Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 38   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sportowe miscellanea  (Przeczytany 100557 razy)
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #450 : Październik 17, 2012, 23:12:15 »

Ja lubiê ogl¹daÌ mecze polskiej reprezentacji, choÌ czasem nie zostawiê suchej nitki na niej. Ale dla mnie, Bartku jeœli grany czy œpiewany jest nasz Hymn, to nie jest to impreza dla - jak to nazwa³eœ - trywialnych ludzi, ale wydarzenie które we mnie wzbudza emocje, poczucie wiêzi, przynale¿noœci. Jest to mi tak samo potrzebne jak muzyka naszego Fryderyka. Nie wiem, mo¿e na staroœÌ robiê siê sentymentalny.
OgĂłlnie nasi zaprezentowali siĂŞ dobrze. CieszĂŞ siĂŞ z gry i zdobytego punktu. Jednym z filarĂłw druÂżyny i tego meczu byÂł Kamil Grosicki, ktĂłry wyszedÂł z Jagiellonii

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #451 : Październik 17, 2012, 23:20:45 »

Slawku.
Nie zrozumiales mnie.
Ja mowilem o czym innym. Nie o patriotyzmie.
Chociaz patriotyzm tez jest u mnie problematyczny (mam przeciez rodzine z roznych panstw).
Chyba, zeby dualpatriotyzm??
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #452 : Październik 17, 2012, 23:36:01 »

Bartku, oczywiœcie zgadzam siê z Tob¹ co do oceny poziomu dzia³aczy sportowych (PZPN). Ja tez mam o nich jak najgorsze zdanie. Ale ja ogl¹daj¹c mecz absolutnie siê z nimi nie identyfikujê. Dla swojego rozumienia oddzielam zmagania reprezentacji Polski od dzia³aczy, pieniedzy, afer, Laty etc, etc. Mo¿e to patriotyzm, o którym piszesz, ale trudno mi powstrzymaÌ emocje, choÌ zdajê sobie sprawê, ¿e to tylko sport i wielkie pieni¹dze. Bywa tak, ¿e po meczu ligowym Jagiellonii spotykam kibiców (kiboli) i pytam jaki wynik bo akurat nie wiem. Oni relacjonuj¹ i czujê z nimi jak¹œ wiêŸ choÌ to tylko kibole.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #453 : Październik 18, 2012, 06:46:25 »

Remis z Angli¹, no coœ takiego Mi³a, w sumie, niespodzianka! £adny mecz, podobnie jak z RPA wiele podbramkowych sytuacji, ciê¿ko wypracowanych, ale bez po¿¹danego efektu koùcowego. I na razie trzecie miejsce w grupie, ale dopiero po trzech meczykach, jeszcze siedem. Teraz czekamy na Urugwaj, wiem, ¿e tylko towarzysko, bez tego zaciêcia bojowego jakie by³o wczoraj, ale podejrzewam, ¿e te¿ bêdzie ciekawie.

« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2012, 06:47:58 wysłane przez xbw » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #454 : Październik 18, 2012, 07:08:58 »

... niewykluczone, Âże dziĂŞki EURO 2012 Chopin przekonaÂł siĂŞ do futbolu  (zwÂłaszcza, Âże na otwarciu wybrzmiaÂła jego etiuda a-moll op. 25 nr 11).

http://www.youtube.com/watch?v=UIXEHbumgkU

KasieĂąko, nie wybrzmiaÂła, a ledwie pobrzmiaÂła - wszak niemiÂłosiernie obskubano jÂą do ledwie kilkunastu taktĂłw 
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2012, 07:10:42 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #455 : Październik 18, 2012, 08:45:43 »

UwolniĂŚ bohaterĂłw basenu narodowego!

pozdrawiam          
               Marek
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #456 : Październik 18, 2012, 12:17:02 »

Dzisiaj oglÂądaÂłem powtĂłrkĂŞ meczu - bo zacz¹³em nauczaĂŚ dzieci graĂŚ na keybordzie, gitarze i wczoraj miaÂłem pierwsze lekcje...PodobaÂła mi siĂŞ ta odmÂłodzona reprezentacja przez Fornalika -w niczym nie ustĂŞpowaÂła Anglikom, a nawet Nasi przeprowadzali ciekawsze akcje - jest nadzieja, Âże coÂś z tego bĂŞdzie...Z licznych ÂżartĂłw po wtorkowym "falstarcie" najbardziej mi siĂŞ podobaÂł: "Po raz pierwszy w naszej historii to zalany zostaÂł stadion a nie...kibice"    A swojÂą drogÂą wbrew obawom nasi kibice nie zawiedli i dzielnie wspomagali chÂłopakĂłw - ci za to odwdziĂŞczyli siĂŞ dobrÂą grÂą. Pozdrawiam Wszystkich
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #457 : Październik 18, 2012, 14:13:35 »

Anglicy dziÂś powiedzieli, Âże ich piÂłkarze byli jacyÂś ospali, dlatego nie wygrali z Polakami.
A wszystkiemu winne pigu³ki, które dostali na dobry sen, gdy¿ poprzedniego wieczora byli bardzo pobudzeni, emocje nie dawa³y im zasn¹Ì...
Gdyby nie te piguÂłki, to nie wiem, nie wiem...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #458 : Październik 21, 2012, 12:17:50 »

Milosnicy futbolu zrobili zadyme na dworcu w Katowicach.
Bylo to wczoraj po meczu Widzewa.
Atakowali i demolowali wszystko, co bylo na ich drodze.
Znajomy mowil mi, ze czegos podobnego nie widzial.
Totalna demolka. Poturbowani przechodnie, zdewastowane lawki i potluczone szklo.

Zastanawiam sie, czy sport o nazwie pilka nozna ma bezposredni wplyw na taki rodzaj zachowania...

Otoz, musze Wam powiedziec, ze chodzilem swego czasu na mecze.
Cale stadionowe zjawisko bylo niesamowite.
Ryk na trybunach po strzelonym golu robi duuuze wrazenie. Decybele dzialaja na nasze emocje (jak w muzyce)
Rowniez gestosc dzwieku i akustyczny zgielk w okol nas wzmacnia nasze sensory, pobudza nasza witalnosc.
Zjawisko akustyczne jest nie do powielenia w studio nagraniowym. Jest bardzo specyficzne.
Czulem sie jak zwyciezca. Czulem potege.
Juz nawet nie patrzylem na sam przebieg gry. Interesowaly mnie akcje kibicow.
Glosni, zabawni dzialajacy razem, inicjujacy wspolne zaspiewy, gesty, ruchy...itd
Bylem jednym z nich.

Wychodzac ze stadionu z grupa kolegow z flagami mialem wrazenie, ze jestem razem z nimi gotowy na kazda bojke, rozrobe.
Agresja moja byla wzmozona.
My, ludzie mamy instynkt stadny. W grupie czujemy sie bezpieczniej.
W grupie czesto dzialamy negatywnie i destruktywnie wbrew wlasnej woli.
Tlum jest niebezpieczny, gdyz jest bardzo podatny na wszelkie emocje.
Wystarczy, ze jeden krzyknie, sprowokuje, tlum natychmiast rusza.
Co krzyknie  - nie wazne
(Podobnie z pedalem gazu samochodu formuly 1. Dwa milimetry za mocno na zakrecie i juz mamy krakse).

Sama gra i jej zasady nie przypadly mi do gustu.
Gra monotonna. Gra dosyc wolna i rowniez nie wymagajaca jakiegos specjanelnego kunsztu.
Tysiace mlodziezy w szkolach potrafi grac w pilke nie gorzej od naszych wybrancow, bohaterow stadionu.
Co rozni zawodowego pilkarza od amatora, to tylko kondycja.

Zastanomy sie, czy my tez nie przyczyniamy do rozwoju tego monstrum.
Futbolu, ktory jest pozywka dla zlych, agresywnych zachowan.
Kochamy futbol, bo to wypada, ale czy naprawde kochamy, tak od serca.
Czy futbolowi herosi zasluguja na nasz bezwzgledny zachwyt.
Czy po wygranym meczu podrzucalibysmy ich do gory, narazajac nasze stawy i miesnie na kontuzje?
Czy pilka nozna musi byc jedynym tematem rozmow w tramwajach, autobusach.

(....Czy "Ingolf Wunder" musi byc jedynym tematem, ktory potrafi nam zaproponowac forumijna kolezanka Julka?...)

P.S.1
Wszedzie sie mowi, ze kibole stanowia tylko maly procent spolecznosci pilko-noznej.
Moim zdanie jest odwrotnie.

P.S.2
Naszych forumijnych fanow pilki prosilbym o jakis komentarz.

P.S.3
Ogladajac ostatnia olimpiade, calkowicie pominalem zozgrywki pilkarskie.
Nie bylo to celowe. Po prostu moje spontaniczne zachowanie.
PN nie ma startu do lekkiej atletyki, plywania, czy nawet do innych gier zespolowych.
Nie wiem, byc moze jest to moj niekontrolowany bunt przeciwko bezbarwnej masie, ktora porusza sie jak stado owiec.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2012, 12:26:04 wysłane przez bartus » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #459 : Październik 21, 2012, 12:40:03 »

CzytaÂłeÂś esej Orwella o sporcie?

"Gdyby ktoœ zapragn¹³ powiêkszyÌ istniej¹ce dziœ na œwiecie ogromne zasoby wrogoœci, najlepszym sposobem by³oby zorganizowanie serii meczów pi³ki no¿nej miêdzy ¿ydami i Arabami, Niemcami i Czechami, Hindusami i Anglikami, Rosjanami i Polakami oraz W³ochami i Jugos³owianami; ka¿dy z nich powinna ogl¹daÌ stutysiêczna widownia sk³adaj¹ca siê po równo z przedstawicieli obu stron. [s. 171]"

http://prowincjonalnenauczycielstwo.blogspot.com/2012/06/george-orwell-i-slepy-by-dostrzeg.html

Polecam Âśrodowy mecz, gra Borussia Dortmund - Real Madryt (TVP 1, 20.20), istnieje duÂża szansa, Âże nie bĂŞdzie nudny Chichot

Wczoraj widziaÂłam, jak pan z filmy sprzÂątajÂącej kosze na Âśmieci na przystankach, nabuzowany agresjÂą na maksa, szukaÂł zaczepki z kimkolwiek, upatrzyÂł sobie akurat faceta siedzÂącego na Âławce i przystÂąpiÂł do ataku. Nie byÂło meczu w pobliÂżu. UwaÂżam, Âże agresja nie "budzi siĂŞ" na stadionie, bynajmniej, stadiony sÂą jedynie jednym z "podrĂŞcznych" i "porĂŞcznych" oÂśrodkĂłw wyÂładowania siĂŞ, jakiegokolwiek.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #460 : Październik 21, 2012, 13:03:47 »

olecam Âśrodowy mecz, gra Borussia Dortmund - Real Madryt (TVP 1, 20.20), istnieje duÂża szansa, Âże nie bĂŞdzie nudny

Beatko,zrob pierwszy krok i olej ten mecz.
Czy cos Ci sie stanie jak olejesz.
Wydaje mi sie, ze bardziej interesuje Cie ewentualna afera zwiazana z meczem niz sam "artyzm" tej gry.
Byc moze uda sie zobaczyc jakas mala zadymke na trybunach. Co nie?
Mysle,ze powinnismy rozpoczac globalny,zmasowany bojkot PN.
Bez naszego ogladania PN przestalaby byc afera, a tym samym nie bylaby w sferze zainteresowania bandziorow i wykolejencow.
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2012, 13:05:45 wysłane przez bartus » Zapisane
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #461 : Październik 21, 2012, 15:56:19 »

Przyznam siĂŞ, Âże teÂż tego fatalnego fenomenu nie pojmujĂŞ. SpĂłjrzmy np na siatkĂłwke: zdecydowanie inni kibice, zdecydowanie inne zachowanie na trybunach. No wszystko jest tak jak byĂŚ powinno. Nie wiem dlaczego akurat inaczej jest w piÂłce noÂżnej. PrzecieÂż nie dotyczy to tylko naszego biednego kraju. WszĂŞdzie tak jest jeÂśli jest to piÂłka noÂżna. Ja Bartku odcinam siĂŞ od takich zachowaĂą. Ja akurat mieszkam w pobliÂżu stadionu Jagiellonii. Jak jest mecz to na wszelki wypadek przestawiam samochĂłd  Chichot. Ale jak do tej pory oprĂłcz zniszczonego jednego znaku drogowego nie doÂświadczyÂłem jakichÂś burd, co nie znaczy, Âże jeszcze doÂświadczĂŞ  Chichot. Nie rozumiem tego zjawiska. MoÂże jest to odreagowywanie jakichÂś kompleksĂłw, ukrytych emocji? GdzieÂś w koĂącu trzeba...

chingate
Gość
« Odpowiedz #462 : Październik 21, 2012, 19:28:52 »

Nie wiem, o czym mĂłwicie. Chyba mylicie polskie trampkarstwo z futbolem. Ja oglÂądam takie mecze:

http://sport.gadu-gadu.pl/5801678783379686046/szalony-mecz-barcelony1-9-bramek-hat-trick-messiego
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #463 : Październik 21, 2012, 19:54:07 »

Ja mĂłwiÂłem o Heysel, angielskich kibicach, ktĂłrym swego czasu zabroniono wyjeÂżdÂżania z wysp. TeÂż bym chciaÂł oglÂądaĂŚ takie mecze jakie zacytowaÂłeÂś.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #464 : Październik 21, 2012, 20:17:07 »

Beatko,zrob pierwszy krok i olej ten mecz.
Czy cos Ci sie stanie jak olejesz.
Wydaje mi sie, ze bardziej interesuje Cie ewentualna afera zwiazana z meczem niz sam "artyzm" tej gry.
Byc moze uda sie zobaczyc jakas mala zadymke na trybunach. Co nie?
Mysle,ze powinnismy rozpoczac globalny,zmasowany bojkot PN.
Bez naszego ogladania PN przestalaby byc afera, a tym samym nie bylaby w sferze zainteresowania bandziorow i wykolejencow.

Are you talking to me?
Chyba pomyliÂłeÂś adresata posta, bo mnie w najmniejszym stopniu nie dotyczy czatowanie na okoÂłomeczowe afery.
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 38   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo paktprzyjazni mini-land kalinowatyper black-for