Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
Strony:
1
[
2
]
3
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014 (Przeczytany 31026 razy)
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
Odp: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #15 :
Sierpieñ 04, 2014, 10:35:39 »
Dobry koncert w bardzo mi³ym towarzystwie to wspania³y pomys³ na zimny i mokry wieczór w Dusznikach. Do zobaczenia Kati z mê¿em gdzie¶, kiedy¶ na koncercie i do zobaczenia Asiu dzi¶ wieczorem.
Jak zagra³ Daniil Trifonov wiêkszo¶æ z Was s³ysza³a, wygl±da nieco mizernie, schud³ chyba, ale za to tryska energi± za dwóch. Nie da³am rady przebrn±æ przez repertuar pierwszej czê¶ci na tyle, ¿eby poczuæ tê otulaj±c± i wci±gaj±c± muzyczn± mg³awicê. Siedzia³am nie mog±c siê skupiæ na muzyce, przeszkadza³y mi rytmiczne i drêcz±ce akordy wydobywane si³± najpierw z Czajkowskiego pó¼niej z Rachmaninowa. Brakuje mi jednak muzycznego obycia i wiedzy, ¿eby doceniæ w pe³ni taki repertuar. Wychodzi³am na przerwê rozkojarzona i trochê zawiedziona, choæ przecie¿ pianistyka Danii³a Trifonova by³a wspania³a, nawet ja s³ysza³am.
Szczê¶liwie tym razem uk³ad programu pozwoli³ mi cieszyæ siê i rozkoszowaæ Schumannem w drugiej czê¶ci. Po takie emocje przyjecha³am do Dusznik, za takimi têskni³am od maja. Nareszcie mog³am s³uchaæ i zatapiaæ siê w te dopieszczane do granic mo¿liwo¶ci detale, w dramatyczne i emocjonalne przej¶cia, mog³am wpadaæ w depresyjne odrêtwienia na granicy ob³êdu. Danii³ Trifonov jest w doskona³ej pianisycznej kondycji, jak dobrze, ¿e zacz±³ czê¶ciej przyje¿d¿aæ do Polski.
Je¶li dobrze Ciê zrozumia³am Mozarcie, pijesz tym mazurkiem do grande walse brillande. I chyba masz racjê. Mówi³am nawet do moich towarzyszy po koncercie, ¿e tym walcem pojecha³ po bandzie. Przechodzi chyba „okres szarpany” w swojej pianistyce i w swojej twórczo¶ci, bo mocno szarpana by³a te¿ jego sonata na koniec bisów. Wybaczy³am mu jednak, bo podczas swojego majowego recitalu w Warszawie wykona³ na bis walca doskona³ego. Przysz³o mi wtedy do g³owy, ¿e potrzeba wielu wykonañ jednego utworu, ¿eby do niego dojrzeæ, dotrzeæ do samego sedna. Picasso podobno, kiedy jego grafiki osi±gnê³y techniczn± doskona³o¶æ zdjêcia, zacz±³ szukaæ swojego jêzyka i znalaz³ swój styl. Danii³ Trifonov, po osi±gniêciu doskona³o¶ci w walcu na razie ¶wietnie siê bawi, jak wszyscy s³yszeli¶my.
Dzi¶ wieczorem bêdê z Asi± s³uchaæ Mateusza Borowiaka. I je¶li nawet koncert nie zaspokoi apetytu wywo³anego wczorajszym recitalem to cudownie bêdzie us³yszeæ Schuberta i sonatê b-moll Chopina.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #16 :
Sierpieñ 04, 2014, 13:04:51 »
Dziêki, Joanno, za wra¿enia, da³y mi do my¶lenia
Nie wiem czy w Dworku Chopina nadal s± te madejowe krzese³ka upakowane jedno tu¿ przy drugim, typ "sardynki w puszce". Czy jest klimatyzacja. Koncert postanowi³am wys³uchaæ w ³ó¿ku, w ch³odnej po¶cieli, wstawi³am sobie radio, herbatkê w wielkim kubku, wystudzon±, ob³o¿y³am pachn±cymi jab³kami i dobrymi ksi±¿kami. Dwójka ju¿ od 19.00 nadawa³a utwory w wykonaniu Daniila, wiêc podda³am siê delikatnemu naciskowi tego medium i wprowadzi³am siê w nastrój oczekiwania. Równocze¶nie podgl±da³am wynik meczyku ekstraklasy na ¿ywo i bez g³osu ogl±da³am wiadomo¶ci sportowe
Kiedy Daniil zacz±³ graæ (utwory zna³am z Verbier, Wariacje Rachmaninowa prawie znam na pamiêæ i nie mogê siê od nich od wielu dni uwolniæ, nawet kiedy nie s³ucham, to ¶piewam je sobie po cichu) ca³kowicie nastawiona na odbiór, bez ¿adnego rozproszenia, s³ucha³am i tylko s³ucha³am. To by³o jak medytacja. Od³o¿y³am ksi±¿kê, zamknê³am oczy, zgasi³am ¶wiat³o, umo¶ci³am siê wygodnie i s³ysza³am d¼wiêk dobry, bardzo dobry, idealny. Nie ¿a³owa³am ani sekundy, ¿e nie jestem w Dusznikach, by³am ju¿ i pewnie jeszcze bêdê, ale tego intymnego domowego s³uchania sam na sam z dobrym radiem przy g³owie nigdy nie zapomnê. Zawsze na koncertach na ¿ywo prze¿ywa³am to, co opisa³a Joanna, rozproszenie, wyganianie my¶li, próbê ³apania chwili, takie opanowywanie rozko³ysanej ³ódki na wielkich falach. Pierwszy raz w ¿yciu uda³o mi siê z³apaæ kontakt z muzyk± niemal stuprocentowy, pierwszy raz osi±gnê³am taki stopieñ koncentracji na tym do¶æ d³ugim koncercie. Spokojnie mog³am sobie pochichotaæ od pierwszych d¼wiêków bisowego walczyka, potem po¶miaæ siê z tego "¿artu" na g³os, s³uchaczom na sali nie wypada³o. Daniil podtrzyma³ zdecydowanie i utwierdzi³ we mnie przekonanie, ¿e jest "moim" pianist± numer jeden.
Joanno, nied³ugo ChijE, mo¿e bêdzie okazja spotkaæ siê na jakim¶ koncercie i pokonwersowaæ po, bardzo bym chcia³a
Jednego zazdroszczê, ¿e mogli¶cie siê spotkaæ i podtrzymaæ now± ¶wieck± tradycjê spotkañ forumowiczów Kuriera w realu
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Sierpieñ 04, 2014, 13:20:18 »
Zapomnia³am dodaæ, ¿e przy preludiach prze¿y³am powolne dos³owne opadanie szczêki, na pograniczu wypadniêcia z zawiasów. Te¿ pierwszy raz a¿ tak zareagowa³am.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #18 :
Sierpieñ 04, 2014, 13:43:18 »
To mo¿e wreszcie i ja:) Dojecha³am do Dusznik w strugach deszczu i przy akompaniamencie grzmotów i b³yskawic:) To w³a¶ciwa oprawa powrotu do miejsca, do którego tak d³ugo przenosi³a siê tylko utêskniona dusza
Dorota tak mocno nie prze¿ywa dusznickich peregrynacji, bo ona od czasu do czasu tutaj zagl±da. Dla mnie ten przyjazd jest niczym pielgrzymka ¶ladami prze¿yæ sprzed trzech lat. Wszêdzie odnajdujê wspomnienia – i z przyjemno¶ci± stwierdzam, ¿e prawie nic siê nie zmieni³o. Prócz, oczywi¶cie, uczestników. Ale te¿, rzecz jasna, rzeka nie jest dwa razy taka sama, i my nie jeste¶my tacy sami;) Wiêc na stare wspomnienia nak³adaj± siê nowe gor±ce prze¿ycia, którymi mo¿e choæ w zarysach spróbujê siê z Wami podzieliæ.
Czujê siê tutaj przecie¿ po czê¶ci przedstawicielk± wszystkich nas, uczestnicz±cych cia³em i/lub dusz± w tamtym czasie, kiedy rozpoczê³a siê nasza bliska wiê¼ z Dusznikami.
Co drugi rozgarniêty inaczej ma ponoæ szczê¶cie: nie do¶æ, ¿e uda³o mi siê zdobyæ w ostatniej chwili miejsce na koncercie Trifiego, to w dodatku by³o to miejsce w I rzêdzie!! (rzutem na ta¶mê - a w³a¶ciwie - na kontuar
) Tak wiêc wibracje jego uderzeñ w klawiaturê czu³am niemal fizycznie, nie rozprasza³ mnie te¿ t³um ludzi przede mn±, by³am ja, fortepian i natchniona, obecna w innym wymiarze ¶wiadomo¶ci twarz Dani³a. Mou¿e tych wibracji by³o dla mnie z pocz±tku zbyt du¿o – i okaza³o siê, ¿e wiêcej osób by³o jego ekspansywnym Czajkowskim nieco przyt³oczonych:) Jednak ju¿ pulsuj±cy pasj± i ¿arem Rachmaninow wci±gn±³ mnie i porwa³ zupe³nie, by³o w nim i do¶æ emocji i jednak liryzmu. Podobnie jak na Beatê, podzia³a³ na mnie hipnotyzuj±co, niczym odprawiany przy d¼wiêkach bêbnów szamañski rytua³:) A ju¿ etiudy Schumanna to by³a prawdziwa magia, niezwyk³y transowy trip, oddane z ogromnym ³adunkiem emocjonalnym, wykonane brawurowo, wywo³a³y gor±c± owacjê. A na bis wreszcie pojawi³ siê Chopin – i tu ju¿ rozklei³am siê do cna – bo ach, jak on czuje Chopina – tak, ¿e a¿ prawie ¿al, ¿e gra co¶ jeszcze innego:)) Dani³ jest w³a¶ciwie niezmordowany, roznosi go energia – bisy niemal nie mia³y koñca, naprawdê trudno ¿eby nie wzbudzi³y zbiorowego entuzjazmu. I chyba nie tak czêsto dusznicka nobliwa publiczno¶æ wydaje z siebie a¿ takie odg³osy przyrody
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2015, 01:04:46 wys³ane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #19 :
Sierpieñ 04, 2014, 14:25:03 »
To co Trifi wyprawia³ z fortepianem w bisach, tak¿e pod wzglêdem technicznym, naprawdê mog³o wprawiæ w podziw granicz±cy z os³upieniem:)) A jego wyraz twarzy przy krêceniu walczyka - bezcenny
A po tej uczcie nasza czwórka siêgnê³a jeszcze po niezmiernie smakowity deser;) A to dziêki temu, ¿e przeszli¶my siê po wszystkim do graj±cej fontanny. Wracaj±c, us³szeli¶my dobiegaj±ce z dworku d¼wiêki muzyki....
Wydawa³oby siê, ¿e on naprawdê powinien mieæ na dzisiaj do¶æ grania - próba, wyczerpuj±cy koncert, niekoñcz±cy siê ci±g bisów... I oto Trifi siedzia³ sobie przy fortepianie i gra³ - tym razem dla siebie, dla przyjemno¶ci
Prosto, piêknie, i tak, jak wtedy, gdy ³apa³ mnie za serce piêæ lat temu - w impresjonistycznym rozmarzeniu. Podkradli¶my mu czê¶æ tego intymnego rozmarzenia, zaczajeni ukradkiem za oknem, przy wpó³otwartych tylnych drzwiach, póki siê nie zamknê³y - w mroku o¶wietlanym blaskiem z³otych dusznickich latarni... niezwyk³e zakoñczenie piêknego zdarzenia.
A potem - có¿, by³ tylko jeden sposób godnego uczczenia tych wra¿eñ - herbatka w Oazie, za mostkiem ponad szumi±cym g³o¶no strumieniem...
Herbatka siê zmieni³a, zmieni³ siê sk³ad pij±cych, ale rytua³ pozosta³ i pozostali¶my my wszyscy, bli¿ej lub dalej, a jednak razem, pochyleni nad muzyk±, pielêgnuj±cy przyja¼ñ, unosz±c w pamiêci kolejne - ju¿ wspomnienie, do którego bêdziemy wracaæ
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 04, 2014, 15:21:37 wys³ane przez Aleksias
»
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #20 :
Sierpieñ 04, 2014, 16:40:03 »
Wszystko w zasadzie ju¿ zosta³o napisane przez moje przesympatyczne przedmówczynie, wiêc cóz ja mogê dodaæ?
Jestem dzisiaj w lekkim zawirowaniu z powodu przeemocjonowania. Za du¿o dobrego na raz i w tak krótkim czasie.
Aczkolwiek, jak Asia wspomnia³a, podchodzê do dusznickich koncertów z mniejszym nabozeñstwem. Tak to jest, gdy siê ma cos na wyci±gniêcie rêki. Jednak wczoraj nareszcie nie by³am w pojedynkê. I muszê Wam powiedzieæ, ¿e chyba ta ca³a towarzyska otoczka plus ¶wietne granie Dani³a spowodowa³y stan jak powy¿ej.
Trifonov gra³ niesamowicie, ale "bezpiecznie". Na szczê¶cie, pomimo bardzo emocjonalnego grania, nie prze¶wietli³ mnie na wylot. I nie piszê tego jako jaki¶ zarzut w stosunku do niego. ¯e byæ mo¿e jest powierzchowny. Nie. Jak wspomnia³am, jego emocjonalno¶æ jest 'bezpieczna' dla mnie. Czasem lubiê pos³uchaæ dla samych akustycznych przyjemno¶ci, bez wg³êbiania siê zanadto, bez wpadania w "fazê". Dani³ ¶wietnie siê do tego nadaje. Bo przecie¿ s± tacy piani¶ci, którzy nawet gdy tego nie chcê, zabieraj± mnie w muzyczne otch³anie i nie jestem w stanie siê temu oprzeæ. Trifonov jest na tyle 'uprzejmy' i delikatny, ze nie robi nic wbrew woli s³uchacza. Takie mam wra¿enie. Byæ mo¿e jest to te¿ kwestia repertuaru, który gra. Nie wiem jak to by by³o, gdyby zagra³ np. I sonatê Rachmaninowa czy II Chopina.
Ale rado¶æ ze s³uchania tak wspania³ych kaskad d¼wiêku by³a ogromna. Czysta przyjemno¶æ. Bardzo podoba mi siê jego d¼wiêk, szczególnie w lirycznych partiach ( przecie¿ od dawna wiadomo, ze Dani³ to liryk). Koncert by³ udany, a muzykê potraktowa³am jako t³o do moich rozmy¶lañ i wspomnieñ ( to chyba nie ¶wiêtokradztwo?
)
Rytualny "afterek" w Oazie( reaktywowanej) musia³ byæ i to by³o wspania³e dope³nienie niedzielnego wieczoru. Cieszê siê, ze mog³am bli¿ej poznaæ p. Joannê od Piêknego U¶miechu, któr± tylko przelotnie widzia³am na koncercie Koli w Warszawie. Bardzo sympatycznie nam siê gawêdzi³o...Barwne opowie¶ci naszej Aleksias, herbatka nie-w- du¿ych-szklankach-i-bez-malin-i-cynamonu( tak to by³o?), szumi±cy dusznicki potok za oknem...I znowu powiem: tak, to by³o to!
Szkoda tylko, ¿e tak krótko...
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #21 :
Sierpieñ 04, 2014, 18:19:13 »
Ja te¿ ¿a³ujê
A w miêdzyczasie Emannuel Rimoldi zagra³ ca³± rundê Chopina - moim zdaniem bardzo klimatycznie. Co prawda z racji tzw. si³y wy¿szej kontemplowa³am nokturn, balladê i Poloneza-Fantazjê na ³aweczce przed dworkiem, ale nag³o¶nienie jest tam naprawdê przyzwoite, a muzyka uskrzydla³a mi biegaj±ce po klawiaturze palce (nie po tak szlachetnej klawiaturze, of kors
- jednak niemal mo¿na by³o siê zapomnieæ
) Z tego, co s³ychaæ przez megafon, ma bardzo piêkny d¼wiêk - czy z wcze¶niejszych koncertów Dwójka te¿ ci±gnie transmisje?
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 04, 2014, 18:27:37 wys³ane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #22 :
Sierpieñ 04, 2014, 19:34:02 »
Zaczynam podejrzewaæ, ¿e mog³o byæ i tak, ¿e gdybym wczoraj wieczorem s³ucha³a Daniila na ¿ywo w Dworku Chopina, nie spodoba³by mi siê on tak bardzo, jak przez radio. Jakie¶ Dwójkowe czary sprawi³y, ¿e z mojego domowego g³o¶nika p³ynê³o samo czyste piêkno, w formie "akurat", bez ¿adnych "za", typu "za g³o¶no", "za cicho", zbyt agresywnie, itp. W ka¿dym razie koncert, choæ przez radio, spe³ni³ swoj± powinno¶æ i chemia w organizmie zmieniona
Kto nie s³ucha³ transmisji, ten nie wie, ¿e prowadz±ca j± Ró¿a ¦wiatczyñska, po ka¿dym utworze werbalizowa³a moje w³asne entuzjastyczne my¶li i zachwyty, a w przerwie koncertu odtworzono rozmowê z Daniilem. Zaprezentowa³ siê w niej z jak najlepszej strony, jako pouk³adany, zorganizowany, skromny m³ody cz³owiek. Nie mogê siê tylko z pani± Ró¿± zgodziæ w jednym, ¿e Trifonov jest nie¶mia³y.
Kati
- te¿ jestem dzisiaj w lekkim zawirowaniu...
Mozarcie
- my¶lê, ¿e Daniil powinien dostaæ nagrodê za poczucie humoru
Pewnie ma do¿ywotnie zaproszenie na festiwalowe koncerty w Dusznikach.
Asiu
- czu³a¶ siê prawie jak George Sand pod fortepianem Chopina? Dziêki za telefon tu¿ spod dworku, bardzo silnie czujê, ¿e czê¶æ mnie wyby³a i b³±ka siê gdzie¶ pomiêdzy cz±stkami powietrza, za które trzeba wnosiæ op³atê klimatyczn± 3 z³ za dobê (nie podro¿a³a?). Zazdroszczê wieczornego (nocnego) podgl±dania próby mistrza. I herbatki Oazowej (knajpka reaktywowana, hurra!).
Cieszê siê, ¿e obie Joanny wreszcie siê pozna³y!
Dziêki za tak ró¿ne Wasze wra¿enia, plus moje w³asne, to jak s³uchanie koncertu w 4 cia³ach naraz
Za rok jubileusz, siedemdziesi±teczka stuknie festiwalowi, wiêc my¶lê, ¿e bêdzie siê dzia³o.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Sierpieñ 04, 2014, 21:06:21 »
Wczorajszy program Daniila Trifonova, ku pamiêci:
Piotr Czajkowski - Temat z wariacjami F-dur op. 19 nr 6
Sergiusz Rachmaninow - Wariacje na temat Chopina op. 22
Robert Schumann - Etiudy symfoniczne op. 13
Dzisiejszy repertuar Mateusza Borowiaka:
Padre Antonio Soler
Sonata 43 G-dur
Sonata 47 c-moll
Sonata 44 C-dur
Sonata 50 C-dur
Franciszek Schubert - Impromptu B-dur op. 142 nr 3
Fryderyk Chopin - Sonata b-moll op. 35
Maurice Ravel - Gaspard de la Nuit
Samuel Barber - Sonata es-moll op. 26
I trochê info o Mateuszu Borowiaku:
http://www.biurokarier.am.katowice.pl/?a=biurokarier&id_item=5780
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Sierpieñ 07, 2014, 13:38:18 »
"Dyrektor artystyczny festiwalu prof. Piotr Paleczny zapowiedzia³, ¿e prawdopodobnie ju¿ w przysz³ym roku recitale jubileuszowej ods³ony imprezy bêd± transmitowane on-line. – Oczywi¶cie Program 2 Polskiego Radia od wielu lat transmituje wystêpy pianistów w Dusznikach, za co jestem dozgonnie wdziêczny, jednak dziêki przekazowi w Internecie zyskamy byæ mo¿e tysi±ce kolejnych s³uchaczy"
http://www.polskieradio.pl/8/3664/Artykul/1195618,Tradycja-i-zmiany-Festiwal-w-Dusznikach-na-polmetku
clavia
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
«
Odpowiedz #25 :
Sierpieñ 07, 2014, 16:40:34 »
To ¶wietnie! Ci co nie m±g± tam byæ bêd± mogli zobaczyæ.
Te¿ wygra³am p³ytê i gratulujê tobie Beatko wygranej.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Sierpieñ 07, 2014, 17:02:07 »
Dziêki, i ja Tobie gratulujê wygranej p³yty, Clavio
Ma³a rzecz, a tak bardzo cieszy.
Martwi mnie tylko to s³owo "prawdopodobnie".
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #27 :
Sierpieñ 07, 2014, 21:17:26 »
I ja gratulujê obu Paniom: Clavii i Beatcee
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
clavia
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
«
Odpowiedz #28 :
Sierpieñ 07, 2014, 21:32:55 »
Dziêkujê
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Sierpieñ 08, 2014, 06:24:37 »
Dziêki