Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
31
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap (Przeczytany 126144 razy)
bartus
Ekspert
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
«
Odpowiedz #240 :
Październik 05, 2015, 14:01:53 »
Cytat: xbw Październik 05, 2015, 13:50:02
Japonka Mayaka Nakagawa, Barkarola i Yamaha - zestaw niew³aœciwy. Gdybym by³a t¹ Yamah¹, trzasnê³aby wiekiem i wysz³a oznajmiaj¹c, ¿e doœÌ mam takiego traktowania.
Beatko?
«
Ostatnia zmiana: Październik 05, 2015, 14:06:34 wysłane przez bartus
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #241 :
Październik 05, 2015, 14:05:02 »
Cytat: xbw Październik 05, 2015, 13:18:20
Greczynko-Wenezuelka Skorpion Alexia Mouza, jednak ciut b³êdnie.
Konkrety?
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #242 :
Październik 05, 2015, 14:27:21 »
ÂŁukasz MikoÂłajczyk
DuÂżo Âładnej ciszy w nokturnie. Trudny ten nokturn. Puls lewej rĂŞki narzuca sposĂłb narracji zupeÂłnie bez litoÂści. PomieÂściĂŚ w tym kantylenĂŞ trudno, ale ÂŁukaszowi siĂŞ udaÂło. Scherzo peÂłny dÂźwiĂŞk, ciepÂły i czysty w czĂŞÂści lirycznej, Âśrodkowej. Wyraziste czĂŞÂści okalajÂące – niewytrzaskane. Etiudy mi uciekÂły, musiaÂłam skupiĂŚ siĂŞ na chwilĂŞ tylko na pracy. PodobaÂł mi siĂŞ, bĂŞdĂŞ kibicowaĂŚ. Szkoda, Âże nie Stainway.
PaweÂł MotyczyĂąski
Precyzyjny dÂźwiĂŞk, porzÂądna artykulacja, nie przerysowaÂł etiud. MuszÂą posÂłuchaĂŚ jeszcze raz scherza. Teraz sÂłyszĂŞ z komentarzach, Âże byÂło dobre.
Alexieya Mouza
O matko, ale z kopyta ruszyÂła pierwszÂą etiudĂŞ.
etiuda cis z 25 op. – wyraziÂście prowadzony temat, wie co gra, co chce opowiedzieĂŚ. Bardzo mi siĂŞ podobaÂła. ZnĂłw fajna gra ciszÂą. Pozwala dÂźwiĂŞkom brzmieĂŚ.
Scherzo – troszkĂŞ maÂło byÂło lulania w „LulajÂże Jezuniu”, miaÂłam wraÂżenie, Âże rubata czĂŞÂści lirycznej wyszÂły sobie gdzieÂś na chwilĂŞ, ale moÂże to wraÂżenie, bo pracujĂŞ, wiĂŞc mogÂła si¹œÌ mi percepcja. Za to scherzowe demony poszalaÂły po klawiaturze! Jury pewnie siĂŞ bĂŞdzie spieraĂŚ, bo dziewczyna jest charakterna, ma dobry warsztat, ale pozwoliÂła sobie na swoje wÂłasne interpretacyjne smaczki. PrzesÂłucham jÂą sobie na spokojnie jeszcze raz.
Mayaka Nakagawa
Pochwalona przez komentatorĂłw a ja jej jakoÂś nie kupiÂłam. Nokturn elegancki, ale nie oderwaÂł mnie od pracy. Etiuda tercjowa z du¿¹ lekkoÂściÂą. Motylki lataÂły nad klawiaturÂą, ale byÂł i b³¹d. Barkarola – bez rozpostartego pawiego ogona. We wstĂŞpie brakowaÂło mi tej ciszy, tej prawie - nicoÂści poczÂątkowych dÂźwiĂŞkĂłw, z ktĂłrych potem wyÂłania siĂŞ temat. Potem trochĂŞ caÂłkiem Âładnych „dzwonkĂłw” – mimo Âże to tylko Yamaha, ale kiedy pojawiÂła siĂŞ czêœÌ z dÂźwiĂŞkami wpuszczonymi w klawiaturĂŞ – Yamaha pograÂła sobie po swojemu. Nie przepadam za brzmieniem tego fortepianu. O, a tu komentujÂący siĂŞ tym fortepianem zachwyca!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #243 :
Październik 05, 2015, 18:05:02 »
Tak, Asiu, sÂłuchaÂłam Szymona, ale dlaczego wysyÂłasz mi sms-a na stacjonarny ?
Szymon Nehring, Polska. Wydawa³o mi siê, ¿e zacz¹³ jakoœ zbyt wolno, zbyt anemicznie, bez mocy i ¿arliwoœci, rozkrêca³ siê ku koùcowi, ale do mnie siê nie przebi³.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #244 :
Październik 05, 2015, 18:21:31 »
Wystêp Szymona zrobi³ na mnie wra¿enie. Dobre wykonanie, poza tym Steinway bardzo dobrze brzmia³ pod jego rêk¹. Mo¿e zajœÌ daleko.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #245 :
Październik 05, 2015, 18:23:09 »
Cytat: xbw Październik 05, 2015, 13:50:02
Japonka Mayaka Nakagawa, Barkarola i Yamaha - zestaw niew³aœciwy. Gdybym by³a t¹ Yamah¹, trzasnê³aby wiekiem i wysz³a oznajmiaj¹c, ¿e doœÌ mam takiego traktowania.
Dwie sprawy.
Jedna. SposĂłb gry, styl, interpretacja, rozumienie utworu Mayaki nie pasowaÂł mi do Barkaroli. Fakt, Âże graÂła na instrumencie Yamaha jeszcze to moje odczucie potĂŞgowaÂł.
Druga. Mam w g³owie jakiœ wzorzec Barkaroli z dopuszczalnymi odstêpstwami. Jej sposób gry przekroczy³ moje indywidualne bariery na b³êdy i odstêpstwa od mojego wzorca tego utworu. ByÌ mo¿e instrument te¿ lubi, kiedy siê na nim gra harmonijnie i p³ynnie. Podjê³am próbê wczucia siê w instrument i wysz³o mi na to, ¿e ja bym na jego miejscu nie zdzier¿y³a.
«
Ostatnia zmiana: Październik 05, 2015, 18:25:05 wysłane przez xbw
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #246 :
Październik 05, 2015, 18:36:30 »
ÂŚwiÂąt dzieĂą trzeci! Komentarze pomiĂŞdzy przesÂłuchaniami w TVP Kultura sÂą jak ozdoby na ÂświÂątecznym drzewku. Ale WY jesteÂście jak ÂświateÂłka dopeÂłniajÂące tego niepowtarzalnego nastroju. Fajnie, Âże zbiera siĂŞ stara ekipa. CieszĂŞ siĂŞ z kaÂżdego najmniejszego Waszego tu pojawienia i uczestniczenia. Czasy jeszcze nas nie zmieniÂły
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #247 :
Październik 05, 2015, 18:40:32 »
Cytat: xbw Październik 05, 2015, 13:18:20
Greczynko-Wenezuelka Skorpion Alexia Mouza, jednak ciut b³êdnie.
Bartusie, akurat zafaÂłszowaÂła, kiedy to pisaÂłam. Z jej temperamentem, ogniem, ÂżywioÂłem, to pewnie drobiaÂżdÂżek nieliczÂący siĂŞ do caÂłoksztaÂłtu wykonania. JeÂśli bardzo chcesz, to jeÂśli znajdĂŞ nagranie przesÂłucham i podam czas, ale nie chce mi siĂŞ, nie lubiĂŞ wyÂłapywaĂŚ pomyÂłek.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #248 :
Październik 05, 2015, 19:18:43 »
Beatko, to chyba teÂż byÂł element ogĂłlnej intoksykacji Chopinem
S³ucha³am ca³ego wystêpu Nozomi, wchodz¹c na coraz wy¿sze orbity zauroczenia, potem zacz¹³ graÌ Szymon, tak¹ magiczn¹ etiudê (cis-moll), potem fantazja...
Sta³am na przystanku na rondzie, myœli ucieka³y w zasnute ob³oczkami niebo, chmury.... tramwaje... niebo... chmury.... tramwaje... Minê³o nieco czasu, zanim przypomnia³am sobie, ¿e powinnam w koùcu wsi¹œÌ do jednego z tych tramwajów
No i najpierw wysyÂłaÂłam SMSy, Âżeby podzieliĂŚ siĂŞ z Wami tym rozanieleniem i rozchopinieniem, a potem usiÂłowaÂłam sÂłuchaĂŚ i jednoczeÂśnie odebraĂŚ telefon od Ciebie i przez moment nie miaÂłam pojĂŞcia, dlaczego mi siĂŞ nie udaje
Szymon moÂże nie jest jeszcze w peÂłni artystycznej doskonaÂłoÂści, to dopiero rozwijajÂący siĂŞ pianistyczny pÂąk, ktĂłry jednak na pewno wspaniale rozkwitnie:)
«
Ostatnia zmiana: Październik 05, 2015, 19:51:20 wysłane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #249 :
Październik 05, 2015, 19:26:22 »
Ronald Noerjadi z kolei napeÂłniÂł mnie bardzo pozytywnÂą energiÂą - jego etiudy podkrĂŞciÂły mnie i dodaÂły siÂł w drodze do domu:))
A w ogĂłle to wÂłaÂściwie coraz bardziej kocham nokturn 27/2:)) Staje siĂŞ on wrĂŞcz staÂłym elementem dnia, w domu i w innych pejzaÂżach
Chyba bĂŞdzie mi go brakowaÂło:))
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #250 :
Październik 05, 2015, 19:28:19 »
Japonka - wydawaÂło mi siĂŞ, Âże co nie tak z pedalizacjÂą. ByĂŚ moÂże jednak to tylko tak sÂłychaĂŚ w TV. Sama nie wiem. Scherzo chyba najlepsze, ale brakowaÂło mi trochĂŞ "krysztaÂłkĂłw: w Âśrodkowej czĂŞÂści.
Rosjanka Anastazja - piĂŞkna artykulacja, precyzja uderzenia. I tylko, kiedy na niÂą patrzyÂłam to miaÂłam wraÂżenie, Âże graÂła jakby dla siebie ale nie w ten pozytywny sposĂłb, polegajÂący na smakowaniu muzyki, tylko tak, jakby niewiele obchodziÂło jÂą to, czy ktoÂś sÂłucha. PowiedzieĂŚ, Âże graÂła bez wyrazu to pewnie za daleko idÂąca krytyka, ale graÂła tak jakoÂś obok.
Szymek - miaÂłam wraÂżenie, Âże etiudy trochĂŞ mu siĂŞ metrycznie rozeszÂły, ale wysÂłuchaÂłam komentatorĂłw ze studia, ktĂłrzy akcentowali jego timeing, wiĂŞc znĂłw siĂŞ zastanawiam na ile to, co sÂłyszĂŞ jest realne a na ile jest efektem technicznego znieksztaÂłcenia.
A Indonezyjczyk - nie sÂłuchaÂłam caÂłego recitalu. Twity entuzjastyczne. Mnie trochĂŞ brakowaÂło - w scherzu go poniosÂło zwÂłaszcza w czĂŞÂści trzeciej i brakowaÂło mi spadajÂących dÂźwiĂŞcznie i delikatnie kropel w temacie Âśrodkowym.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #251 :
Październik 05, 2015, 19:39:08 »
Jeœli chodzi o brzmienie, to polecam poeksperymentowaÌ z ustawieniami telewizora lub sprzêtu nag³aœniaj¹cego. Ró¿ne systemy korekcji i gotowe zestawy ustawieù potrafi¹ naprawdê zrobiÌ du¿¹ ró¿nicê i w du¿ym stopniu zafa³szowaÌ rzeczywistoœÌ. Najlepiej powy³¹czaÌ wszystkie filtry, ustawienia tematyczne i inne "polepszacze dŸwiêku" oraz wybraÌ tryb neutralny i zwyk³e stereo. Jeœli korzystacie ze s³uchawek, to raczej realizmu brzmienia siê nie spodziewajcie, chyba ¿e macie s³uchawki za kilka tysi...
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #252 :
Październik 05, 2015, 19:41:06 »
Po po³udniu s³ucha³am ich wszystkich z komórki, w ró¿nych miejscach ze œrodkami komunikacji w³¹cznie, z szumem miasta w tle, przez nienajgorsze, ale nie do koùca izoluj¹ce s³uchawki, co mo¿e sprawiaÌ, ¿e wszystko jednak nieco siê rozmazuje i byÌ mo¿e brzmi trochê podobnie (no bo te¿, jakby powiedzia³ pan Rozlach, to wszystko s¹ utwory Fryderyka Chopina
), trudniej wychwytaÌ jakieœ subtelnoœci i niuanse, pozostaje radoœÌ samego piêkna tej muzyki i chocia¿ z grubsza to, co pianiœci chc¹ nam przekazaÌ.
W domu stosujĂŞ internetowe "stereo" - sÂłucham DwĂłjki, a oglÂądam wizjĂŞ na YT:) Nawet nieÂźle to zdaje egzamin, tylko palce nie do koĂąca siĂŞ zgadzajÂą
«
Ostatnia zmiana: Październik 05, 2015, 19:44:55 wysłane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #253 :
Październik 05, 2015, 19:48:34 »
Pianiœci s¹ z ró¿nych krajów, kultur, kontynentów, w ró¿nym wieku, ró¿ne osobowoœci, temperamenty, charaktery. Przek³ada siê to na mega rozmaitoœÌ wykonaù nawet tych samych w kó³ko utworów. Na to nak³adaj¹ siê jeszcze warunki, jak¿e przeró¿ne i mocno zmienne, s³uchania, nasze otoczenie i nastroje. Ca³y kosmos w jednym konkursie z muzyk¹ jednego niezbyt p³odnego kompozytora.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #254 :
Październik 05, 2015, 20:03:34 »
Mariko Nogami, co cudnie graÂła palcami i nogami
Szymon Nehring, Polak powinien przejœÌ dalej. Bardzo doceniam jego narracjê poza melodi¹ g³ównego nurtu.
Piotr Nowak, ojoj niestety to najgorszy wystĂŞp spoÂśrĂłd graczy polskich.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
31