Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
Strony:
1
2
[
3
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014 (Przeczytany 31047 razy)
clavia
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
Odp: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #30 :
Sierpieñ 09, 2014, 12:30:10 »
Mam pytanko. Oni pytaj± sie o adres do wysy³ki p³yty czy same mamy im wys³aæ na email?
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: 69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #31 :
Sierpieñ 09, 2014, 15:48:39 »
Clavio, wys³aæ, nie pytaj±.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
«
Odpowiedz #32 :
Sierpieñ 09, 2014, 17:22:36 »
A tymczasem festiwal dzi¶ siê koñczy. W Dwójce transmisja koncertu fina³owego, gdzie solist± bêdzie Ludmil Angelov. Druga czê¶æ recitalu bêdzie wy³±cznie chopinowska: 3 mazurki z opusu po¶miertnego -67 nr 2, 68 nr 1 i 67 nr 4, II Sonata b-moll, Nokturn op.27 nr 1 i na zakoñczenie Polonez As-dur op.53
A ja, kr±¿±c wte i wewte, by³am w ¶rodê na koncercie Hamelina, a w czwartek na recitalu Krzysztofa Ksi±¿ka i Konrada Skolarskiego. Byæ mo¿e kto¶ z Was s³ucha³ transmisji w ¶rodê?
Marc Andre Hamelin to pianista, którego zna³am tylko z nagrañ i dopiero teraz mia³am okazjê wreszcie pos³uchaæ go na ¿ywo. Nie mog³am przepuscic takiej okazji, bo w Polsce raczej nieczêsto on bywa. To podobno najwiêkszy fortepianowy "technik", ale na szczê¶cie nie tylko na tym siê koñczy. Wszystko sprawdzi³o siê z nawi±zk±. Mog³am sobie porównaæ: video z jego koncertu kilka dni wcze¶niej w Verbier, gdzie wykonywa³ niemal ten sam program i ¿ywe wykonanie. Nie ma porównania. Jako¶æ przekazu z medici.tv jest na najwyzszym HD poziomie, ale to nijak siê ma do ods³uchu w naturze. Niesamowite by³o jego wykonanie Images Debussy'ego. Tak plastycznie przekazanej muzyki jeszcze nie s³ysza³am. D¼wiêk, który malowa³. Reflets dans l'eau to by³o mistrzostwo. Dosta³ owacje na stoj±co. W pe³ni zas³uzenie. Melomani docenili tak¿e jego poczucie humoru, które pokaza³ we w³asnych Wariacjach na temat Paganiniego oraz w s³ynnym jego bisowym Walcu Minutowym, który tylko do pewnego momentu jest 'chopinowski', a potem zaczyna byæ 'rozbrykany', niesforny w hamelinowskiej transkrypcji, budz±c konsternacjê w¶ród niespodziewaj±cych siê takiego zwrotu akcji s³uchaczy.
Hamelin jest tak szalenie 'sprawny' na klawiaturze, ¿e ma sie wra¿enie 'bezwysi³kowosci' jego gry, swobody. Jego gra nie jest si³owa, forsowna, ale i tak osi±ga to co chce osi±gn±æ. Je¶li do tego dodaæ raczej pow¶ci±gliw± mimikê, to raczej nie dziwi± mnie opinie, które juz nie raz s³ysza³am od ró¿nych osób, ¿e jest on emocjonalnie ch³odny. Ja absolutnie nie mam takiego wra¿enia. Wystarczy tylko s³uchaæ.
W jego pierwszym bisie - transkrypcji Godowskiego pierwszej z Trois Nouvelle Etudes Chopina by³o tyle niesentymentalnej s³odyczy, uczucia, a w mozartowskiej sonacie C-dur ¶wiat³a, lekko¶ci, niewinnej rado¶ci, ¿e daj Bo¿e innym takich umiejêtno¶ci przekazywania tego co jest pomiêdzy nutami. Dla mnie to artysta autentyczny, naturalny, a przy tym skromny lecz pe³en uroku, co by³o widaæ po koncercie, gdzie kolejka po autograf zda³ siê nie miec koñca, a on bez cienia zniecierpliwienia nie tylko podpisywa³ siê, ale chêtnie odpowiada³ na pytania, ucina³ sobie pogawêdki z melomanami, pozowa³ do zdjêæ. I nie mia³ nic z gwiazdy. To mnie ujê³o.
Z kolei czwartkowy recital by³ 'dzielony', po po³owie na ka¿dego pianistê. W³a¶ciwie to przyjecha³am pos³uchaæ Konrada Skolarskiego, którego te¿ zna³am z jutubowych nagrañ dziwi±c siê, ze tak dobry pianista nie jest jako¶ szerzej znany. Albo mo¿e znany, ale raczej w tzw. ¶rodowisku. Motywacjê mia³am tym wiêksz±, ze w jego programie znalaz³y siê 3 utwory, które nale¿± do moich top hits: Ballada f-moll Chopina, II Sonata Rachmaninowa ( dodatkowo w pierwszej edycji, d³u¿szej, która mi siê bardziej podoba, ale raczej rzadko jest grana) i Rapsodia Hiszpañska Liszta. Generalnie mnie nie zawiód³, mo¿e pewne detale mog³y byæ bardziej uwypuklone: mialam czasem wra¿enie lekkiego po¶piechu i niepochylania nad pewnymi fragmentami waznymi dla mnie. Jednak to, co mnie uderzy³o to niesamowita energia, pewno¶æ w graniu, takie swoiste "wiem, czego chcê i co chcê powiedzieæ". Tak jak Richter: siada³ i od razu zaczyna³ graæ, by³ bardzo przekonuj±cy w tym, co robi. Tak, jak napisa³am: pewny. Ale nie arogancki. Zrobi³ na mnie bardzo pozytywne wra¿enie i jak by³o widaæ nie tylko na mnie - huczne oklaski i bodaj¿e 4 bisy potwierdzi³y to.
Poni¿ej próbka: bardzo energetyczne wykonanie rachmaninowskiego preludium:
https://www.youtube.com/watch?v=iaoubAspc18
Festiwal siê koñczy, ale ja mam nadziejê ¿e Asia siê jeszcze odezwie, co¶ dopisze. Jak tam Mateusz Borowiak? W poniedzia³ek s³ucha³am go via Dwójka i bardzo mi siê podoba³a jego Sonata b-moll Chopina. A Wy s³uchali¶cie go? Jak wra¿enia? Taka cisza na forum...
xbw
Ekspert
69 Miedzynarodowy Festiwal Chopinowski w Dusznikach-Zdroju 1-9 sierpnia 2014
«
Odpowiedz #33 :
Sierpieñ 09, 2014, 19:35:01 »
Dorotko, nieformalna ¿a³oba po Legii...
Mateusza Borowiaka s³ucha³am nieuwa¿nie, jednym uchem, ale pamiêtam pozytywne wra¿enia. Bardzo ciekawa z nim rozmowa w przerwie koncertu, szkoda, ¿e Dwójka nie zamie¶ci³a w archiwum do ods³uchania. Mówi³ d³ugo i ciekawie, nawet zajmuj±co.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #34 :
Sierpieñ 10, 2014, 01:30:09 »
Jestem:) Mam dobre chêci, ale wyj±tkowo pod górkê z realizacj±:( S³ucha³am dzi¶ koncertu Ange³owa, choæ w do¶æ kiepskich warunkach ods³uchowych, które pewnie ledwo starczy³y na rozpoznanie, ¿e gra Chopina i to z du¿ym uczuciem:) Zatem trudno by mi by³o wypowiadaæ siê bardziej wi±¿±co o konkretnych zaletach brzmienia, natomiast pomimo chrzêszczenia basów dotar³ do mnie przekaz emocjonalny i rado¶æ grania Chopina:) Rado¶æ by³a obopólna - tak¿e ze s³uchania Fryderyka wreszcie we w³a¶ciwych proporcjach. Wys³ucha³am ogólnie w ci±gu dwóch dni dwóch sonat b-moll, jednej c-moll, ballady i Poloneza Fantazji, nie licz±c mniejszych utworów - i to jest to, co nazywam festiwalem chopinowskim:) Przy okazji pan Paleczny znów wspomnia³ o zmianach technicznych - najwyra¼niej s± to ju¿ konkretne plany. I zosta³a te¿ ju¿ podana konkretna data rozpoczêcia przysz³orocznego jubileuszowego festiwalu - 7. sierpnia. Na pewno szykuje siê mocne uderzenie nie tylko pod wzglêdem organizacji, ale i obsady:) To w ogóle bêdzie niezwyk³y rok
Borowiaka s³ucha³y¶my razem z Joann±. Od pocz±tku bardzo spodoba³ mi siê styl jego grania, szlachetno¶æ d¼wiêku. I pomy¶la³am, jak ciekawie wygl±da porównanie dzieñ po dniu tych dwóch wspania³ych artystów - Mateusza i Danii³a. Jeden - romantyk; tak bardzo emocjonalny, kipi±cy niezmo¿on± energi± i ledwo okie³znan± rado¶ci± grania, graj±cy "ca³ym sob±", jakby natchniony szaman fortepianu wybijaj±cy na nim taneczny rytm. Drugi - klasyk, spokojny, b³yskotliwy, panuj±cy nad emocjami, ale tak¿e przecie¿ wspaniale potrafi±cy ol¶niæ technik± i przekazaniem nastrojów. Uzupe³niali siê - kontrastuj±cy ze sob±, równie wspaniali.
Mateusz zacz±³ w³a¶nie od klasyki - jasnych, ¶piewnych tonów sonat Solera - którego nie zna³am i najwyra¼niej szkoda:) Zachwyci³ mnie d¼wiêkiem, który by³, ¿e u¿yjê jednego z ulubionych okre¶leñ, kryszta³owy;) Przypomnia³y mi siê "pere³ki' sypane na konkursie przez Wundera:) Po tym jak¿e zachêcaj±cym wstêpie przeszed³ do Schuberta, co do którego zgodzi³y¶my siê z Joann±, ¿e Agnieszka, je¶li s³ucha³a, za tak perfekcyjne wykonanie bardzo polubi³a Mateusza:) Na koniec pierwszej czê¶ci zabrzmia³a sonata b-moll. Ja ju¿ a priori jestem przychylnie nastawiona do wykonawcy za sam± przyjemno¶æ, jak± mi sprawia graj±c Chopina:) Tak wiêc by³am zachwycona, podczas gdy Joanna mia³a pewne obiekcje, twierdzi³a, ¿e nie zadowoli³ jej bez reszty emocjonalnie, ¿e by³o to wykonanie zbyt spokojne, i to przeszkadza jej stwierdziæ, ¿e rodzi siê nowy Zimerman:) Natomiast ja na w³asne oczy do¶wiadczy³am, ¿e podczas marszu ¿a³obnego ¶wiat³a w sali zaczê³y przygasaæ, jakby rozpaczliwy smutek muzyki wypija³ si³y ze ¶wiat³a. A kiedy w z tej otch³ani mroku podniós³ siê i zacz±³ wznosiæ ten delikatny motyw, niczym w±t³y pêd w¶ród popio³ów, by³a w tym zapieraj±ca dech, wzruszaj±ca krucho¶æ nadziei. Po przerwie powêdrowali¶my dalej przez krainê historii muzyki. Zauwa¿y³am bowiem, ¿e Mateusz wybra³ utwory, którymi przeskakiwali¶my co mniej wiêcej 50 lat. Klasycyzm, romantyzm, prze³om obu epok. Teraz czas by³ na impresjonistê i czasy wspó³czesne. I tu Borowiak zaprezentowa³ nam ca³± gamê fantastycznej melodyki, d¼wiêkowych krajobrazów, odmalowanych w sposób perfekcyjny, czaruj±cy i bezb³êdny. Po prostu spêdzi³y¶my ca³y ten czas z zapartym tchem pod±¿aj±c za muzyk±.
I tym razem ju¿ by³y¶my obie w ca³kowitej zgodzie:)
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 10, 2014, 01:41:53 wys³ane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #35 :
Sierpieñ 10, 2014, 02:10:30 »
Cytuj±c Blechacza: "S± fortepiany i jest Steinway. S± festiwale i jest festiwal w Dusznikach"
Kolejna ods³ona tego niezwyk³ego zdarzenia dobieg³a koñca. Czujê siê szczê¶liwa, ¿e mog³am choæ przez pewien czas w niej uczestniczyæ. Odby³am nie tylko wyprawê po muzyczne rado¶ci, ale i podró¿ sentymentaln±, wracaj±c do wspomnieñ, odnajduj±c znajome miejsca. Czasu nie by³o wiele, ale starczy³o na trasê szlakiem tamtego, pamiêtnego festiwalu. Ca³a ta podró¿ by³a magiczna - pocz±wszy od drogi do Dusznik, kiedy najpierw krajobraz wokó³ stawa³ siê coraz bardziej pagórkowaty, potem na horyzoncie ukaza³ siê mglisty zarys gór, potem po bokach wyros³y lesiste zbocza, gdzieniegdzie z urokliwymi budowlami wyrastaj±cymi w¶ród zieleni, i po stromym podje¼dzie nagle otworzy³ siê przed nami rozleg³y widok na Kotlinê. I wjazd do miasteczka przy akompaniamencie piorunów:) I samo malownicze miasteczko, nic nie zmienione: ryneczek, pomnik, prêgierz, strome uliczki. Odwiedzi³am obowi±zkowo piekarniê, której ciastkami ¿ywi³y¶my siê g³ównie podczas festiwalu. Zajrza³am we wszystkie zak±tki zdrojowego parku, przystanê³am przy graj±cej fontannie (ha, mamy ju¿ tak± w Bydgoszczy
). Wys³ucha³am szmeru parkowego strumyka, przespacerowa³am siê w cieniu potê¿nych drzew prowadz±cej do dworku alei. Widzia³am miejsce przed amfiteatrem, gdzie spêdzili¶my pó³ dnia na ³awkach s³uchaj±c chopinowskiego maratonu. A nad wszystkim unosi³ siê duch Chopina:)
Pozostawi³am za sob± Kotlinê, Duszniki, park, dworek, ca³± t± jedyn± w swoim rodzaju sceneriê, z uczuciem pe³nego nadziei oczekiwania. Powrócê tu na pewno, za rok:)
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 25, 2014, 01:45:07 wys³ane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #36 :
Sierpieñ 11, 2014, 11:49:28 »
¯a³ujê, ¿e nie mia³em okazji wys³uchaæ Mateusza. Je¶li kto¶ bierze siê za
Gaspard de la nuit
, utwór nazywany przez publicystów najtrudniejszym jaki skomponowano na fortepian, to jest to wydarzenie samo w sobie.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #37 :
Sierpieñ 11, 2014, 13:28:00 »
http://www.wgrane.pl/683f2b35a9fd9cfe2bd77b1b3afaefaf
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #38 :
Sierpieñ 12, 2014, 00:15:59 »
Cytat: kati Sierpieñ 11, 2014, 13:28:00
http://www.wgrane.pl/683f2b35a9fd9cfe2bd77b1b3afaefaf
Po pierwsze - dziekuje Kati za linki
Po drugie - zostalem znokaltowany wspanialymi kompozycjami ANTONIO SALER'A
Po trzecie - kilka slow o wykonaniu Borowiaka:
Mateusz Borowiak
jest niewatpliwie doskonalym pianista....ale,
No wlasnie, co , ale.
Brakuje mu fajnej dziewczyny, alkoholu i jointa.
Jego mloteczkowy dzwiek jest niezwykle wyrownany i krystaliczny.
Tak, slysze caly czas - krysztal z ostrymi krawedziami.
Mowilem o wyrownanym dzwieku - mala poprawka, dzwiek jest zrownany.
Zrownane sa emocje, tempo. Zrownane jest trudne z latwym.
Zrownana jest przestrzen i nasza wyobraznia.
Slysze jedna, jednolita, jednostronna plaszczyzne, czysto i bardzo sprawnie wykonana.
Mimo wszystko gra Mateusza Borowiaka nie jest nudna, gdyz artysta przypomina nam
bezustannie o swoim potencjale pianistycznym i o swoim sukcesie.
Akordy, motywy pasaze, wszystko ZDROWE, czytelne, dokladne, jakby wykrzyczane.
Czego nie ma? - szalenstwa, finezji, 3D, odcieni i bledu.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #39 :
Sierpieñ 12, 2014, 00:46:36 »
Dorota, nie pytam jak i sk±d, po prostu wielkie dziêki
Ju¿ ods³uchujê, tym bardziej, ¿e czytaj±c post Bartka odnios³em wra¿enie, ¿e to recenzja ostatniej p³yty Ingolfa Wundera...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #40 :
Sierpieñ 13, 2014, 10:24:05 »
Oczywiscie
SOLER
a nie SALER
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #41 :
Sierpieñ 17, 2014, 23:15:51 »
Cytat: Mozart Sierpieñ 12, 2014, 00:46:36
Ju¿ ods³uchujê, tym bardziej, ¿e czytaj±c post Bartka odnios³em wra¿enie, ¿e to recenzja ostatniej p³yty Ingolfa Wundera...
A ¿eby¶ wiedzia³, ¿e w³a¶nie skojarzy³a mi siê jego gra z Ingolfem, co zreszt± wspomnia³am - to "sypanie pere³ek"
Zdecydowanie Bartkowi nie do koñca podoba siê taka gra "do wewn±trz", bez "szaleñstwa i jointa"
(zwróci³am uwagê, ¿e tego samego okre¶lenia u¿ywa recenzent w Rz - "bez szaleñstw"
. Ale mnie to nie przeszkadza, kupujê tak¿e takie bardziej introwertyczne klimaty. Mo¿e z racji sentymentu do Anglików i Skandynawów:)) Mateusz na mnie te¿ sprawi³ wra¿enie "Anglika" doskonale panuj±cego nad emocjami i spokojnie bawi±cego siê perfekcyjnie opanowan± klawiatur±. Jednak na mnie te perfekcyjne kryszta³ki nie sprawi³y wra¿enia zbyt ostrych, a d¼wiêk by³ bardzo szlachetny. Nawet je¶li odrobiny szaleñstwa brakowa³o mo¿e w³a¶nie w sonacie, w której pewnie tego trzeba, to Soler by³ po prostu pe³en blasku:)
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 17, 2014, 23:29:52 wys³ane przez Aleksias
»
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #42 :
Pa¼dziernik 09, 2014, 20:23:06 »
Dzi¶ Antonio Pompa-Baldi wrzuci³ na swoj± fejsbukow± tablicê video z Dusznik..
Nagranie jest profesjonalne, mam wra¿enie ¿e chyba podarowane piani¶cie przez organizatorów ( czy to nie to ujêcie z sali widzimy w festiwalowym namiocie?) i naprawdê warte pos³uchania..
Jego etiudy z op.10 by³y bardzo wychwalane w komentarzach krytyków studia festiwalowego. Zwracano uwagê na spójno¶æ przekazu - ¿e etiudy sta³y siê w rêku Pompa-Baldiego ca³o¶ci± niczym opowie¶æ, a pianista zagra³ ca³y cykl sprawnie, bezb³êdnie zas³uguj±c na zaliczenie tego wykonania do jednych z najlepszych w historii festiwalu! Emocje wiêc by³y spore..
Pos³uchajmy, poogl±dajmy..
Czujecie atmosferê festiwalu?
https://www.youtube.com/watch?v=F_ZzuS4zqpc
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Pa¼dziernik 09, 2014, 20:57:44 »
Fajnie siê przenie¶æ do tego miejsca, nawet je¶li w trochê innym czasie ni¿ kiedy siê tam by³o. Dziêki, Kati
clavia
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 130
«
Odpowiedz #44 :
Pa¼dziernik 10, 2014, 21:17:19 »
Dziêkujê za link. Ale¿ oczywi¶cie, i¿ czujê atmosferê festiwalu.
Strony:
1
2
[
3
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel: