Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014  (Przeczytany 31917 razy)
clavia
Aktywny uÂżytkownik

« : Sierpień 01, 2014, 10:29:04 »

Program http://festival.pl/
Jak nie moÂżecie byĂŚ to www.polskieradio.pl/8/383/Artykul/1188795,Dwojka-w-DusznikachZdroju-Sluchaj-transmisji
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2014, 13:45:20 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2014, 11:37:49 »

Podoba mi siĂŞ:
"20:00 - Recital Fortepianowy Daniil Trifonov BRAK BILETÓW"

Ciekawe, ciekawe, 8 sierpnia (piÂątek) recital Leszka MoÂżdÂżera.
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2014, 12:04:31 »

A tu ksi¹¿eczka z programem w pdf:

http://www.chopin.festival.pl/http://www.chopin.festival.pl/wp-content/uploads/2014/07/69_MFCh_Duszniki-Zdr%C3%B3j.pdf

Dwójka og³osi³a konkurs zwi¹zany z festiwalem, mo¿na wygraÌ p³yty-kroniki z poprzednich lat. Szczegó³y na stronie radia.

http://www.polskieradio.pl/8/22/Artykul/1191664,Dusznicki-konkurs-Dwojki-Wygrywaj-plyty
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2014, 13:45:58 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2014, 19:56:41 »

Tegoroczny festiwal otworzy recital Antonia Pompa-Baldi ( nie mam pojĂŞcia jak odmieniĂŚ jego nazwisko).
Kiedy w zimie przeglÂądaÂłam projekt programu festiwalu, zupeÂłnie nie wiedziaÂłam kto zacz, nawet byÂłam trochĂŞ zdziwiona i lekko zawiedziona Âże na inauguracjĂŞ nie umĂłwiono jakiejÂś mega gwiazdy. Ale jak siĂŞ okazuje, a co moÂżecie sprawdziĂŚ w notce biograficznej, to pianista o sporych osiÂągniĂŞciach, szerokim repertuarze, uczÂący juÂż mÂłodych adeptĂłw pianistyki.
I chyba tylko to, Âże to wszystko, co osiÂąga dzieje siĂŞ za oceanem, sprawia Âże praktycznie jest tu w Europie mniej znany.
WsÂłuchaÂłam siĂŞ w jego nagrania, ktĂłrych sporÂą iloœÌ moÂżna znaleŸÌ na youtube ( takÂże niektĂłre z tych, ktĂłre bĂŞdzie dzisiaj graÂł) i mogĂŞ Wam powiedzieĂŚ, Âże jak na mĂłj gust to naprawdĂŞ dobry pianista. Na pewno wirtuoz, czego prĂłbkĂŞ moÂżna usÂłyszeĂŚ w tej oto etiudzie Moszkowskiego: https://www.youtube.com/watch?v=JS1Vp412zQI 
"Flying fingers" wprost, niesamowita, niewyobraÂżalna wrĂŞcz technika..
Ale na szczêœcie na przebieraniu palcami siê nie koùczy..Podoba mi siê jego Suite bergamasque Debussy'ego, gdzie nastroje i kolory bior¹ górê i pozwalaj¹ wejœÌ w muzykê, a tak¿e jego Chopin którego na YT te¿ mo¿na pos³uchaÌ.
A potem jeszcze przeczytaÂłam wywiad z nim, z ktĂłrego wyÂłoniÂł siĂŞ obraz skromnego, peÂłnego pokory artysty, ktĂłry raczej jest w sÂłuÂżbie muzyki, aniÂżeli kimÂś goniÂącym za karierÂą i splendorem - i to mnie przekonaÂło, Âżeby go dziÂś posÂłuchaĂŚ..JeÂżeli to, co mĂłwi w wywiadzie jest szczere, to na pewno to wszystko bĂŞdzie sÂłychaĂŚ w jego graniu..

" -Jaka jest Pana definicja perfekcyjnego wykonania? Czy ono jest w ogĂłle osiÂągalne?

-Perfekcyjne wykonanie to jest zawsze to nastĂŞpne..A tak na serio, perfekcja nie istnieje i dziĂŞki Bogu, Âże tak jest. Perfekcja jest nudna dla mnie. Muzyka jest odzwierciedleniem prawdziwego Âżycia lub jego uwznioÂśleniem i jako taka nie moÂże byĂŚ perfekcyjna. Dla mnie perfekcyjne wykonanie to nie to, gdy grajÂący nie pomyli Âżadnej nuty. PowiedziaÂłbym, Âże idealne wykonanie to takie, ktĂłre pozostawia ciĂŞ totalnie wypeÂłnionym emocjonalnie i duchowo i nawet, jeÂśli grasz, fizycznie.

-Jak waÂżna jest pokora dla muzyka?

-NajwaÂżniejsze jest to, aby zrozumieĂŚ Âże wszystko, co robimy tak naprawdĂŞ robimy aby sÂłuÂżyĂŚ muzyce, nie sobie. JesteÂśmy niedoskonali, ciÂągle poszukujÂący, potrzebujÂący uszlachetniaĂŚ siĂŞ przez muzykĂŞ, aby lepiej sÂłuÂżyĂŚ i inspirowaĂŚ innych.

- NajwiĂŞkszy komplement, jaki kiedykolwiek Pan otrzymaÂł?

- ByÂło wiele znaczÂących, ale najpiekniejsze chwile dla mnie to te, kiedy uswiadamiam sobie, ze swojÂą grÂą naprawdĂŞ poruszyÂłem czyjaÂś duszĂŞ. SÂłowa komplementĂłw sÂą zawsze bardzo przyjemne, ale gdy naprawdĂŞ kogoÂś wzruszysz, widzisz to w jego oczach, czasami w pÂłynÂących Âłzach, ten ktoÂś nie jest w stanie mĂłwiĂŚ. Muzyka byÂła zbyt silna, aby byÂł w stanie cokolwiek mĂłwiĂŚ zaraz po koncercie. To przydarzyÂło mi siĂŞ kilka razy i ponownie uÂświadomiÂło mi jak potĂŞÂżnie muzyka moÂże oddziaÂływaĂŚ na sÂłuchaczy."

W tym wywiadzie byÂło jeszcze wiele innych ciekawych kwestii, ale dziÂś w przerwie recitalu Antonio Pompa-Baldi rĂłwnieÂż bĂŞdzie przepytywany. MyÂślĂŞ, Âże usÂłyszymy kilka inspirujÂących zdaĂą.

Oby tylko klimat  dusznickiego dworku nie obci¹³ mu skrzydeÂł jak to juÂż nie raz, nie dwa tam bywaÂło. Presja jest, ale ja mam nadziejĂŞ na udany recital.
No to idĂŞ sÂłuchaĂŚ.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Sierpień 01, 2014, 22:04:47 »

Znakomity artysta - teÂż tak sÂądzicie, prawda?

clavia
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 01, 2014, 22:33:53 »

Prawda. Etiudy w jego wykonaniu czysta poezja.
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 01, 2014, 23:41:04 »

O tak! WÂłaÂściwie nie byÂło utworu, ktĂłry by mi siĂŞ nie podobaÂł w jego wykonaniu. I liryka, zaduma, i wirtuozeria - peÂłen wachlarz moÂżliwoÂści. No i ta technika!
Bardzo dobrze zestawiony program - doœÌ ró¿norodny i nienu¿¹cy.
Nastrojowe bisy.
Po prostu- recital z klasÂą.
WÂłaÂśnie odsÂłuchujĂŞ jeszcze raz - tak, to byÂło to!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2014, 07:41:07 »

znakomity artysta i... katiuszka -  rownie znakomita nasza Pani recenzent 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2014, 07:59:46 »

WygraÂłam konkurs w DwĂłjce, YES!
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2014, 23:08:39 »

ByÂłam pewna, Âże to Ty nawet juÂż wtedy, gdy DwĂłjka podaÂła jedynie imiĂŞ i miasto, z ktĂłrego pochodzi zwyciĂŞÂżczyni wczorajszego konkursu. Zacytowany potem fragment Twojej wypowiedzi potwierdziÂł moje przypuszczenia.
GratulujĂŞ Ci, Beatko! SÂłuchajÂąc tej pÂłyty choĂŚ trochĂŞ przeniesiesz siĂŞ do Dusznik i z rozrzewnieniem powspominasz niegdysiejsze czasy...

ps. Czy to festiwalowe CD z 2011?
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2014, 23:32:30 »

Beata, gratulacje!

I ja dotarÂłam dziÂś do Dusznik, zd¹¿yÂłam na szczĂŞÂście na pierwszy recital, Antoniego Baryshevskyiego,  ukraiĂąskiego pianisty, laureata I nagrody na tegorocznym Rubinsteinie.
Jak miÂło byÂło znowu zobaczyĂŚ znajomy dworek, usi¹œÌ na chwilĂŞ na Âławce przed wejÂściem, wystawiĂŚ twarz na póŸne, ale grzejÂące jeszcze sÂłoĂące no i przede wszystkim posÂłuchaĂŚ  wspaniaÂłej pianistyki. Artysta rozpocz¹³ od Scarlattiego. MoÂże gdybym nie byÂła dwa tygodnie temu we WÂłoszech, gdybym nie miaÂła tak ÂświeÂżych wspomnieĂą lazurowego  nieba i doskonaÂłego piĂŞkna wokó³ taki Scarlatti by mi siĂŞ nawet spodobaÂł. Ale byÂłam i nie mogÂłam zaakceptowaĂŚ Scarlattiego rewolucyjnego. MoÂże to moje zakrĂŞcenie, ale miaÂłam wraÂżenie, Âże artysta jest myÂślami na Majdanie i caÂłemu Âświatu chce wykrzyczeĂŚ ukraiĂąskie przesÂłanie. Na szczĂŞÂście nastĂŞpna byÂła sonata Schumanna i ta w wersji rewolucyjnej brzmiaÂła wspaniale. TakÂą pianistykĂŞ lubiĂŞ najbardziej, kiedy technika sÂłuÂży emocjom i uczuciom. Pewnie znawcy znaleÂźliby b³êdy i niedoskonaÂłoÂści, ale dla mnie to byÂł wspaniaÂły koncert. W drugiej czĂŞÂści zabrzmiaÂł najpierw Olivier Messiaen, bardzo nowoczesny choĂŚ mistyczny, a potem  Obrazki z wystawy Musorgskiego, zagrane rĂłwnieÂż nowoczeÂśnie, dynamicznie i z pewnÂą ironiÂą. BĂŞdĂŞ ÂśledziĂŚ karierĂŞ pana Antoniego (rocznik 1988) i na pewno bĂŞdĂŞ na kaÂżdym jego koncercie w Polsce.
Natomiast kariery pani Claire Huangci, Amerykanki, która gra³a wieczorem nie bêdê œledziÌ z tak¹ uwag¹, choÌ to bardzo sprawna pianistka. Bardzo jestem jej natomiast wdziêczna, ¿e w³¹czy³a Chopina do swojego dusznickiego recitalu i zagra³a wszystkie 24 preludia z op.28w programie i nokturn na bis. Powinno siê graÌ Chopina w Dusznikach chocia¿ na bis i mam nadziejê, ¿e Danii³ Trifonov jutro o tym pomyœli. Bêdê Ciê jutro wypatrywaÌ Droga Kati i oczywiœcie podzielê siê z Wami wra¿eniami.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpień 03, 2014, 00:51:18 »

DziĂŞki, dziewczyny. Jeszcze nie wiem jaka pÂłyta. W Dusznikach bĂŞdĂŞ obecna duchem, ba, juÂż tam jestem, caÂła oprĂłcz ciaÂła. Ale za to idĂŞ na OperĂŞ ChiĂąskÂą do ÂŁazienek
Barysznikowa, to znaczy Baryszewskiego (co zrobiĂŚ, by siĂŞ ciÂągle nie myliĂŚ), dziÂś przegapiÂłam, myÂślaÂłam, Âże teÂż o 20.00.
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #12 : Sierpień 03, 2014, 14:53:41 »

Barysznikow(!) bĂŞdzie miaÂł retransmisjĂŞ swojego recitalu przez EBU 6 sierpnia ( jak informuje program festiwalu). Nie mam pojĂŞcia w jakiej rozgÂłoÂśni.
Natomiast dla tych, ktĂłrym umknĂŞÂło piÂątkowe otwarcie, link do recitalu Pompa-Baldiego (dziĂŞkujĂŞ Beatko za oÂświecenie.. )

http://www.wgrane.pl/f32d715da234998846916afcc661f131
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpień 03, 2014, 22:27:33 »

Koncert Daniila dzisiejszy to kaliber wydarzenia roku. Przekaz radiowy byÂł absolutnie doskonaÂły, przyÂłapywaÂłam siĂŞ wielokrotnie na wraÂżeniu, Âże sÂłucham odtwarzanej przez stacjĂŞ radiowÂą pÂłyty, opracowanej przez specjalistĂłw, obrobionej, uformowanej w doskonaÂłym studiu nagraniowym. PodobaÂło mi siĂŞ wszystko, w sposĂłb wielokrotnie zwielokrotniony w stosunku do tego samego zagranego trochĂŞ wczeÂśniej w Verbier (sÂłuchanego na stronie Medici.tv). Dwa preludia Chopina - idealne.

Wra¿enia g³êbokie, oddzia³ywaj¹ce d³ugofalowo, aktywuj¹ce. Daniil - BOLSZOJE SPASIBA.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Sierpień 04, 2014, 00:07:51 »

Tak myÂślaÂłem, Âże Ci siĂŞ Beato podobaÂło  Spoko  Za bisowego mazurka od Szefa Festiwalu powinien otrzymaĂŚ nagrodĂŞ specjalnÂą, raz jeszcze 

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar neder-live thepunisher twistedgamers