Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XV Miêdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015  (Przeczytany 119416 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #195 : Czerwiec 27, 2015, 20:27:55 »

Piêknie i z uczuciem:) Dove sono te¿ mi siê podoba³o. Zreszt± ca³o¶æ wydaje siê dobra. Zobaczymy, czy to wystarczy na fina³.

Heh, mnie Dove sono tak jakby mniej, niestety Niezdecydowany

Niezwykle podoba mi siê natomiast to, ¿e uczestnicy ¶piewaj± pie¶ni ludowe ze swoich krajów - zawsze mo¿na w ten sposób poszerzyæ swoje muzyczne horyzonty 

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #196 : Czerwiec 27, 2015, 21:04:45 »

Wiadomo, ¿e s³ucha³o siê tej pere³ki w najró¿niejszych wykonaniach, jedno genialniejsze od drugiego:) Ale ona sama w sobie jest tak czaruj±ca, ¿e powiem o niej tak, jak Pat o Adagiu:
ale ono zawsze zachwyca. Trzeba by je naprawdê porz±dnie sknociæ, ¿eby by³o inaczej.
Chichot
Faktycznie, pojawiaj± siê klimaty world music, mo¿na us³yszeæ co¶ nowego.
Muszê te¿ powiedzieæ, ¿e bardzo zaciekawi³a mnie Hexenlied Mendelssohna, a nie zna³am jej wcze¶niej. Dynamiczna, i demoniczna odmiana Elfenmusik
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 18:39:19 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #197 : Czerwiec 28, 2015, 08:30:47 »

Brannon Cho - Wiolonczela.
Rewelacyjny!!! Bach.
Rewelacyjny!!! Czajkowski
Dzwiek , wibracja, artykulacja!!!!!

Nie przeszedl.

P.S.
Przy tak czystym i klarownym stylu wszystkie bledy podane sa jak na tacy.
Nawet te mikroskopijne, ktore w balaganiarskich, przeromantyzowanych wykonaniach ujda w tlumie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #198 : Czerwiec 28, 2015, 09:35:19 »

Brannon Cho i Kodaly.

Polecialy wiory .
Niesamowita kontrola arcytrudnego (dla niektorych, niewykonalnego) utworu:
Zoltán Kodály - Sonata in B Minor for solo Cello, Op. 8

Konkursy, to jedna wielka sciema.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #199 : Czerwiec 28, 2015, 10:58:26 »

Dziêki Bartku za wszystkie rekomendacje - akurat w tym tygodniu jestem w wybitnie smyczkowym nastroju, wiêc s± jak znalaz³

Hehe, teraz siê po¶miejecie, ale zdarzy³o mi siê ¿a³owaæ, ¿e nie by³o mnie kiedy rozdawano operowe g³osy Chichot Bardzo lubiê ¶piewaæ (przy ognisku, w ko¶ciele  ; kiedy¶ ¶piewa³am w szkolnym chórze).
Za malutki ten mój sopranik; gdyby by³ wiêkszy, my¶lê, ¿e zrobi³abym z niego w³a¶ciwy u¿ytek

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #200 : Czerwiec 28, 2015, 16:50:46 »

Ja na pewno nie mam zamiaru siê ¶miaæ W podstawówce te¿ by³am w chórze (aczkolwiek obowi±zkowo i umiera³am z przera¿enia przed wystêpami), a potem produkowa³am siê wokalnie z gitar± podczas studiów w kategorii tzw. poezji ¶piewanej i biwakowej:)) Do tego nie trzeba a¿ tak mocnych p³uc, choæ niestety teraz ju¿ gitarê trochê pokrywa kurz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 16:52:37 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #201 : Czerwiec 28, 2015, 16:54:32 »

Ju¿ dzi¶ pocz±tek fina³ów:
http://tch15.medici.tv/en/live/piano

Przypomnijmy:
Redkin:
Czajkowski, koncert nr. 1, b-moll, op. 23
Prokofiew nr 2. g-moll, op. 16
Siergiej zdoby³ z³oty medal na konkursie Prokofiewa w Petersburgu - mo¿e byæ ciekawie:)

Li:
Czajkowski, koncert nr 1,
Prokofiew koncert nr 3 C-dur, op. 26

TAKIE dwa koncerty bez przerwy... nie byle co...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 18:52:27 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #202 : Czerwiec 28, 2015, 17:11:18 »

Skrzypce wystartowa³y równocze¶nie, trzeba siê na co¶ zdecydowaæ
http://tch15.medici.tv/en/live/violin

Pawe³ Miljukow:

Pyotr Tchaikovsky. Violin Concerto in D major, Op. 35 
Dmitri Shostakovich. Violin Concerto No. 1 in A minor, Op. 77
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-violin-2015-06-28-1800000300-tchaiko

Alexandra Conunova

Pyotr Tchaikovsky. Violin Concerto in D major, Op. 35 
Jean Sibelius. Violin Concerto in D minor, Op. 47
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-violin-2015-06-28-1945000300-tchaiko

Szostakowicz, Sibelius, same cuda:)) Dobrze, ¿e jest replay!

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 20:49:08 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #203 : Czerwiec 28, 2015, 18:27:06 »

Siergiej zdoby³ z³oty medal na konkursie Prokofiewa w Petersburgu - mo¿e byæ ciekawie:)

I faktycznie Prokofiew by³ zjawiskowy, zachwycaj±cy:) Warto pos³uchaæ

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-piano-2015-06-28-1800000300-great-ha
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 20:41:07 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #204 : Czerwiec 28, 2015, 20:08:45 »

A teraz Prokofiew trójka - i Li. No bardzo ³adne to by³o!:)

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-piano-2015-06-28-1945000300-great-ha
Ch³opak da³ z siebie wszystko, ca³y mokry, ale wyra¼nie zadowolony z wystêpu:)

Jutro dwóch Lukasów, i dla odmiany koncerty Liszta i Rachmaninowa. I jeszcze wiêksza odmiana - wreszcie us³yszymy Czajkowskiego nr 2 W kuluarach s³ychaæ, ¿e decyzja o pierwszej nagrodzie bêdzie w tym roku bardzo trudna.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2015, 20:41:25 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #205 : Czerwiec 28, 2015, 20:38:38 »

Zd±¿y³am na koñcówkê wystêpu Alexandry Conunovej (i przy okazji na komentarz prowadz±cych, z którymi rzadko mam okazjê siê spotkaæ z racji tego, ¿e s± wycinani na replayach, a bardzo sympatyczni)
¦nie¿nobia³a suknia, pasuj±ca do ¶nie¿nego koncertu Sibeliusa, i piêkny d¼wiêk:)
Ju¿ po wybuchowej reakcji publiczno¶ci mo¿na by³o siê domy¶liæ, ¿e tego wystêpu trzeba pos³uchaæ (co i tak zamierza³am uczyniæ, choæby ze wzglêdu na Sibeliusa:)), co niebawem zrobiê.
Teraz tylko na gor±co przekazujê opiniê o artystce i jej wystêpie:
Sensacyjna, pe³na pasji, energii, pe³na kolorów i lirycznego piêkna, niezwykle autentyczna, spontaniczna i pe³na rado¶ci. To chyba wystarczaj±ca rekomendacja:) Muss sein;)
http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-violin-2015-06-28-1945000300-tchaiko
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 00:07:42 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #206 : Czerwiec 28, 2015, 21:10:22 »

A teraz Prokofiew trójka - i Li. No bardzo ³adne to by³o!:)

http://tch15.medici.tv/en/performance/round-round-3-piano-2015-06-28-1945000300-great-ha
Ch³opak da³ z siebie wszystko, ca³y mokry, ale wyra¼nie zadowolony z wystêpu:)

Muszê przyznaæ, ¿e trochê siê "oburzy³am", ¿e George Li wszed³ do fina³u. Dzisiaj jednak zwracam mu honor

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Czerwiec 28, 2015, 22:04:32 »

Naszej Ewy niestety zabraknie w finale  Smutny

Dobrze, ¿e jest ten replay (i tym samym playlista na wakacje) 

Hehe, z nadmiaru wra¿eñ jeszcze gotowy przy¶niæ mi siê sen w tym stylu  : Bartek startuje (i oczywi¶cie zwyciê¿a) w kategorii skrzypiec, Patrick to samo jako - wiadomo - pianista, Asia (Asiu musia³aby¶ siê ostatecznie zdeklarowaæ: ¶piew/wiolonczela/a mo¿e fortepian?), a ja - no niech bêdzie - jako sopranistka  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #208 : Czerwiec 29, 2015, 00:15:12 »

Kasiu, ja nawet nie chcê sobie wyobraziæ, jak Bartek skomentowa³by moje solo na wiolonczeli My¶lê, ¿e najrozs±dniej z mojej strony by³oby, gdybym ja pe³ni³a tê zaszczytn± funkcjê i Was  zapowiada³a Chocia¿ we ¶nie wszystko mo¿e siê zdarzyæ, mo¿e pop³ynê³abym niczym du Pré Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Czerwiec 29, 2015, 00:16:28 »

W skupieniu czekalem tylko na to, kiedy skrzypce Conunowej i Milyukowa zostana przerzniete na pol.
Cale szczescie nie udalo sie.
Dwa nobliwe instrumenty zostaly uratowane.

Sybelius Moldawki byl, jak dla mnie rozhisteryzowany ze zbyt gesta wibracja (podobna histeria jak u  A.S.Mutter)
Rowniez, arogancja solistki i zbytnia pewnosc siebie, powiem szczerze, denerwowaly mnie.
Rozrozniam wyraznie pyszne "pewniactwo" od sily energii i temperamentu.

Niestety dla mlodych skrzypkow poprzeczke dla Sybeliusa ustawil mocny, szlachetny i pokorny Dawid Ojstrach.

Mimo wszystko, Conunowa jest sprawna technicznie i sprawna dzwiekowo (dobra emisja dzwieku)

Milyukow nie zachwycil mnie. Dzwiek sredni, tlumiony nadmiernym dociskiem smyczka na struny.
Stlamszone struny nie rezonuja,a pelen przydzwiekow ton nie jest nosny.
Tak czy inaczej, daj Boze zdrowie...

P.S.
Szostakowicz rowniez nalezy do Dawida Ojstracha - sorry!!
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 28   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live black-for kalinowatyper animilkowo thepunisher