Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wytypuj zwyciêzcê 17. Miêdzynarodowego Konkursu im. F. Chopina  (Przeczytany 59876 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #90 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:22:47 »

W³a¶nie - nie ma co marzyæ, ¿eby pu¶cili trzech Polaków do fina³u:(

Jak Leszku zliczysz punktowania ujemne? Chyba te¿ na plus:)
A moje typowania, to w du¿ej mierze i efekt naszych rozmów z przyjació³mi, bardziej ode mnie zag³êbionymi w muzyczne tajniki, i s³uchanie ekspertów
w Dwójce i ich przewidywañ co do werdyktu. Ca³y czas s± to jakie¶ kompromisy miêdzy tym, co siê czuje samemu, a co, jak siê przypuszcza, zadecyduje jury.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2015, 20:29:59 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #91 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:28:13 »

Luigi Carroccia - W³ochy
Seong-Jin Cho - Korea Po³udniowa
Krzysztof Ksi±¿ek - Polska
Kate Liu - Stany Zjednoczone
Eric Lu - Stany Zjednoczone
Georgijs Osokins - £otwa
Charles Richard-Hamelin - Kanada
Alexei Tartakovsky - Stany Zjednoczone
Yike (Tony) Yang - Kanada
Aimi Kobayashi - Japonia
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #92 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:32:52 »

Poziom pó³fina³u by³ wy¶mienity, przynajmniej w odbiorze telewizyjno-radiowym. Do fina³u powinno dostaæ siê ponad 10 pianistów.

Seong-Jin Cho
Aljosa Jurinic
Su Yeong Kim
Aimi Kobayashi
£ukasz Krupiñski
Krzysztof Ksi±¿ek
Kate Liu
Eric Lu
Szymon Nehring
Georgijs Osokins
Charles Richard-Hamelin
Yike Yang

a mo¿e nawet: Dmitrij Sziszkin

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #93 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:34:00 »

Wklejam ze strony: http://pl.chopincompetition2015.com/news/cd36cf73-3414-402a-a1f7-ff44f913d940

Ju¿ od 16 pa¼dziernika za po¶rednictwem strony www.chopincompetition2015.com oraz w aplikacji mobilnej „Konkurs Chopinowski” ka¿dy zarejestrowany u¿ytkownik mo¿e wzi±æ udzia³ w g³osowaniu na swoich faworytów XVII Miêdzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina.

O tym, kto wygra XVII Konkurs Chopinowskiego dowiemy siê w nocy z 20 na 21 pa¼dziernika 2015 roku. Werdykt jury zostanie og³oszony w Sali Lustrzanej Filharmonii Narodowej. Zwyciêzca otrzyma Z³oty Medal i nagrodê w wysoko¶ci 30.000 euro, a tak¿e liczne propozycje koncertowe. Ponadto dziêki wspó³pracy Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina z wytwórni± Deutsche Grammophon ju¿ 6 listopada uka¿e siê chopinowski album – kronika konkursowa zwyciêzcy konkursu. Piani¶ci walcz± te¿ o nagrody specjalne za najlepsze wykonanie: mazurków, poloneza, koncertu i sonaty, a tak¿e o liczne nagrody pozaregulaminowe, w tym Nagrodê Publiczno¶ci.

Internauci mog± g³osowaæ na swoich faworytów za po¶rednictwem strony internetowej chopincompetition2015.com oraz aplikacji „Konkurs Chopinowski”.

Zalogowany u¿ytkownik mo¿e oddaæ po jednym g³osie na ka¿dego z Finalistów, poprzez klikniêcie oznaczonego symbolem gwiazdki pola znajduj±cego siê przy sylwetce wybranego uczestnika Konkursu w zak³adce Uczestnicy. Oddany g³os mo¿na zmieniæ lub wycofaæ.

G³osowanie trwaæ bêdzie od 16 (po og³oszeniu wyników III etapu) do 20 pa¼dziernika 2015 roku.

Amo la musica sopra tutte le arti
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #94 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:38:08 »

Seong-Jin Cho, Aimi Kobayashi, Krzysztof Ksi±¿ek, Kate Liu,  Eric Lu, Szymon Nehring, Charles Richard-Hamelin - ci nasunêli mi siê jako¶ tak oczywi¶cie. Zobaczyæ chcia³abym tak¿e £ukasza Krupiñskiego i "M³odego" czyli Yike (Tony) Yanga Brak mi jednego typu i tu siê gubiê - Zu Xi nie s³ysza³am w ca³o¶ci i ju¿ nie zd±¿ê wys³uchaæ, Carrocia trochê poleg³. Mo¿e Szyszkin.

Przewrotnie jednak my¶lê, ¿e przejdzie Osokins (co jeszcze zrozumia³abym z uwagi na Berceuse), i miecnaja Dinara - Horpyna - tu nie wiem dlaczego.

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #95 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:43:17 »

Bo za Dinar± stoj± okre¶lone si³y, nie wiadomo jak siê w ogóle dosta³a do konkursu  -spiseg-

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #96 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:45:33 »

Poziom pó³fina³u by³ wy¶mienity, przynajmniej w odbiorze telewizyjno-radiowym. Do fina³u powinno dostaæ siê ponad 10 pianistów.

Seong-Jin Cho
Aljosa Jurinic
Su Yeong Kim
Aimi Kobayashi
£ukasz Krupiñski
Krzysztof Ksi±¿ek
Kate Liu
Eric Lu
Szymon Nehring
Georgijs Osokins
Charles Richard-Hamelin
Yike Yang

a mo¿e nawet: Dmitrij Sziszkin
Co to znaczy "powinno dostac siê" oraz "a mo¿e nawet"Co?

Mylicie w±tki! Gdzie kolor zielony?

-----------
Jak zak³ada³em ten temat, to oczekiwa³em jedynie prostych, sformalizowanych zgodnie z zasadami wpisów. Powstaje ba³agan!
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2015, 20:47:15 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #97 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:48:59 »

Przepraszam napiszê to jeszcze raz - bo siê pozlewa³o:

Seong-Jin Cho, Aimi Kobayashi, Krzysztof Ksi±¿ek, Kate Liu,  Eric Lu, Szymon Nehring, Charles Richard-Hamelin

- ci nasunêli mi siê jako¶ tak oczywi¶cie.

Zobaczyæ chcia³abym tak¿e
£ukasza Krupiñskiego i "M³odego" czyli Yike (Tony) Yanga.

Brak mi jednego typu i tu siê gubiê - Zu Xi nie s³ysza³am w ca³o¶ci i ju¿ nie zd±¿ê wys³uchaæ, Carrocia trochê poleg³.
Mo¿e Szyszkin.

Przewrotnie jednak my¶lê, ¿e przejdzie
Osokins (co jeszcze zrozumia³abym z uwagi na Berceuse), i miecnaja
Dinara - Horpyna - tu nie wiem dlaczego.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #98 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:50:29 »

Leszku, wyluzuj Mozart nie czuje siê na si³ach "zgilotynowaæ" kilku z tych wspania³ych artystów, którzy w jego odczuciu nie zas³uguj± na odrzucenie.  
Tak czy inaczej, zapewne wskaza³ wszystkich tych, którzy siê do fina³u dostan±.

Ja te¿ z bólem zaznacza³am innym kolorem niektórych z listy tych, którzy te¿ powinni nadal na niej byæ. Tak czy inaczej bêdzie to dla kogo¶ krzywd±:(
Niby to zabawa, ale te¿ - równie¿ i dla nas - smutek:(
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2015, 21:09:36 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #99 : Pa¼dziernik 16, 2015, 20:54:36 »

Zobaczyæ chcia³abym tak¿e
£ukasza Krupiñskiego i "M³odego" czyli Yike (Tony) Yanga.

Brak mi jednego typu i tu siê gubiê - Zu Xi nie s³ysza³am w ca³o¶ci i ju¿ nie zd±¿ê wys³uchaæ, Carrocia trochê poleg³.
Mo¿e Szyszkin.

Przewrotnie jednak my¶lê, ¿e przejdzie
Osokins (co jeszcze zrozumia³abym z uwagi na Berceuse), i miecnaja
Dinara - Horpyna - tu nie wiem dlaczego.
Czemu kolorem zielonym?

Nie rozumiem Was.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #100 : Pa¼dziernik 16, 2015, 21:00:26 »

E, to wcale nie jest zabawne. Piêæ lat temu by³o mi ³atwiej typowaæ. Mia³am "swoich" od pierwszego etapu i - wprawdzie ze stratami - ale dowioz³am do fina³u Trifonowa, Wundera, Kultyszewa, Kolê (choæ nie pamiêtam czy akurat jego zauwa¿y³am w pierwszym etapie). Có¿, ¿e ostatecznie zamiast Koziaka wszed³ Wakarecy a konkurs wygra³a Awdiejewa?  Teraz zreszt± te¿ ³atwo o takie rozstrzygniêcie, które zwali mnie z nóg, bo co je¶li wygra Dinara?  
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #101 : Pa¼dziernik 16, 2015, 21:01:06 »

Czemu kolorem zielonym?

Nie rozumiem Was.

Znaczy chcesz dziesi±tkê i koniec tak?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2015, 00:15:47 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #102 : Pa¼dziernik 16, 2015, 22:05:03 »

Seong-Jin Cho
 Aljo¹a Juriniæ
Aimi Kobayashi
Kate Liu
 Eric Lu
Szymon Nehring
Georgijs Osokins
 Charles Richard-Hamelin
 Dmitry Shishkin
Pan Yike (Tony) Yang
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #103 : Pa¼dziernik 16, 2015, 23:27:20 »

Nie wiem, kto wygra, ale nie zdecyduje o tym koncert. Wygra ten, kto dotychczas prezentowa³ siê najlepiej, chyba ¿e po³o¿y fina³. Najbardziej liczyæ siê bêdzie III etap i sonata.

Powiem inaczej. Skre¶lmy pianistów europejskich, bo za bardzo ostatnio dominowali. W dalszej czê¶ci skre¶lmy zbyt m³odych, bo nie ud¼wign± sukcesu itd. Potem skre¶lmy bia³ych, bo ¿ó³ci od jakiego¶ czasu czuj± siê niedowarto¶ciowani na konkursie, w tym roku ruszyli szerok± ³aw± i o niebo lepiej przygotowani koncepcyjnie. Kto pozostaje? Liu i Kobayashi, z czego wiêksze szanse ma Liu, bo jej zwyciêstwo zadowoli i Azjê i Amerykê. Je¶li tak bêdzie, nie bêdê mia³ nic przeciw, bo prezentuje taki poziom, ¿e jej zwyciêstwo nie wzbudzi³oby chyba wiêkszych kontrowersji (g³osy fanatycznych mi³o¶ników jedynego ukochanego artysty pomijam). Nie wiem, czy Was to przekonuje czy nie, ale je¶li konkurs ma utrzymaæ ¶wiatow± rangê, trzeba czasem pomy¶leæ "geograficzno-etnicznie". I s±dzê, ¿e takie kryteria zdecyduj± w tym roku, a nie ¿adne uk³ady personalne.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2015, 00:15:10 wys³ane przez Aleksias » Zapisane

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Rachela
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 1

« Odpowiedz #104 : Pa¼dziernik 17, 2015, 00:12:41 »

Nie wiem, kto wygra, ale nie zdecyduje o tym koncert. Wygra ten, kto dotychczas prezentowa³ siê najlepiej, chyba ¿e po³o¿y fina³. Najbardziej liczyæ siê bêdzie III etap i sonata.

Powiem inaczej. Skre¶lmy pianistów europejskich, bo za bardzo ostatnio dominowali. W dalszej czê¶ci skre¶lmy zbyt m³odych, bo nie ud¼wign± sukcesu itd. Potem skre¶lmy bia³ych, bo ¿ó³ci od jakiego¶ czasu czuj± siê niedowarto¶ciowani na konkursie, w tym roku ruszyli szerok± ³aw± i o niebo lepiej przygotowani koncepcyjnie. Kto pozostaje? Liu i Kobayashi, z czego wiêksze szanse ma Liu, bo jej zwyciêstwo zadowoli i Azjê i Amerykê. Je¶li tak bêdzie, nie bêdê mia³ nic przeciw, bo prezentuje taki poziom, ¿e jej zwyciêstwo nie wzbudzi³oby chyba wiêkszych kontrowersji (g³osy fanatycznych mi³o¶ników jedynego ukochanego artysty pomijam). Nie wiem, czy Was to przekonuje czy nie, ale je¶li konkurs ma utrzymaæ ¶wiatow± rangê, trzeba czasem pomy¶leæ "geograficzno-etnicznie". I s±dzê, ¿e takie kryteria zdecyduj± w tym roku, a nie ¿adne uk³ady personalne.

Oby s³owa wieszcza Niebieskookiego zi¶ci³y siê ! Dziêkujê za moc emocji! K.SZ.fajne forum
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 17, 2015, 00:15:58 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo thepunisher countrylife mini-land neder-live