Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ksi±¿ki o Chopinie, jego ¿yciu i twórczo¶ci  (Przeczytany 42054 razy)
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 31, 2010, 21:12:05 »

Oj, chyba masz racjê, ale mi tam w takich wypadkach wystarcz± p³yty 
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 31, 2010, 21:55:33 »

Ja te¿ my¶lê ¿e ona go bardzo kocha³a...

niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #17 : Listopad 01, 2010, 08:20:49 »

Olu mog³aby¶ rozwin±æ tê my¶l o prof Zieliñskim jako o biografie Szopena, ¿e "kiepski z niego psycholog". Mam t± ksi±¿kê i na ten aspekt nie zwróci³em uwagi.

Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #18 : Listopad 01, 2010, 16:42:02 »

Ja te¿ mam tê ksi±¿kê (przy czym ostatnio czyta³am j± jakie¶ 10 lat temu, proszê wzi±æ to pod uwagê).
Moje czepianie siê jest natury zupe³nie drugorzêdnej, bo z drugiej strony je¶li kto¶ zacznie siê siê "wg³êbiaæ" to mo¿e wyj¶æ z tego "dziennik przemy¶leñ osobistych biografa", a nie próba przekazania obiektywnej (choæ to oczywi¶cie niemo¿liwe) informacji.
W³a¶nie w momencie lektury tej ksi±¿ki takiego dr±¿enia mi czasem brakowa³o (np. o ile sobie przypominam to prof. Zieliñski pomija to o czym tutaj mówimy - kwestiê religijno¶ci Chopina. Byæ mo¿e ma po prostu racjê, poniewa¿ temat jest niezwykle trudny do na¶wietlenia, a mo¿e wynika to po prostu z jego pogl±du, ¿e Chopin niewiele siê religi± interesowa³ (my¶lê jednak, ¿e ka¿dy ma jaki¶ stosunek je¶li nie do religii, to przynajmniej do Boga, wiêc mo¿na by by³o spróbowaæ co¶ wiêcej), inna sprawa, któr± sobie przypominam to np. kwestia zerwania z GS. Pamiêtam, ¿e autor napomyka, ¿e w pewnym momencie jej stosunek do niego siê zmieni³, ale czytelnik nie ma najmniejszego pojêcia dlaczego, no i w ogóle ca³a ta kwestia jest potraktowana dosyæ jednostronnie).
Ogólnie mam bardzo dobr± opiniê o tej pozycji, zawiera bardzo rzetelne i szczegó³owe informacje, bez sentymentalizmu (a tego nie mo¿na powiedzieæ o wielu ksi±¿kach biograficznych, czy w³a¶ciwie monograficznych, bo ona, jak wiemy, do samej tylko biografii siê nie ogranicza).
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #19 : Listopad 02, 2010, 19:57:39 »

Dzieñ dobry wszystkim! To moja pierwsza wiadomo¶æ na tym forum. Niektórych poznajê z forum tvp (tam ju¿ wy³±czy³em konto).

Tym, co szukaj± ksi±¿ki: Chopin : ¿ycie i twórczo¶æ. T. 1 - T.4 – F. Hoesick, polecam strony internetowe naszej Biblioteki Narodowej: www.polona.pl. Tam dostêpne s± wszystkie tomy on-line. Mi³ej lektury! S± tam i inne rewelacyjne rzeczy nt. Chopina.

Z nowo¶ci polecam ca³kiem sympatyczn± ksi±¿eczkê: Migotliwy ton. Esej o stylu Chopina, P. Wierzbicki, Warszawa 2010. Ksi±¿ka ta nie ma charakteru eseju naukowego. To literacka, wielce b³yskotliwa próba identyfikacji tego, co jako¶ okre¶la styl chopinowski, której dokonuje jego entuzjasta. ¦wietna inspiracja do w³asnych przemy¶leñ - ich powstania lub uporz±dkowania. Ksi±¿ka prosta, ale niebanalna.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Listopad 02, 2010, 20:08:45 »

Tycjan witaj, ja te¿ Ciê poznajê z tamtego forum . Bardzo sie cieszê, ¿e do nas do³±czy³e¶.
Thanais
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 13

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Listopad 03, 2010, 22:15:51 »

Wszystkim, którzy pragn± poznaæ Chopina - cz³owieka, zmagaj±cego siê z niedyspozycjami, chorob±, agoni± wreszcie, polecam ksi±¿kê Czes³awa Sielu¿yckiego: Chopin - geniusz cierpi±cy.
Natomiast tych, którzy ceni± sobie wyrafinowane interpretacje Chopinowskich utworów i s³ów [sic!], zapraszam do lektury znakomitej pracy Ryszarda Przybylskiego: Cieñ jaskó³ki. Esej o my¶lach Chopina.
O ile w pierwszej pozycji wstrz±snê³y mn± medyczne analizy i szczegó³y, obna¿aj±ce walkê z chorob± i s³abn±cym cia³em, o tyle druga poruszy³a mn± do g³êbi, dziêki niestandardowej próbie interpretacji Chopinowskich wypowiedzi, przeprowadzonych ze smakiem i wnikliwo¶ci± przez wybitnego znawcê literatury.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Listopad 05, 2010, 14:00:20 »

Dziwne s± drogi skojarzeñ, czytaj±c przed chwil± blog xbw (dziêki za mnóstwo ksi±¿ek które na pewno przeczytam)
natrafi³am na zdjêcie ze Szkocji.
Jest taka ksi±¿ka Barbary Wachowicz "Malwy na lewadach" w niej reporta¿ szkockimi ¶ladami Chopina,
B.W. opisuje zamki w których mieszka³ i inne ciekawostki....

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #23 : Listopad 05, 2010, 14:24:51 »

Co za traf, w³a¶nie wczoraj siêgnê³am na pó³kê i zag³êbi³am siê w ponown± lekturê "Malw"
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Listopad 07, 2010, 21:45:30 »

Naby³em w³a¶nie ksi±¿eczkê E. Soliñskiej "Tajemnice Chopina", Warszawa 2010. Ksi±¿ka to zbiorek ró¿nych ciekawostek zwi±zanych z Chopinem. Raczej do przeczytania w wolnych chwilach w empiku, ni¿ do posiadania w domowej biblioteczce Ale dobrze siê czyta i dobrze, ¿e takie ksi±¿eczki - nieco "plotkarskie" - te¿ s± pisane.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Listopad 08, 2010, 20:20:36 »

Trochê cytatów wygrzebanych w Chomiku:

Skromny a dumny” (George Sand)

„By³ czysty jak ³za” (T. Kwiatkowski)

„Wytrwale unika³ krêtych dróg ¿ycia” (F. Liszt)

„Przez ca³e ¿ycie by³ umieraj±cy” (H. Berlioz)

„Wszystko by³o w nim harmonijne” (F. Liszt)

„Gdy siada do fortepianu i improwizuje, wydaje mi siê, ¿e odwiedzi³ mnie kto¶ bliski” (H.Heine)

„Muzyka Pana sprawia, ¿e ludzie kochaj± siê i wzajemnie rozumiej±” (Astolph de Custine)

„By³ najromantyczniejszy ze wszystkich muzyków” (E. Delacroix)

„Przy nim [liszcie] znikaj± wszyscy piani¶ci – z wyj±tkiem jednego jedynego Chopina, Rafaela fortepianu” (H.Heine)

„Polaków ju¿ za to mo¿na lubiæ, ¿e Polakiem by³ Chopin” (L. To³stoj)

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Listopad 08, 2010, 20:29:48 »

Teresko, dziêkujê Ci za cytaty. S± naprawdê ciekawe i warte zapamiêtania

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Listopad 08, 2010, 20:48:54 »

Heine ¶wietnie chwyta istotê twórczo¶ci Chopina, gdy nazywa go "Rafaelem fortepianu". Genialne!
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #28 : Listopad 08, 2010, 22:14:01 »

A ja ju¿ mam swojego w³asnego Hoesicka! Nabyty na aukcjach Allegro, jest smakowicie "zaczytany".
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Listopad 08, 2010, 22:54:07 »

A ja ju¿ mam swojego w³asnego Hoesicka! Nabyty na aukcjach Allegro, jest smakowicie "zaczytany".

Cudownie napisa³ o Chopinie. Po³yka siê te ksi±¿kê. Nie wierz jednak we wszystko Dla równowagi do niekiedy nieco poetyckiej biografii Hoesicka, polecam zwiêz³± i "trze¼w±" biografiê napisan± przez Adama Zamoyskiego, pt. "Chopin", wydanie tegoroczne. Tej nie czyta siê z zapartym tchem, ale jest aktualniejsza i rzeczowa.
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live silverstar twistedgamers mini-land kalinowatyper