Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 39   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Miêdzynarodowy Konkurs im. F. Chopina - Warszawa 2015  (Przeczytany 147843 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #270 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:08:37 »

Piekny dzwiêk, wiêc miejsca liryczne zdecydowanie  mu lepiej wychodz±.
Dziêki Beatko za reklamê naszego forum.Jak kto¶ przeoczy³ to Chopin Institute nas pozdrowi³.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #271 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:08:50 »

Patrick, jeden komentator, pianista-amator klika z jednego z Twoich ulubionych miejsc na globie

"[...] talentem ¶wiata obywatel"    Zaraz go z ciekawo¶ci odszukam, dziêki za newsa!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #272 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:09:16 »

Mocno przemawia do serca:) Jego polski pedagog nazywa siê Marian Rybicki. Piêknie przekaza³ ducha mazurków:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #273 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:35:21 »

Mariko Nogami - bardzo dobra pianistka. Wywa¿a emocje (czasem mo¿e za bardzo), ró¿nicuje barwê, narracjê, do tego diabelska technika. Mamy du¿e szanse us³yszeæ j± w sonacie lub preludiach 
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 25, 2015, 18:56:01 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #274 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:37:17 »

Jak kto¶ przeoczy³ to Chopin Institute nas pozdrowi³.

Oczywi¶cie pozdrowi³ po angielsku W studiu konkursowym pytali, kto s³ucha, wiêc odpowiedzia³am

S±dz±c po twardym brzmieniu pani Mariko Nogami gra na instrumencie YAMAHA?

Pawe³ Nowak, teraz, teraz, teraz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 25, 2015, 18:57:22 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #275 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:37:38 »

No tak, teraz bydgoszczanin. Oby wypad³ jak najlepiej...
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 18, 2015, 13:46:41 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #276 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:38:41 »

Mariko Nogami

nie grala, za to rekami!! - i to jeszcze jak
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #277 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:39:16 »

Witajcie kochani!
Eliminacje dobiegaj± pó³metka i chyba pora na moje pierwsze refleksje. Obserwuj±c, jak bardzo o¿y³o nasze Forum my¶lê sobie i przekonujê siê po raz kolejny, ¿e nic tak¿e dobrze nie s³u¿y rodzince, jak atmosfera szopenowego ¶wiêta i ¶wie¿a porcja konkursowych spekulacji. Jedno i drugie – w toku.  Jak napomkn±³em w po¶cie sprzed kilku dni – moje ¶wiêtowanie Chopinem przenios³em na YT. Uczyni³em to, gdy¿ uzna³em, ze nie mo¿e naszego g³osu zabrakn±æ w miejscu, które skupia w tych dniach setki melomanów z ca³ego ¶wiata, którzy podobnie jak my zafascynowani s± Chopinem. Uwazam te¿, ¿e nie powinni¶my zasklepiaæ siê jedynie w naszym szafarskim pa³acyku i chowaæ przed innymi. W koñcu czy¿ nie powinno nam zale¿eæ, aby nasza szafarska rodzinka siê rozrasta³a? Chyba tak!  A jak to uczyniæ – chowaj±c siê przed ca³ym ¶wiatem? No chyba tak siê nie da! Dlatego po cichu liczy³em, ¿e kilkoro z Was do³±czy do mnie i stworzymy kurierow± frakcjê. Po czê¶ci tak by³o. Za spraw± bartka. Hello bartus! Bo to w³a¶nie Bartus okaza³ siê niezawodnym komentatorem, którego wypowiedzi, jak to u Bartusa bywa, nie raz i nie dwa przydawa³y wypowiedziom innych uczestników bardzo specyficznego kolorytu i makija¿u. Fajnie te¿, ¿e parê razy z Bartusem zgodnie reklamowali¶my naszego Kuriera. Wiem teraz tak¿e, ze wielu z Was podczytywa³o nasze wypowiedzi, a tym samym w jakim¶ stopniu wspiera³o nas w realizowanej misji. Dziêki kochani, przynajmniej za to! (Ave Kasia!, Beatka!… and others!)

Kochani, czytam sobie, co piszecie o czacie na YT i jedno chcia³bym sprostowaæ: to nie tak, ¿e poziom jutubowych wypowiedzi jest tam, oglêdnie okre¶laj±c: mierniutki. We¼cie proszê poprawkê, ¿e brakuje czasu na formu³owanie g³êbszych, popartych argumentacj± wypowiedzi, a i nawet d³ugo¶æ publikowanego zdania jest ograniczona. Gdy dodaæ do tego (raczej) konieczno¶æ wys³awiania siê w nieojczystym jêzyku (nota bene bardzo przeze mnie nielubianym - angieskim) to nie dziwmy siê, ze czasem ten czy tamten lapnie co¶ niem±drego, niestosownego, czytaj: ¿enuj±cego. Ka¿dy jednak kto uczestniczy w tym czacie ma tego ¶wiadomo¶æ i bierze stosowne na wypowiedzi poprawki. Jest tam za to co¶ bardzo dla mnie wa¿nego, co¶ co sprawia, ze naprawdê z chêci± tam wracam; nazwa³bym to tajemnicze co¶ – poczuciem wspólnej obecno¶ci w jednym miejscu i czasie. Dos³ownie! Tam naprawdê mo¿na natychmiast podzieliæ siê swymi emocjami, przeb³yskiem my¶li, spostrze¿eniem i wszyscy natychmiast to widza, a czêsto nawet odnos¿a siê natychmiast do wypowiedzi poprzednika; s³owem: zupe³nie jakby¶my byli w realu! Gdy zabrzmi jaka¶ piêkna fraza – wielu reaguje natychmiast, gdy zabrzmi cos nie najpiêkniej – reaguje jeszcze szybciej. S³owem: znów dziêki temu jutubowemu Forum czuje atmosferê wspólnego recenzowania wykonañ, tak, jak mia³o to miejsce za czasów gdy piêæ lat temu z wypiekami na twarzy relacjonowali¶my produkcje konkursowe na ¿ywo. Tu, na Forum kuriera, te¿ dziej siê co¶ podobnego, ale tu – z opó¼nieniem podczytujecie, co kto i jak skomentowa³. Idea³em by³oby na bie¿±co komentowaæ na YT – tu zas, na Kurierze – podsumowywaæ i wymieniaæ siê pog³êbionymi refleksjami. Tyle tylko, ze nie ka¿dy tak potrafi (ja – nie) i nie ka¿dy ma do¶æ na to czasu.   Ale obiecujê, wpadac tu raz na jaki¶ czas i trochê z Wami po¶wiêtowaæ.

Kochani, a teraz dwa s³owa refleksji o ods³uchanych kandydatach. Ogólnie jestem pod wa¿eniem gry wiêkszo¶ci Chiñczyków, Koreañczyków (w takiej w³a¶nie kolejno¶ci), mniej ju¿ zachwycaj± mnie Japoñczycy – którzy serwuj± na ogó³ bardzo poprawne wykonania, ale, jak to u Japoñczyków trochê mi brakuje w ich grze spontanu i emocji. By³a taka ma³a Japoneczka (15 latka) która gra³a ¶licznie. I jestem pewien, ze gdy doro¶nie (za piêæ lat?) bêdzie gra³a jak ca³a reszta jej rodaków: poprawnie, nienagannie technicznie. I niewiele poza. Póki co rozczarowuj± Rosjanie. Kto¶ na czacie napisa³ mi (bodaj Natscha), ¿e najlepsi ich piani¶ci szykuj± siê na Czajkowskiego. Czy¿by to ju¿ w tym roku rusza³ Czajkowski? O naszych chcia³oby mi siê napisaæ najlepiej, ale… tych co s³ucha³em, to nie zachwycili. Wiem, ze bardzo dobrze wczoraj zagra³ £ukasz, ale… proza ¿ycia sprawi³a, ze nie mia³em czasu ods³uchaæ….
Kochani, dziêki wiec, ze ¿yjecie, ze piszecie, ¿e zerkacie na YT. Ja tez obiecuje wpadac tu co jaki czas i troszkê z Wami podyskutowaæ. Mam nadziejê, ze te szlify które teraz polerujemy bêd± ju¿ swieci³y piêknym wspólnym blaskiem podczas pa¼dziernikowego swiêta.

Ps
Trwaj±ce eliminacje zachêci³y mnie do napisania krótkiego felietonu „O dzisiejszych Zimermanach”. W wolnej chwili – zapraszam do lektury…
http://janusz.nizynski.pl/felietony/zimermani/

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #278 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:41:07 »

Oczywi¶cie pozdrowi³ po angielsku W studiu konkursowym pytali, kto s³ucha, wiêc odpowiedzia³am

S±dz±c po twardym brzmieniu pani Mariko Nogami gra na instrumencie YAMAHA?

Nie s³ysza³em/widzia³em, ale czujê siê pozdrowiony

Gra³a chyba na steinwayu.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #279 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:42:54 »

SKANDALEM sa niektore posty na YT,
zwlaszcza te w trakcie gry utalentowanego pianisty polaka Grzegorza Niemczuka.
Mysle, ze zle kometarze sa pisane przez zazdrosnych kolegow  i kolezanki, tez pianistow.
Teraz cisza, sluchamy bydgoszczanina
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #280 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:54:00 »

Uwa¿am, ¿e jest ¶wietny. Ale pewnie nie jestem obiektywna:)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #281 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:55:28 »

Slyszycie tego mazurka teraz.
Bardzo nostalgiczny i delikatny, ale nie przerysowany.
Trudno tak zagrac
10/10
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #282 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:57:02 »

Uwa¿am, ¿e jest ¶wietny. Ale pewnie nie jestem obiektywna:)

Slyszycie tego mazurka teraz.
Bardzo nostalgiczny i delikatny, ale nie przerysowany.
Trudno tak zagrac
10/10
Jestem 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2015, 12:54:40 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #283 : Kwiecieñ 18, 2015, 13:59:45 »

Nokturn w samo serce Buziak
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #284 : Kwiecieñ 18, 2015, 14:01:21 »

Brakowa³o mi w etiudach wyrazisto¶ci, zró¿nicowania dynamicznego, odczytania SENSU. Trochê je splaszczyl, uogólni³, ujednolici³.

Mazurek za to jest znakomity.

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper paktprzyjazni mini-land neder-live