Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 31   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap  (Przeczytany 119075 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #375 : Pa¼dziernik 07, 2015, 13:31:50 »

16 latek i uczeñ Dang Thai Sona - trudno nie ¿yczyæ powodzenia:))
Yike (Tony) Yang - ten Tony to nick??

Lato¶ (chyba konkurso¶ ) obrodzi³o w 16-latków:))
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2015, 13:36:51 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #376 : Pa¼dziernik 07, 2015, 13:32:29 »

Natomiast barkarola zrobi³a siê mniej wiêcej od po³owy zbyt ociê¿a³a, twarda, masywna, d¼wiêkowo chropowata.

Brakowa³o romantycznego, pejza¿owego chiaroscuro.

My¶lê jednak, ¿e us³yszymy go wkrótce.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #377 : Pa¼dziernik 07, 2015, 13:33:48 »

My¶lê jednak, ¿e us³yszymy go wkrótce.
Mam tak± nadziejê:)) Nastêpny do wpisania na listê.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #378 : Pa¼dziernik 07, 2015, 13:36:39 »

Kanadyjczyk Yang

Dawno nie s³ysza³em tak delikatnego nokturnu 27/1. Niezwykle miêkki touch, zw³aszcza na pocz±tku.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #379 : Pa¼dziernik 07, 2015, 13:45:00 »

Ten d¼wiêk siê utrzymuje. Etiuda 10/10 by³a w wersji hard soft. A teraz muska nami przyjemny zimowy wiaterek, widzê ¶nieg, jest Gwiazdka, s³yszê kolêdy.

Na serio, chcia³bym go widzieæ dalej, prawdziwy ma³y geniusz.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #380 : Pa¼dziernik 07, 2015, 14:01:06 »

PS: Nie¶mia³o zapytam, czy macie plany na przysz³oroczne Duszniki? Mo¿e byæ ciekawa - pokonkursowa - obsada?
No, to jest bardzo dobre pytanie:)) Zapowiada siê, ¿e nastêpne Duszniki mog± byæ równie niezwyk³e i wyj±tkowe, jak tamte!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #381 : Pa¼dziernik 07, 2015, 14:21:08 »

A przy okazji - pamiêtajmy, ¿e jutro o 19:30 w Filharmonii Dwójki transmisja z Katowic - inauguracji ci±g dalszy, i Martha po raz drugi Chichot
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #382 : Pa¼dziernik 07, 2015, 14:30:46 »

Boska Martha – kopytka pozbawione butów i obleczone jeno w rajstopki, wy³o¿y³a sobie zgrabnie na balustradê balkonu! No có¿ – kto s³awnemu zabroni? Widok nieco obrazoburczy, acz  zabawny.

Barkarola Xu rzeczywi¶cie by³a ³adna. Pere³ki d¼wiêków, w piano zw³aszcza – piêknie.  Momentami mia³am „ciary”. Wydaje siê, ¿e niez³e etiudy. Nokturn za¶piewa³, rozko³ysa³ wyobra¼niê.

Polak – cud-ch³opiec, kocha³abym siê w nim na zabój bêd±c we w³a¶ciwym wieku. Podoba³ mi siê nokturn. Trochê mnie zaczarowa³, trochê rozmarzy³. £adnie uko³ysa³ temat. Scherzo niez³e chocia¿ z drobnymi usterkami. Bêdê trzymaæ za niego kciuki.
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #383 : Pa¼dziernik 07, 2015, 14:35:03 »

Yike (Tony) Yang - ten Tony to nick??

Naszego (a ju¿ szczególnie mojego Chichot) ulubieñca z Czajkowskiego Yu-Chien Tsenga te¿ kto¶ ochrzci³ Benny Kto¶ albo on sam. My¶lê, ¿e to dla "wygody" kontaktuj±cych siê z nimi przedstawicieli tzw. Okcydentu IMHO trochê dziwnie pojêtej

Amo la musica sopra tutte le arti
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #384 : Pa¼dziernik 07, 2015, 14:38:54 »

Rowniez istnieje pani krytyczka p. Debowska o podobnych walorach jak jej kolega D. ,ktora jest poirytowana naszymi pianistami (np. Ksiazek).

To ona zasiada w XIII rzêdzie.
http://www.chopin2015.tvp.pl/21385786/xiii-rzad

Jak dla mnie - szkoda oka

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #385 : Pa¼dziernik 07, 2015, 15:26:56 »

Boska Martha – kopytka pozbawione butów i obleczone jeno w rajstopki, wy³o¿y³a sobie zgrabnie na balustradê balkonu! No có¿ – kto s³awnemu zabroni? Widok nieco obrazoburczy, acz  zabawny.

Dok³adnie - kto s³awnemu zabroni Chichot

Pamiêtam jak w 2010 r. wkurza³am siê na dres z lampasami jednej z jurorek (pani Belli D.)

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #386 : Pa¼dziernik 07, 2015, 16:44:45 »

Naszego (a ju¿ szczególnie mojego Chichot) ulubieñca z Czajkowskiego Yu-Chien Tsenga te¿ kto¶ ochrzci³ Benny Kto¶ albo on sam. My¶lê, ¿e to dla "wygody" kontaktuj±cych siê z nimi przedstawicieli tzw. Okcydentu IMHO trochê dziwnie pojêtej
Jasne, ¿e wiele osób nadaje sobie pseudonimy artystyczne, nicki, ma zdrobnienia, przezwiska itp. Natomiast faktycznie, trudno powiedzieæ, co w tym za wygoda, ¿e Yu-Chiena nazwie siê Benny:)). Powiedzia³abym, ¿e tu akurat imiê brzmi ciekawiej i bardziej oryginalnie  Rozumiem, ¿e ³aciñska literacka chiñskiego na oko mo¿e wywo³ywaæ pewn± konsternacjê. Jednak kiedy siê us³yszy, jak to ma byæ wymawiane, raczej nie ma problemu. Zreszt± angielszczyzna mo¿e byæ zbyt ma³o elastyczna w przyswajaniu sobie wymowy mniej konwencjonalnych nazwañ. Polak ma giêtki jêzyk i nie przestraszy siê byle czego. Naród, który dumnie nosi imiona takie, jak Zdzis³aw, Grzegorz, Krzysztof, Szczepan, W³odzimierz, a w przesz³o¶ci nawet Bo¿ygniew, ¦wiêtope³k czy M¶ciwoj, nie po³amie sobie jêzyka na tak czym¶ banalnym, jak "Jike Jang" czy "Ju-czjen"  Chichot
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2015, 16:48:45 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #387 : Pa¼dziernik 07, 2015, 16:59:16 »

Polak ma giêtki jêzyk i nie przestraszy siê byle czego. Dla narodu, który dumnie nosi imiona takie, jak Zdzis³aw, Grzegorz, Krzysztof, Szczepan, a w przesz³o¶ci nawet Bo¿ygniew, ¦wiêtope³k czy W³o¶ciwoj, nie po³amie sobie jêzyka na tak czym¶ banalnym, jak "Jike Jang" czy "Ju-czjen"  Chichot

To fakt, Polak du¿o potrafi

Hehe, Kasia niby tak prosto wygl±da, ale dla nie-Polaków bywa³am ju¿ (w wymowie) Kasj±, Kasij±, Kassi, Kajsi i jeszcze innymi wariacjami na temat. Powiem szczerze, ¿e nawet ich nie korygowa³am  Chichot

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #388 : Pa¼dziernik 07, 2015, 17:14:24 »

To ona zasiada w XIII rzêdzie.
[...]
Jak dla mnie - szkoda oka

Wczoraj obejrza³em kilka odcinków, zdecydowanie nie polecam. Nieznana mi wcze¶niej pani D. z Wyborczej opiera swoj± "krytykê" na: "to nie by³ Chopin" wzglêdnie "tomisiê (nie) podoba³o". Urgh. Pan Popis te¿ siê na razie niczym popisa³, choæ kultura wypowiedzi zupe³nie inna. Osokinsa obydwoje potraktowali do¶æ niesprawiedliwie.

S³uchaj±c dzi¶ etiud (Geniuszas rz±dzi  ), pomy¶la³em sobie, ¿e niektórych bardzo mi na Konkursie brakuje. Nie wiem, czy kto¶ w ramach nokturnu wybra³ metafizyczn± etiudê es-moll 10/6, pentatoniczno-chromatyczn±, której niesamowita harmonia antycypuje akord tristanowski.

Szkoda te¿, ¿e na regulaminowej li¶cie nie ma etiudy 10/9, w f-moll, która równie¿ daje du¿e mo¿liwo¶ci interpretacyjne. No i ¿e w ogóle dopuszczone s± tylko 4 etiudy z op. 25.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2015, 17:19:02 wys³ane przez Mozart » Zapisane

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #389 : Pa¼dziernik 07, 2015, 17:41:57 »

TVP Kultura z kolei nie popisuje siê umieszczaj±c takie oto "rewelacje":

http://www.chopin2015.tvp.pl/22011904/pojedynek-na-miny

Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 31   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum