Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap  (Przeczytany 124039 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #420 : Październik 07, 2015, 22:23:24 »

Nie spodziewaÂłam siĂŞ, Âże przejdzie dziewczyna od banglady Niezdecydowany
Z kolei cieszĂŞ siĂŞ z Arishimy, ktĂłrÂą wpisaÂłam, a potem wymazaÂłam, bo byÂłam juÂż zastraszona presjÂą wysokiego poziomu.
O, to z kolei pianistka japoùsko-bydgoska. Czyli Bydgoszcz w sumie zdoby³a sobie szeœÌ miejsc.
Nasi s¹: Ksi¹¿ek, Nehring, Nowak, Szymanowski, Zi Xu i Arishima.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2015, 22:30:31 wysłane przez Aleksias » Zapisane
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #421 : Październik 07, 2015, 22:24:19 »

ÂŻaÂłujĂŞ Tymoteusza. Nawet bardzo. Nad resztÂą muszĂŞ siĂŞ zastanowiĂŚ. CieszĂŞ siĂŞ z przejÂścia tylu PolakĂłw. Mam nadziejĂŞ, Âże rozwinÂą skrzydÂła.

Elu, ona tam nie by wygl¹daÌ, ale by oceniaÌ nale¿ycie i starannie, niezale¿nie od zmêczenia, znudzenia czy samopoczucia. Wiêc ja rozumiem, niech tam podskakuje, fika kozio³ki, byleby sprawiedliwie i po równo ceni³a. Powinni mieÌ tam ci jurorzy jak¹œ fitness salkê do szybkiego i treœciwego relaksu Ju¿ wk³adam kask antygromowy

AleÂż nie wkÂładaj Beatko, nie wkÂładaj. MoÂże moja uwaga wyglÂądaÂła na przyganĂŞ, ale w istocie ubawiÂłam siĂŞ widokiem innych niÂż zwykle u Marthy paluchĂłw i to w stylonach. A Âże nogi cierpnÂą ... Có¿ nawet Wielkim tego Âświata.  
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #422 : Październik 07, 2015, 22:27:08 »

Wklejam ze strony http://pl.chopincompetition2015.com/

List of the participants of the second round:

Ms Soo Jung Ann (South Korea)
Ms Miyako Arishima (Japan)
Mr ÂŁukasz Piotr Byrdy (Poland)
Ms Michelle Candotti (Italy)
Mr Luigi Carroccia (Italy)
Ms Galina Chistiakova (Russia)
Mr Seong-Jin Cho (South Korea)
Ms Ivett Gyӧngyӧsi (Hungary)
Mr Chi Ho Han (South Korea)
Mr Olof Hansen (France)
Mr Zhi Chao Julian Jia (China)
Mr Aljoša JuriniÌ (Croatia)
Ms Su Yeon Kim (South Korea)
Ms Dinara Klinton (Ukraine)
Ms Aimi Kobayashi (Japan)
Mr Qi Kong (China)
Mr Marek KozĂĄk (Czech Republic)
Mr ÂŁukasz KrupiĂąski (Poland)
Mr Krzysztof Ksi¹¿ek (Poland)
Ms Rachel Naomi Kudo (United States)
Ms Kate Liu (United States)
Mr Eric Lu (United States)
Mr ÂŁukasz MikoÂłajczyk (Poland)
Ms Alexia Mouza (Greece)
Ms Mayaka Nakagawa (Japan)
Mr Szymon Nehring (Poland)
Mr Piotr Nowak (Poland)
Ms Arisa Onoda (Japan)
Mr Georgijs Osokins (Latvia)
Mr Jinhyung Park (South Korea)
Mr Charles Richard-Hamelin (Canada)
Mr Dmitry Shishkin (Russia)
Ms Rina Sudo (Japan)
Mr MichaÂł Szymanowski (Poland)
Mr Arseny Tarasevich-Nikolaev (Russia)
Mr Alexei Tartakovsky (United States)
Mr Alexander Ullman (United Kingdom)
Mr Chao Wang (China)
Mr Andrzej WierciĂąski (Poland)
Mr Zi Xu (China)
Mr Yike (Tony) Yang (Canada)
Mr Cheng Zhang (China)
Ms Annie Zhou (Canada)

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #423 : Październik 07, 2015, 22:28:25 »

Witaj Pat
Z tych co sÂłuchaÂłem (a sÂłuchaÂłem niewielu  :-( ) przeszli Ci, ktorzy mi sie najbardziej podobali: Szyszkin i Szymanowski,

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #424 : Październik 07, 2015, 22:32:21 »

43 nazwiska?
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #425 : Październik 07, 2015, 22:33:21 »

Arseni Tarasewicz-Niko³ajew, Dmitry Shishkin, Aljosza Jurinic - na nich nie stawia³am. Trochê dziwi mnie ich obecnoœÌ przy nieobecnoœci Tymka, ale gdy chodzi o Chorwata, to ktoœ z nas go typowa³, wiêc mo¿e nieuwa¿nie go s³ucha³am. Poprawiê siê jutro.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #426 : Październik 07, 2015, 22:34:19 »

Januszu, u mnie Szymanowski stoi znacznie ponad Szyszkinem (nadu¿ywanie masywnego dŸwiêku, najwy¿szej dynamiki, popisowoœÌ etiudy a-moll).

MoÂże przekona mnie bardziej w II etapie.

KtĂłra z PaĂą to ta od "banglady"?  

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #427 : Październik 07, 2015, 22:44:35 »

S³ysza³am, ¿e niektórzy jurorzy bêd¹ typowaÌ wiêcej ni¿ 40 nazwisk, ze wzglêdu na wysoki poziom i minimalne ró¿nice w punktacji. Ale nie przypuszcza³am, ¿e to zrealizuj¹. Fantastycznie, bêdzie wiêcej s³uchania. Dobra prognoza dla dalszych losów konkursu.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #428 : Październik 07, 2015, 22:45:22 »

Januszu, u mnie Szymanowski stoi znacznie ponad Szyszkinem (nadu¿ywanie masywnego dŸwiêku, najwy¿szej dynamiki, popisowoœÌ etiudy a-moll).

O, o - w³aœnie z tych przyczyn nie widzia³am pana Szyszkina w drugim etapie. Nie mam nic natomiast przeciwko nieobecnoœci Iriny Chistiakowej. Mo¿e komuœ sprawiê przykroœÌ, ale nie tylko nie zachwyci³a mnie swoj¹ gr¹, ale mia³am taki moment, kiedy w "strumieniu œwiadomoœci" z³apa³am siê na takiej o to myœli, ¿e w³aœciwie nie wiem po co ona gra. By³a nieobecna na scenie. Nie skupiona na muzyce i nieobecna, ale jednoczeœnie za pomoc¹ magii dŸwiêków wci¹gaj¹ca s³uchaczy gdzieœ poza czas i przestrzeù (jak Trifonow, Wunder, Blechacz czy - ju¿ zupe³nie od góry - wielka ksiê¿na Martha czy Zimmerman), tylko po prostu nieobecna.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #429 : Październik 07, 2015, 22:47:34 »

AleÂż nie wkÂładaj Beatko, nie wkÂładaj. MoÂże moja uwaga wyglÂądaÂła na przyganĂŞ, ale w istocie ubawiÂłam siĂŞ widokiem innych niÂż zwykle u Marthy paluchĂłw i to w stylonach. A Âże nogi cierpnÂą ... Có¿ nawet Wielkim tego Âświata.  

Elu, kask jeszcze potrzymam, nie od Ciebie spodziewam siĂŞ gromĂłw I bardziej za tÂą salkĂŞ fitness Chichot
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #430 : Październik 07, 2015, 22:55:15 »

MĂłgÂłbym napisaĂŚ to, co Janusz (dobrze, Âże jest jednak z nami), Âże z tych, ktĂłrych sÂłyszaÂłem, a sÂłyszaÂłem, niestety, niewielu, przeszli ci, ktĂłrzy mi siĂŞ spodobali.
Szkoda, ¿e nie przesz³a to 16-letnia Czeszka, która co prawda, na mnie zbyt wielkiego wra¿enia nie zrobi³a, bo - inaczej ni¿ wiêkszoœÌ - uwa¿a³em, ¿e gra zbyt p³asko i bez wyrazu, ale pod koniec mia³em wra¿enie, ¿e zaczê³a pokazywaÌ coœ wiêcej i byÌ mo¿e dalej by siê rozkrêci³a i pokaza³a coœ wiêcej, bo talent niew¹tpliwie ma.
Tak czy owak moÂżemy szykowaĂŚ siĂŞ na dobre granie, bo poziom jest naprawdĂŞ dobry. No i wreszcie usÂłyszĂŞ repertuar, ktĂłry u Szopena najbardziej lubiĂŞ i ktĂłry - jak siĂŞ spodziewam - pozwoli lepiej oceniĂŚ poziom uczestnikĂłw.

Przy okazji: gdzie mo¿na znaleŸÌ harmonogram przes³uchaù z godzinami wystêpów poszczególnych uczestników?

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #431 : Październik 07, 2015, 22:57:38 »

ÂŁukaszu, tutaj:
http://pl.chopincompetition2015.com/calendar

Amo la musica sopra tutte le arti
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #432 : Październik 07, 2015, 23:04:44 »

Nie dostaÂła siĂŞ pani Nogami. Nic o niej nie wiem, bo nie miaÂłam okazji wysÂłuchaĂŚ, ale wysÂłuchaÂł mĂłj siostrzeniec (7 lat, bystrzak). Zaintrygowany moim okoÂłokonkursowym nieogarniĂŞciem  i tym, Âże tkwiĂŞ przy ró¿nych odbiornikach (a choĂŚ duÂżo czasu spĂŞdzamy razem, to przy TV zwÂłaszcza widuje mnie rzadko) dopytywaÂł czemu tak jest, wiĂŞc wyjaÂśniÂłam, Âże konkurs, Âże waÂżny, Âże Chopin, Âże jego piĂŞkna muzyka. Nawet siĂŞ zainteresowaÂł. Po czym po wystĂŞpie w/w artystki oÂświadczyÂł "Ciociu a widziaÂłaÂś tÂą paniÂą na konkursie co graÂła nogami? Bo moja siostra to umie tylko rĂŞkami."
Bez komentarza.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #433 : Październik 07, 2015, 23:18:08 »

DziÂś rano sÂłuchaÂłam niewiele, a potem nic.
Dzieù rozpocz¹³ Chiùczyk Hin-Yat Tsang, teraz ju¿ wiadomo, ¿e odpad³. Ale jego Nokturn G-dur op. 37 nr 2 nastroi³ mnie przezroczyœcie na resztê dnia, by³ przepiêkny, lekki jak mgie³ka a zarazem pe³ny, treœciwy, przepe³niony, nasycony. Pos³uchajcie!
Kolejny dziÂś rano byÂł Alexander Ullman (Wielka Brytania), wydaÂł siĂŞ wesoÂły, sympatyczny i nie wiem czemu, ale bardzo chciaÂłam, Âżeby przeszedÂł, choĂŚ kompletnie nie pamiĂŞtam, jak graÂł, bo wÂłaÂśnie wychodziÂłam.
Chiùczyków s³ucha³am na ulicy, s³uchawki i radio z komórki. Prze¿ycie ekstremalne. Mega wzruszenie. Wokó³ ruch, gwar, tramwaje, miejska codziennoœÌ, a w moich uszach i dalej w ca³ej mnie etiudy Chopina grane w³aœnie na ¿ywo w FN i s³uchane równoczeœnie na ca³ej kuli ziemskiej przez nielicznych wtajemniczonych. Odkry³am coœ, czego Chopin nie móg³ przewidzieÌ, mianowicie, ¿e jego etiudy s¹ stworzone do s³uchania w œrodowisku wielkomiejskim, w gwarze s³onecznej jesiennej ulicy. W oczach œwieci³y ³zy, nogi rwa³y siê do podskoków, a ja uœmiechniêta wêdrowa³am i nuci³am w g³owie. Gorsza jakoœÌ, ale o ile wiêksza intensywnoœÌ i gêstoœÌ emocji to s³uchanie uliczne. Potem, przy Barkaroli, trafi³am w wielkie jesienne wirowanie liœci zatopionych w s³onecznym œwietle i si³¹ powstrzyma³am siê od pl¹sania! A przy Andrzeju Wierciùskim pad³y mi baterie.

Nie odpuszczajcie drugiego etapu, a tym bardziej trzeciego. MoÂże byĂŚ tak, Âże im gorsze warunki sÂłuchania, im bardziej "kradzione", tym ciekawsze, intensywniejsze
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #434 : Październik 07, 2015, 23:29:32 »

Chichot
By³em tam i nie przysz³o mi do g³owy klikn¹Ì na "Dowiedz siê wiêcej". ZaÌmienie umys³u mnie jakieœ dopad³o czy co...
DziĂŞkujĂŞ

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar black-for kalinowatyper mini-land animilkowo