Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 28   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XV Miêdzynarodowy Konkurs im. P. Czajkowskiego 15 czerwca - 3 lipca 2015  (Przeczytany 119464 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #255 : Czerwiec 29, 2015, 20:46:35 »

A wiem, w³a¶nie siê zachwyci³am straszliwie kawa³kiem Schuberta z tego koncertu pokazywanym wczoraj chyba, w przerwie konkursu, i zanotowa³am sobie, ¿e muszê koniecznie odszukaæ, pos³uchaæ ca³o¶ci:)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #256 : Czerwiec 29, 2015, 20:46:51 »

Bart,

ON

https://www.youtube.com/playlist?list=PLi1vDk-qPAbXMgoOW5vbABKL0I5h-MYak

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #257 : Czerwiec 29, 2015, 20:47:19 »

Co do króla, generalnie zgoda z Bartusem  Chichot Chichot Ewentualnie ex equo z Fryderykiem. No i z Johannem Sebastianem.
Ale to w innej kategorii:)

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 20:49:05 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #258 : Czerwiec 29, 2015, 20:48:45 »

Na marginesie, Geniusasowi wci±¿ jednak bardzo mocno kibicujê.

Uspokuj sie.
Chlópnij sobie, to Ci przejdzie
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #259 : Czerwiec 29, 2015, 20:50:47 »

Pamiêtam go jeszcze z czasów KCh - zrobi³a na mnie wra¿enie "jego" sonata b-moll Chopina, do dzi¶ mam j± na iPodzie.

Nie us³yszycie chyba nigdy lepszego Rameau od tego z Berlina 2013. Polecam.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #260 : Czerwiec 29, 2015, 20:51:33 »

OFF
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #261 : Czerwiec 29, 2015, 20:54:25 »

We¼ Snickersa i ON.

Co do króla, generalnie zgoda z Bartusem  Chichot Chichot Ewentualnie ex equo z Fryderykiem. No i z Johannem Sebastianem.
Ale to w innej kategorii:)

Spoko

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #262 : Czerwiec 29, 2015, 20:57:34 »

¦wietnie, super, chyba jest wszystko! Na pewno bêdzie intensywnie przerobione:)) Pos³ucha³am tylko Impromptu i jeszcze jednego Schubertowskiego kawa³ka i pocz±tek Hammerklavier i przyssa³o mnie do ekranu:))) Niesamowity jest...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 22:47:50 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #263 : Czerwiec 29, 2015, 20:58:43 »

Jutro mamy jeszcze dwóch pretendentów. Zobaczymy, jak m³ody bêdzie dawa³ radê w d³ugich dystansach  I Moscow Conservatory.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #264 : Czerwiec 29, 2015, 21:10:12 »

Debargue Liszt wyra¼nie pasuje. Choæ mo¿na by jeszcze BARDZIEJ, a wci±¿ bêdzie OK.

Piêknie, wielobarwnie akompaniuje wiolonczeli. Na razie najlepszy fragment. Mimo b³êdów.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 21:57:58 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #265 : Czerwiec 29, 2015, 21:17:28 »

Niestety, im bli¿ej fina³u, tym gorzej. Lucas nie jest dzi¶ w formie. S³ychaæ nawet miejscami brak kontroli nad partytur±, akordy siê rozje¿d¿aj±, powstaj± niezaplanowane nierówno¶ci we frazie. S³ychaæ te 2 tygodnie heroicznego wysi³ku.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #266 : Czerwiec 29, 2015, 21:24:30 »

Lucas nie wygl±da³ na zadowolonego z wystêpu.

Nie mo¿na te¿ byæ zadowolonym z tak akompaniuj±cej orkiestry. W koñcówce wbrew piani¶cie dyrygent sam zwolni³, solista musia³ siê dostosowaæ. Gdzie siê podzia³a choæby naprawdê niez³a Orkiestra Teatru Maryjskiego i Valery Giergiew?

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #267 : Czerwiec 29, 2015, 22:47:15 »

Na pewno obaj s± strasznie zmêczeni. Mo¿liwe, ¿e Lucas tak mocno siê spali³ w drugim etapie, choæby w Ravelu, ¿e ju¿ nie móg³ a¿ tak perfekcyjnie domkn±æ tego maratonu, jak by potrafi³, gdyby mia³ wiêcej czasu na oddech. Wiem, ¿e potrafisz dok³adnie wypunktowaæ wszystkie te jego objawy znu¿enia i s³abszej formy. Jednak nawet tyle mu wystarczy³o, ¿eby przekazaæ mi piêkno tego koncertu, ¿ebym siê zas³ucha³a. Nawet ze s³abszymi momentami nadal pozostaje wielkim, barwnym czarodziejem fortepianu. I zostanie zapamiêtany

Akompaniament to osobna sprawa. Mo¿e i ta prezentacja przez prowadz±cego "Moscow Whatever Orchestra" by³a specjalnym z³o¶liwym prztyczkiem? Sama orkiestra chyba nie jest taka najgorsza - choæby ten pan na wiolonczeli, koncertmistrz mia³ te¿ piêkne skrzypcowe solówki. Chyba g³ównie nie spisuj± siê dyrygenci - ani pierwszoroczniak AWFu, ani mi³y nobliwy pan, etc. - w koñcu to oni maj± dbaæ, ¿eby to wszystko gra³o. Faktycznie, co jest z rosyjsk± szko³± dyrygentury? Nie wiadomo, jakie maj± uk³ady, ale widocznie Giergiew nie by³ zainteresowany wspó³prac±. Mo¿e powinni zaprosiæ Vengerowa (czyli Wiengierowa:)). U nas mo¿e prowadziæ w przysz³ym roku ju¿ drugi konkurs - mo¿e w Moskwie trochê by podkrêci³ orkiestrê, choæby tê od produkcji smyczkowych.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 23:03:12 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #268 : Czerwiec 29, 2015, 22:55:50 »

W Dwójce na Progetto Martha Argerich II Koncert Liszta gra w³a¶nie live Katia Buniatiszwili. W³a¶nie tak± interpretacjê wyobra¿a³em sobie w wykonaniu Lucasa.

W Szwajcarii W³oskiej obudzi³y siê prawdziwe demony. S± wirtuozowskie, lisztowskie tempa, ostre dynamiczne krawêdzie, ekspresja rozbudowana a¿ do przesady. No i ¶wietna orkiestra pod Maestro Kasprzykiem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2015, 23:04:51 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #269 : Czerwiec 30, 2015, 01:34:34 »

Brakuje mi dramatycznego napiêcia.

Masz na mysli, dramaturgi przeplywu nut przez nieskonczone, niekontrolowane czeluscie czasu?
tzw czarne dziury

Ostatnio mia³em tak po nag³ym zaliczeniu asfaltu (rower)...

¯e o czelu¶ciach nie wspomnê 

Editor's Choice w kategorii Dialog mistrzów Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2015, 03:08:17 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 28   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni kalinowatyper black-for mini-land neder-live