Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Ksi¹¿ki o Chopinie, jego ¿yciu i twórczoœci
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ksi¹¿ki o Chopinie, jego Âżyciu i twĂłrczoÂści (Przeczytany 43829 razy)
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Ksi¹¿ki o Chopinie, jego ¿yciu i twórczoœci
«
Odpowiedz #30 :
Listopad 09, 2010, 12:19:02 »
Hoesicka, to przyznajê siê, nie znam (choÌ coœ tam s³ysza³am, ¿e "fajne", tylko nie zawsze trzeba we wszystko wierzyÌ). Co do Zamoyskiego, te¿ mogê poleciÌ (chocia¿ mia³am wra¿enie, ¿e czasem idzie ona w stronê takich nieco "efektownych" sformu³owaù), ale niew¹tpliwie nie jest to pozycja pisana z pozycji "kolanowej", jak to siê czasem jeszcze niekiedy zdarza, wiêc doœÌ "nowoczesna".
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Listopad 09, 2010, 13:27:14 »
„Gdyby […] trzeba byÂło wybraĂŚ – wybraÂłbym bez wahania! OddaÂłbym natychmiast: Mickiewicza – z rozpaczÂą, SÂłowackiego – z Âżalem, tuzin KrasiĂąskich – za jednego Chopina. Sam nie grajÂąc, ÂżywiĂŞ dla Chopina uczucie, ktĂłre tylko religiÂą nazwaĂŚ moÂżna” (Julian Tuwim)
„Nieznana mi pianistka, wirtuoz, dokonuje okaleczania Preludium op. 28 nr 17 Chopina. Jak to moÂżliwe, Âże niektĂłrzy omdlewajÂą przed takim wykonaniem? Ja dostrzegam w tym obrzydliwÂą wrĂŞcz wulgarnoœÌ, gÂłupawÂą afektacjĂŞ i sentymentalizm” (A. Gide)
„Schumann jest poetÂą. Chopin jest artystÂą, co jest rzeczÂą zupeÂłnie innÂą…” (A. Gide)
„ByÂł jakby kondensatem wspaniaÂłych, rzÂądzÂących siĂŞ wÂłasnÂą logikÂą niekonsekwencji” (G. Sand)
„Jest na wskroÂś, aÂż do bĂłlu polski” (S. Kisielewski)
„U Âżadnego z kompozytorĂłw w caÂłej historii muzyki nie wystĂŞpowaÂł z takÂą si³¹ i nierozerwalnÂą spoistoÂściÂą tajemniczy zwiÂązek trzech elementĂłw: rĂŞki, klawiszy i odczuwania muzyki przez dÂźwiĂŞk” (W. LutosÂławski)
...
http://www.franzschubert.pl/
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #32 :
Listopad 13, 2010, 15:30:27 »
Chyba nikt nie wspomnia³ jeszcze o wielkiej i obszernej (847 s.) pracy prof. Tomaszewskiego (Chopin. Cz³owiek, dzie³o, rezonans), wiêc spieszê to zrobiÌ, bo niedobrze by by³o gdyby ta pozycja siê w tym spisie lektur nie pojawi³a. Ksi¹¿ka k³ad¹ca akcent oczywiœcie na twórczoœÌ i problemy muzykologiczne (jednak daj¹ca siê przeczytaÌ komuœ kto nie jest muzykologiem, a tylko melomanem bardzo zainteresowanym Chopinem). Tej pozycji nie trzeba chyba jakoœ szczególnie polecaÌ (ani zapewne przedstawiaÌ).
Tycjan
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #33 :
Listopad 16, 2010, 21:21:39 »
Zachêciliœcie mnie, aby po latach przejrzeÌ sobie kilka ksi¹¿ek. Iwaszkiwicza ("Chopin") czyta³o mi siê tak, jak kiedyœ. Jest w niej dla mnie takie ogromne ciep³o. Iwaszkiewicz zastrzega siê, ¿e nie pisze biografii typowej, ale pisze o Chopinie z pozycji mi³oœnika - piêknie pisze. Wydaje mi siê jednak, ¿e literacko lepsza jest praca Wierzyùskiego ("Zycie Chopina") - ten piêkny jêzyk, te ujêcia, ach!
ZamĂłwiÂłem sobie "Paryskie Âświaty Fryderyka Chopina", W. Atwooda, czytaliÂście moÂże?
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Grudzień 04, 2010, 12:01:03 »
W³aœnie jestem w posiadaniu ksi¹¿ki, o której wspomina³a Ola83. DoœÌ solidnie wygl¹da nie tylko wizualnie i wagowo. Dopiero zaczynam czytaÌ - nie wiem czy przeczytam w ca³oœci, bo nie znam pojêÌ z muzykologii(jest te¿ wiele przyk³adów z zapisem nutowym). Zapamiêta³em sobie, ¿e Chopin ponoÌ grywa³ w szachy a nawet sam zrobi³ sobie planszê i figurki oraz jeŸdzi³ na ³y¿wach. DoœÌ ciekawy pocz¹tek o osobowoœci Chopina, próbach jego psychoanalizy i bardzo szczegó³owy ¿yciorys.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #35 :
Grudzień 04, 2010, 13:29:56 »
Cytat: tuco82 Grudzień 04, 2010, 12:01:03
W³aœnie jestem w posiadaniu ksi¹¿ki, o której wspomina³a Ola83. DoœÌ solidnie wygl¹da nie tylko wizualnie i wagowo. Dopiero zaczynam czytaÌ - nie wiem czy przeczytam w ca³oœci, bo nie znam pojêÌ z muzykologii(jest te¿ wiele przyk³adów z zapisem nutowym). Zapamiêta³em sobie, ¿e Chopin ponoÌ grywa³ w szachy a nawet sam zrobi³ sobie planszê i figurki oraz jeŸdzi³ na ³y¿wach. DoœÌ ciekawy pocz¹tek o osobowoœci Chopina, próbach jego psychoanalizy i bardzo szczegó³owy ¿yciorys.
Nie zniechêcaj siê nawet jak nie wszystko bêdzie zrozumia³e. Jak zgadujê mówisz o Tomaszewskim. Ja najpierw przeczyta³am Zieliùskiego i to jako szczeniara i naprawdê niewiele wtedy zrozumia³am z wywodów muzykologicznych, ale i tak uwa¿am, ¿e sporo mi to da³o. Po jakimœ czasie (bo trochê uczy³am siê graÌ) rozumia³am z tego wiêcej (choÌ nie mogê powiedzieÌ, ¿e rozumiem wszystko po dziœ dzieù). Tomaszewski jest bardziej skrótowy, je¿eli chodzi o omawianie poszczególnych utworów, za to organizuje swoj¹ pracê wokó³ takich bloków tematycznych: harmonika, melodyka etc. jeœli dobrze sobie przypominam. Jego praca to takie kompendium nawi¹zuj¹ce do prac innych muzykologów i nie ma jakiegoœ wielkiego poziomu szczegó³owoœci tak jak np. w jakiejœ analizie poszczególnego utworu (to dopiero by³oby niestrawne dla nie-muzykologa podejrzewam, z Tomaszewskim jeszcze jakoœ mo¿na daÌ radê).
A propos "Œwiatów" Atwooda, ja tê pozycjê przegapi³am, jeszcze jest dostêpna? Wola³abym szczerze mówi¹c, ¿eby takie rzeczy by³y pisane przez Francuza, nie Anglika czy Amerykanina, ale mo¿e to tylko takie moje uprzedzenie. Ksi¹¿ki nie znam.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #36 :
Styczeń 04, 2011, 00:26:04 »
Chopin przedstawiany przez Zamoyskiego podoba mi siĂŞ, bo wydaje siĂŞ byĂŚ najbardziej autentyczny, nie "zsentymentalizowany". WidaĂŚ, Âże autor stara siĂŞ byc maksymalnie obiektywny, pokazaĂŚ Âżywego czÂłowieka, nie legendĂŞ. Jak piszÂą na obwolucie, Chopin w jego opisie "przestaje byĂŚ zbolaÂłym mĂŞczennikiem...inteligentny, prawdziwy, Âżywy, peÂłen humoru a zarazem trosk czÂłowiek". ChociaÂż pewnie Iwaszkiewicza za to piĂŞkniej siĂŞ czyta, jako literaturĂŞ.
SprĂłbujĂŞ upolowaĂŚ tego Hoesicka. LubiĂŞ opasÂłe tomiska
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Luty 22, 2011, 17:53:51 »
A oto jak w Niemczech Ambasada Polska i Ministerstwo Spraw Zagranicznych promuje Chopina...
RĂŞce opadajÂą. Wrazliwym proponujĂŞ nie czytaĂŚ.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Na-ch-on-MSZ-tlumaczy-sie-z-promocji-Chopina,wid,13158800,wiadomosc.html
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #38 :
Luty 22, 2011, 21:01:12 »
To wielki skandal, moje oburzenie nie zna granic!!!!!!!!!!! Jak to sie staÂło, Âże nikt tego nie czytaÂł przed skierowaniem do druku?!!!!!!! MyÂślĂŞ, Âże za tym stoi potĂŞÂżna ÂłapĂłwa!!!!!!!!!!!!!!!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Luty 24, 2011, 20:39:18 »
Cytat: Janusz1228 Luty 22, 2011, 17:53:51
A oto jak w Niemczech Ambasada Polska i Ministerstwo Spraw Zagranicznych promuje Chopina...
RĂŞce opadajÂą. Wrazliwym proponujĂŞ nie czytaĂŚ.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Na-ch-on-MSZ-tlumaczy-sie-z-promocji-Chopina,wid,13158800,wiadomosc.html
Temat jak wyÂżej, ale spod innej optyki. KtĂłra bliÂższa prawdy ? Gdzie jest prawda? Niech kaÂżdy oceni sam...
http://komiksomania.pl/publicystyka/galeria/7-polprawd-na-temat-chopina/p/1.html
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #40 :
Luty 25, 2011, 09:54:47 »
Po wycofaniu publikacji,
wczoraj wydawnictwo Kultura Gniewu
oÂświadczyÂło, Âże
odda pieniÂądze.
pozdrawiam
Marek
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Marzec 04, 2011, 08:49:46 »
no ja myÂślĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #42 :
Czerwiec 16, 2011, 14:18:34 »
SÂłowo Rubinsteina o Chopinie.
Bardzo ciekawa lektura (wstĂŞp do biografii WierzyĂąskiego), krĂłtka, ale za to celna i mÂądra synteza rozumienia epoki i dzieÂła Chopina
http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje19/text01p.htm
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Czerwiec 16, 2011, 20:59:24 »
Co do tego komiksu, to sprawa na milĂŞ Âśmierdzi. Powinna siĂŞ tym CBA zainteresowaĂŚ, Âże o innych agendach nie wspomnĂŞ, bo Âżeby z publicznych ÂśrodkĂłw finansowaĂŚ coÂś takiego, to jest po prostu... No dobra, przez wzglÂąd na panie nie napiszĂŞ tego...
Spotka³em siê z t³umaczeniami, ¿e taki jêzyk trafia do wspó³czesnego odbiorcy. ByÌ mo¿e, ale... ludzi poni¿ej pewnego poziomu do Chopina nie przekona siê. Po prostu. A ta publikacja zdaj siê byÌ w³aœnie do tej prymitywnej i nie rokuj¹cej ¿adnych nadziei grupy adresowana.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #44 :
Październik 17, 2011, 15:57:32 »
http://merlin.pl/Fryderyk-Narodziny-geniusza_Tadeusz-Lopalewski/browse/product/1,759458.html
Widzia³am dziœ w Taniej ksi¹¿ce na rogu Chmielnej
Fryderyk. Narodziny geniusza
za jedyne 8 z³. Wad¹ tej ksi¹¿ki jest oprawa miêkka i klejone strony, wygl¹da, jakby siê mia³a rozpaœÌ podczas pierwszego czytania.
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »