Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
31
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap (Przeczytany 119394 razy)
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
«
Odpowiedz #240 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 14:01:53 »
Cytat: xbw Pa¼dziernik 05, 2015, 13:50:02
Japonka Mayaka Nakagawa, Barkarola i Yamaha - zestaw niew³a¶ciwy. Gdybym by³a t± Yamah±, trzasnê³aby wiekiem i wysz³a oznajmiaj±c, ¿e do¶æ mam takiego traktowania.
Beatko?
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2015, 14:06:34 wys³ane przez bartus
»
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #241 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 14:05:02 »
Cytat: xbw Pa¼dziernik 05, 2015, 13:18:20
Greczynko-Wenezuelka Skorpion Alexia Mouza, jednak ciut b³êdnie.
Konkrety?
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #242 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 14:27:21 »
£ukasz Miko³ajczyk
Du¿o ³adnej ciszy w nokturnie. Trudny ten nokturn. Puls lewej rêki narzuca sposób narracji zupe³nie bez lito¶ci. Pomie¶ciæ w tym kantylenê trudno, ale £ukaszowi siê uda³o. Scherzo pe³ny d¼wiêk, ciep³y i czysty w czê¶ci lirycznej, ¶rodkowej. Wyraziste czê¶ci okalaj±ce – niewytrzaskane. Etiudy mi uciek³y, musia³am skupiæ siê na chwilê tylko na pracy. Podoba³ mi siê, bêdê kibicowaæ. Szkoda, ¿e nie Stainway.
Pawe³ Motyczyñski
Precyzyjny d¼wiêk, porz±dna artykulacja, nie przerysowa³ etiud. Musz± pos³uchaæ jeszcze raz scherza. Teraz s³yszê z komentarzach, ¿e by³o dobre.
Alexieya Mouza
O matko, ale z kopyta ruszy³a pierwsz± etiudê.
etiuda cis z 25 op. – wyrazi¶cie prowadzony temat, wie co gra, co chce opowiedzieæ. Bardzo mi siê podoba³a. Znów fajna gra cisz±. Pozwala d¼wiêkom brzmieæ.
Scherzo – troszkê ma³o by³o lulania w „Lulaj¿e Jezuniu”, mia³am wra¿enie, ¿e rubata czê¶ci lirycznej wysz³y sobie gdzie¶ na chwilê, ale mo¿e to wra¿enie, bo pracujê, wiêc mog³a si±¶æ mi percepcja. Za to scherzowe demony poszala³y po klawiaturze! Jury pewnie siê bêdzie spieraæ, bo dziewczyna jest charakterna, ma dobry warsztat, ale pozwoli³a sobie na swoje w³asne interpretacyjne smaczki. Przes³ucham j± sobie na spokojnie jeszcze raz.
Mayaka Nakagawa
Pochwalona przez komentatorów a ja jej jako¶ nie kupi³am. Nokturn elegancki, ale nie oderwa³ mnie od pracy. Etiuda tercjowa z du¿± lekko¶ci±. Motylki lata³y nad klawiatur±, ale by³ i b³±d. Barkarola – bez rozpostartego pawiego ogona. We wstêpie brakowa³o mi tej ciszy, tej prawie - nico¶ci pocz±tkowych d¼wiêków, z których potem wy³ania siê temat. Potem trochê ca³kiem ³adnych „dzwonków” – mimo ¿e to tylko Yamaha, ale kiedy pojawi³a siê czê¶æ z d¼wiêkami wpuszczonymi w klawiaturê – Yamaha pogra³a sobie po swojemu. Nie przepadam za brzmieniem tego fortepianu. O, a tu komentuj±cy siê tym fortepianem zachwyca!
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #243 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 18:05:02 »
Tak, Asiu, s³ucha³am Szymona, ale dlaczego wysy³asz mi sms-a na stacjonarny ?
Szymon Nehring, Polska. Wydawa³o mi siê, ¿e zacz±³ jako¶ zbyt wolno, zbyt anemicznie, bez mocy i ¿arliwo¶ci, rozkrêca³ siê ku koñcowi, ale do mnie siê nie przebi³.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #244 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 18:21:31 »
Wystêp Szymona zrobi³ na mnie wra¿enie. Dobre wykonanie, poza tym Steinway bardzo dobrze brzmia³ pod jego rêk±. Mo¿e zaj¶æ daleko.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #245 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 18:23:09 »
Cytat: xbw Pa¼dziernik 05, 2015, 13:50:02
Japonka Mayaka Nakagawa, Barkarola i Yamaha - zestaw niew³a¶ciwy. Gdybym by³a t± Yamah±, trzasnê³aby wiekiem i wysz³a oznajmiaj±c, ¿e do¶æ mam takiego traktowania.
Dwie sprawy.
Jedna. Sposób gry, styl, interpretacja, rozumienie utworu Mayaki nie pasowa³ mi do Barkaroli. Fakt, ¿e gra³a na instrumencie Yamaha jeszcze to moje odczucie potêgowa³.
Druga. Mam w g³owie jaki¶ wzorzec Barkaroli z dopuszczalnymi odstêpstwami. Jej sposób gry przekroczy³ moje indywidualne bariery na b³êdy i odstêpstwa od mojego wzorca tego utworu. Byæ mo¿e instrument te¿ lubi, kiedy siê na nim gra harmonijnie i p³ynnie. Podjê³am próbê wczucia siê w instrument i wysz³o mi na to, ¿e ja bym na jego miejscu nie zdzier¿y³a.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2015, 18:25:05 wys³ane przez xbw
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #246 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 18:36:30 »
¦wi±t dzieñ trzeci! Komentarze pomiêdzy przes³uchaniami w TVP Kultura s± jak ozdoby na ¶wi±tecznym drzewku. Ale WY jeste¶cie jak ¶wiate³ka dope³niaj±ce tego niepowtarzalnego nastroju. Fajnie, ¿e zbiera siê stara ekipa. Cieszê siê z ka¿dego najmniejszego Waszego tu pojawienia i uczestniczenia. Czasy jeszcze nas nie zmieni³y
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #247 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 18:40:32 »
Cytat: xbw Pa¼dziernik 05, 2015, 13:18:20
Greczynko-Wenezuelka Skorpion Alexia Mouza, jednak ciut b³êdnie.
Bartusie, akurat zafa³szowa³a, kiedy to pisa³am. Z jej temperamentem, ogniem, ¿ywio³em, to pewnie drobia¿d¿ek nielicz±cy siê do ca³okszta³tu wykonania. Je¶li bardzo chcesz, to je¶li znajdê nagranie przes³ucham i podam czas, ale nie chce mi siê, nie lubiê wy³apywaæ pomy³ek.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #248 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 19:18:43 »
Beatko, to chyba te¿ by³ element ogólnej intoksykacji Chopinem
S³ucha³am ca³ego wystêpu Nozomi, wchodz±c na coraz wy¿sze orbity zauroczenia, potem zacz±³ graæ Szymon, tak± magiczn± etiudê (cis-moll), potem fantazja...
Sta³am na przystanku na rondzie, my¶li ucieka³y w zasnute ob³oczkami niebo, chmury.... tramwaje... niebo... chmury.... tramwaje... Minê³o nieco czasu, zanim przypomnia³am sobie, ¿e powinnam w koñcu wsi±¶æ do jednego z tych tramwajów
No i najpierw wysy³a³am SMSy, ¿eby podzieliæ siê z Wami tym rozanieleniem i rozchopinieniem, a potem usi³owa³am s³uchaæ i jednocze¶nie odebraæ telefon od Ciebie i przez moment nie mia³am pojêcia, dlaczego mi siê nie udaje
Szymon mo¿e nie jest jeszcze w pe³ni artystycznej doskona³o¶ci, to dopiero rozwijaj±cy siê pianistyczny p±k, który jednak na pewno wspaniale rozkwitnie:)
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2015, 19:51:20 wys³ane przez Aleksias
»
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #249 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 19:26:22 »
Ronald Noerjadi z kolei nape³ni³ mnie bardzo pozytywn± energi± - jego etiudy podkrêci³y mnie i doda³y si³ w drodze do domu:))
A w ogóle to w³a¶ciwie coraz bardziej kocham nokturn 27/2:)) Staje siê on wrêcz sta³ym elementem dnia, w domu i w innych pejza¿ach
Chyba bêdzie mi go brakowa³o:))
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #250 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 19:28:19 »
Japonka - wydawa³o mi siê, ¿e co nie tak z pedalizacj±. Byæ mo¿e jednak to tylko tak s³ychaæ w TV. Sama nie wiem. Scherzo chyba najlepsze, ale brakowa³o mi trochê "kryszta³ków: w ¶rodkowej czê¶ci.
Rosjanka Anastazja - piêkna artykulacja, precyzja uderzenia. I tylko, kiedy na ni± patrzy³am to mia³am wra¿enie, ¿e gra³a jakby dla siebie ale nie w ten pozytywny sposób, polegaj±cy na smakowaniu muzyki, tylko tak, jakby niewiele obchodzi³o j± to, czy kto¶ s³ucha. Powiedzieæ, ¿e gra³a bez wyrazu to pewnie za daleko id±ca krytyka, ale gra³a tak jako¶ obok.
Szymek - mia³am wra¿enie, ¿e etiudy trochê mu siê metrycznie rozesz³y, ale wys³ucha³am komentatorów ze studia, którzy akcentowali jego timeing, wiêc znów siê zastanawiam na ile to, co s³yszê jest realne a na ile jest efektem technicznego zniekszta³cenia.
A Indonezyjczyk - nie s³ucha³am ca³ego recitalu. Twity entuzjastyczne. Mnie trochê brakowa³o - w scherzu go ponios³o zw³aszcza w czê¶ci trzeciej i brakowa³o mi spadaj±cych d¼wiêcznie i delikatnie kropel w temacie ¶rodkowym.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #251 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 19:39:08 »
Je¶li chodzi o brzmienie, to polecam poeksperymentowaæ z ustawieniami telewizora lub sprzêtu nag³a¶niaj±cego. Ró¿ne systemy korekcji i gotowe zestawy ustawieñ potrafi± naprawdê zrobiæ du¿± ró¿nicê i w du¿ym stopniu zafa³szowaæ rzeczywisto¶æ. Najlepiej powy³±czaæ wszystkie filtry, ustawienia tematyczne i inne "polepszacze d¼wiêku" oraz wybraæ tryb neutralny i zwyk³e stereo. Je¶li korzystacie ze s³uchawek, to raczej realizmu brzmienia siê nie spodziewajcie, chyba ¿e macie s³uchawki za kilka tysi...
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #252 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 19:41:06 »
Po po³udniu s³ucha³am ich wszystkich z komórki, w ró¿nych miejscach ze ¶rodkami komunikacji w³±cznie, z szumem miasta w tle, przez nienajgorsze, ale nie do koñca izoluj±ce s³uchawki, co mo¿e sprawiaæ, ¿e wszystko jednak nieco siê rozmazuje i byæ mo¿e brzmi trochê podobnie (no bo te¿, jakby powiedzia³ pan Rozlach, to wszystko s± utwory Fryderyka Chopina
), trudniej wychwytaæ jakie¶ subtelno¶ci i niuanse, pozostaje rado¶æ samego piêkna tej muzyki i chocia¿ z grubsza to, co piani¶ci chc± nam przekazaæ.
W domu stosujê internetowe "stereo" - s³ucham Dwójki, a ogl±dam wizjê na YT:) Nawet nie¼le to zdaje egzamin, tylko palce nie do koñca siê zgadzaj±
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 05, 2015, 19:44:55 wys³ane przez Aleksias
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #253 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 19:48:34 »
Piani¶ci s± z ró¿nych krajów, kultur, kontynentów, w ró¿nym wieku, ró¿ne osobowo¶ci, temperamenty, charaktery. Przek³ada siê to na mega rozmaito¶æ wykonañ nawet tych samych w kó³ko utworów. Na to nak³adaj± siê jeszcze warunki, jak¿e przeró¿ne i mocno zmienne, s³uchania, nasze otoczenie i nastroje. Ca³y kosmos w jednym konkursie z muzyk± jednego niezbyt p³odnego kompozytora.
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #254 :
Pa¼dziernik 05, 2015, 20:03:34 »
Mariko Nogami, co cudnie gra³a palcami i nogami
Szymon Nehring, Polak powinien przej¶æ dalej. Bardzo doceniam jego narracjê poza melodi± g³ównego nurtu.
Piotr Nowak, ojoj niestety to najgorszy wystêp spo¶ród graczy polskich.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
31