Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 38   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Sportowe miscellanea  (Przeczytany 93760 razy)
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #450 : Pa¼dziernik 17, 2012, 23:12:15 »

Ja lubiê ogl±daæ mecze polskiej reprezentacji, choæ czasem nie zostawiê suchej nitki na niej. Ale dla mnie, Bartku je¶li grany czy ¶piewany jest nasz Hymn, to nie jest to impreza dla - jak to nazwa³e¶ - trywialnych ludzi, ale wydarzenie które we mnie wzbudza emocje, poczucie wiêzi, przynale¿no¶ci. Jest to mi tak samo potrzebne jak muzyka naszego Fryderyka. Nie wiem, mo¿e na staro¶æ robiê siê sentymentalny.
Ogólnie nasi zaprezentowali siê dobrze. Cieszê siê z gry i zdobytego punktu. Jednym z filarów dru¿yny i tego meczu by³ Kamil Grosicki, który wyszed³ z Jagiellonii

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #451 : Pa¼dziernik 17, 2012, 23:20:45 »

Slawku.
Nie zrozumiales mnie.
Ja mowilem o czym innym. Nie o patriotyzmie.
Chociaz patriotyzm tez jest u mnie problematyczny (mam przeciez rodzine z roznych panstw).
Chyba, zeby dualpatriotyzm??
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #452 : Pa¼dziernik 17, 2012, 23:36:01 »

Bartku, oczywi¶cie zgadzam siê z Tob± co do oceny poziomu dzia³aczy sportowych (PZPN). Ja tez mam o nich jak najgorsze zdanie. Ale ja ogl±daj±c mecz absolutnie siê z nimi nie identyfikujê. Dla swojego rozumienia oddzielam zmagania reprezentacji Polski od dzia³aczy, pieniedzy, afer, Laty etc, etc. Mo¿e to patriotyzm, o którym piszesz, ale trudno mi powstrzymaæ emocje, choæ zdajê sobie sprawê, ¿e to tylko sport i wielkie pieni±dze. Bywa tak, ¿e po meczu ligowym Jagiellonii spotykam kibiców (kiboli) i pytam jaki wynik bo akurat nie wiem. Oni relacjonuj± i czujê z nimi jak±¶ wiê¼ choæ to tylko kibole.

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #453 : Pa¼dziernik 18, 2012, 06:46:25 »

Remis z Angli±, no co¶ takiego Mi³a, w sumie, niespodzianka! £adny mecz, podobnie jak z RPA wiele podbramkowych sytuacji, ciê¿ko wypracowanych, ale bez po¿±danego efektu koñcowego. I na razie trzecie miejsce w grupie, ale dopiero po trzech meczykach, jeszcze siedem. Teraz czekamy na Urugwaj, wiem, ¿e tylko towarzysko, bez tego zaciêcia bojowego jakie by³o wczoraj, ale podejrzewam, ¿e te¿ bêdzie ciekawie.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2012, 06:47:58 wys³ane przez xbw » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #454 : Pa¼dziernik 18, 2012, 07:08:58 »

... niewykluczone, ¿e dziêki EURO 2012 Chopin przekona³ siê do futbolu  (zw³aszcza, ¿e na otwarciu wybrzmia³a jego etiuda a-moll op. 25 nr 11).

http://www.youtube.com/watch?v=UIXEHbumgkU

Kasieñko, nie wybrzmia³a, a ledwie pobrzmia³a - wszak niemi³osiernie obskubano j± do ledwie kilkunastu taktów 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2012, 07:10:42 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #455 : Pa¼dziernik 18, 2012, 08:45:43 »

Uwolniæ bohaterów basenu narodowego!

pozdrawiam          
               Marek
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #456 : Pa¼dziernik 18, 2012, 12:17:02 »

Dzisiaj ogl±da³em powtórkê meczu - bo zacz±³em nauczaæ dzieci graæ na keybordzie, gitarze i wczoraj mia³em pierwsze lekcje...Podoba³a mi siê ta odm³odzona reprezentacja przez Fornalika -w niczym nie ustêpowa³a Anglikom, a nawet Nasi przeprowadzali ciekawsze akcje - jest nadzieja, ¿e co¶ z tego bêdzie...Z licznych ¿artów po wtorkowym "falstarcie" najbardziej mi siê podoba³: "Po raz pierwszy w naszej historii to zalany zosta³ stadion a nie...kibice"    A swoj± drog± wbrew obawom nasi kibice nie zawiedli i dzielnie wspomagali ch³opaków - ci za to odwdziêczyli siê dobr± gr±. Pozdrawiam Wszystkich
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #457 : Pa¼dziernik 18, 2012, 14:13:35 »

Anglicy dzi¶ powiedzieli, ¿e ich pi³karze byli jacy¶ ospali, dlatego nie wygrali z Polakami.
A wszystkiemu winne pigu³ki, które dostali na dobry sen, gdy¿ poprzedniego wieczora byli bardzo pobudzeni, emocje nie dawa³y im zasn±æ...
Gdyby nie te pigu³ki, to nie wiem, nie wiem...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #458 : Pa¼dziernik 21, 2012, 12:17:50 »

Milosnicy futbolu zrobili zadyme na dworcu w Katowicach.
Bylo to wczoraj po meczu Widzewa.
Atakowali i demolowali wszystko, co bylo na ich drodze.
Znajomy mowil mi, ze czegos podobnego nie widzial.
Totalna demolka. Poturbowani przechodnie, zdewastowane lawki i potluczone szklo.

Zastanawiam sie, czy sport o nazwie pilka nozna ma bezposredni wplyw na taki rodzaj zachowania...

Otoz, musze Wam powiedziec, ze chodzilem swego czasu na mecze.
Cale stadionowe zjawisko bylo niesamowite.
Ryk na trybunach po strzelonym golu robi duuuze wrazenie. Decybele dzialaja na nasze emocje (jak w muzyce)
Rowniez gestosc dzwieku i akustyczny zgielk w okol nas wzmacnia nasze sensory, pobudza nasza witalnosc.
Zjawisko akustyczne jest nie do powielenia w studio nagraniowym. Jest bardzo specyficzne.
Czulem sie jak zwyciezca. Czulem potege.
Juz nawet nie patrzylem na sam przebieg gry. Interesowaly mnie akcje kibicow.
Glosni, zabawni dzialajacy razem, inicjujacy wspolne zaspiewy, gesty, ruchy...itd
Bylem jednym z nich.

Wychodzac ze stadionu z grupa kolegow z flagami mialem wrazenie, ze jestem razem z nimi gotowy na kazda bojke, rozrobe.
Agresja moja byla wzmozona.
My, ludzie mamy instynkt stadny. W grupie czujemy sie bezpieczniej.
W grupie czesto dzialamy negatywnie i destruktywnie wbrew wlasnej woli.
Tlum jest niebezpieczny, gdyz jest bardzo podatny na wszelkie emocje.
Wystarczy, ze jeden krzyknie, sprowokuje, tlum natychmiast rusza.
Co krzyknie  - nie wazne
(Podobnie z pedalem gazu samochodu formuly 1. Dwa milimetry za mocno na zakrecie i juz mamy krakse).

Sama gra i jej zasady nie przypadly mi do gustu.
Gra monotonna. Gra dosyc wolna i rowniez nie wymagajaca jakiegos specjanelnego kunsztu.
Tysiace mlodziezy w szkolach potrafi grac w pilke nie gorzej od naszych wybrancow, bohaterow stadionu.
Co rozni zawodowego pilkarza od amatora, to tylko kondycja.

Zastanomy sie, czy my tez nie przyczyniamy do rozwoju tego monstrum.
Futbolu, ktory jest pozywka dla zlych, agresywnych zachowan.
Kochamy futbol, bo to wypada, ale czy naprawde kochamy, tak od serca.
Czy futbolowi herosi zasluguja na nasz bezwzgledny zachwyt.
Czy po wygranym meczu podrzucalibysmy ich do gory, narazajac nasze stawy i miesnie na kontuzje?
Czy pilka nozna musi byc jedynym tematem rozmow w tramwajach, autobusach.

(....Czy "Ingolf Wunder" musi byc jedynym tematem, ktory potrafi nam zaproponowac forumijna kolezanka Julka?...)

P.S.1
Wszedzie sie mowi, ze kibole stanowia tylko maly procent spolecznosci pilko-noznej.
Moim zdanie jest odwrotnie.

P.S.2
Naszych forumijnych fanow pilki prosilbym o jakis komentarz.

P.S.3
Ogladajac ostatnia olimpiade, calkowicie pominalem zozgrywki pilkarskie.
Nie bylo to celowe. Po prostu moje spontaniczne zachowanie.
PN nie ma startu do lekkiej atletyki, plywania, czy nawet do innych gier zespolowych.
Nie wiem, byc moze jest to moj niekontrolowany bunt przeciwko bezbarwnej masie, ktora porusza sie jak stado owiec.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2012, 12:26:04 wys³ane przez bartus » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #459 : Pa¼dziernik 21, 2012, 12:40:03 »

Czyta³e¶ esej Orwella o sporcie?

"Gdyby kto¶ zapragn±³ powiêkszyæ istniej±ce dzi¶ na ¶wiecie ogromne zasoby wrogo¶ci, najlepszym sposobem by³oby zorganizowanie serii meczów pi³ki no¿nej miêdzy ¿ydami i Arabami, Niemcami i Czechami, Hindusami i Anglikami, Rosjanami i Polakami oraz W³ochami i Jugos³owianami; ka¿dy z nich powinna ogl±daæ stutysiêczna widownia sk³adaj±ca siê po równo z przedstawicieli obu stron. [s. 171]"

http://prowincjonalnenauczycielstwo.blogspot.com/2012/06/george-orwell-i-slepy-by-dostrzeg.html

Polecam ¶rodowy mecz, gra Borussia Dortmund - Real Madryt (TVP 1, 20.20), istnieje du¿a szansa, ¿e nie bêdzie nudny Chichot

Wczoraj widzia³am, jak pan z filmy sprz±taj±cej kosze na ¶mieci na przystankach, nabuzowany agresj± na maksa, szuka³ zaczepki z kimkolwiek, upatrzy³ sobie akurat faceta siedz±cego na ³awce i przyst±pi³ do ataku. Nie by³o meczu w pobli¿u. Uwa¿am, ¿e agresja nie "budzi siê" na stadionie, bynajmniej, stadiony s± jedynie jednym z "podrêcznych" i "porêcznych" o¶rodków wy³adowania siê, jakiegokolwiek.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #460 : Pa¼dziernik 21, 2012, 13:03:47 »

olecam ¶rodowy mecz, gra Borussia Dortmund - Real Madryt (TVP 1, 20.20), istnieje du¿a szansa, ¿e nie bêdzie nudny

Beatko,zrob pierwszy krok i olej ten mecz.
Czy cos Ci sie stanie jak olejesz.
Wydaje mi sie, ze bardziej interesuje Cie ewentualna afera zwiazana z meczem niz sam "artyzm" tej gry.
Byc moze uda sie zobaczyc jakas mala zadymke na trybunach. Co nie?
Mysle,ze powinnismy rozpoczac globalny,zmasowany bojkot PN.
Bez naszego ogladania PN przestalaby byc afera, a tym samym nie bylaby w sferze zainteresowania bandziorow i wykolejencow.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2012, 13:05:45 wys³ane przez bartus » Zapisane
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #461 : Pa¼dziernik 21, 2012, 15:56:19 »

Przyznam siê, ¿e te¿ tego fatalnego fenomenu nie pojmujê. Spójrzmy np na siatkówke: zdecydowanie inni kibice, zdecydowanie inne zachowanie na trybunach. No wszystko jest tak jak byæ powinno. Nie wiem dlaczego akurat inaczej jest w pi³ce no¿nej. Przecie¿ nie dotyczy to tylko naszego biednego kraju. Wszêdzie tak jest je¶li jest to pi³ka no¿na. Ja Bartku odcinam siê od takich zachowañ. Ja akurat mieszkam w pobli¿u stadionu Jagiellonii. Jak jest mecz to na wszelki wypadek przestawiam samochód  Chichot. Ale jak do tej pory oprócz zniszczonego jednego znaku drogowego nie do¶wiadczy³em jakich¶ burd, co nie znaczy, ¿e jeszcze do¶wiadczê  Chichot. Nie rozumiem tego zjawiska. Mo¿e jest to odreagowywanie jakich¶ kompleksów, ukrytych emocji? Gdzie¶ w koñcu trzeba...

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #462 : Pa¼dziernik 21, 2012, 19:28:52 »

Nie wiem, o czym mówicie. Chyba mylicie polskie trampkarstwo z futbolem. Ja ogl±dam takie mecze:

http://sport.gadu-gadu.pl/5801678783379686046/szalony-mecz-barcelony1-9-bramek-hat-trick-messiego
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #463 : Pa¼dziernik 21, 2012, 19:54:07 »

Ja mówi³em o Heysel, angielskich kibicach, którym swego czasu zabroniono wyje¿d¿ania z wysp. Te¿ bym chcia³ ogl±daæ takie mecze jakie zacytowa³e¶.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #464 : Pa¼dziernik 21, 2012, 20:17:07 »

Beatko,zrob pierwszy krok i olej ten mecz.
Czy cos Ci sie stanie jak olejesz.
Wydaje mi sie, ze bardziej interesuje Cie ewentualna afera zwiazana z meczem niz sam "artyzm" tej gry.
Byc moze uda sie zobaczyc jakas mala zadymke na trybunach. Co nie?
Mysle,ze powinnismy rozpoczac globalny,zmasowany bojkot PN.
Bez naszego ogladania PN przestalaby byc afera, a tym samym nie bylaby w sferze zainteresowania bandziorow i wykolejencow.

Are you talking to me?
Chyba pomyli³e¶ adresata posta, bo mnie w najmniejszym stopniu nie dotyczy czatowanie na oko³omeczowe afery.
Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 38   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers animilkowo thepunisher kalinowatyper countrylife