Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014  (Przeczytany 31000 razy)
clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« : Sierpieñ 01, 2014, 10:29:04 »

Program http://festival.pl/
Jak nie mo¿ecie byæ to www.polskieradio.pl/8/383/Artykul/1188795,Dwojka-w-DusznikachZdroju-Sluchaj-transmisji
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 01, 2014, 13:45:20 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 01, 2014, 11:37:49 »

Podoba mi siê:
"20:00 - Recital Fortepianowy Daniil Trifonov BRAK BILETÓW"

Ciekawe, ciekawe, 8 sierpnia (pi±tek) recital Leszka Mo¿d¿era.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 01, 2014, 12:04:31 »

A tu ksi±¿eczka z programem w pdf:

http://www.chopin.festival.pl/http://www.chopin.festival.pl/wp-content/uploads/2014/07/69_MFCh_Duszniki-Zdr%C3%B3j.pdf

Dwójka og³osi³a konkurs zwi±zany z festiwalem, mo¿na wygraæ p³yty-kroniki z poprzednich lat. Szczegó³y na stronie radia.

http://www.polskieradio.pl/8/22/Artykul/1191664,Dusznicki-konkurs-Dwojki-Wygrywaj-plyty
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 01, 2014, 13:45:58 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 01, 2014, 19:56:41 »

Tegoroczny festiwal otworzy recital Antonia Pompa-Baldi ( nie mam pojêcia jak odmieniæ jego nazwisko).
Kiedy w zimie przegl±da³am projekt programu festiwalu, zupe³nie nie wiedzia³am kto zacz, nawet by³am trochê zdziwiona i lekko zawiedziona ¿e na inauguracjê nie umówiono jakiej¶ mega gwiazdy. Ale jak siê okazuje, a co mo¿ecie sprawdziæ w notce biograficznej, to pianista o sporych osi±gniêciach, szerokim repertuarze, ucz±cy ju¿ m³odych adeptów pianistyki.
I chyba tylko to, ¿e to wszystko, co osi±ga dzieje siê za oceanem, sprawia ¿e praktycznie jest tu w Europie mniej znany.
Ws³ucha³am siê w jego nagrania, których spor± ilo¶æ mo¿na znale¼æ na youtube ( tak¿e niektóre z tych, które bêdzie dzisiaj gra³) i mogê Wam powiedzieæ, ¿e jak na mój gust to naprawdê dobry pianista. Na pewno wirtuoz, czego próbkê mo¿na us³yszeæ w tej oto etiudzie Moszkowskiego: https://www.youtube.com/watch?v=JS1Vp412zQI 
"Flying fingers" wprost, niesamowita, niewyobra¿alna wrêcz technika..
Ale na szczê¶cie na przebieraniu palcami siê nie koñczy..Podoba mi siê jego Suite bergamasque Debussy'ego, gdzie nastroje i kolory bior± górê i pozwalaj± wej¶æ w muzykê, a tak¿e jego Chopin którego na YT te¿ mo¿na pos³uchaæ.
A potem jeszcze przeczyta³am wywiad z nim, z którego wy³oni³ siê obraz skromnego, pe³nego pokory artysty, który raczej jest w s³u¿bie muzyki, ani¿eli kim¶ goni±cym za karier± i splendorem - i to mnie przekona³o, ¿eby go dzi¶ pos³uchaæ..Je¿eli to, co mówi w wywiadzie jest szczere, to na pewno to wszystko bêdzie s³ychaæ w jego graniu..

" -Jaka jest Pana definicja perfekcyjnego wykonania? Czy ono jest w ogóle osi±galne?

-Perfekcyjne wykonanie to jest zawsze to nastêpne..A tak na serio, perfekcja nie istnieje i dziêki Bogu, ¿e tak jest. Perfekcja jest nudna dla mnie. Muzyka jest odzwierciedleniem prawdziwego ¿ycia lub jego uwznio¶leniem i jako taka nie mo¿e byæ perfekcyjna. Dla mnie perfekcyjne wykonanie to nie to, gdy graj±cy nie pomyli ¿adnej nuty. Powiedzia³bym, ¿e idealne wykonanie to takie, które pozostawia ciê totalnie wype³nionym emocjonalnie i duchowo i nawet, je¶li grasz, fizycznie.

-Jak wa¿na jest pokora dla muzyka?

-Najwa¿niejsze jest to, aby zrozumieæ ¿e wszystko, co robimy tak naprawdê robimy aby s³u¿yæ muzyce, nie sobie. Jeste¶my niedoskonali, ci±gle poszukuj±cy, potrzebuj±cy uszlachetniaæ siê przez muzykê, aby lepiej s³u¿yæ i inspirowaæ innych.

- Najwiêkszy komplement, jaki kiedykolwiek Pan otrzyma³?

- By³o wiele znacz±cych, ale najpiekniejsze chwile dla mnie to te, kiedy uswiadamiam sobie, ze swoj± gr± naprawdê poruszy³em czyja¶ duszê. S³owa komplementów s± zawsze bardzo przyjemne, ale gdy naprawdê kogo¶ wzruszysz, widzisz to w jego oczach, czasami w p³yn±cych ³zach, ten kto¶ nie jest w stanie mówiæ. Muzyka by³a zbyt silna, aby by³ w stanie cokolwiek mówiæ zaraz po koncercie. To przydarzy³o mi siê kilka razy i ponownie u¶wiadomi³o mi jak potê¿nie muzyka mo¿e oddzia³ywaæ na s³uchaczy."

W tym wywiadzie by³o jeszcze wiele innych ciekawych kwestii, ale dzi¶ w przerwie recitalu Antonio Pompa-Baldi równie¿ bêdzie przepytywany. My¶lê, ¿e us³yszymy kilka inspiruj±cych zdañ.

Oby tylko klimat  dusznickiego dworku nie obci±³ mu skrzyde³ jak to ju¿ nie raz, nie dwa tam bywa³o. Presja jest, ale ja mam nadziejê na udany recital.
No to idê s³uchaæ.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 01, 2014, 22:04:47 »

Znakomity artysta - te¿ tak s±dzicie, prawda?

clavia
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 130

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 01, 2014, 22:33:53 »

Prawda. Etiudy w jego wykonaniu czysta poezja.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 01, 2014, 23:41:04 »

O tak! W³a¶ciwie nie by³o utworu, który by mi siê nie podoba³ w jego wykonaniu. I liryka, zaduma, i wirtuozeria - pe³en wachlarz mo¿liwo¶ci. No i ta technika!
Bardzo dobrze zestawiony program - do¶æ ró¿norodny i nienu¿±cy.
Nastrojowe bisy.
Po prostu- recital z klas±.
W³a¶nie ods³uchujê jeszcze raz - tak, to by³o to!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 02, 2014, 07:41:07 »

znakomity artysta i... katiuszka -  rownie znakomita nasza Pani recenzent 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 02, 2014, 07:59:46 »

Wygra³am konkurs w Dwójce, YES!
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 02, 2014, 23:08:39 »

By³am pewna, ¿e to Ty nawet ju¿ wtedy, gdy Dwójka poda³a jedynie imiê i miasto, z którego pochodzi zwyciê¿czyni wczorajszego konkursu. Zacytowany potem fragment Twojej wypowiedzi potwierdzi³ moje przypuszczenia.
Gratulujê Ci, Beatko! S³uchaj±c tej p³yty choæ trochê przeniesiesz siê do Dusznik i z rozrzewnieniem powspominasz niegdysiejsze czasy...

ps. Czy to festiwalowe CD z 2011?
p.Joanna
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 90

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 02, 2014, 23:32:30 »

Beata, gratulacje!

I ja dotar³am dzi¶ do Dusznik, zd±¿y³am na szczê¶cie na pierwszy recital, Antoniego Baryshevskyiego,  ukraiñskiego pianisty, laureata I nagrody na tegorocznym Rubinsteinie.
Jak mi³o by³o znowu zobaczyæ znajomy dworek, usi±¶æ na chwilê na ³awce przed wej¶ciem, wystawiæ twarz na pó¼ne, ale grzej±ce jeszcze s³oñce no i przede wszystkim pos³uchaæ  wspania³ej pianistyki. Artysta rozpocz±³ od Scarlattiego. Mo¿e gdybym nie by³a dwa tygodnie temu we W³oszech, gdybym nie mia³a tak ¶wie¿ych wspomnieñ lazurowego  nieba i doskona³ego piêkna wokó³ taki Scarlatti by mi siê nawet spodoba³. Ale by³am i nie mog³am zaakceptowaæ Scarlattiego rewolucyjnego. Mo¿e to moje zakrêcenie, ale mia³am wra¿enie, ¿e artysta jest my¶lami na Majdanie i ca³emu ¶wiatu chce wykrzyczeæ ukraiñskie przes³anie. Na szczê¶cie nastêpna by³a sonata Schumanna i ta w wersji rewolucyjnej brzmia³a wspaniale. Tak± pianistykê lubiê najbardziej, kiedy technika s³u¿y emocjom i uczuciom. Pewnie znawcy znale¼liby b³êdy i niedoskona³o¶ci, ale dla mnie to by³ wspania³y koncert. W drugiej czê¶ci zabrzmia³ najpierw Olivier Messiaen, bardzo nowoczesny choæ mistyczny, a potem  Obrazki z wystawy Musorgskiego, zagrane równie¿ nowocze¶nie, dynamicznie i z pewn± ironi±. Bêdê ¶ledziæ karierê pana Antoniego (rocznik 1988) i na pewno bêdê na ka¿dym jego koncercie w Polsce.
Natomiast kariery pani Claire Huangci, Amerykanki, która gra³a wieczorem nie bêdê ¶ledziæ z tak± uwag±, choæ to bardzo sprawna pianistka. Bardzo jestem jej natomiast wdziêczna, ¿e w³±czy³a Chopina do swojego dusznickiego recitalu i zagra³a wszystkie 24 preludia z op.28w programie i nokturn na bis. Powinno siê graæ Chopina w Dusznikach chocia¿ na bis i mam nadziejê, ¿e Danii³ Trifonov jutro o tym pomy¶li. Bêdê Ciê jutro wypatrywaæ Droga Kati i oczywi¶cie podzielê siê z Wami wra¿eniami.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 03, 2014, 00:51:18 »

Dziêki, dziewczyny. Jeszcze nie wiem jaka p³yta. W Dusznikach bêdê obecna duchem, ba, ju¿ tam jestem, ca³a oprócz cia³a. Ale za to idê na Operê Chiñsk± do £azienek
Barysznikowa, to znaczy Baryszewskiego (co zrobiæ, by siê ci±gle nie myliæ), dzi¶ przegapi³am, my¶la³am, ¿e te¿ o 20.00.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 03, 2014, 14:53:41 »

Barysznikow(!) bêdzie mia³ retransmisjê swojego recitalu przez EBU 6 sierpnia ( jak informuje program festiwalu). Nie mam pojêcia w jakiej rozg³o¶ni.
Natomiast dla tych, którym umknê³o pi±tkowe otwarcie, link do recitalu Pompa-Baldiego (dziêkujê Beatko za o¶wiecenie.. )

http://www.wgrane.pl/f32d715da234998846916afcc661f131
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 03, 2014, 22:27:33 »

Koncert Daniila dzisiejszy to kaliber wydarzenia roku. Przekaz radiowy by³ absolutnie doskona³y, przy³apywa³am siê wielokrotnie na wra¿eniu, ¿e s³ucham odtwarzanej przez stacjê radiow± p³yty, opracowanej przez specjalistów, obrobionej, uformowanej w doskona³ym studiu nagraniowym. Podoba³o mi siê wszystko, w sposób wielokrotnie zwielokrotniony w stosunku do tego samego zagranego trochê wcze¶niej w Verbier (s³uchanego na stronie Medici.tv). Dwa preludia Chopina - idealne.

Wra¿enia g³êbokie, oddzia³ywaj±ce d³ugofalowo, aktywuj±ce. Daniil - BOLSZOJE SPASIBA.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 04, 2014, 00:07:51 »

Tak my¶la³em, ¿e Ci siê Beato podoba³o  Spoko  Za bisowego mazurka od Szefa Festiwalu powinien otrzymaæ nagrodê specjaln±, raz jeszcze 

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar countrylife mini-land twistedgamers