Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 33 34 [35]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XVII Konkurs im F. Chopina 2015 - II etap  (Przeczytany 132537 razy)
Thanais
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 13

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #510 : Pa¼dziernik 13, 2015, 19:11:56 »

chyba niedu¿o  Chichot

Olofa warto obejrzeæ (tak w³a¶nie - obejrzeæ), bo to uroczy cudak; skojarzenia z Gouldem - nieuniknione Aczkolwiek nie z powodu pianistycznego warsztatu (a szkoda)... 

Osobowo¶æ to czy osobliwo¶æ?
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #511 : Pa¼dziernik 13, 2015, 19:17:43 »

Olofa warto obejrzeæ (tak w³a¶nie - obejrzeæ), bo to uroczy cudak; skojarzenia z Gouldem - nieuniknione Aczkolwiek nie z powodu pianistycznego warsztatu (a szkoda)... 

Osobowo¶æ to czy osobliwo¶æ?

A mi sie pewne rzeczy kojarza z Thanais  Co?
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #512 : Pa¼dziernik 13, 2015, 19:23:32 »

Polecam Wesele Figara na mezzo Wiemy przecie¿, ¿e Chopin by³ fanem jego twórcy.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #513 : Pa¼dziernik 13, 2015, 19:27:56 »

deska klozetowa
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #514 : Pa¼dziernik 13, 2015, 20:22:20 »

Id¼cie w czort z tym dniem przerwy. Czujê siê jak narkoman na g³odzie...

To witaj w klubie. Ja tam nie odpuszczam. S³ucham na okr±g³o. Jak byæ narkomanem czy raczej NARKOPINEM - to na ca³ego. Korzystam z dobrodziejstwa dostêpu do wszystkich wykonañ i nie dopuszczam do zbyt gwa³townej detoksykacji organizmu. A ¿e mo¿na dzi¶ s³uchaæ bez t³uk±cego siê z ty³u g³owy my¶l±tka "przejdzie dalej, nie przejdzie", to s³ucha siê jako¶ lepiej. Aktualnie Carrocia. 

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #515 : Pa¼dziernik 13, 2015, 20:29:21 »

Przes³ucha³em sobie wszystkie wykonania Nehringa i nie mam z³udzeñ - spo¶ród wszystkich 84 uczestników ten pianista jest jedynym, który wykonuje dzie³a Chopina w sposób oddaj±cy moje wyobra¿enie o tym kompozytorze.
Konkurs Chopinowski sta³ siê konkursem recytatorskim. Wszak poziom gry na fortepianie idzie wci±¿ w górê, ale nie to jest najistotniejsze w realiach, którym po¶wiêcamy ten w±tek.

Nehring faworytem. I tak ju¿... - wedle mego uznania - ...wygra³. A co na to Jury? Na pewno jest pod wra¿eniem, skoro go przepu¶cili... Po tej odwa¿nej decyzji widaæ, ¿e to faworyt.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #516 : Pa¼dziernik 13, 2015, 21:35:49 »

Profesor Popowa - Zydroñ powiedzia³a dzi¶, ¿e poziom konkursu by³ bardzo wysoki i ¿e w ca³ym konkursie nie by³o ani jednego kandydata, którego wszyscy jednog³o¶nie by odrzucili. Zastanawiam siê jak w takiej stawce jak tegoroczna znale¼liby siê nasi faworyci sprzed piêciu lat. Czy byliby w III etapie? Np. taka panna Tysman - do tej pory nie rozumiem jej obecno¶ci w¶ród finalistów. 
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #517 : Pa¼dziernik 13, 2015, 21:39:20 »

No i wracam do tego, co napisa³em wcze¶niej.

Znakomici arty¶ci zostali odrzuceni wskutek bezdusznych zapisów w regulaminie. Gusta i gu¶ciki wstrzyma³y kariery wielu z nich...

IMO, Awdjejewa mog³aby, przy ciut innym jury, odpa¶æ z tegorocznej rywalizacji po II/III etapie.

Btw, uwazam, ¿e ka¿dy uczestnik, który wczoraj odpad³, powinien otrzymaæ merytoryczne uzasadnienie tej decyzji.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2015, 21:42:04 wys³ane przez Mozart » Zapisane

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #518 : Pa¼dziernik 13, 2015, 21:45:20 »

Jeszcze jedna refleksja mi siê nasunê³a. Otó¿ za czasów Chopina fortepiany zupe³nie inaczej brzmia³y ni¿ obecne - tzn. klawisze by³y ciê¿sze "w dotyku" a peda³ damper dodawa³ oliwy do ognia przy mocnym nacisku na klawiaturê.

Piszê o tym, bo wiêkszo¶æ pianistów na tegorocznym Konkursie(a tak¿e wcze¶niejszych, d³ugo d³ugo w dal historii) nie potrafi³a wydobywaæ odpowiedniego kontrastu - istotnego dla muzyki Chopina.

Chopin grywa³ cicho nie dlatego, ¿e nie mia³ si³y lecz dlatego, ¿e dla jego twórczo¶ci w kompozycjach i dla jego postrzegania barw - ten instrument by³ po prostu ¼le skonstruowany w tych czasach. Bo przecie¿... po co mia³by komponowaæ tak skomplikowany materia³ muzyczny? On gra³ cicho, ¿eby nie zabiæ swojej koncepcji.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2015, 21:54:01 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #519 : Pa¼dziernik 13, 2015, 22:23:22 »

IMO, Awdjejewa mog³aby, przy ciut innym jury, odpa¶æ z tegorocznej rywalizacji po II/III etapie.
To samo mówiê od kilku dni i nawet chcia³em napisaæ, ale wola³em dla pewno¶ci poczekaæ do nominacji. Awdiejewa ju¿ ¿egna³aby siê z konkursem w tej stawce - chocia¿by po tym, jak pokaleczy³a Poloneza As-dur. Nie mia³aby prawa awansowaæ. Z drugiej strony, uwa¿am, ¿e jej Sonata b-moll by³a najlepsza ze wszystkich sonat 5 lat temu...

Chopin grywa³ cicho nie dlatego, ¿e nie mia³ si³y lecz dlatego, ¿e dla jego twórczo¶ci w kompozycjach i dla jego postrzegania barw - ten instrument by³ po prostu ¼le skonstruowany w tych czasach. Bo przecie¿... po co mia³by komponowaæ tak skomplikowany materia³ muzyczny? On gra³ cicho, ¿eby nie zabiæ swojej koncepcji.
No w³a¶nie. Prawda jest taka, ¿e zbytnie poci¶niêcie forte nawet na Stainwayu powoduje pog³os, który zamazuje d¼wiêki i niweczy detale, które dadz± siê wychwyciæ tylko przy cichej grze, a decyduj± o charakterze utworu. Dlatego te¿ Chopin gra³ raczej kameralnie, a na du¿ych salach koncertowa³ raczej pod koniec ¿ycia tylko dla pieniêdzy.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #520 : Pa¼dziernik 14, 2015, 00:42:40 »

Jestem. S³ucham koncertu d-moll [...]    Jego gra jest bardzo uczuciowa, barwna - fortepian ma ³adny d¼wiêk. W Allegro, przed kadencj± wyszuka³ jakich¶ "smaczków" na lew± rêkê [...]

O czyim wykonaniu koncertu d-moll Mozarta mowa?

Mój post z Konkursu Czajkowskiego w 2011 r., Seong Jin Cho w finale wykona³ koncert d-moll Mozarta. Zdoby³ III miejsce i wielu z nas, mimo dani³omanii, zachwyci³.

Tak jak w II etapie KCh 2015. Jego sonata b-moll przesz³a ju¿ do historii.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #521 : Pa¼dziernik 14, 2015, 08:45:06 »

Oj nie wiem, czy ta lista  pasuje akurat do uczestników III etapu. Piotr Nowak nie przeszed³ mimo tego, ¿e jako jedyny spo¶ród Polaków by³ uczniem przewodnicz±cej jury. Z kolei wprawdzie Eric Lu i Zi Xu mieli "swoich" w jury, ale niemal wszyscy docenili¶my ich grê. Pozostali swoich mistrzów w jury nie mieli. Oczywi¶cie nie jestem a¿ tak naiwna, by s±dziæ, ¿e nie mo¿na wywrzeæ wp³ywu na wynik konkursu inaczej ni¿ tylko poprzez zasiadanie w jury, ale z kolei mówienie o tym, ¿e ci, którzy przeszli to wy³±cznie osoby "z uk³adu", to brak szacunku dla ich talentu i ogromnej pracy jak± wykonali. Wielu z nas wymieni³o du¿± czê¶æ tych, którzy poszli dalej a z kolei negowali¶my dalszy udzia³ tych, którzy faktycznie odpadli. Czy to oznacza, ¿e my te¿ ocenili¶my ich, bo kierowali¶my siê wzglêdami pozamuzycznymi?  

Prosze Pani.
Stawianie znaku rownosci miedzy "Zasiadaniem w jury"  a  "Ukladami" jest bledne.
Uklady, to nie tylko Juror.
Do "Ukladow" mozemy zaliczyc:
1. Fortepian (szczegolnie nachalna YAMAHA i jej pieniadze)
2. Konsultacje przedkonkursowe (slynne relacje naszych pedagogow z chinskimi i japonskimi pianistami)
3. Producenci plyt (np DG szczegolna uwage zwraca na wyglad wirtuoza)
4. Relacje pomiedzy jurorami i zasada - "Ja Tobie, Ty Mnie" (konkursy swiatowe maja na ogol ten sam zestaw jurorow)

Prosze Pani, tam gdzie jest mowa o pieniadzach (duzych) , mowa o dominacji i wplywach - tam natychmiast pojawia sie "UKLAD"
Jezeli, twierdzi Pani, ze na konkursie nie ma ukladow, to jest pani naiwna (chociaz podkresla pani, ze naiwn± nie jest)

Dotychczas czytalem Pani recenzje z uwaga i ciekawoscia. Nie zawsze zgadzalem sie z opinia, ale
napisane uczciw± polszczyzna byly przyjemne dla ucha.
Prosze pozostac przy takim stylu.
Strony: 1 ... 33 34 [35]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for kalinowatyper thepunisher silverstar mini-land