Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 31   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap  (Przeczytany 119084 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #300 : Pa¼dziernik 06, 2015, 14:27:48 »

Odtworzono i pochwalono w studiu Kultury h-moll 25/10 Sandrina. Tê moj± straszn± etiudê. W wykonaniu Rumuna by³a przyjemnie straszna.
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #301 : Pa¼dziernik 06, 2015, 15:17:14 »

Odtworzono i pochwalono w studiu Kultury h-moll 25/10 Sandrina. Tê moj± straszn± etiudê. W wykonaniu Rumuna by³a przyjemnie straszna.

Beatko , ale zakoñczenie etiudy F-dur op. 10 nr 8 chyba nie mog³o naszemu lafintagiardinierowemu koledze wyj¶æ gorzej  Smutny My¶lê, ¿e najnormalniej w ¶wiecie zjad³a ch³opaka trema. Spotêgowana dodatkowo przez fakt, ¿e jego ojciec te¿ jest pianist±. Szkoda mi go bardzo!  Mo¿e za 5 lat?

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #302 : Pa¼dziernik 06, 2015, 15:23:27 »

Szkoda mi go, bardzo muzykalny i wra¿liwy ch³opak, ale stres, masz racjê - robi swoje  Niezdecydowany 

S³ucha³a¶, Kasiu, recitalu Hamelina? Ja ws³uchujê siê po raz drugi, tym razem ju¿ na spokojnie. Mistrzostwo! - jest tu wszystko: uwypuklone kontrapunkty, cudna kantylena prawej rêki, barwy harmonii, nieprawdopodobna z uwagi na wybrany instrument jako¶æ brzmienia. Wszystko to osi±ga z najwiêksz± ³atwo¶ci±, ho³duj±c PROSTOCIE i NATURALNO¦CI.

Czujê dreszcz na my¶l o mazurkach i sonacie.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2015, 15:25:08 wys³ane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #303 : Pa¼dziernik 06, 2015, 15:32:05 »

Oho, profesor Tarnawska w radio przyczepi³a siê do w³osów Tiffany Poon. Robi siê coraz bardziej merytorycznie  Spoko

Tiffany ma przecie¿ piêkne ciemne i bardzo b³yszcz±ce w³osy (olej kokosowy/mas³o shea & humektant miód = pukle cud ). To mój sposób, mo¿e Tiffany zdradzi³aby mi swój
A mo¿e profesor chodzi³o o to, ¿e koñski ogon jest niesceniczny? Najbardziej sceniczny z definicji mo¿e nie jest, ale niektórym pasuje na ka¿d± okazjê,a zw³aszcza tak m³odej dziewczynie jak Poon.
Profesor siê nie popisa³a.

Przy d¼wiêkach Barkaroli pop³ynê³am gondol± razem z Kausikanem Rajeshkumarem! Etiudy z b³êdami, ale i tak bêdê mu kibicowaæ

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #304 : Pa¼dziernik 06, 2015, 15:53:52 »

S³ucha³a¶, Kasiu, recitalu Hamelina? Ja ws³uchujê siê po raz drugi, tym razem ju¿ na spokojnie. Mistrzostwo! - jest tu wszystko: uwypuklone kontrapunkty, cudna kantylena prawej rêki, barwy harmonii, nieprawdopodobna z uwagi na wybrany instrument jako¶æ brzmienia. Wszystko to osi±ga z najwiêksz± ³atwo¶ci±, ho³duj±c PROSTOCIE i NATURALNO¦CI.

Czujê dreszcz na my¶l o mazurkach i sonacie.

No w³a¶nie, Patrick, recitalu, a nie konkursowego wystêpu! Martwi tylko wybór marki fortepianu - co ta Yamaha w sobie ma?

My¶lê nieskromnie, ¿e us³yszymy go tak¿e w f- lub e-mollu

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #305 : Pa¼dziernik 06, 2015, 17:32:09 »

Dziouszka z Czech rz±dzi. Natalie Schwamova, zaledwie 16 lat. Jaka potê¿na rado¶æ z gry. Wspaniale siê zapowiada.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #306 : Pa¼dziernik 06, 2015, 17:48:27 »

M³odziutka Czeszka wybra³a weso³y repertuar i rado¶nie go wykona³a W scherzo pokaza³a klasê w technice. Rêce giêtkie jakby wymoczone w occie, choæ smak wydobywanych brzmieñ wskazuje na co innego.
W etiudzie wodospadowej: palce wysoko, pewnie wycelowane (no mo¿e poza 3 fragmentami). Krytyczne s³owo do nokturnu: us³ysza³em kilka razy fa³szywy akord w lewej rêce, ...a tak¿e trochê za ma³o da³o siê us³yszeæ poezji dojrza³ego pianisty.

Wystêp na pewno móg³ siê podobaæ, o¿ywi³ salê. Naturalna jak na 16-latkê (przynajmniej nie udaje, ¿e ma wiêcej lat)postawa pianistki niestety spowodowa³a braki w eksponowaniu detali. A przecie¿ detale gdzie¶ pochowane na piêciolinii w muzyce Chopina a¿ siê prosz± aby zostaæ zauwa¿one.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #307 : Pa¼dziernik 06, 2015, 17:52:00 »

Szymon Jasnowski, oficjalny stroiciel Konkursu Chopinowskiego 2015 o konkursowych fortepianach:

https://www.polskieradio.pl/8/1789/Artykul/1524274,Konkurs-Chopinowski-Jak-nastroic-fortepian

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #308 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:12:31 »

Ciekawe etiudy laski z Uzbekistanu, zw³aszcza 10/4. Nazywa siê Tamila Salimdjanova.
Czasem cz³owiek ³apie siê na mimowolnej jakiej¶ dyskryminacji. S³yszysz: "Uzbekistan" i pojawia siê my¶l: "To oni tam graj± na fortepianie?" Jakby to by³ XIX wiek i czas jurt i stepów:)) A tu niespodzianka - dziewczyna z Uzbekistanu naprawdê bardzo mi siê spodoba³a. I w studio s³usznie podkre¶lali, ¿e nie straci³a rezonu wychodz±c na estradê po wspania³ym Charles'u i sprosta³a wyzwaniu. Jej wystêpu s³ucha³am z prawdziw± przyjemno¶ci±. Ciekawe, czy przejdzie dalej.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #309 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:13:27 »

Pan Pawe³ w TVP Kultura: Hamelin rwie frazy co 4 takty, redaktor Dybowski: wynika to z z niedostatków technicznych.

Kompromitacja. Uprzejmie proszê o zmianê go¶ci w studio!
Pat, s³uchaj lepiej Dwójki:)) Tam zachwycali siê Hamelinem bez ¿adnych zastrze¿eñ:))
Panu Dybowskiemu co¶ siê chyba sta³o dziwnego:( Na poprzednim konkursie nie wyplata³ takich andronów Co?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2015, 18:20:05 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #310 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:14:28 »

Co do ods³uchu - najlepszy ten z radiowej dwójki. Ustawienia telewizyjne próbowa³am poprawiæ ale nic z tego. [...]

Masz racjê, Dwójka zapewnia nam przynajmniej d¼wiêk pozbawiony pog³osu i wzmocnieñ, które niezwykle irytuj± w w TVP Kultura. Nie ma to jednak jak ods³uch LIVE  Spoko  Nikt nie zamierza relacjonowaæ wystêpów z FN?

Gra w³a¶nie Sziszkin, Rosjanin - czego trudno nie us³yszeæ. Ogromne d³onie, nie powstydzi³by siê ich Rachmaninow!

Niestety, mimo ¶wietnej techniki gra jest masywna, niekantylenowa, niedba³a w zakresie d¼wiêku.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2015, 18:17:02 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #311 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:15:44 »

Bardzo mi mi³o, ¿e Szyszkin da³ mi wreszcie okazjê do pos³uchania jednej z moich ukochanych etiud, 10/3. Jednak specyficzny. Fakt, jak piszesz, jest to taki "nied¼wiadek" I np. w etiudzie 10/2 s³ychaæ by³o bardzo mocno tego leworêcznego "nied¼wiadka"

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2015, 18:17:20 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #312 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:30:20 »

Rina Sudo, stary wyjadacz. Powinna sobie daæ radê.

Etiuda 25/5; troszkê za mocne te "firanki" w prawej, za to ³adne sostenuto w lewej. Mo¿na by³o pokazaæ wiêcej kantyleny (sostenuto il canto).

Nie grzeszy uderzeniem w 25/11. I dobrze. W koñcu, jak kto¶ napisa³, "Chopin mia³ gru¼licê"  Spoko

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #313 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:32:32 »

Beatko, widzê, ¿e go polubi³a¶

Powiem Ci, ¿e ¶cisnê³o mi siê serce przy tym kiksie na koniec etiudy F-dur op. 10 nr 8

Na pewno polubi³am jego wykonanie etiudy h-moll. Poza tym jako rodzynka rumuñskiego nale¿y pielêgnowaæ. Najbardziej lubiê pianistów z pañstw bezpo¶rednio b±d¼ po¶rednio s±siaduj±cych, nie ma to jak najbli¿sza okolica, teoretycznie powinni najbardziej kumaæ, o co chodzi³o Chopinowi.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #314 : Pa¼dziernik 06, 2015, 18:42:52 »

Scherzo in cis, moje scherzo.

Nie podoba mi siê uk³ad akcentów w akordach na otwarcie czê¶ci g³ównej. Muszê sprawdziæ w nutach, co mi nie pasowa³o.

O proszê, repryza przynios³a zmianê akcentacji.

¦wietnie wygra³a niemal wszystkie nuty w kodzie (taka dok³adno¶æ nie jest konieczna, ale szacunek ). Scherzo jest jej przepustk± do II etapu.

BTW, 5 lat temu Rina Sudo gra³a chyba balladê f-moll.

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 31   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live mini-land paktprzyjazni twistedgamers kalinowatyper