Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap (Przeczytany 118923 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - I etap
«
Odpowiedz #420 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:23:24 »
Nie spodziewa³am siê, ¿e przejdzie dziewczyna od banglady
Z kolei cieszê siê z Arishimy, któr± wpisa³am, a potem wymaza³am, bo by³am ju¿ zastraszona presj± wysokiego poziomu.
O, to z kolei pianistka japoñsko-bydgoska. Czyli Bydgoszcz w sumie zdoby³a sobie sze¶æ miejsc.
Nasi s±: Ksi±¿ek, Nehring, Nowak, Szymanowski, Zi Xu i Arishima.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2015, 22:30:31 wys³ane przez Aleksias
»
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #421 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:24:19 »
¯a³ujê Tymoteusza. Nawet bardzo. Nad reszt± muszê siê zastanowiæ. Cieszê siê z przej¶cia tylu Polaków. Mam nadziejê, ¿e rozwin± skrzyd³a.
Cytat: xbw Pa¼dziernik 07, 2015, 22:03:25
Elu, ona tam nie by wygl±daæ, ale by oceniaæ nale¿ycie i starannie, niezale¿nie od zmêczenia, znudzenia czy samopoczucia. Wiêc ja rozumiem, niech tam podskakuje, fika kozio³ki, byleby sprawiedliwie i po równo ceni³a. Powinni mieæ tam ci jurorzy jak±¶ fitness salkê do szybkiego i tre¶ciwego relaksu
Ju¿ wk³adam kask antygromowy
Ale¿ nie wk³adaj Beatko, nie wk³adaj. Mo¿e moja uwaga wygl±da³a na przyganê, ale w istocie ubawi³am siê widokiem innych ni¿ zwykle u Marthy paluchów i to w stylonach. A ¿e nogi cierpn± ... Có¿ nawet Wielkim tego ¶wiata.
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #422 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:27:08 »
Wklejam ze strony
http://pl.chopincompetition2015.com/
List of the participants of the second round:
Ms Soo Jung Ann (South Korea)
Ms Miyako Arishima (Japan)
Mr £ukasz Piotr Byrdy (Poland)
Ms Michelle Candotti (Italy)
Mr Luigi Carroccia (Italy)
Ms Galina Chistiakova (Russia)
Mr Seong-Jin Cho (South Korea)
Ms Ivett Gyӧngyӧsi (Hungary)
Mr Chi Ho Han (South Korea)
Mr Olof Hansen (France)
Mr Zhi Chao Julian Jia (China)
Mr Aljo¹a Juriniæ (Croatia)
Ms Su Yeon Kim (South Korea)
Ms Dinara Klinton (Ukraine)
Ms Aimi Kobayashi (Japan)
Mr Qi Kong (China)
Mr Marek Kozák (Czech Republic)
Mr £ukasz Krupiñski (Poland)
Mr Krzysztof Ksi±¿ek (Poland)
Ms Rachel Naomi Kudo (United States)
Ms Kate Liu (United States)
Mr Eric Lu (United States)
Mr £ukasz Miko³ajczyk (Poland)
Ms Alexia Mouza (Greece)
Ms Mayaka Nakagawa (Japan)
Mr Szymon Nehring (Poland)
Mr Piotr Nowak (Poland)
Ms Arisa Onoda (Japan)
Mr Georgijs Osokins (Latvia)
Mr Jinhyung Park (South Korea)
Mr Charles Richard-Hamelin (Canada)
Mr Dmitry Shishkin (Russia)
Ms Rina Sudo (Japan)
Mr Micha³ Szymanowski (Poland)
Mr Arseny Tarasevich-Nikolaev (Russia)
Mr Alexei Tartakovsky (United States)
Mr Alexander Ullman (United Kingdom)
Mr Chao Wang (China)
Mr Andrzej Wierciñski (Poland)
Mr Zi Xu (China)
Mr Yike (Tony) Yang (Canada)
Mr Cheng Zhang (China)
Ms Annie Zhou (Canada)
Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #423 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:28:25 »
Witaj Pat
Z tych co s³ucha³em (a s³ucha³em niewielu :-( ) przeszli Ci, ktorzy mi sie najbardziej podobali: Szyszkin i Szymanowski,
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #424 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:32:21 »
43 nazwiska?
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #425 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:33:21 »
Arseni Tarasewicz-Niko³ajew, Dmitry Shishkin, Aljosza Jurinic - na nich nie stawia³am. Trochê dziwi mnie ich obecno¶æ przy nieobecno¶ci Tymka, ale gdy chodzi o Chorwata, to kto¶ z nas go typowa³, wiêc mo¿e nieuwa¿nie go s³ucha³am. Poprawiê siê jutro.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #426 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:34:19 »
Januszu, u mnie Szymanowski stoi znacznie ponad Szyszkinem (nadu¿ywanie masywnego d¼wiêku, najwy¿szej dynamiki, popisowo¶æ etiudy a-moll).
Mo¿e przekona mnie bardziej w II etapie.
Która z Pañ to ta od "banglady"?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #427 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:44:35 »
S³ysza³am, ¿e niektórzy jurorzy bêd± typowaæ wiêcej ni¿ 40 nazwisk, ze wzglêdu na wysoki poziom i minimalne ró¿nice w punktacji. Ale nie przypuszcza³am, ¿e to zrealizuj±. Fantastycznie, bêdzie wiêcej s³uchania. Dobra prognoza dla dalszych losów konkursu.
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #428 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:45:22 »
Cytat: Mozart Pa¼dziernik 07, 2015, 22:34:19
Januszu, u mnie Szymanowski stoi znacznie ponad Szyszkinem (nadu¿ywanie masywnego d¼wiêku, najwy¿szej dynamiki, popisowo¶æ etiudy a-moll).
O, o - w³a¶nie z tych przyczyn nie widzia³am pana Szyszkina w drugim etapie. Nie mam nic natomiast przeciwko nieobecno¶ci Iriny Chistiakowej. Mo¿e komu¶ sprawiê przykro¶æ, ale nie tylko nie zachwyci³a mnie swoj± gr±, ale mia³am taki moment, kiedy w "strumieniu ¶wiadomo¶ci" z³apa³am siê na takiej o to my¶li, ¿e w³a¶ciwie nie wiem po co ona gra. By³a nieobecna na scenie. Nie skupiona na muzyce i nieobecna, ale jednocze¶nie za pomoc± magii d¼wiêków wci±gaj±ca s³uchaczy gdzie¶ poza czas i przestrzeñ (jak Trifonow, Wunder, Blechacz czy - ju¿ zupe³nie od góry - wielka ksiê¿na Martha czy Zimmerman), tylko po prostu nieobecna.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #429 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:47:34 »
Cytat: anelik Pa¼dziernik 07, 2015, 22:24:19
Ale¿ nie wk³adaj Beatko, nie wk³adaj. Mo¿e moja uwaga wygl±da³a na przyganê, ale w istocie ubawi³am siê widokiem innych ni¿ zwykle u Marthy paluchów i to w stylonach. A ¿e nogi cierpn± ... Có¿ nawet Wielkim tego ¶wiata.
Elu, kask jeszcze potrzymam, nie od Ciebie spodziewam siê gromów
I bardziej za t± salkê fitness
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #430 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:55:15 »
Móg³bym napisaæ to, co Janusz (dobrze, ¿e jest jednak z nami), ¿e z tych, których s³ysza³em, a s³ysza³em, niestety, niewielu, przeszli ci, którzy mi siê spodobali.
Szkoda, ¿e nie przesz³a to 16-letnia Czeszka, która co prawda, na mnie zbyt wielkiego wra¿enia nie zrobi³a, bo - inaczej ni¿ wiêkszo¶æ - uwa¿a³em, ¿e gra zbyt p³asko i bez wyrazu, ale pod koniec mia³em wra¿enie, ¿e zaczê³a pokazywaæ co¶ wiêcej i byæ mo¿e dalej by siê rozkrêci³a i pokaza³a co¶ wiêcej, bo talent niew±tpliwie ma.
Tak czy owak mo¿emy szykowaæ siê na dobre granie, bo poziom jest naprawdê dobry. No i wreszcie us³yszê repertuar, który u Szopena najbardziej lubiê i który - jak siê spodziewam - pozwoli lepiej oceniæ poziom uczestników.
Przy okazji: gdzie mo¿na znale¼æ harmonogram przes³uchañ z godzinami wystêpów poszczególnych uczestników?
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #431 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 22:57:38 »
£ukaszu, tutaj:
http://pl.chopincompetition2015.com/calendar
Amo la musica sopra tutte le arti
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #432 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 23:04:44 »
Nie dosta³a siê pani Nogami. Nic o niej nie wiem, bo nie mia³am okazji wys³uchaæ, ale wys³ucha³ mój siostrzeniec (7 lat, bystrzak). Zaintrygowany moim oko³okonkursowym nieogarniêciem i tym, ¿e tkwiê przy ró¿nych odbiornikach (a choæ du¿o czasu spêdzamy razem, to przy TV zw³aszcza widuje mnie rzadko) dopytywa³ czemu tak jest, wiêc wyja¶ni³am, ¿e konkurs, ¿e wa¿ny, ¿e Chopin, ¿e jego piêkna muzyka. Nawet siê zainteresowa³. Po czym po wystêpie w/w artystki o¶wiadczy³ "Ciociu a widzia³a¶ t± pani± na konkursie co gra³a nogami? Bo moja siostra to umie tylko rêkami."
Bez komentarza.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #433 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 23:18:08 »
Dzi¶ rano s³ucha³am niewiele, a potem nic.
Dzieñ rozpocz±³ Chiñczyk Hin-Yat Tsang, teraz ju¿ wiadomo, ¿e odpad³. Ale jego Nokturn G-dur op. 37 nr 2 nastroi³ mnie przezroczy¶cie na resztê dnia, by³ przepiêkny, lekki jak mgie³ka a zarazem pe³ny, tre¶ciwy, przepe³niony, nasycony. Pos³uchajcie!
Kolejny dzi¶ rano by³ Alexander Ullman (Wielka Brytania), wyda³ siê weso³y, sympatyczny i nie wiem czemu, ale bardzo chcia³am, ¿eby przeszed³, choæ kompletnie nie pamiêtam, jak gra³, bo w³a¶nie wychodzi³am.
Chiñczyków s³ucha³am na ulicy, s³uchawki i radio z komórki. Prze¿ycie ekstremalne. Mega wzruszenie. Wokó³ ruch, gwar, tramwaje, miejska codzienno¶æ, a w moich uszach i dalej w ca³ej mnie etiudy Chopina grane w³a¶nie na ¿ywo w FN i s³uchane równocze¶nie na ca³ej kuli ziemskiej przez nielicznych wtajemniczonych. Odkry³am co¶, czego Chopin nie móg³ przewidzieæ, mianowicie, ¿e jego etiudy s± stworzone do s³uchania w ¶rodowisku wielkomiejskim, w gwarze s³onecznej jesiennej ulicy. W oczach ¶wieci³y ³zy, nogi rwa³y siê do podskoków, a ja u¶miechniêta wêdrowa³am i nuci³am w g³owie. Gorsza jako¶æ, ale o ile wiêksza intensywno¶æ i gêsto¶æ emocji to s³uchanie uliczne. Potem, przy Barkaroli, trafi³am w wielkie jesienne wirowanie li¶ci zatopionych w s³onecznym ¶wietle i si³± powstrzyma³am siê od pl±sania! A przy Andrzeju Wierciñskim pad³y mi baterie.
Nie odpuszczajcie drugiego etapu, a tym bardziej trzeciego. Mo¿e byæ tak, ¿e im gorsze warunki s³uchania, im bardziej "kradzione", tym ciekawsze, intensywniejsze
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #434 :
Pa¼dziernik 07, 2015, 23:29:32 »
Cytat: fille007 Pa¼dziernik 07, 2015, 22:57:38
£ukaszu, tutaj:
http://pl.chopincompetition2015.com/calendar
By³em tam i nie przysz³o mi do g³owy klikn±æ na "Dowiedz siê wiêcej". Zaæmienie umys³u mnie jakie¶ dopad³o czy co...
Dziêkujê
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Strony:
1
...
27
28
[
29
]
30
31
Do góry
Drukuj