »
SÂławku,
Howard Melton Webb bĂŞdzie prowadziÂł przynajmniej jeden mecz PolakĂłw.
Beatko,
serdecznie opowiedziane urocza historia "meczowa" i przemiÂłe wspomnienie z Mundialu 74.
pozdrawiam
Marek
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #373 :
Maj 06, 2012, 21:53:53 »
a to siĂŞ Âświetnie skÂłada. Pan Webb bĂŞdzie miaÂł okazjĂŞ siĂŞ zrehabilitowaĂŚ i wyrĂłwnaĂŚ krzywdy jakie nam wyrzÂądziÂł
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #374 :
Maj 09, 2012, 18:41:05 »
ZnalazÂłem rzadkie nagranie pewnej starej piosenki olimpijskiej (obrobiÂłem audio jak najlepiej mogÂłem). W oprawie sportowej Euro2012 wyglÂąda i brzmi to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=BlsLI-4N5Zw
Ciekawe, czy gdyby ta piosenka powstaÂła na Euro 2012, byÂła by hitem? (Bo ĂłwczeÂśnie byÂła i to nawet wysoko na liÂście przebojĂłw Polskiego Radia)
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
23
24
[
25
]
26
27
...
38