Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
Strony:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...
31
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap (Przeczytany 124012 razy)
xbw
Ekspert
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
«
Odpowiedz #300 :
Październik 06, 2015, 14:27:48 »
Odtworzono i pochwalono w studiu Kultury h-moll 25/10 Sandrina. TĂŞ mojÂą strasznÂą etiudĂŞ. W wykonaniu Rumuna byÂła przyjemnie straszna.
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #301 :
Październik 06, 2015, 15:17:14 »
Cytat: xbw Październik 06, 2015, 14:27:48
Odtworzono i pochwalono w studiu Kultury h-moll 25/10 Sandrina. TĂŞ mojÂą strasznÂą etiudĂŞ. W wykonaniu Rumuna byÂła przyjemnie straszna.
Beatko
, ale zakoùczenie etiudy F-dur op. 10 nr 8 chyba nie mog³o naszemu lafintagiardinierowemu koledze wyjœÌ gorzej
MyÂślĂŞ, Âże najnormalniej w Âświecie zjadÂła chÂłopaka trema. SpotĂŞgowana dodatkowo przez fakt, Âże jego ojciec teÂż jest pianistÂą. Szkoda mi go bardzo!
MoÂże za 5 lat?
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #302 :
Październik 06, 2015, 15:23:27 »
Szkoda mi go, bardzo muzykalny i wraÂżliwy chÂłopak, ale stres, masz racjĂŞ - robi swoje
S³ucha³aœ, Kasiu, recitalu Hamelina? Ja ws³uchujê siê po raz drugi, tym razem ju¿ na spokojnie. Mistrzostwo! - jest tu wszystko: uwypuklone kontrapunkty, cudna kantylena prawej rêki, barwy harmonii, nieprawdopodobna z uwagi na wybrany instrument jakoœÌ brzmienia. Wszystko to osi¹ga z najwiêksz¹ ³atwoœci¹, ho³duj¹c PROSTOCIE i NATURALNOŒCI.
CzujĂŞ dreszcz na myÂśl o mazurkach i sonacie.
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2015, 15:25:08 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #303 :
Październik 06, 2015, 15:32:05 »
Cytat: Mozart Październik 06, 2015, 13:51:39
Oho, profesor Tarnawska w radio przyczepiÂła siĂŞ do wÂłosĂłw Tiffany Poon. Robi siĂŞ coraz bardziej merytorycznie
Tiffany ma przecieÂż piĂŞkne ciemne i bardzo bÂłyszczÂące wÂłosy (olej kokosowy/masÂło shea & humektant miĂłd = pukle cud
). To mĂłj sposĂłb, moÂże Tiffany zdradziÂłaby mi swĂłj
A moÂże profesor chodziÂło o to, Âże koĂąski ogon jest niesceniczny? Najbardziej sceniczny z definicji moÂże nie jest, ale niektĂłrym pasuje na kaÂżdÂą okazjĂŞ,a zwÂłaszcza tak mÂłodej dziewczynie jak Poon.
Profesor siĂŞ nie popisaÂła.
Przy dŸwiêkach Barkaroli pop³ynê³am gondol¹ razem z Kausikanem Rajeshkumarem! Etiudy z b³êdami, ale i tak bêdê mu kibicowaÌ
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #304 :
Październik 06, 2015, 15:53:52 »
Cytat: Mozart Październik 06, 2015, 15:23:27
S³ucha³aœ, Kasiu, recitalu Hamelina? Ja ws³uchujê siê po raz drugi, tym razem ju¿ na spokojnie. Mistrzostwo! - jest tu wszystko: uwypuklone kontrapunkty, cudna kantylena prawej rêki, barwy harmonii, nieprawdopodobna z uwagi na wybrany instrument jakoœÌ brzmienia. Wszystko to osi¹ga z najwiêksz¹ ³atwoœci¹, ho³duj¹c PROSTOCIE i NATURALNOŒCI.
CzujĂŞ dreszcz na myÂśl o mazurkach i sonacie.
No wÂłaÂśnie, Patrick, recitalu, a nie konkursowego wystĂŞpu! Martwi tylko wybĂłr marki fortepianu - co ta Yamaha w sobie ma?
MyÂślĂŞ nieskromnie, Âże usÂłyszymy go takÂże w f- lub e-mollu
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #305 :
Październik 06, 2015, 17:32:09 »
Dziouszka z Czech rz¹dzi. Natalie Schwamova, zaledwie 16 lat. Jaka potê¿na radoœÌ z gry. Wspaniale siê zapowiada.
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #306 :
Październik 06, 2015, 17:48:27 »
MÂłodziutka Czeszka wybraÂła wesoÂły repertuar i radoÂśnie go wykonaÂła
W scherzo pokazaÂła klasĂŞ w technice. RĂŞce giĂŞtkie jakby wymoczone w occie, choĂŚ smak wydobywanych brzmieĂą wskazuje na co innego.
W etiudzie wodospadowej: palce wysoko, pewnie wycelowane (no moÂże poza 3 fragmentami). Krytyczne sÂłowo do nokturnu: usÂłyszaÂłem kilka razy faÂłszywy akord w lewej rĂŞce, ...a takÂże trochĂŞ za maÂło daÂło siĂŞ usÂłyszeĂŚ poezji dojrzaÂłego pianisty.
WystĂŞp na pewno mĂłgÂł siĂŞ podobaĂŚ, oÂżywiÂł salĂŞ. Naturalna jak na 16-latkĂŞ (przynajmniej nie udaje, Âże ma wiĂŞcej lat)postawa pianistki niestety spowodowaÂła braki w eksponowaniu detali. A przecieÂż detale gdzieÂś pochowane na piĂŞciolinii w muzyce Chopina aÂż siĂŞ proszÂą aby zostaĂŚ zauwaÂżone.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #307 :
Październik 06, 2015, 17:52:00 »
Szymon Jasnowski, oficjalny stroiciel Konkursu Chopinowskiego 2015 o konkursowych fortepianach:
https://www.polskieradio.pl/8/1789/Artykul/1524274,Konkurs-Chopinowski-Jak-nastroic-fortepian
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #308 :
Październik 06, 2015, 18:12:31 »
Cytat: xbw Październik 06, 2015, 13:10:42
Ciekawe etiudy laski z Uzbekistanu, zwÂłaszcza 10/4. Nazywa siĂŞ Tamila Salimdjanova.
Czasem czÂłowiek Âłapie siĂŞ na mimowolnej jakiejÂś dyskryminacji. SÂłyszysz: "Uzbekistan" i pojawia siĂŞ myÂśl: "To oni tam grajÂą na fortepianie?" Jakby to byÂł XIX wiek i czas jurt i stepĂłw:)) A tu niespodzianka - dziewczyna z Uzbekistanu naprawdĂŞ bardzo mi siĂŞ spodobaÂła. I w studio sÂłusznie podkreÂślali, Âże nie straciÂła rezonu wychodzÂąc na estradĂŞ po wspaniaÂłym Charles'u i sprostaÂła wyzwaniu. Jej wystĂŞpu sÂłuchaÂłam z prawdziwÂą przyjemnoÂściÂą. Ciekawe, czy przejdzie dalej.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #309 :
Październik 06, 2015, 18:13:27 »
Cytat: Mozart Październik 06, 2015, 14:06:41
Pan PaweÂł w TVP Kultura: Hamelin rwie frazy co 4 takty, redaktor Dybowski: wynika to z z niedostatkĂłw technicznych.
Kompromitacja. Uprzejmie proszĂŞ o zmianĂŞ goÂści w studio!
Pat, sÂłuchaj lepiej DwĂłjki:)) Tam zachwycali siĂŞ Hamelinem bez Âżadnych zastrzeÂżeĂą:))
Panu Dybowskiemu coÂś siĂŞ chyba staÂło dziwnego:( Na poprzednim konkursie nie wyplataÂł takich andronĂłw
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2015, 18:20:05 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #310 :
Październik 06, 2015, 18:14:28 »
Cytat: anelik Październik 06, 2015, 13:51:21
Co do odsÂłuchu - najlepszy ten z radiowej dwĂłjki. Ustawienia telewizyjne prĂłbowaÂłam poprawiĂŚ ale nic z tego. [...]
Masz racjĂŞ, DwĂłjka zapewnia nam przynajmniej dÂźwiĂŞk pozbawiony pogÂłosu i wzmocnieĂą, ktĂłre niezwykle irytujÂą w w TVP Kultura. Nie ma to jednak jak odsÂłuch LIVE
Nikt nie zamierza relacjonowaĂŚ wystĂŞpĂłw z FN?
Gra wÂłaÂśnie Sziszkin, Rosjanin - czego trudno nie usÂłyszeĂŚ. Ogromne dÂłonie, nie powstydziÂłby siĂŞ ich Rachmaninow!
Niestety, mimo Âświetnej techniki gra jest masywna, niekantylenowa, niedbaÂła w zakresie dÂźwiĂŞku.
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2015, 18:17:02 wysłane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #311 :
Październik 06, 2015, 18:15:44 »
Bardzo mi miÂło, Âże Szyszkin daÂł mi wreszcie okazjĂŞ do posÂłuchania jednej z moich ukochanych etiud, 10/3. Jednak specyficzny. Fakt, jak piszesz, jest to taki "niedÂźwiadek"
I np. w etiudzie 10/2 sÂłychaĂŚ byÂło bardzo mocno tego leworĂŞcznego "niedÂźwiadka"
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2015, 18:17:20 wysłane przez Aleksias
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #312 :
Październik 06, 2015, 18:30:20 »
Rina Sudo, stary wyjadacz. Powinna sobie daĂŚ radĂŞ.
Etiuda 25/5; troszkĂŞ za mocne te "firanki" w prawej, za to Âładne
sostenuto
w lewej. MoÂżna byÂło pokazaĂŚ wiĂŞcej kantyleny (
sostenuto il canto
).
Nie grzeszy uderzeniem w 25/11. I dobrze. W koĂącu, jak ktoÂś napisaÂł, "Chopin miaÂł gruÂźlicĂŞ"
Blog o muzyce:
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #313 :
Październik 06, 2015, 18:32:32 »
Cytat: fille007 Październik 06, 2015, 18:26:38
Beatko, widzĂŞ, Âże go polubiÂłaÂś
Powiem Ci, Âże ÂścisnĂŞÂło mi siĂŞ serce przy tym kiksie na koniec etiudy F-dur op. 10 nr 8
Na pewno polubiÂłam jego wykonanie etiudy h-moll. Poza tym jako rodzynka rumuĂąskiego naleÂży pielĂŞgnowaĂŚ. Najbardziej lubiĂŞ pianistĂłw z paĂąstw bezpoÂśrednio bÂądÂź poÂśrednio sÂąsiadujÂących, nie ma to jak najbliÂższa okolica, teoretycznie powinni najbardziej kumaĂŚ, o co chodziÂło Chopinowi.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #314 :
Październik 06, 2015, 18:42:52 »
Scherzo in cis, moje scherzo.
Nie podoba mi siê uk³ad akcentów w akordach na otwarcie czêœci g³ównej. Muszê sprawdziÌ w nutach, co mi nie pasowa³o.
O proszĂŞ, repryza przyniosÂła zmianĂŞ akcentacji.
Œwietnie wygra³a niemal wszystkie nuty w kodzie (taka dok³adnoœÌ nie jest konieczna, ale szacunek
). Scherzo jest jej przepustkÂą do II etapu.
BTW, 5 lat temu Rina Sudo graÂła chyba balladĂŞ f-moll.
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
19
20
[
21
]
22
23