Kurier Szafarski

Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 39   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: XVII Miêdzynarodowy Konkurs im. F. Chopina - Warszawa 2015  (Przeczytany 147589 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 3011

Asia

« Odpowiedz #450 : Kwiecie 21, 2015, 23:46:52 »

Bedzie zatem Nocczorek.
Przygotuj sie na gwaltowne obudzenie sie...a tak!, przeciez Ty w nocy nie spisz, posluchaj go zatem w ciagu dnia, by przezyc sensacje wybudzenia.
Oj bêdzie bêdzie.... Dzi¶ szykuje mi siê taka nocna sesja, ¿e póki co zamiast Chopina, ku pokrzepieniu serca w³±czy³am sobie E lucevan le stelle:))))
A Wieczorka pos³ucham w takim razie po przebudzeniu:)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomoci: 3011

Asia

« Odpowiedz #451 : Kwiecie 21, 2015, 23:56:59 »

Niestety, nie mogê pos³uchaæ austriacko-naszej Julki - bynajmniej nie przez b³±d 503... Youtubowa strona Konkursu nie umie¶ci³a jeszcze wideo z porannej sesji przes³uchañ.

Przes³uchujê w³a¶nie Chorwata Aljošê Jurinića    Zebra³ ponoæ wysokie noty od dziennikarzy.
Sympatyczny:) Tu jest jego Dwójkowy wywiad:
http://www.polskieradio.pl/8/192/Artykul/1425012,Aljo%C5%A1a-Jurinic
Opowiada o Barkaroli:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecie 22, 2015, 03:31:01 wysane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

Wiadomoci: 3110

« Odpowiedz #452 : Kwiecie 22, 2015, 00:04:35 »

Ludzie, kocham Was
Zupe³nie niechopinowski, ale oddaj±cy moj± rado¶æ z przywrócenia dzia³aj±cego forum, kawa³ek, "Enter Sandman", dla Kozio³ka
http://www.youtube.com/watch?v=CD-E-LDc384
A teraz ju¿ zdecydowanie Padam Padam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecie 22, 2015, 00:13:19 wysane przez xbw » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomoci: 2896

« Odpowiedz #453 : Kwiecie 22, 2015, 08:32:10 »

Dmitry Shishkin

Sumienie nie dalo mi spokoju. Wysluchalem jeszcze raz Dmitriego.
Zwrocilem szczegolna uwage na Nokturn i Mazurek. Te kawalki gra zachwycajaco (szczegolnie Nokturn).
Subtelny, zrownowazony, bardzo precyzyjny
Dmitry nie wchodzi w zaden kanal emocjonalny (zla wiadomosc dla adoratorow TrifoBozaHozjaWunderowcow).
Jest czlowiekiem, nie zjawa boska. Chociaz czasami lubimy zjawy.

Moim zdaniem, murowany kandydat na Pazdziernik
----------------

Rowniez wystep Alexandry Sikorskaya powial cieplem
Nokturn - bardzo intymny, osobisty.
Mazurek - kluczowe nutki (te na na gorze) to istna poezja (cos CUDNEGO).
Brzmialo to jak cantus firmus BACHA (odizolowane w czasie i rejestrze tworzyly spojna calosc)
Koniecznie posluchajcie jej mazurka.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomoci: 386

« Odpowiedz #454 : Kwiecie 22, 2015, 10:59:48 »

Za nami pierwsza uczestniczka dzisiejszych przes³uchañ - Rosjanka Anastasia Zorina.

Prze¿y³am pewien dysonans poznawczy - oto przy fortepianie zasiad³a wiotka jak trzcinka dziewczyna( chocia¿ to przesada - ma ju¿ 26 lat), wyprostowana jak struna, co stereotypowo my¶l±c sk³oni³o do przypuszczeñ, ze bêdziemy oto za chwilê sk±pani w morzu delikatno¶ci, subtelno¶ci, plumkajacych d¼wiêków.
Nic z tych rzeczy!
Anastasia po prostu da³a czadu! I to jak!
Przede wszystkim nie zagra³a nokturnu, co ka¿e przypuszczaæ ¿e nie chcia³a bawiæ siê w takie sentymenty. Za to wziê³a siê za niezwykle trudn±( emocjonalnie g³ównie) etiudê nr 7 z op.25( któr± niektórzy na czacie YT poczytali za nokturn ). My¶lê, ze poradzi³a sobie znakomicie. Ud¼wignê³a wszelkie niuanse tego utworu.
Piêknie zagra³a równie¿ nie³atwego mazurka cis-moll op.50/3 - i subtelnie we wstêpie i z werw± kiedy trzeba, nawet ko³ysa³a siê w rytm muzyki co pewnie u³atwi³o jej "wczucie" siê.
Za to w 2-giej balladzie i w etiudzie rewolucyjnej pokaza³a na co j± staæ. Bezkompromisowa, pe³na si³y, nie znosz±ca sprzeciwu gra. Kot³owa³o siê a¿ mi³o - pewnie niektórym to siê nie spodoba, ¿e ba³agan, mazanie itd. Trochê za mocno w lewej rêce, ale to by³a nastajaszczaja russkaja igra! Anastasia zdominowa³a mnie, przypar³a do muru. Lubiê takich muzyków, nie spodziewa³am siê ¿e kobieta kobiecie to zrobi Chichot
Oj, Nastka! Chyba ciê jeszcze zobaczê w pa¼dzierniku!
fille007
Ekspert

Wiadomoci: 845

« Odpowiedz #455 : Kwiecie 22, 2015, 11:46:14 »

Czyta³am gdzie¶ Kasiu,¿e to jest tradycja.Musi byæ na scenie suknia wieczorowa.

Aga i ja ¶ledzimy beiläufig sceniczne trendy modowe 
Rosjanki z kolei preferuj± ciemne, zabudowane sukienki. (Sukienki oraz - jak Anastasia - rajstopy; za grube do tej kreacji IMHO, ale to niewa¿ne).

Dzisiaj o 12. 30 wystêp mazurkowej (i nie tylko, mam nadziejê) Fei-Fei Dong z Pañstwa ¦rodka.

Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #456 : Kwiecie 22, 2015, 15:25:48 »

kati

Mam wrazenie, ze polujesz na Rosjan.
Czy jest jeszcze jakas inna szkola oprocz moskiewskiej godna Twojej uwagi?

P.S.
Faktem jest, ze "moskwiczanie" sa wyjatkowi, ale Twoje zaangazowanie w ta szkole tez jest wyjatkowe.
Mam nadzieje, ze sie nie obrazisz.

Mysle, ze mam szlaban u Ciebie, a wiec nie spodziewam sie odpowiedzi.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomoci: 2621

« Odpowiedz #457 : Kwiecie 22, 2015, 17:38:39 »

¦wietny wystep m³odziutkiego Yike vel Tony'ego.Uczeñ Thai Dang Sona, co by³o s³ychaæ choæby w Fantazji.

fille007
Ekspert

Wiadomoci: 845

« Odpowiedz #458 : Kwiecie 22, 2015, 18:46:29 »

Yike (Tony) Yang jest zdecydowanie moim numerem 1. dzisiaj 

Wklejam fragment pewnego do¶æ ciekawego wywiadu z Ðặng Thái Sơnem (laureatem I nagrody w 1980 r.):

My relationship with Chopin is very special. I was born during the war in Vietnam, and when I was very young, we had to evacuate and move into the mountains. There was of course no electricity at the time, and even more difficulties learning music and getting our hands on musical scores. There were all kinds of shortages with respect to materials and information. And there were obviously no concerts and no recordings. This period was totally a kind of darkness.
But suddenly, with Chopin, I got very lucky. In 1970, my mother was invited to attend the international Chopin competition in Warsaw as a guest, to simply observe. Being a pianist herself, she brought back from the competition complete scores and sets of recordings of Chopin’s works.
The first music I heard in my life, the very first recording, was Chopin’s Piano Concerto in E minor, played by Martha Argerich. And I was so impressed. I did not have any music of Bach, Mozart, or Beethoven – only that of Chopin. I suddenly had a new condition to learn his music. If I think back, when I was maybe eight or nine years old and still living in the mountains, I can remember my first contact with Chopin’s music.
I was with my mother, and I very quietly read his scores, silently in the dark, using only lit candles. My mother played some short melodies for me – nocturnes and mazurkas. I felt it was all so beautiful and I fell in love with this music. I learned his music day and night, and I could feel Chopin’s music in my blood from then on.

Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #459 : Kwiecie 22, 2015, 19:08:50 »

Kasiu.
Nie slyszalem go niestety. Bede musial znalezc jakies archiwum.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #460 : Kwiecie 22, 2015, 19:14:32 »

Bialorusinka Yuliya Yermalayeva
miala bardzo dramatyczne forte (inplus).
Ale frazy zatrzymywaly sie co kilka taktow. Mnie to osobiscie przeszkadzalo.
Oczywiscie byly momenty z gornej polki mowiac jezykiem handlarzy.
Troche malo selektywnosci w grze moze zatrzymac ja na tym etapie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #461 : Kwiecie 22, 2015, 22:17:10 »

Piekna historia Kasiu.
Dang Tai Son byl gigantem tego konkursu.
Jego Nokturn in Des byl sensacja i jest do dzisiaj.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #462 : Kwiecie 22, 2015, 22:31:45 »

Widze, ze dzisiaj posucha.
Chyba wszyscy zmeczeni sa juz tymi emocjami.
« Ostatnia zmiana: Kwiecie 22, 2015, 22:34:18 wysane przez bartus » Zapisane
Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #463 : Kwiecie 23, 2015, 10:12:38 »

Anastasia po prostu da³a czadu! I to jak!
Przede wszystkim nie zagra³a nokturnu, co ka¿e przypuszczaæ ¿e nie chcia³a bawiæ siê w takie sentymenty. Za to wziê³a siê za niezwykle trudn±( emocjonalnie g³ównie) etiudê nr 7 z op.25( któr± niektórzy na czacie YT poczytali za nokturn ).

Nie s³ysza³em pocz±tku jej wystêpu, zd±¿y³em natomiast na etiudy i balladê. Mo¿na powiedzieæ Dorotko, ¿e stwierdzenie "dysonans poznawczy" odnosi siê (i to wyra¼nie) równie¿ do naszej oceny tej pianistki 

Jest bowiem Zorina reprezentantk± tej samej szko³y i tego samego sposobu interpretacji Chopina co laureatka ostatniego konkursu, do której  mój stosunek jest chyba powszechnie znany    Co do nokturnu - wydaje mi siê, ¿e zgodnie z regulaminem niektóre etiudy mog± zostaæ zagrane równie¿ jako nokturn, co nie zmienia faktu, ¿e taki wybór repertuaru jest znamienny. Zdecydowanie nie odpowiada mi ten swoisty heroizm, który zaprezentowa³a w etiudach czy balladzie; eksponuj±c lew± rêkê czêsto zaciera³a frazê sopranu, poza tym, brakowa³o mi zniuansowania i kolorytu artykulacyjnego. Trochê jakby gra³a Chopina na polu bitwy, ku pokrzepieniu serc, co sprawdziæ siê mog³o jedynie w Rewolucyjnej. Wydawa³o mi siê jakby zupe³nie przeoczy³a bel canto - kantylenow± ¶piewno¶æ, która jest jednym z fundamentów Chopinowskiej sztuki.

My¶lê, ¿e w pa¼dzierniku Anastazja da nam niejedn± okazjê do pospierania siê w kwestii estetyki interpretacji 

Mozart
Ekspert

Wiadomoci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #464 : Kwiecie 23, 2015, 10:16:57 »

Piekna historia Kasiu.
Dang Tai Son byl gigantem tego konkursu.
Jego Nokturn in Des byl sensacja i jest do dzisiaj.

Dodajmy, ¿e by³ chyba jedynym pianist± w historii konkursów chopinowskich, który zwyciê¿y³ wykonuj±c w finale II Koncert f-moll

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 39   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar countrylife black-for paktprzyjazni