Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Polskie seriale filmowe i ich muzyka  (Przeczytany 3407 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« : Czerwiec 19, 2014, 09:02:03 »

A¿ dziw, ze do tej pory nie podjêli¶my tematu 

Polskie seriale filmowe, w tym - towarzysz±ca im muzyka - nierzadko bowiem dostarcza³y (i nadal dostarczaj±) wielu wzruszeñ, niezapomnianych prze¿yæ. Mi najbardziej zapad³y w pamiêci te z okresu lat schy³ku komuny, choæ przecie¿ i "Stawka wiêksza ni¿ ¿ycie ", i "Czterej pancerni" - to jeszcze sprzed tej epoki...
I o ile "Stawka" wci±¿ pozostaje dla mnie nie¶miertelnym kanonem znakomitego kina akcji (ka¿dy odcinek obejrza³em chyba dziesi±t razy) o tyle Pancerni nieco ju¿ dzi¶ tr±c± myszk± i okrywa je pajêczynka dziejowej ...burleski  , ale, mimo wszystko, jaki¿ to by³ ongi¶ hit! – chyba tylko moje pokolenie pamiêta. Spoko

Z ka¿dym serialem wkracza³a do mojego ¿ycia towarzysz±ca im muzyka. Prawie zawsze - muzyka piêkna, wzruszaj±ca, na trwale goszcz±ca potem na estradach i ...w moim, i w naszych sercach.
Jednym z takich seriali by³a Rodzina Po³anieckich. Lubi³em jego klimat: saga rodzinna, wpleciona w realia historyczne krzepn±cej kasty polskiego biznesu z prze³omu stuleci (XIX – XX wiek), mi³o¶æ, zdrada, afery, i nieco banalne, acz buduj±ce pozytywn± energi± szczê¶liwe zwieñczenie losów g³ównych bohaterów.

Do dzi¶ bardzo lubiê muzykê z tego serialu. Ale có¿ siê dziwiæ – zwa¿ywszy na kompozytora – Wojciech Kilar. On nigdy chyba nie skomponowa³ niczego banalnego, nijakiego, zwyczajnego.
Zdoby³em nuty i nagra³em po swojemu.
I nie wiem dlaczego muzyka ta kojarzy mi siê z Dusznikami. Mo¿e kto¶ mi podpowie?

http://youtu.be/7cjYUivoU9w

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2014, 12:17:45 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2014, 18:08:09 »

Niezle musze powiedziec (wykon, interpretacja)
Chociaz za samym utworkiem i jego sentymentalizmem raczej nie przepadam.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2014, 13:43:49 »

Piêknie zagrane. Faktycznie, mo¿na zatêskniæ za nasz± "siln± grup± pod wezwaniem", która, spontanicznie zmontowana, przetoczy³a siê przez dusznicki festiwal
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2014, 20:32:29 »

Piêkny utwór i piêknie zagrane.
Leayhuiz
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 29, 2015, 10:50:44 »

Searching for information to study a lot.

Toomyyy
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 9

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2018, 09:39:46 »

jako¶ nie ogl±dam ¿adnych polskich seriali.. Nie interesuje mnie za bardzo telewizja.

IMESO AESTHETIC GROUP - Urz±dzenia dla medycyny estetycznej
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper twistedgamers animilkowo silverstar paktprzyjazni