Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 39   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVII MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. F. Chopina - Warszawa 2015  (Przeczytany 153089 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #270 : Kwiecień 18, 2015, 13:08:37 »

Piekny dzwiĂŞk, wiĂŞc miejsca liryczne zdecydowanie  mu lepiej wychodzÂą.
DziĂŞki Beatko za reklamĂŞ naszego forum.Jak ktoÂś przeoczyÂł to Chopin Institute nas pozdrowiÂł.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #271 : Kwiecień 18, 2015, 13:08:50 »

Patrick, jeden komentator, pianista-amator klika z jednego z Twoich ulubionych miejsc na globie

"[...] talentem Âświata obywatel"    Zaraz go z ciekawoÂści odszukam, dziĂŞki za newsa!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #272 : Kwiecień 18, 2015, 13:09:16 »

Mocno przemawia do serca:) Jego polski pedagog nazywa siĂŞ Marian Rybicki. PiĂŞknie przekazaÂł ducha mazurkĂłw:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #273 : Kwiecień 18, 2015, 13:35:21 »

Mariko Nogami - bardzo dobra pianistka. WywaÂża emocje (czasem moÂże za bardzo), ró¿nicuje barwĂŞ, narracjĂŞ, do tego diabelska technika. Mamy duÂże szanse usÂłyszeĂŚ jÂą w sonacie lub preludiach 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2015, 18:56:01 wysłane przez Aleksias » Zapisane

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #274 : Kwiecień 18, 2015, 13:37:17 »

Jak ktoÂś przeoczyÂł to Chopin Institute nas pozdrowiÂł.

OczywiÂście pozdrowiÂł po angielsku W studiu konkursowym pytali, kto sÂłucha, wiĂŞc odpowiedziaÂłam

SÂądzÂąc po twardym brzmieniu pani Mariko Nogami gra na instrumencie YAMAHA?

PaweÂł Nowak, teraz, teraz, teraz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2015, 18:57:22 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #275 : Kwiecień 18, 2015, 13:37:38 »

No tak, teraz bydgoszczanin. Oby wypadÂł jak najlepiej...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2015, 13:46:41 wysłane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #276 : Kwiecień 18, 2015, 13:38:41 »

Mariko Nogami

nie grala, za to rekami!! - i to jeszcze jak
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #277 : Kwiecień 18, 2015, 13:39:16 »

Witajcie kochani!
Eliminacje dobiegajÂą pó³metka i chyba pora na moje pierwsze refleksje. ObserwujÂąc, jak bardzo oÂżyÂło nasze Forum myÂślĂŞ sobie i przekonujĂŞ siĂŞ po raz kolejny, Âże nic takÂże dobrze nie sÂłuÂży rodzince, jak atmosfera szopenowego ÂświĂŞta i ÂświeÂża porcja konkursowych spekulacji. Jedno i drugie – w toku.  Jak napomkn¹³em w poÂście sprzed kilku dni – moje ÂświĂŞtowanie Chopinem przeniosÂłem na YT. UczyniÂłem to, gdyÂż uznaÂłem, ze nie moÂże naszego gÂłosu zabrakn¹Ì w miejscu, ktĂłre skupia w tych dniach setki melomanĂłw z caÂłego Âświata, ktĂłrzy podobnie jak my zafascynowani sÂą Chopinem. Uwazam teÂż, Âże nie powinniÂśmy zasklepiaĂŚ siĂŞ jedynie w naszym szafarskim paÂłacyku i chowaĂŚ przed innymi. W koĂącu czyÂż nie powinno nam zaleÂżeĂŚ, aby nasza szafarska rodzinka siĂŞ rozrastaÂła? Chyba tak!  A jak to uczyniĂŚ – chowajÂąc siĂŞ przed caÂłym Âświatem? No chyba tak siĂŞ nie da! Dlatego po cichu liczyÂłem, Âże kilkoro z Was do³¹czy do mnie i stworzymy kurierowÂą frakcjĂŞ. Po czĂŞÂści tak byÂło. Za sprawÂą bartka. Hello bartus! Bo to wÂłaÂśnie Bartus okazaÂł siĂŞ niezawodnym komentatorem, ktĂłrego wypowiedzi, jak to u Bartusa bywa, nie raz i nie dwa przydawaÂły wypowiedziom innych uczestnikĂłw bardzo specyficznego kolorytu i makijaÂżu. Fajnie teÂż, Âże parĂŞ razy z Bartusem zgodnie reklamowaliÂśmy naszego Kuriera. Wiem teraz takÂże, ze wielu z Was podczytywaÂło nasze wypowiedzi, a tym samym w jakimÂś stopniu wspieraÂło nas w realizowanej misji. DziĂŞki kochani, przynajmniej za to! (Ave Kasia!, Beatka!… and others!)

Kochani, czytam sobie, co piszecie o czacie na YT i jedno chciaÂłbym sprostowaĂŚ: to nie tak, Âże poziom jutubowych wypowiedzi jest tam, oglĂŞdnie okreÂślajÂąc: mierniutki. WeÂźcie proszĂŞ poprawkĂŞ, Âże brakuje czasu na formuÂłowanie g³êbszych, popartych argumentacjÂą wypowiedzi, a i nawet dÂługoœÌ publikowanego zdania jest ograniczona. Gdy dodaĂŚ do tego (raczej) koniecznoœÌ wysÂławiania siĂŞ w nieojczystym jĂŞzyku (nota bene bardzo przeze mnie nielubianym - angieskim) to nie dziwmy siĂŞ, ze czasem ten czy tamten lapnie coÂś niemÂądrego, niestosownego, czytaj: ÂżenujÂącego. KaÂżdy jednak kto uczestniczy w tym czacie ma tego ÂświadomoœÌ i bierze stosowne na wypowiedzi poprawki. Jest tam za to coÂś bardzo dla mnie waÂżnego, coÂś co sprawia, ze naprawdĂŞ z chĂŞciÂą tam wracam; nazwaÂłbym to tajemnicze coÂś – poczuciem wspĂłlnej obecnoÂści w jednym miejscu i czasie. DosÂłownie! Tam naprawdĂŞ moÂżna natychmiast podzieliĂŚ siĂŞ swymi emocjami, przebÂłyskiem myÂśli, spostrzeÂżeniem i wszyscy natychmiast to widza, a czĂŞsto nawet odnosÂża siĂŞ natychmiast do wypowiedzi poprzednika; sÂłowem: zupeÂłnie jakbyÂśmy byli w realu! Gdy zabrzmi jakaÂś piĂŞkna fraza – wielu reaguje natychmiast, gdy zabrzmi cos nie najpiĂŞkniej – reaguje jeszcze szybciej. SÂłowem: znĂłw dziĂŞki temu jutubowemu Forum czuje atmosferĂŞ wspĂłlnego recenzowania wykonaĂą, tak, jak miaÂło to miejsce za czasĂłw gdy piĂŞĂŚ lat temu z wypiekami na twarzy relacjonowaliÂśmy produkcje konkursowe na Âżywo. Tu, na Forum kuriera, teÂż dziej siĂŞ coÂś podobnego, ale tu – z opóŸnieniem podczytujecie, co kto i jak skomentowaÂł. IdeaÂłem byÂłoby na bie¿¹co komentowaĂŚ na YT – tu zas, na Kurierze – podsumowywaĂŚ i wymieniaĂŚ siĂŞ pog³êbionymi refleksjami. Tyle tylko, ze nie kaÂżdy tak potrafi (ja – nie) i nie kaÂżdy ma doœÌ na to czasu.   Ale obiecujĂŞ, wpadac tu raz na jakiÂś czas i trochĂŞ z Wami poÂświĂŞtowaĂŚ.

Kochani, a teraz dwa sÂłowa refleksji o odsÂłuchanych kandydatach. OgĂłlnie jestem pod waÂżeniem gry wiĂŞkszoÂści ChiĂączykĂłw, KoreaĂączykĂłw (w takiej wÂłaÂśnie kolejnoÂści), mniej juÂż zachwycajÂą mnie JapoĂączycy – ktĂłrzy serwujÂą na ogó³ bardzo poprawne wykonania, ale, jak to u JapoĂączykĂłw trochĂŞ mi brakuje w ich grze spontanu i emocji. ByÂła taka maÂła Japoneczka (15 latka) ktĂłra graÂła Âślicznie. I jestem pewien, ze gdy doroÂśnie (za piĂŞĂŚ lat?) bĂŞdzie graÂła jak caÂła reszta jej rodakĂłw: poprawnie, nienagannie technicznie. I niewiele poza. PĂłki co rozczarowujÂą Rosjanie. KtoÂś na czacie napisaÂł mi (bodaj Natscha), Âże najlepsi ich pianiÂści szykujÂą siĂŞ na Czajkowskiego. CzyÂżby to juÂż w tym roku ruszaÂł Czajkowski? O naszych chciaÂłoby mi siĂŞ napisaĂŚ najlepiej, ale… tych co sÂłuchaÂłem, to nie zachwycili. Wiem, ze bardzo dobrze wczoraj zagraÂł ÂŁukasz, ale… proza Âżycia sprawiÂła, ze nie miaÂłem czasu odsÂłuchaĂŚ….
Kochani, dziĂŞki wiec, ze Âżyjecie, ze piszecie, Âże zerkacie na YT. Ja tez obiecuje wpadac tu co jaki czas i troszkĂŞ z Wami podyskutowaĂŚ. Mam nadziejĂŞ, ze te szlify ktĂłre teraz polerujemy bĂŞdÂą juÂż swieciÂły piĂŞknym wspĂłlnym blaskiem podczas paÂździernikowego swiĂŞta.

Ps
TrwajÂące eliminacje zachĂŞciÂły mnie do napisania krĂłtkiego felietonu „O dzisiejszych Zimermanach”. W wolnej chwili – zapraszam do lektury…
http://janusz.nizynski.pl/felietony/zimermani/

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #278 : Kwiecień 18, 2015, 13:41:07 »

OczywiÂście pozdrowiÂł po angielsku W studiu konkursowym pytali, kto sÂłucha, wiĂŞc odpowiedziaÂłam

SÂądzÂąc po twardym brzmieniu pani Mariko Nogami gra na instrumencie YAMAHA?

Nie sÂłyszaÂłem/widziaÂłem, ale czujĂŞ siĂŞ pozdrowiony

GraÂła chyba na steinwayu.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #279 : Kwiecień 18, 2015, 13:42:54 »

SKANDALEM sa niektore posty na YT,
zwlaszcza te w trakcie gry utalentowanego pianisty polaka Grzegorza Niemczuka.
Mysle, ze zle kometarze sa pisane przez zazdrosnych kolegow  i kolezanki, tez pianistow.
Teraz cisza, sluchamy bydgoszczanina
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #280 : Kwiecień 18, 2015, 13:54:00 »

UwaÂżam, Âże jest Âświetny. Ale pewnie nie jestem obiektywna:)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #281 : Kwiecień 18, 2015, 13:55:28 »

Slyszycie tego mazurka teraz.
Bardzo nostalgiczny i delikatny, ale nie przerysowany.
Trudno tak zagrac
10/10
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #282 : Kwiecień 18, 2015, 13:57:02 »

UwaÂżam, Âże jest Âświetny. Ale pewnie nie jestem obiektywna:)

Slyszycie tego mazurka teraz.
Bardzo nostalgiczny i delikatny, ale nie przerysowany.
Trudno tak zagrac
10/10
Jestem 
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2015, 12:54:40 wysłane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #283 : Kwiecień 18, 2015, 13:59:45 »

Nokturn w samo serce Buziak
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #284 : Kwiecień 18, 2015, 14:01:21 »

Brakowa³o mi w etiudach wyrazistoœci, zró¿nicowania dynamicznego, odczytania SENSU. Trochê je splaszczyl, uogólni³, ujednolici³.

Mazurek za to jest znakomity.

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 39   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife black-for mini-land twistedgamers animilkowo