Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ksi±¿ki o Chopinie, jego ¿yciu i twórczo¶ci  (Przeczytany 42081 razy)
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #30 : Listopad 09, 2010, 12:19:02 »

Hoesicka, to przyznajê siê, nie znam (choæ co¶ tam s³ysza³am, ¿e "fajne", tylko nie zawsze trzeba we wszystko wierzyæ). Co do Zamoyskiego, te¿ mogê poleciæ (chocia¿ mia³am wra¿enie, ¿e czasem idzie ona w stronê takich nieco "efektownych" sformu³owañ), ale niew±tpliwie nie jest to pozycja pisana z pozycji "kolanowej", jak to siê czasem jeszcze niekiedy zdarza, wiêc do¶æ "nowoczesna".
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #31 : Listopad 09, 2010, 13:27:14 »

„Gdyby […] trzeba by³o wybraæ – wybra³bym bez wahania! Odda³bym natychmiast: Mickiewicza – z rozpacz±, S³owackiego – z ¿alem, tuzin Krasiñskich – za jednego Chopina. Sam nie graj±c, ¿ywiê dla Chopina uczucie, które tylko religi± nazwaæ mo¿na” (Julian Tuwim)

„Nieznana mi pianistka, wirtuoz, dokonuje okaleczania Preludium op. 28 nr 17 Chopina. Jak to mo¿liwe, ¿e niektórzy omdlewaj± przed takim wykonaniem? Ja dostrzegam w tym obrzydliw± wrêcz wulgarno¶æ, g³upaw± afektacjê i sentymentalizm” (A. Gide)

„Schumann jest poet±. Chopin jest artyst±, co jest rzecz± zupe³nie inn±…” (A. Gide)

„By³ jakby kondensatem wspania³ych, rz±dz±cych siê w³asn± logik± niekonsekwencji” (G. Sand)

„Jest na wskro¶, a¿ do bólu polski” (S. Kisielewski)

„U ¿adnego z kompozytorów w ca³ej historii muzyki nie wystêpowa³ z tak± si³± i nierozerwaln± spoisto¶ci± tajemniczy zwi±zek trzech elementów: rêki, klawiszy i odczuwania muzyki przez d¼wiêk” (W. Lutos³awski)

...

Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #32 : Listopad 13, 2010, 15:30:27 »

Chyba nikt nie wspomnia³ jeszcze o wielkiej i obszernej (847 s.) pracy prof. Tomaszewskiego (Chopin. Cz³owiek, dzie³o, rezonans), wiêc spieszê to zrobiæ, bo niedobrze by by³o gdyby ta pozycja siê w tym spisie lektur nie pojawi³a. Ksi±¿ka k³ad±ca akcent oczywi¶cie na twórczo¶æ i problemy muzykologiczne (jednak daj±ca siê przeczytaæ komu¶ kto nie jest muzykologiem, a tylko melomanem bardzo zainteresowanym Chopinem). Tej pozycji nie trzeba chyba jako¶ szczególnie polecaæ (ani zapewne przedstawiaæ).
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #33 : Listopad 16, 2010, 21:21:39 »

Zachêcili¶cie mnie, aby po latach przejrzeæ sobie kilka ksi±¿ek. Iwaszkiwicza ("Chopin") czyta³o mi siê tak, jak kiedy¶. Jest w niej dla mnie takie ogromne ciep³o. Iwaszkiewicz zastrzega siê, ¿e nie pisze biografii typowej, ale pisze o Chopinie z pozycji mi³o¶nika - piêknie pisze. Wydaje mi siê jednak, ¿e literacko lepsza jest praca Wierzyñskiego ("Zycie Chopina") - ten piêkny jêzyk, te ujêcia, ach!

Zamówi³em sobie "Paryskie ¶wiaty Fryderyka Chopina", W. Atwooda, czytali¶cie mo¿e? 
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #34 : Grudzieñ 04, 2010, 12:01:03 »

W³a¶nie jestem w posiadaniu ksi±¿ki, o której wspomina³a Ola83. Do¶æ solidnie wygl±da nie tylko wizualnie i wagowo. Dopiero zaczynam czytaæ - nie wiem czy przeczytam w ca³o¶ci, bo nie znam pojêæ z muzykologii(jest te¿ wiele przyk³adów z zapisem nutowym). Zapamiêta³em sobie, ¿e Chopin ponoæ grywa³ w szachy a nawet sam zrobi³ sobie planszê i figurki oraz je¼dzi³ na ³y¿wach. Do¶æ ciekawy pocz±tek o osobowo¶ci Chopina, próbach jego psychoanalizy i bardzo szczegó³owy ¿yciorys.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #35 : Grudzieñ 04, 2010, 13:29:56 »

W³a¶nie jestem w posiadaniu ksi±¿ki, o której wspomina³a Ola83. Do¶æ solidnie wygl±da nie tylko wizualnie i wagowo. Dopiero zaczynam czytaæ - nie wiem czy przeczytam w ca³o¶ci, bo nie znam pojêæ z muzykologii(jest te¿ wiele przyk³adów z zapisem nutowym). Zapamiêta³em sobie, ¿e Chopin ponoæ grywa³ w szachy a nawet sam zrobi³ sobie planszê i figurki oraz je¼dzi³ na ³y¿wach. Do¶æ ciekawy pocz±tek o osobowo¶ci Chopina, próbach jego psychoanalizy i bardzo szczegó³owy ¿yciorys.
Nie zniechêcaj siê nawet jak nie wszystko bêdzie zrozumia³e. Jak zgadujê mówisz o Tomaszewskim. Ja najpierw przeczyta³am Zieliñskiego i to jako szczeniara i naprawdê niewiele wtedy zrozumia³am z wywodów muzykologicznych, ale i tak uwa¿am, ¿e sporo mi to da³o. Po jakim¶ czasie (bo trochê uczy³am siê graæ) rozumia³am z tego wiêcej (choæ nie mogê powiedzieæ, ¿e rozumiem wszystko po dzi¶ dzieñ). Tomaszewski jest bardziej skrótowy, je¿eli chodzi o omawianie poszczególnych utworów, za to organizuje swoj± pracê wokó³ takich bloków tematycznych: harmonika, melodyka etc. je¶li dobrze sobie przypominam. Jego praca to takie kompendium nawi±zuj±ce do prac innych muzykologów i nie ma jakiego¶ wielkiego poziomu szczegó³owo¶ci tak jak np. w jakiej¶ analizie poszczególnego utworu (to dopiero by³oby niestrawne dla nie-muzykologa podejrzewam, z Tomaszewskim jeszcze jako¶ mo¿na daæ radê).

A propos "¦wiatów" Atwooda, ja tê pozycjê przegapi³am, jeszcze jest dostêpna? Wola³abym szczerze mówi±c, ¿eby takie rzeczy by³y pisane przez Francuza, nie Anglika czy Amerykanina, ale mo¿e to tylko takie moje uprzedzenie. Ksi±¿ki nie znam.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #36 : Styczeñ 04, 2011, 00:26:04 »

Chopin przedstawiany przez Zamoyskiego podoba mi siê, bo wydaje siê byæ najbardziej autentyczny, nie "zsentymentalizowany". Widaæ, ¿e autor stara siê byc maksymalnie obiektywny, pokazaæ ¿ywego cz³owieka, nie legendê. Jak pisz± na obwolucie, Chopin w jego opisie "przestaje byæ zbola³ym mêczennikiem...inteligentny, prawdziwy, ¿ywy, pe³en humoru a zarazem trosk cz³owiek". Chocia¿ pewnie Iwaszkiewicza za to piêkniej siê czyta, jako literaturê.
Spróbujê upolowaæ tego Hoesicka. Lubiê opas³e tomiska
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #37 : Luty 22, 2011, 17:53:51 »

A oto jak w Niemczech Ambasada Polska i Ministerstwo Spraw Zagranicznych promuje Chopina...
Rêce opadaj±. Wrazliwym proponujê nie czytaæ.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Na-ch-on-MSZ-tlumaczy-sie-z-promocji-Chopina,wid,13158800,wiadomosc.html

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #38 : Luty 22, 2011, 21:01:12 »

To wielki skandal, moje oburzenie nie zna granic!!!!!!!!!!! Jak to sie sta³o, ¿e nikt tego nie czyta³ przed skierowaniem do druku?!!!!!!! My¶lê, ¿e za tym stoi potê¿na ³apówa!!!!!!!!!!!!!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #39 : Luty 24, 2011, 20:39:18 »

A oto jak w Niemczech Ambasada Polska i Ministerstwo Spraw Zagranicznych promuje Chopina...
Rêce opadaj±. Wrazliwym proponujê nie czytaæ.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Na-ch-on-MSZ-tlumaczy-sie-z-promocji-Chopina,wid,13158800,wiadomosc.html

Temat jak wy¿ej, ale spod innej optyki. Która bli¿sza prawdy ? Gdzie jest prawda? Niech ka¿dy oceni sam...

http://komiksomania.pl/publicystyka/galeria/7-polprawd-na-temat-chopina/p/1.html

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #40 : Luty 25, 2011, 09:54:47 »

Po wycofaniu publikacji,
wczoraj wydawnictwo Kultura Gniewu
o¶wiadczy³o, ¿e
odda pieni±dze.

pozdrawiam          
               Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Marzec 04, 2011, 08:49:46 »

no ja my¶lê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 16, 2011, 14:18:34 »

S³owo Rubinsteina o Chopinie.
Bardzo ciekawa lektura (wstêp do biografii Wierzyñskiego), krótka, ale za to celna i m±dra synteza rozumienia epoki i dzie³a Chopina

http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje19/text01p.htm

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 16, 2011, 20:59:24 »

Co do tego komiksu, to sprawa na milê ¶mierdzi. Powinna siê tym CBA zainteresowaæ, ¿e o innych agendach nie wspomnê, bo ¿eby z publicznych ¶rodków finansowaæ co¶ takiego, to jest po prostu... No dobra, przez wzgl±d na panie nie napiszê tego...
Spotka³em siê z t³umaczeniami, ¿e taki jêzyk trafia do wspó³czesnego odbiorcy. Byæ mo¿e, ale... ludzi poni¿ej pewnego poziomu do Chopina nie przekona siê. Po prostu. A ta publikacja zdaj siê byæ w³a¶nie do tej prymitywnej i nie rokuj±cej ¿adnych nadziei grupy adresowana.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #44 : Pa¼dziernik 17, 2011, 15:57:32 »

http://merlin.pl/Fryderyk-Narodziny-geniusza_Tadeusz-Lopalewski/browse/product/1,759458.html

Widzia³am dzi¶ w Taniej ksi±¿ce na rogu Chmielnej Fryderyk. Narodziny geniusza za jedyne 8 z³. Wad± tej ksi±¿ki jest oprawa miêkka i klejone strony, wygl±da, jakby siê mia³a rozpa¶æ podczas pierwszego czytania.
Strony: 1 2 [3] 4 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper silverstar countrylife neder-live mini-land